shareit

Д-р Захари Зарков, или колко е „страшно“ да отидеш на психиатър

| от |

Честите психични разстройства неслучайно се наричат „чести“.

Депресията и тревожността са сред нас и сред близките ни и твърде много пъти остават незабелязани.

В обществото ни все още тегне тежка стигма върху понятието „психично болен“ и търсенето на помощ при психичен дискомфорт е повод за срам и криене. Няма да видите болничен лист, на който пише „депресивен епизод“, защото човекът, преминаващ през такъв епизод, няма да признае пред работодателя си, че това е причината за отсъствието му. Няма да чуете някой да казва лежерно в компания „Абе хванаха ме панически атаки и затова не можах да дойда“. Вместо истината, ще чуете хиляди лъжи, скалъпени, за да прикрият мъчително състояние, което реално не е никакъв повод за срам.

В същото време в офиса до вас може би седи човек, който преживява кошмар, от който има изход. Но някой трябва да му го посочи. Човек, който живее във вашия дом (съпруг, родител, дете) може да обитава един вътрешен Ад, без вие да подозирате за това. А лечение има и спасението дебне. Може би не отвсякъде, но от компетентните лекари, от адекватните терапии, от своевременна промяна на начина на живот.

И тъй като пролетта е сезонът, в който някои психични страдания се засилват, разговаряме по тези и още теми с д-р Захари Зарков, един от тези компетентни лекари, чиято визитка може да видите след интервюто.

В последно време масово се говори за пролетна депресия и изобщо за сезонни депресии. Съществува ли такова нещо? Има ли корелация между настроенията и сезоните?

По-скоро става дума за т.нар. „пролетна умора“, която се характеризира с отпадналост, нарушен сън, променен апетит (повишен или намален). Това са симптоми на депресия, но тъй като са непостоянни, т.е. не продължават над 15-20 последователни дни, е неуместно да се „диагностицират“ като психичното разстройство „депресивен епизод“… С напредване на пролетта симптомите бързо отшумяват и това потвърждава тезата, че става дума за преходно състояние.

По отношение на сезонните депресии – да, съществуват т.нар. сезонни афективни разстрайства (САР) и те са свързани с намаленото слънцегреене и/или облачност през есенно зимния сезон! Наличието на „горните“ изброени депресивни симптоми се свързва в този случай с повишеното производство на хормона мелатонин.

Проучвания стигат до извода, че през зимата се променя т.нар. циркаден ритъм (денонощен, седмичен или месечен) на хората, предразположени към депресия, и това отключва психичното разстройство „депресивен епизод“. Лечението на този вид депресии включва освен класическите методи с антидепресанти (основно SSRI) и фототерапия – това е метод, който използва специални лампи, снабдени УВ-филтри, чиято светлина се насочва към определени зони в ретината и там попада върху специфични фоторецептори, което води до намаляване на мелатонина… До 80% от хората със САР, симптомите изчезват след фототерапия.

А отнася ли се същото за тревожните разстройства? Обострят ли се те през пролетта?

Хипотезата, че са хронични и се „обострят“ през пролетта не е валидна! Няма сезонност при стартиране на пристъпите на паника или изолираните фобии например. Там водещи са отключващи тревожността стресогенни фактори от средата.

Как можем да различим депресията от обикновеното лошо настроение? Има ли инструмент, чрез който човек може да разбере, че е прекрачил границата на минорното настроение и е влязъл в клиничната му сфера?

Отпадналост, нарушен сън, променен апетит (обичайно намален), отслабване над 5 кг и липса на изпитване на радост. Това са симптоми на депресия. Ако те продължават над 15-20 последователни дни, се диагностицират като психичното разстройство „депресивен епизод“. Като инструмент – може да се използват тестове за депресия (може и в интернет), но чувствителността им не е висока и се изисква допълнителна професионална оценка.

Какво трябва да направим, ако забележим депресивна или тревожна симптоматика у някого, който не търси помощ?

