shareit

Фреди Меркюри: „Аз няма да бъда рокзвезда. Аз ще бъда легенда”

| от chronicle.bg |

Има ли нещо, което да не е казано вече за Фреди Меркюри? Самият той се превръща легенда, още преди смъртта си през 1991 г. Неповторим глас. Необозрим гении, който трябва само да се слуша. Самият той казва, че модерните картини са като жените – не можеш да им се насладиш напълно, ако се опитваш да ги разбереш. Такава е и музиката му.

Ако беше жив, днес Фарук Булсара щеше да навърши 72 години. Той си отива на 45 години на 24 ноември 1991 г. Това са 45 години, пълни с легенди, които никога няма да бъдат потвърдени. 45 години бурен живот, през който са създадени песни като „Bohemian Rhapsody“, „Don’t Stop Me“, „Radio GaGa“, „Who Wants To Live Forever“, „A King of Magic“, „I Want to Break Free“ и още много, останали завинаги в историята на световната култура. 45 години, пълни с истории, като онова посещение в лондонски гей клуб, където Фреди води дегизираната принцеса Даяна, която жадува за няколко мига далеч от парещата светлина на прожекторите.

Историята започва през 1946 г. в Занзибар, когато Фреди е роден. В началото на 70-те, заедно с Браян Мей, Роджър Тейлър и по-късно Джон Дийкън, Фреди създава групата Queen. През 74-та те вече тръгват на първото си голямо турне във Великобритания. Думата „успех“ е малка, за да опише това, което се случва после. То е много повече от успех. Феномен? Определено. И пак, трябва само да чуем веднъж „Bohemian Rhapsoy“, и тази дума също ще стане недостатъчна. Тогава се сещаме за думите на Фреди за съвременните картини… и просто го слушаме без да мислим много, така както той живее в продължение на 45 години. Крайно, ексцентрично, на ръба, гениално…

В чест на днешната дата, събираме няколко известни цитата и песни от вечния Фреди Меркюри.

„Парите не могат да купят щастие, но, по дяволите, могат да ти го донесат!”

„Не искам да променям света с нашата музика. В песните ни няма скрити послания. Обичам да пиша песни за съвременна консумация.”

“Когато имам връзка, винаги участвам в нея с цялото си сърце. Не съм привърженик на половинчатите мерки и на компромисите. Просто не мога да понасям никакви компромиси. Раздавам се целия, защото съм си такъв. Опитвам се да се сдържам, когато някой ме привлича, но просто не мога да контролирам любовта и тя се развихря. Твърде бързо се включвам и накрая винаги се оказвам наранен. Може би просто привличам неподходящите хора? Целият съм в белези. Но не мога иначе, понеже съм мек по душа.”

„Прекаляването е част от природата ми. Обикновеното е болест. Силно се нуждая от усещането за опасност и вълнение. Никога не се боя да рискувам”

„Аз съм просто музикална проститутка, скъпи.“

„Успехът ми донесе това, че целият свят ме идолизира и спечелих милиони. Той обаче ми попречи да намеря единственото нещо, от което всички се нуждаем – една любяща, трайна връзка. За мен любовта е като руска рулетка.”

„Колкото по-голямо, толкова по-добре! За всичко!”

„Обличам се, за да убивам, но с вкус.“

„Обичам да съм заобиколен от забележителни неща“

„Най-важното нещо е да водиш бляскав живот. Стига да е бляскав, не ме интересува колко дълъг ще е.“

„О, аз не съм създаден за рая. Не, не искам да ида в рая. Адът е много по-добра възможност. Помислете колко интересни хора ще срещнете там долу!”

„Ако умра утре, няма да съжалявам. Направих всичко, каквото можах.“

„Идеята на Queen е да бъдем царствени. Блясъкът е част от нас и ние искаме да бъдем дендита.“

„Концертите не са живо изпълнение на албумите ни. Те са театър.“

„Модерните картини са като жените, не можеш да им се насладиш напълно, ако се опитваш да ги разбереш.“

„Забавлявам се с костюмите ми на сцената. Това не е концерт, а модно ревю.“

„Аз съм много емоционален. Мисля, че полудявам на всеки няколко години.“

„Когато умра, искам да бъда запомнен като смислен и стойностен музикант.“

„Безнадежден съм по отношение на парите. Просто харча, каквото имам.“

„Аз няма да бъда рокзвезда. Аз ще бъда легенда”.

 
 
Коментарите са изключени