Защо е кофти да си атеист по празниците. А и по принцип…

| от Вучето |

След като през изминалата седмица за сетен път установихме, че в България свободата на сексуална ориентация е само на билборд, сега ми се иска да говоря за една друга свобода – тази на вероизповеданията. А ми се иска, не защото с нетърпение чакам Рождество Христово, а напротив – защото с неговото приближаване започва моят малък личен ад.

Адът на атеиста по време на религиозни празници.

Свободата на религията и вярата е принцип, поддържащ както свободата на личен избор измежду всичките 270 религиозни групи по света, така и свободата да не се изповядва никоя религия. В България това право се гарантира от Конституцията на Републиката, но пак всичко е само в сферата на пожеланията. Не знам как преживяват другите атеисти в това наше общество на кръстещи се по повод и без повод християни, но на мен лично ми е много  дискомфортно.

Често, когато съм в компания на хора, които не ме познават, и спомена, че не вярвам в Сътворението за 6 дни, Възкресението, Аллах, Буда, Дхарма, Сангха, Бисквитеното чудовище и Големия Лош Вълк, реакцията всеки път е една и съща. Всички (уж) почтително млъкват, за да демонстрират толеранс към избора ми, а после разговорът се подновява оттам, откъдето е свършил преди конфузния момент. Аз обаче знам, че вече мислено са ме преместили от графата “Много готини пичове” в графата “Заради такива хора България е на това дередже”.

За да бъда честна, Рождеството се преживява горе-долу леко, понеже Дядо Коледа бие по точки всяка конкуренция и Исус някак остава на заден план. По рекламите никой не казва “Исус раздава празнични ваучери за всяка покупка над 50 лева”, а децата не си пожелават Исус да им донесе Lego Ninjago и плейстъшън четворка.

Обаче Великден е кошмар.

По това време на годината не знам кое ме дразни повече – дали всичките досадни прояви на псевдо-набожност, които се натрапват под формата на стилизирани кокошки и зайци, зачервени баби, които екзалтирано месят козунаци, и телевизионни синоптички, които с непривично смирен глас напомнят в края на всяка новинарска емисия, че Христос е възкръснал. Или пък архаично звучащите телевизионни словоизлияния на поповете, които призовават миряните към чистота на помислите и д(т)елата, докато самите те лекуват отеклите си от подагра крака и пресмятат колко ще заделят за частния си бизнес само от опела и кръщенки.

Този текст не е тенденциозно хейтърски заради удоволствието от самото хейтване. Целта е да покаже как се чувства един човек с очевидно непопулярно виждане за живота, смъртта и всичко останало, докато съществува на една планета заедно с хора, в чиито глави е пълна каша от вери, религии и суеверия.

Не искам да ме поздравяват с “Честито Рождество!”, нито с “Христос воскресе!”, защото нито вярвам в непорочното зачатие, нито в обратимостта на един иначе необратим биологичен процес. Да можех и аз като Ницше да кажа със самочувствие “Бог е мъртъв” и да добавя “Завинаги”, без да ми цъкат неодобрително с език и да искат да ми натъркат устата с люта чушка, понеже „така не се говори, момиченце!“

И защо да не се говори така? Заради неудобството на другите, че трябва да търпят някого, който не споделя тяхната френетична отдаденост на религиозните традиции? Съжалявам, но няма да ви направя удоволствие като се страхувам, че заради богохулните си мисли ще се варя в котел в ада в съседство с този на Хитлер и Чикатило. И че безсмъртната ми душа няма да намери покой. И че обществото ще ме презира, че не вярвам, че Исус е умрял заради мен. Макар че същото това общество само преди трийсетина години щеше да ме презира и да ме изключи от Комсомола, Партията и живота по принцип, ако вярвах в обратното.

И сори, но изглежда май сме прави, аз и Ницше. Защото напоследък Бог е по-мъртъв отвсякога. И защото ако беше жив, хората нямаше да се превръщат в пушечно месо в Негово име, без значение какво е то, докато ядат прецели на коледни базари, разхождат се по улицата или чакат автобус на спирката.

Бог е и винаги е бил нищо друго освен средство, с което да бъдат плашени напредничавите умове, красивите хора и мастурбиращите тийнейджъри. Религията като цяло е изродена версия на приказката за Хензел и Гретел, която поддържа страха ти, че ако имаш неблагоразумието (или злата участ) да се изгубиш по пътя, за наказание ще си го получиш. Религията, във формата, в която се промотира от векове, е просто патерица, на която се облягат гузните, глупавите и отчаяните.

А на мен лично патерица не ми трябва. Поне не докато не стана на 80 и не се наложи да ми сменят тазобедрената става. Лекарите, а не Бог!

 
 

Тийзър и плакат на „John Wick 3″, очакваме пълен трейлър

| от chronicle.bg |

Lionsgate пусна тийзър и плакат на „John Wick: Chapter 3 – Parabellum“. Заглавието идва от сентенцията „Si vis pacem, para bellum” или „Ако искаш мир, готви се за война“.