Труден въпрос! Трябва убеждаване през личния опит, през предпазлив натиск чрез близките за осъществяване на психиатрична оценка и старт на професионална терапия.

Как трябва да реагира човек, ако получи паническа атака? А ако човек в неговото обкръжение получи паническа криза?

Трябва да се приемат успокоителни, бензодиазепини – за овладяване на симптомите и намаляване на тревогата.

Какво може да отключи психично разстройство? И трябва ли задължително да има отключващ механизъм или може да се случи без причина?

Стресът е причина („спусък“) за започване на симптоми на тревожност. По-рядко „нещата“ започват без явна причина („от нищото“). Обикновено при добре снета подробна анамнеза се откриват корените, във връзка с които започват симптомите.

Срамуват ли се пациентите да ходят на психиатър?

Да! Срамуват се! Преживяват го като положение, в което са изпаднали на дъното. На края на съществуването си.

Как да се борим със стигмата върху психичните заболявания у нас?

С просвета! Всеки ден. С упорито оспорване на тезите, поставящи всички психични разстройства под общ знаменател – „ПСИХИЧНО БОЛНИ“. Това е вредно, токсично и руиниращо нормалната/истинска същност на функционирането на психиката.

Доколко е важна семейната и приятелската подкрепа при наличие на психични заболявания?

Поправка – говорим за „психични разстройства“. Много е важна подкрепата от най-близкия кръг. Дори за крачката към първата психиатрична оценка.

Върши ли работа някаква форма на самолечение при проблеми с психичното здраве?

Отлага и задълбочава състоянието. Хронифицира процеса. Дори и консултирано със скъпо платен невролог или кардиолог.

Може ли човек, диагностициран с депресивно или тревожно разстройство, да се излекува, без да пие антидепресанти?

Възможно е. При бременни и при категорични противопоказания за прием на антидепресант, се провежда интензивна когнитивно-поведенческа психотерапия; или транскраниална магнитна стимулация; или с електроконвулсивна терпия (при тежки депресии със сериозен суициден риск).

А какви са рисковете от приема на антидепресанти? Има някои митове, свързани с надебеляване, пристрастяване пр. Митове ли са това наистина?

Да, има митове за лечението с антидепресант. Има и рискове… Най-сериозният страничен ефект е предизвикване на свръхактивност (синоним на хипомания и мания) от приемане на антидепресанти. Баналните странични ефекти – запек, сухота в устата или замайване, се преодоляват от организма до 2 месеца след старта на лечението.

Имат ли антидепресантите билкови или хомеопатични заместители?

С доказан антидепресивен ефект е екстрактът от жълт кантарион. У нас има един, два препарата на тази основа. Хомеопатични антидепресанти няма.

Какво могат да направят пациентите в ремисия, за да избегнат рецидив на депресивно или тревожно разстройство?

Да спазват назначените правила на противорецидивната фармакопрофилактика и да не злоупотребяват с вещества, които имат отношение към ЦНС (централната нервна система) – по-конкретно алкохол и забранени субстанции. Заедно с това да са преминали през достатъчно дълга и устойчива когнитивно-поведенческа психотерапия, за справяне със стресорите в ежедневието и недостигане до прага на поносимост към стресорите от заобикалящата ни среда…

Разкажете ни за вашия проект, който цели да образова личните лекари да разпознават по-бързо проблемите на психичното здраве

Проектът „Подобрени услуги за психично здраве“ (Финансиран от НФМ и ФМ на ЕИП), написан и спечелен от НЦОЗА има някоко основни идеи, превърнати в дейности, от които се очакват конкретни резултати. Основната цел е намаляване на самоубийствата в България с 10%.

Една от дейностите е да се проведе двуетапно обучение:

– Дистанционно, чрез онлайн платформа и след него;
– Тридневни семинари водени от унивеситетски преподаватели по психиатрия за общопрактикуващи лекари, психолози и социални работници.

