shareit

Няколко песни, с които да си спомним детството и 2PAC

| от chronicle.bg |

Тупак Шакур трябваше да навърши 47 години тази година. И трябваше да пее още, да издава още албуми и да участва още във филми – защото всичко това му се получаваше много добре.

Уви, животът не признава „трябваше“ и на днешната дата през 1996 г., Шакур беше застрелян четири пъти при пресичането на „Фламинго Роуд“ и „Ковал Лейн“ в Лас Вегас, Невада. Впоследствие беше откаран в Университетския медицински център в Южна Невада, където почина от нараняванията си шест дни по-късно.

Остави голямо наследство обаче. Повечето от темите в песните му се въртяха около насилието и трудностите във вътрешните градове, расизма и други социални проблеми. Все неща, в които в България се сблъсквахме в значително по-малка степен, и въпреки това знаехме и пеехме песните му.

2pac

И двамата родители и няколко други членове на семейството на 2PAC са членове на партията „Черната пантера“, чиито идеали са отразени в песните му. През последната част на кариерата си Шакур е бил вокален участник по време на хип-хоп съперничество в Източното крайбрежие и Западно крайбрежие, като е участвал в конфликти с други рапъри, продуценти и рекордьори, най-вече The Notorious B.I.G. и неговия лейбъл, Bad Boy Records.

Освен кариерата си в музиката, Шакур също е актьор с шест филма и едно телевизионно шоу през 90-те години, включително Poetic Justice (1993), Gang Related (1997) и Gridlock’d (1997).

По света са продадени над 120 милиона копия от неговите албуми, а в САЩ над 41 милиона копия. Списание Rolling Stone го определя за 86-ия най-велик музикант на всички времена.

Дуейн Кит Дейвис, познат като Кифи Ди разказва в интервю за документалния филм “Death Row Çhronicles“, че е бил в колата, от която е стреляно по Тупак, заедно с Терънт Браун, Диандре Смит и племенника на Дейвис – Орландо Андерсън. Кифи Ди отказва да посочи кой точно е стрелял. Пред екипа на “Unsolved“ най-накрая разкрива, че извършителят е племенникът му Андерсън, носещ прякора “Бейби Лейн“. Той (Андерсън) загива две години по-късно след смъртта на Тупак.

Ето три негови песни, с които да си спомним за големия му талант:

 
 
Коментарите са изключени