shareit

Защо очаквам новия iPhone?

| от Алиса Карлов |

Започвам с това, че не съм някакъв gadget geek. Нито разбирам много от разни програми, ъпдейти, компютри, различни телефони и модели на телефони и такива работи. Техниката никога не е била моето нещо. Просто така се случи животът, че ми се наложи да работя бързо и адекватно с нея. Това впрочем важи и за колите. Въпросът е, че обичам телефона си, лаптопа си и колата си. Не ме интересува как изглеждат, важното е да ми вършат работа. Ако това им е окей, могат да изглеждат и като първият ми телефон – един Ericsson, с който можех да убия човек, ако го хвана по правилния начин.

До преди да си купя iPhone – 4S точно беше стъпил у нас, никога не съм вярвала, че един телефон може да ми върши толкова много работа. Разни приятели ме предупредиха – купиш ли си iPhone трудно ще се върнеш към друг телефон. „Да, бе!“ Но тогава се случи неизбежното. Купих си 4S, това беше преди години и откакто не искам да си купувам друг телефон. Държа да обясня, че не съм от хората, които си сменят телефона с всеки нов модел. 4S вече е подарен на сестра ми, а аз вече съм горд собственик на iPhone 6!

За мен простата истина се корени в това, че iPhone-ът е телефон, който ми върши перфектна работа – бърз е, простичко устроен, лесен, огромен като място за всичко, което искам да имам в него, без бъгове, без разваляне на touch screen-а, без да ми създава излишни грижи и главоболия. В този ред на мисли и спомням за една позната, която си беше купила iPhone 4S и си търсеше калъф за него. Предложих и един от моите, а тя го изгледа с лека погнуса и каза: „Ама той е плътен! Как тогава ще ми се вижда, че е iPhone!?“ Щеше да е смешно, ако не беше тъжно, но уви, с iPhone това е другата крайност. Някой неизбежно смята, че си си взел такъв телефон от чиста гъзария. Съответно те мрази, мрази и телефона ти. Но аз пък нямам проблем с тия неща. Нямам причини да убеждавам някого, че това е единственият телефон, който съм открила и ми върши перфектна работа. Обслужва моите нужди по идеалния начин. Толкова.

Няколко прости неща исках (двете ми пощи, музика, място, хубава камера, без забивания, приличен touch screen) и нито Samsung, нито Nokia успяха да ми ги дадат. Да, те са по-евтини, имат повече приложения, всичко им е безплатно и прочие, и прочие… слушала съм проповетта вече много пъти. Но, правят всичко с леко закъснение, правят го по-лошо, по-забиващо, бъгващо се. Моят iPhone 4S все още работи като пушка!

Затова ето че идва септември, времето в което всички gadget geek-ове се ентусиазират, тъй като Apple ще представят новия си телефон. iPhone 6S и 6S Plus ще направят своята премиера на 09.09.2015-а, а малко след това ще се появят и по магазините. Дали ще си взема някой от новите модели? Най-вероятно не, тъй като съм доволна от моя iPhone 6, но това не пречи да следя темата с интерес. Онова, което Apple обещават е нов софтуер, по голяма бързина, тоест повече RAM – от 1GB на 2GB, по-добра камера – според последните новини е 12 мегапиксела и най-якото – FaceTime камерата ще бъде увеличена на 5 мегапиксела, вместо на 1.2 mеgapixels, както беше досега. И разбира се, новите iPhone-и ще предложат на потребителите си по-бързи процесори, заради новия си чип A9. Знам, че много хора бяха специално развълнувани, именно и специално заради него.

Какво друго може да се очаква – новият iOS9 разбира се, който може да ъпдейтнете на устройствата си, стига да са модел от 4S и нагоре. Най-важното при него е Low Power mode, което има за цел да пести максимално от батерията ви. А това е супер, защото както една позната непрекъснато ми повтаря: „Телефонът ми все умира!“ Целта на новия iOS9 е това да не се случва или поне да не се случва толкова често. Ще има и голям ъпгрейд при Siri, Spotlight, както и при Apple Maps – тази новина ме кара да се чувствам много доволна, защото България е държавата без табели. Освен от настилка, нашите общини обичат да пестят и от метал и боя, затова винаги разчитам на картата на телефона си, когато ми се налага да се измъкна от някой град, който не е София. iOS9 ще се появи по устройствата ви малко след като iPhone 6S и 6S Plus бъдат пуснати в продажба.

Другите неща, които се говори, че Apple ще покажат на събитието е така дългоочакваната Apple TV, новости около Apple Watch, както и изкарването на новия и дългоочакван iPad Pro, който ще е първият iPad на марката с 12.9 инчов екран. Но това засега е в рамките на спекулациите.

Както вече казах, аз си чакам iPhone! И не защото съм някакъв Mac маниак, моля ви се! Просто харесвам простотата и готиния дизайн, с който марката са известни. А аз ценя тези неща. Те ми пестят много време. А то е по-важно от всички пари на света.

Снимка: Getty Images