По темите на ранно откриване на тревожни и депресивни разстройства, както и суицидното поведение, свързано с тях.

Базирано е на научни доказателства (от литературата и от епидемиологичното проучване на честите психични разстройства в България ЕПИБУЛ), че при симптоми на депресия и тревожност, хората търсят най-често личния си лекар, а не психичноздравен професионалист. Заедно с това е известно, че в 70-80% от случаите, около 2 седмици преди правен опит за самоубийство, се търси лекар (възможно е по различни поводи) и много често това е общопрактикуващ лекар.

Работите с Норвежкия институт по обществено здраве. Как ще се измерват резултатите от проекта ви? Работите ли с европейски консултанти?

Консултант на проекта е проф. Арнстейн Миклетун от департамента по психично здраве и суицидопревенция на НИОЗ. Дизайна и темите на обучението са консултирани с него. Осъществиха се обучения само в 4 от 6-те икономически региона на страната. Северозападен и Северен централен бяха оставени за „контроли“. Така след приключване на обученията ще се проследи по информацията за суицидните опити, която събираме с модерна онлайн система (също продукт на проекта), дали има разлики между регионите с обучени професионалисти и в тези, където не е провеждано такова обучение.

Доколкото ми е известно, в областта на превенцията на психичното здраве няма такава мащабна работа за мерене на ефективност на ниво държава, от каквито и да било нацинални политики и/или програми за психично здраве.

Къде може да се разбере повече за споменатия „норвежки“ проект? Къде могат да се проследят резултатите, разбрах, че има и образователни видеоклипове за депресията?

Всички резултати от проекта, създадени материали (включително и „Ръководство за ранно откриване на тревожност и депресия“  предназначено за ОПЛ и може свободно да се „тегли“) са публикувани на сайта http://bgmental.info, който е и част от продуктите на проекта „Подобрени услуги за психично здраве“.

захари зарков

Снимка: Мирослава Дерменджиева

Д-р Захари Зарков завършва медицина през 1997 г. с диплома за магистър-лекар, обучава се по психиатрия в Медицински университет – София и от 2005 г. е специалист-психиатър. През 2015г. защитава докторска степен в областта на психиатричната епидемиология. Работил е като психиатър в отделение към МБАЛ – Монтана и в Университетската клиника на УМБАЛ “Александровска”. Има интереси и опит в терапия на афективни и тревожни разстройства, овладяване на кризи, лечение на депресия и водене на профилактика при шизофренни разстройства. Публикувал е статии и доклади в български и международни професионални списания.

Понастоящем е ръкодовител на отдел „Психично здраве“ към Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА)

 
 
Коментарите са изключени

Лошите момичета на историята: Лидия Литвяк – Бялата Лилия на Сталинград

| от Десислава Михайлова |

От древността образът на жената се свързва с този на живота, защото именно тя дава началото на новия живот. Хилядолетия наред жената е била поставяна в определени граници, които да я държат далеч от властта и бойното поле, което не е място за „крехки“ създания.

И повечето от тях са се съобразявали с поставените от обществото и боговете граници. Повечето, но не всички. Историята познава не една и две жени, решили да докажат, че притежават войнски качества наравно с мъжете, било то в овладяването на бойни техники или в прилагането на стратегии в битки.

В поредица от текстове ще ви представим едни от най-интересните жени, които са обръщали гръб на огнището или балните зали, за да се включат във военните действия. Ще се уверите, че буквално през цялата история има примери за дами, предпочели бойното поле и станали истински машини.

Желан стратегически пункт от тевтонци, руснаци, латвийци и шведи, самостоятелна република през XIV в., индустриален и културен център през Новото време, разположения на брега на р. Великая град Псков е сцена на важни исторически събития, сред които и абдикацията на руския цар Николай II през март 1917 г. Това събитие не само прекратява една от най-дълго управлявалите династии в Европа – тази на Романови (над 300 години), но и бележи края на самата руска империя.