Сценарист е Дерек Колстад, а режисьор – Чад Стахелски (същите, които направиха и първите два филма). Събитията продължават малко след тези в края на втора част. Това можем да видим и от кадрите по-долу. Предстои и пълен трейлър малко преди „John Wick 3″ да дебютира заедно с дългоочаквания „Glass“ този уикенд.

Виждаме, че и тройката ще има характерната естетика от първите два филма. Филмът ще задълбае повече тях, защото ще ни представи директорът на High Table (Анджелика Хюстън) и други личности на високи позиции в сенчестия свят. Дано обаче това не стане за сметка на елементите, които направиха франчайза толкова мощен.

 
 

7 жени разкриват ерогенните си зони

| от chronicle.bg |

Къде е ваша ерогенна зона? Хората имат най-различни предпочитания в този аспект и затова трябва да се говори с половинката – за да разберете нейните и съответно да бъдат разбрани вашите желания.

Ето 7 жени, които свободно споделят ерогенните си зони. Нека да се знае!

Оливия, 31

Приятелят ми прекарва доста време със зърната ми преди да минем по същество. Това ми гарантира оргазъм.

Аника, 26

Когато съм в настроение, обичам да ме пляскат по дупето. Малко боли, но и предизвиква някакъв еротичен химикал у мен.

Софи, 24

Когато обръщат внимание на ключиците ми, цялото ми тяло се събужда за около 3 секунди.

Миша, 32

Гъделичкайте вътрешната страна на бедрата ми 10 минути и съм готова!

Кейт, 31

Обожавам по врата, зърната, ушите и коремчето. Освен ако не съм се подула.

Шарлот, 26

Най-еротичната ми част е устата. Доминиращ човек с игрив език може да ме разгорещи безобразно бързо.

Меган, 38

Отстрани по тялото ми, от гърдите до таза. Когато някой прокара ръце там, направо ме няма. Дори още по-добре – ако накрая ме хванат здраво през кръста.

 
 

Създадоха робот, който помага на хора с болестта на Алцхаймер

| от chronicle.bg |

Робот, построен от учени в САЩ, може да помогне на възрастни хора с болестта на Алцхаймер да живеят самостоятелно.

Той работи с помощта на сензори, които се поставят в дома на болния, за да засичат къде се намира в момента, какво прави и дали имат нужда от помощ с ежедневните си задачи. Ако имат – специален робот-помощник е изпратен, за да им услужи. Той може да им представи прости инструкции как да извършат определена дейност или да ги заведе до желан предмет (като храна, лекарства).

Даян Кук, професор по електроинженерство и компютърни науки и директор на Центъра за адаптивни системи към Университета във Вашингтон, където е създаден роботът, твърди, че той може да помогне на възрастни хора да живеят самостоятелно в домовете си. „Около 90% от възрастните предпочитат да остаряват в дома си вместо в старчески дом. Искаме това да бъде опция за възможно повече хора без да се налага да наемат болногледач.“

1-wsusmarthome

Роботът е тестван от 26 студента, които трябва да изпълнят 3 задачи и след това да оценят асистенцията на робота. Повечето оценки са положителни, но системата все още е в ранен стадии на развитие.

Доктор Фиона Карагър от Alzheimer’s Society, Великобритания, казва: „Няма лек за болестта, а нови лекарства не са се появявали от повече от 15 години. Затова е важно да намерим и други начини за помощ на болните. Роботите могат да допринесат възрастните да не се чувства самотни и да са в по-добро настроение. Нищо обаче не може да замени човешките отношения.“

 
 

Най-големият враг на Netflix е… компютърна игра

| от chronicle.bg |

Докато приходите на Netflix скачат с повече от 1/4, компанията казва, че основната й конкуренция всъщност е компютърната игра Fortnite, а не HBO. Безпрецедентният успех на Fortnite: Battle Royale е нещо, което остави всички производители на игри без възможност за отговор. Но платформите за стрийминг също са в борбата за вниманието на обществото.

Netflix изкара с $4,2 милиарда повече през последното тримесечие, отколкото за същото време миналата година. „Ние работим с времето на хората пред екрана и така се състезаваме със стотици компании. И надпеварата ни с Fortnite е по-силна, отколкото с HBO. Когато през октомври YouTube крашна за няколко минути в целия свят, посещенията на сайта ни скочиха значително. Има много компании на пазара, които искат да забавляват хората. “

Като много геймърски компании, Epic Games също не споменава колко пари изкарва от игрите си и конкретно от Fortnite. TechCrunch предполага, че е около $3 милиарда на година, а GamesIndustry.biz дава като цифра $2,4 милиарда. Fortnite е безплатна за ползване, следователно Epic Games печели от покупки вътре в играта. Нейн пряк конкурент е Battlegrounds на PlayerUnknown и въпреки, че Fortnite ги разбива, нейните приходи също се покачват – с 19%. И това не включва мобилната версия, която е супер популярна в Китай. Същото се случва и с PUBG и FIFA.