shareit

По-малко от месец до A to JazZ: ето какво ни очаква

| от MamaMia |

И това лято на 6, 7 и 8 юли сцената в Южен парк 2 (Кучешкия парк) ще представи една от най-добрите джаз селекции до момента, включваща световнопризнати артисти, европейски и родни банди, както и изгряващи звезди.

Първият ден ще бъде открит от дебютния концерт на група SOLEIL, която пречупва алтернативното си звучене през призмата на съвременни и класически стилове музика, като инди, джаз и соул рок. В ранните вечерни часове на 6 юли ще чуем още Лили Илиева и квартет Минимум, които ще представят първия си албум “No Stars At All” ексклузивно за A to JazZ.  Glo Bal Kan е друг български проект, който ще свири на А to JazZ.

Групата ще представи авторски пиеси, с образци от автентичния български, балкански и световен фолклор. Голямата звезда за вечерта ще е Lalah Hathaway. Носителката на пет награди „Грами“, която ще представи новия си албум “honestly”, а A to JazZ ще бъде единствената точка в цяла Източна Европа.

Brooklyn, NY - November 30, 2016 - Jazzmeia Horn.  credit: Jacob Blickenstaff

Съботният ден ще започне в компанията на Божидар ‘Trombobby’ Василев, добре познат от проектите Southwick и DAYO, който също ще представи авторския си албум. Веднага след него на сцената ще излезе звездно трио от Люксембург – Dock In Absolute, чийто стил е микс от прогресивен джаз, класика и рок. Енергията на сцената ще бъде продължена от уникаления литовски секстет Dainius Pulauskas, чиято музика ги поставя категорично начело на прогресивния европейски джаз фюжън.

GloBalKan - quartet

Акцетът на вечерта ще бъде Jazzmeia Horn, която ще ни представи наскоро излязлия албум A Social Call в комбинация със своя нюйоркски квартет.

Последният трети фестивален ден ще бъде открит от българо-американскa музикална група Тwo Cities One World, а веднага след тях сцената ще изпълнят JM Jazz World Orchestra (JMJWO) – водещ международен младежки биг бенд, състоящ се от 18 млади професионални джаз музиканти от 12 различни държави и 6 континента. Те са водени от носителят на “Грами” тромбонист и композитор Лиус Бонила, а София е част от тяхното седмо европейско турне.

JMJWO

„Да хвърлим операта в джаза“, дело на Милица Гладнишка и Михаил Йосифов секстет, е следващият проект, който ще чуем в последната А to JazZ вечер. Финалното изпълнение, което ще закрие тазгодишното издание на фестивала, ще бъде в ръцете на Cory Henry & The Funk Apostles.

Lalah Hathaway

 
 
Коментарите са изключени