Николай II е от тези владетели,  които се случва да управляват в едни от най-тежките моменти на държавите им. Какви ли не превратности и проблеми не се случват, докато той е на власт – анти-еврейски погроми (1903-1906), война с Япония (1904-1905), две революции (1905/1917), Първата световна война (1914-1918). Неговият подпис може и да слага край на Февруарската революция, но Гражданската война (1917-1922) ще потопи Русия в още по-бедствено положение.

В тези смутни времена, когато в Поволжието върлува глад (1921-1922), който взима над 5 млн. жертви, а Йосиф Сталин се издига като вожд на тоталитарния режим в страната (1922), в дома на Анна и Владимир Литвяк се ражда малката Лидия. Тя е толкова бяла, крехка и прекрасна, че още от самото начало започват да я наричат Лилия или Лилка. Докато гордите й родители я държат в ръце и й се радват, те дори не подозират изпитанията, пред които предстои да се изправи тяхната родина, нито, че малкото им русоляво момиченце ще стане първата жена-ас в историята на Втората световна война.

Lydia_Litvyak

Снимка: Общественное достояние, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=397048

 

Терминът „ас“ се появява през 1915 г. по време на Първата световна война, когато поради пропагандни цели така започват да наричат отличилите се пилоти, които влизали самостоятелно във въздушни боеве. Редица френски, германски, английски, американски и руски авиатори като „Червения барон“ и Еди Рикенбакер се гордеят с тази титла, но до 1941 г. няма отличили се жени, които да застанат наравно с техните подвизи. Първата е Лилия, която със своя Як-1 има 13 самостоятелни и 7 споделени победи над вражески самолети, в това число и над един балон.

Преди да се носи на крилете на победата и да наказва враговете на СССР, Лилия е едно обикновено момиченце, което израства в скромно жилище в Москва, отдалечено на повече от километър от центъра на града, а въображението й е завладяно от руските приказки, които майка й разказва всяка вечер. Баща й е чиновник в железницата, а майка й е продавачка в магазин. Лилия е от първото поколение, което получава строго комунистическо образование. Нейна съученичка я описва като момиче, което привлича вниманието на момчетата и обожава да танцува. Един от най-забавните й спомени е как се вози за първи път на Московското метро.

Когато на 18 август 1933 г. тя отпразнува дванадесетият си рожден ден, държавата обявява тази дата за „Ден на Съветската Авиация“. Вероятно това е един от първите пъти, когато вниманието й е силно привлечено от самолетите. Този ден е отбелязан с голямо авио-шоу, което прилича на военен парад и се провежда на Ходинския Аеродром в Москва. Шумът на моторите, напрежението във въздуха и невероятната скорост, с която красиво се носят из въздуха металните птици пленяват сърцето на Лилия завинаги и само две години по-късно тя прави първата крачка към осъществяване на мечтата си да стане пилот.

За съжаление, по времето, когато се засилва интересът на Лилия към самолетите, вътрешното положение в държавата е разклатено за пореден път. През 30-те години се извършва т.нар „Голяма чистка“ на Сталин. В продължение на 2 години сподвижниците на Джугашвили подлагат на политически репресии всеки, който е дори и най-малко заподозрян в действия срещу управляващите и срещу сталинизма. Терорът обхваща огромен брой от населението – от военни лидери през хора на изкуството и учени до обикновени граждани, които или са изпращани в трудови лагери като ГУЛАГ, или са екзекутирани без съд и присъда. Това е време, когато изразът „обади другарчето“ се изкачва на едно по-горно ниво и макар да не се знае точният брой на жертвите на тези чистки се смята, че той е бил между половин и един милион души.

Един от този милион е Владимир, бащата на Лилия. Една вечер идват в дома им и го арестуват като „враг на народа“, скоро след това той е екзекутиран. Тази лична трагедия не убива вярата на Лилия в комунизма. Никъде в спомените на нейните приятели и роднини няма и намек за възгледи, различни от господстващата доктрина. Даже напротив, винаги се споменава нейният патриотизъм и желание да бъде от полза на родината си.

