shareit

Защо точно Брюксел?

| от chronicle.bg по BBC |

Две отделни терористични атаки (на летището и в метрото) във вторник сутрин отнеха живота на най-малко 35 души и раниха още над 130 в Брюксел. ИДИЛ пое отговорност за атентатите в белгийската столица.

Брюксел е столицата на Европа, дом на Европейския съюз, НАТО, международни компании, както и на белгийското правителство.

Това са най-тъмните дни в историята на Белгия от Втората световна война насам, твърдят местните политици.

Защо бе атакуван точно Брюксел?

Брюксел е една от основните цели на ислямистите. От дълги години Белгия има проблеми с групи от граждани, които се присъединяват към редиците на ИДИЛ в Сирия и Ирак.

За няколко града в Белгия се знае, че има спящи клетки на радикален ислям, но най-активни са тези в  Брюксел включително и в предградието Моленбек, населено предимно с хора от марокански произход.

„Имах усещането, че нещо такова ще се случи, но не и с подобни мащаби”, коментира Питър ван Остайен, белгийски специалист по джихад.

Предварително планирани атаки или отмъщение?

В петък (18 март) бяха заловени двама ислямисти. Единият от тях е Салах Абдеслам – издирван заради атаките в Париж през ноември, при които загинаха над 130 души. Три дни по-рано, при специализирана операция бе убит Мохамед Белкаид – човекът, помагал на Абдеслам да се укрива.

„Изглежда, че атаките са били предварително подготвени, но след арестите са ускорили действията си, тъй като терористите са разбрали, че са преследвани”, каза проф. Дейв Синардет от Свободния университет в Брюксел.

Провалиха ли се белгийските сили за сигурност?

Тежко въоръжени мъже успяха да влязат на летището в Завентем, да открият огън и да се взривят. Около час по-късно друг мъж се качи на влак в метрото, на метри от централата на ЕС и също да се взриви.

След атаките в Париж през ноември бе повишена нивото за сигурност до една степен под най-високата, военни части провеждаха тренировки по улиците. Полицейските части ясно бяха предупредени за постоянната заплаха от терористични актове. И все пак имаше институционални проблеми.

„Очевидно е, че специалните части не бяха ефективни. От години не отделяме достатъчно голямо внимание и ресурси по въпросите за сигурността срещу терористични атаки”, допълва проф. Синардет.

Очакват ли се следващи атаки?

Това е най-тревожният въпрос за хората в Белгия. Още повече, че няколко от терористите все още се издирват. Един от заподозрените за атаката на летището успя да избяга във вторник, а други двама, заподозрени за атентатите в Париж и помагали на Салах Абдеслам, все още се издирват.

Един от заподозрените от парижките атаки е Наджим Лаашрауи. Отпечатъците му са открити в апартамента в Брюксел, където са правени бомбите за Париж. Другият е Мохамед Абрини – също белгийски ислямист.

Клинт Уотс, американски експерт по антитероризъм, е на мнение, че атентатите в Белгия са последващи действия от парижките атаки. Въпросът дали избягалите терористи плануват нови подобни действия и за него остава неясен.

 
 
Коментарите са изключени