shareit

Защо Мат Лебланк не е Джереми Кларксън

| от chronicle.bg |

Като неочакван сняг през февруари днес дойде новината че Джоуи от „Приятели“ ще води Top Gear, редом с Крис Евънс, замествайки Джереми Кларксън, Ричард Хамънд и Джеймс Мей, които както знаем, вече подготвят новото си шоу по Amazon Prime, което ще се излъчва от есента на тази година.

Мат Лебланк е първият чужденец, който ще е водещ на Top Gear в 39-годишната история на култово британско предаване. „Като автомобилен маниак и огромен фен на „Топ гиър“ се чувствам поласкан и много развълнуван да участвам в новата глава на това легендарно шоу„, каза Мат Лебланк. Така и би трябвало.

„Новата глава на легендарното шоу“ започва през май тази година и най-вероятно ще бъде посрещната с обилна доза скептицизъм от феновете на предаването. Коренът на този скептицизъм е видим – просто клишето, че няма незаменими хора не е вярно.

Джоуи Трибиани стана любимец на зрителите по цял свят, което вероятно е и част от причината продуцентите на BBC да го привлекат в Top Gear. Това е и ключовата дума, която може да ни насочи към цялостната концепция на британската телевизия за продължението на шоуто. Любимец.

Джереми Кларксън не беше любимец, а откровено неприятен, арогантен тип, който дразнеше множество тънкообидни общества, които привиждаха персонални нападки в чувството му за хумор. А нека бъдем честни – то е блестящо. Остро, некоректно, саможиво, британско и люто чувство за хумор, което караше зрителите на Top Gear и читателите на The Sunday Times и The Sun да се заливат от смях пред телевизорите си и да се кикотят неуместно в метрото, четейки сутрешния си вестник. Джереми е от малкото телевизионни водещи, които все още светят със собствена светлина на небосклона на социално угодните и устремени към всеобща толерантност предавания. И това даваше на Top Gear онзи отчетлив вкус на искрено забавление, което поддържаше високия му рейтинг години наред. Не толкова тест-драйвовете, готините автомобили и ерудицията на водещите, а именно този неподправен, нетолерантен хумор.

На фона на това изборът на всеобщ любимец заради разпознаваемото му лице и няколкото приятни лафа в популярен сериал е меко казано неудачен. Продуцентите на BBC много добре знаят, че Top Gear не е просто автомобилно шоу, а икона. И вероятно никак не им е било лесно да се спрат на хора, които да заемат местата на бившите трима водещи. И все пак можеше да се постараят повече. Когато се носеха слухове за евентуалното участие на Стивън Фрай в шоуто, помислихме че все пак, може би, евентуално, има някакъв шанс за съхраняването на искрата на Top Gear. Който е гледал „A bit of Fry & Laurie“ ще разбере за какво говоря. Стивън Фрай притежава онази вече рядко срещана смелост, която му дава крилете да говори открито без да се дави в тинята на политическата коректност. Същата смелост, която притежава и Кларксън. И която толкова обичат феновете на TG.

Крис Евънс? 10 милиона слушатели по BBC Radio-2 и впечатляваща колекция от автомобили. Супер. Но ще чуем ли от него „Не разбирам бус лентите. Защо бедните хора трябва да стигат по-бързо от мен?“ (цитат на Джереми Кларксън)? И ще ни зададе ли въпроса „Защо в Англия не готвим кучета? Ами защото не можем. От къде накъде корейците ще правят автомобили?!“ (друг цитат на Джереми Кларксън). Вероятно не. Защото новата политика не иска да обижда бедните. Нито корейците. Нито когото и да било другиго. Което е хуманно и достойно. Но убива забавата.

 
 
Коментарите са изключени