На 14 години Лилия знае с какво иска да се занимава и не губи време да приведе мечтите си в реалност. Тя започва да се обучава в авиационен клуб, а на 15 години извършва първия си самостоятелен полет. Самороден талант, не е за учудване, че Лилия успешно се дипломира в Херсонското военно училище за пилоти. След това тя започва работа като авио инструктор в Калинин (дн. Твер). На тази позиция я заварва началото на Втората световна война, когато Съветският съюз е съюзник с Германия. Когато вятърът на политическата промяна се обръща и двете държави започват да воюват помежду си, Лилия се записва доброволец в армията. Първоначално тя е отхвърлена, но след подправяне на документите й и завишаване на авиационния й опит, при второто кандидатстване тя е одобрена.

СССР може да се гордее, че е една от малкото държави, в които жените не само се записват в редиците на армията, за да извършват главно спомагателни функции, а реално участват в бойни действия. Това да се случи във военновъздушните сили до голяма степен се дължи на една интересна и смела дама – Марина Раскова. От оперна певица тя се преквалифицира в химик, а впоследствие става известен авиатор. Като навигатор от Съветските военновъздушни сили тя предлага една мини революция в редиците на пилотите – да бъдат създадени изцяло женски бойни полкова. С подкрепата на Сталин, тя успява да учреди 3 такива и в единия от тях е записана и Лилия.

I-26

Снимка: By Неизвестен – http://ram-home.com/ram-old/i-26-2-andreev.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18482924

От това време има най-много сведения за характера и личността на първата жена-ас. Описват я като много малка и ниска и механиците обикновено трябвало да нагласяват всеки път за нуждите й педалите и седалката, когато тя използвала даден самолет. Тя е едновременно силен характер, но и романтична натура, която вярва в суеверия. Не са й чужди типично женски привички като това да си направи шалче от плата на някой скъсан парашут, или да сложи малко букетче цветя в самолета.

Едно от неподчиненията в досието й е, когато отказва да си подстриже косата, когато я приемат в армията, но впоследствие се подчинява. Лилия е жизнерадостна по душа и често празнува победите си като прави леки лупинги преди да приземи самолета. Романтичното име, с което остава в историята е „бялата лилия“ (съветски източници) или „бялата роза“ (англоезичната литература) на Сталинград. Името произхожда от нарисуваната от самата нея бяла лилия върху нейният самолет Як-1, с който извършва редица мисии, като едни от най-опасните й са над Сталинград. Най-близката й приятелка е Екатерина Буданова – втората жена-ас, с която първоначално Лилия съвместно управлява самолета си.

Първите мисии на Лилия са да пази въздушното пространство над Сталинград. През септември 1942 г. тя става първата жена боен пилот, която сваля вражески самолет – „Юнкерс Ю-88“. Ранявана е два пъти, единият от тях – тежко в крака, но продължава своята служба. На следващата година тя получава Орден „Червена звезда“ за големи заслуги към отбраната на Съветския съюз и й е даден чин младши лейтенант. Скоро след това Лилия е приета в едно елитно формирование, т.нар „охотники“/ „свободни ловци“. Това е група от селектирани пилоти, които имат правото по своя инициатива и самостоятелно да преследват и нападат вражески самолети. Докато е част от тази група, Лилия извършва и един от големите си подвизи.

Един германски балон за наблюдение се изплъзвал от многобройните опити да бъде свален от съветските въздушни сили. Тогава Лилия, все още възстановяваща се от травма, отива при командира си и му казва, че тя поема мисията. Когато той я отпраща, тя му съобщава, че със или без негово позволение ще го направи и той склонява пред нейната решителност. Простият й, но успешен план е да нападне врагът откъм слънцето и благодарение на заслепяващата светлина, успява да изненада германците и да ги свали.

