shareit

Дейвид Боуи никога не си е отивал

| от chronicle.bg, по The Indipendent |

Дейвид Боуи напусна нашия тесен свят преди три години на днешната дата, и ако беше жив, на 7 януари щеше да навърши 72 години.

Но от всички починали музикални легенди от последното десетилетие, присъствието на Боуи (заедно с това на Майкъл Джексън) сред нас се усеща така, сякаш той никога не си е отивал. За щастие живеем в ерата на интернет и до голяма степен благодарение на него все още можем да се пренесен в света на Дейвид.

„Можете да бъдете такива, каквито искате да сте“. Това послание предава Боуи на своите почитатели, най-верните от които се срещат с него още в тийнейджърска възраст. „Не е нужно да сте едни или други, такова момче или такова момиче. Можете да сте откачалки, бунтари или тихи и затворени. Можете да имате рошава и несресана прическа, или огненочервена коса, или да си нарисувате златно око на челото. А след всичко това, пак можете да се промените.“

Културното влияние на Дейвид Боуи стига много отвъд рифовете, мелодиите и припевите. Още с излизането на първия му сингъл, след като той си сменя името от Дейвид Джоунс на Дейвид Боуи – „Can’t Help Thinking About Me“, Боуи изследва теми като екзистенциализма и Аз-а, но не ги затваря в една опаковка. Пренася ги в космическите измерения, увлечен по извънземните форми на живот и научната фантастика. Разрушава културните бариери окончателно. Изследва, предизвиква и се конфронтира с наложените дотогава идеи за идентичността и трансформацията – две централни теми за всички подрастващи, от всяка епоха.

bowie4-824x549
Getty Images

Счупвайки своите собствени черупки, Боуи насърчава няколко поколения да направят същото. Пише за самотата и изолацията, за чувството на непринадлежност към светът такъв, какъвто е, за незнанието какво точно се случва и как всичко това има два възможни изхода: бунтарският нихилизъм или лекът за всичко: осъществяване на връзка.

Боуи приема живота и себе си твърде сериозно, но това никога не преминава в някаква претенция или поза, тъй като самият той вкарва достатъчно хумор в произведенията си. Той винаги остава на земята. Започва да носи онези прекрасни костюми, защото не е убеден, че дори притежава личност. „Винаги съм имал огромна нужда да бъде нещо повече от човешко същество.“

Наследството му е живо, защото той променя представата на хората за самите тях и за околния свят.

bowie-43
Getty Images

Днес срещата с Дейвид Боуи изглежда по съвсем различен начин от тази преди 20 години например. Благодарение на технологиите и социалните медии, тийнейджърите днес могат да получат много по-обширна представа за този творец, отколкото поколението преди тях. За това спомагат редица нови неща като приложението David Bowie Is, многото изложби по света, които доказват колко напредничав в мисленето си е бил той. Днес можем дори да се докоснем виртуално до неговите костюми и да видим онзи ръчно написан текст на песента „Starman“.

Напишете името му в търсачката и ще получите неограничен достъп до безброй видеа, някои от които дори не сте виждали, макар и да сте фенове. Защото материалите не спират да се обновяват. Влезте в архива на радио BBC и ще видите колко много негови интервюта са съхранени и само чакат да бъдат чути. Някой може да е споделил негова снимка от 1979 г. Той е в японското метро и не е възможно снимката да е правена преди 39 години – той е така жив на нея. В някой магазин пък ще намерите чаша за кафе с неговия образ. Дори един кич като чаша с нечии образ е страхотен, когато Боуи гледа към нас.

gettyimages-86098157-594x594
Getty Images

Разбира се, нищо не може да се сравни с изпълненията на живо, но същината на Боуи и обичта на старите и новите фенове е все така ярка.

Дейвид Боуи е източник на различни неща за различните хора в зависимост от възрастта. Алкохолиците, които се борят със себе си, могат да се вдъхновят от стоицизма му. Хората, които са към края на живота си, могат да намерят утеха в последния му албум, „Blackstar“, писан докато артистът е болен от рак на черния дроб. Песента „Word on a Wing“ пък може да помогне на отгледаните в строга религиозна обстановка, които искат да разбият оковите на църковните канони. Боуи пише и пее за страстта, гнева, депресията, болката, надеждата…

Дейвид Боуи пише и пее за живота – и с неповторимата си виталност, ще живее още дълги години. Както написа неговата съпруга, Иман, тази седмица… #BowieForever

 
 
Коментарите са изключени