През 1941 г. Лилия започва своята военна кариера в 58-ият боен авиационен полк, съставен изцяло от жени, но през следващите години участва и в други формирования, включително такива, които са със смесен състав. В 9-ти полк тя се среща с Алексей Соломатин, ас и командир на ескадрона. Той е първата голяма любов на Лилия. Алексей е настоятелен в ухажването си, но тя не му е отвръща със същото. Едва когато умира при учение, Лилия осъзнава какви чувства е изпитвала към него и в писмо до майка си отбелязва: „никога няма да срещна втори като него“.

През 1943 г. Лилия има множество телесни и душевни рани. Загубила е любимият си и най-добрата си приятелка. Нейни съвременници си спомнят, че тя просто е искала да влиза отново и отново в бой. На 1 август тя излиза със своя Як-1 и не се завръща. Друг член на формированието помни как самолетът й е бил преследван от германците и в един момент изчезва зад облаците. Така едва на 21 години приключва славната военна кариера на първата жена-ас от Втората световна война.

За съжаление нейните успехи не са признати от командването. Точно обратното, нейните началници смятат, че тя е хваната в плен и отказват да я наградят посмъртно. В продължение на над 35 години търсят останките на известния Як-1. През 1979 г. тези усилия най-после се увенчават с успех – намерени са останки от жена-пилот край село Димитриевка, район Шахтерск. След изследвания се установява, че това е Лилия. Факт, който макар и спорен има важно значение, тъй като през 1990 г. носи на Литвяк посмъртно присъденото отличие „Герой на Съветския Съюз“.

Герой_Советского_Союза_Лидия_Литвяк

Снимка: Автор: Tov sergeant – собственная работа, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25229393

Животът на Лилия вдъхновява не малко хора на изкуството. Тя е герой в романи, в театрална постановка и дори в комикси. Преди да стане известната Бяла Вещица от Нарния, Тилда Суинтън я изиграва в постановката „Бялата роза“. Лилия се ражда в тежките години след Гражданската война, прави първите си крачки в новосъздадения СССР, пораства по време на Голямата чистка, намира своето призвание във въздуха в навечерието на Втората световна война и разцъфва по време на този конфликт, за да се превърне в първата жена-ас – герой на своята родина и вдъхновение за поколения пилоти след нея.

 
 
Коментарите са изключени

1 милион евро за доказателство, че Билефелд не съществува

Немският град Билефелд има 8 века история, популация от 340 000 души, сериозни икономически постижения и не съществува. Последното е забавна шега, която кръстосва мрежата и местното население цели 25 години. Всичко започва през 1994-а година, когато немското население още не подозира, че ще срещне родните национали. Студентът по информационни технологии Аким Хелдс се запознава със свой колега. Попитан за адресната си регистрация, непознатият член на групата споделя, че е роден в Билефелд.

Както мнозина са забелязали, географията така и не става особена научна сила за мнозинството, следователно Аким бързо отрича съществуването на този град и дори го публикува в скромна Usenet система, която в близкото бъдеще ще бъде наследена от интернет форумите. Тънката шега очевидно старее добре и дори Ангела Меркел я използва през 2012 година на официална реч, изразявайки надеждата, че макар Билефелд никога да не е съществувал, тя би го посетила отново. Всичко се нарежда прекрасно, до този момент имахме призрачен град Припят, сега вече имаме и несъществуващ град Билефелд.

  И след като жителите на Билефелд вече са единственият град, работещ като експеримента на Шрьоденгер, решили да направят специална игра за онези, които още отричат съществуването. Предложението е следното: един германец, който успее да докаже, че този град не съществува, получава сумата от 1 милион евро. Крайният срок за участие е 5-и септември и понеже това е и първото по рода си състезание, доказателствата се приемат под всякаква форма от снимки и клипове, до текстово съдържание, доказващо, че на световната карта няма такава местност и всички живеем в една пълна илюзия.

Подозирайки, че и много жители на града са готови да се отрекат от адресната регистрация, вписана в личната карта, градоначалниците напомнят, че парите няма да бъдат взети от данакоплатците, за състезанието е намерен спонсор. Имайки предвид естеството на задачата, единственото по-лесно ще е да докажем съществуването на еднорози. Друга организация наречена „Fridays for Future“ също влизат в играта с 1 милион евро, но тяхното условеи е да бъде намерено доказателство, че климатичните промени са измислица – имаме повече шансофе с немския град. 5-и септември е крайният срок, ако успеете да докажете, че такъв град не съществува, автоматично отричате и съществуването на д-р Йоткер, той също е роден в несъществуващ град.

 
 
Коментарите са изключени

Легендата за бирата, която има вкус на… урина

Бирата е от онези специални ниско алкохолни напитки с особена почит сред световното население. По-големият избор води и до по-сериозна конкуренция, а в някои отношения и до агресивна такава. През 80-те години на миналия век, един от дистрибуторите на Heineken успял да убеди обществото, че в бирата „Corona“ се използва щедро количество човешка урина – буквално.

Причината е ясна, „Corona“ дебютира през 1979-а в САЩ. Питието получавало особено внимание от младите и въпреки подозрителния жълт цвят, мнозина утолявали жаждата именно с него. И това било само началото, през 1986-а година, фирмата вече продава около 13 милиона каси годишно, а след всички такси и други разходи, тя носи печалба от 300 милиона долара. Впечатляващ резултат за мексиканска пивоварна, нали?

И докато „Корона“ се къпе в печалби, дистрибуторите на европейска бира започват да мислят нова стратегия. През фаталната 1986-а година, продажбите в някои американски региони паднали до 80%, а в други пазарът оставал точно толкова стабилен. Обърканите снабдители и търговски представители на фирмата започнали да проверят какво се случва, в някои магазини, хладилните витрини били пълни, просто никой не купувал, други верни вериги магазини отказвали да купуват изцяло продукта и разваляли договори. След сериозна проверка, социологически изследвания и различни други канали, мексиканските пивовари разбрала, че се носи интересна легенда за качеството на продукта.

Някой споделил, че в завода, служителите обичали да уринират във ваните с фермента. Един интересен научен факт е, че редица фирми в историята са използвали точно тази методика, за да постигнат много по-силен вкус, да приемем, че през 17-и век не е имало толкова много закони, които да се месят в продукцията, следователно хората експериментирали. Лондонските пивовари знаели тази тайна и я практикували, те гарантирали много по-остър вкус (защо ли), както и по-осезаем аромат. Легендата е стара като света, но просто в онзи момент, някоя умна глава е решила да пусне тази партенка, с която да отклони ресурси от новият продукт на пазара.

След като черното или по-скоро жълто петно било хвърлено по мексиканската фирма, оставало само едно – да се инвестира крупната сума от близо 500 000 долара за реклама, в която се показва, че фабриката има тоалетни и никой не се облекчава върху продукцията и още по-страшно – в бутилките. Рискът е голям: ако някой не е чул тази история, вече със сигурност ще я чуе и ще знае, че има нещо нередно в любимото пиво. Според Майкъл Мазони, след пускане на специално разследване по случая, установил, че слуховете за подправената бира идват от компании като Люк и Синове, които са вносители на бири като Heineken.

В името на фактите, самата фирма не е казвала нищо по въпроса, решението било на дистрибуторите, които искали да продават своя продукт. Същите по-късно били заставени да отидат в съда или да направят публично изказване, с което да отрекат абсурдното твърдение. Ако питате някои пивовари, добавянето на урина при ферментацицията не трябва да се разглежда като нещо негативно, за тях може да е дори комплимент. В популярните кръгове, това все пак се смята за обида, само споделяме.

 
 
Коментарите са изключени

Немска подводница , потопена от собствената си тоалетна

| от |

Втората Световна война е известна с развитието на подводните войни. Германските подводничари са известни с потапянето на редица американски конвои с боеприпаси и  хранителни провизии за Англия. Кой би подозирал, че Жул Верн е предсказал бъдещето с книгата „Капитан Немо“. Единственото не толкова добре описано там е тоалетната на подводницата. Защо точно тя? Ще разберете в следващите редове:

През 1942-а година, немският флот започва строежа на нова подводница U-1206. На 30-и декември, 1943-а година, подводната лодка напуска завода и след година и половина кръстосва водите около Норвегия на първата си патрулна мисия. 50 души, най-добрите от флота на Хитлер, трябвало да изпробват уникалната немска машина – най-новото поколение.
Освен най-модерните бойни технологии, подводницата разполагала и с нова поколение ВиК система.

За разлика от останалите кораби от този клас, използващи контейнер за събирането на фекални отпадъци, новата система позволявала директното пускане на „торпедото“ в океана. По този начин се елиминирала и нуждата от резервоар за вода. Това намалявало теглото, пестило пространство и позволявало на моряците да се радват на повече хигиена. Отрицателната страна е, че пускането на същите отпадъци изисква много сериозно налягане.

second-1131275_1920

Точно това означавало, че подводната лодка трябвало да бъде близо до повърхността или направо на повърхността, когато капитанът или друг член на екипажа изпитва тази природна нужда. До тук добре, но ако за всяко тоалетно посещение се налага изплуване, какъв е смисълът от използването на такава система?

И понеже нито един германец не премисля всички възможни сценарии, инженерите имали решение и за сериозните дълбини. Когато морякът трябва да отиде до тоалетна, използва специален контейнер. Същият се съхранява и след това натрупаният материал се пуска на прилична дълбочина. И докато на хартия всичко изглеждало добре, реалността била следната, около седмица плаване в дълбочините (горе-долу толкова може да прекарат подводничарите, докато се дебнат с друга подводница), ароматът бил достатъчно убийствен, че всички да предпочетат да се взривят, отколкото да останат на борда на кораба.

На много по-късен етап, немските инженери ще стигнат до заключението, че могат да използват системата за високо налягане, която буквално да вакуумира тоалетната, да затваря тръбите и след това да пуска материала в океана. За жалост, точно такава липсвала в подводната лодка U-1206.

Историческите архиви се водят до 14 април, 1945-а година. Това е фаталната дата, отбелязваща един преломен момент и тежка необходимост за реновиране на тоалетната система в подводниците.
По данни на екипажа, U-1206 се движела на дълбочина от 70 метра, близо до бреговете на Шотландия. В този момент, Капитан Шлит изпитал нужда да посети мястото с двете нули и като всеки капитан, преценил, че тази дълбочина е напълно достатъчна за разтоварването на тоалетните.

 

U-bootVIIc0001

Снимка: Wikipedia

Изненадващо, но капитанът така и не успял да се справи и потърсил за помощ единственият човек от поддръжката, подготвен за тези проблеми – тоалетният отговорник. Колкото и комично да звучи, имало един такъв човек, който трябвало да отговаря за инсталацията и бил специално подготвен за всякакви ситуации. По-добрият вариант за всички е бил капитанът да излезе от тоалетната и да остави някой друг да се бори с възникналия казус. По данни на същия, човекът-поддръжка е объркал крановете за разтоварване и използвал възможно най-грешните. По технически  предписания, тоалетната не би трябвало да се ремонтира на подобна дълбочина по няколко причини:

1. Точно под тръбите на тоалетната се намират батериите, които захранват мощните електромотори. Каква е логиката да са позиционира точно там, не можем да кажем. Подозираме, че немските инженери понякога правят грешки или просто били захласнати от гениалната ВиК технология.
2. Самата система била напълно непозната и по-добрият вариант е да се преминат вражеските води, преди да започне ремонта, останалите моряци просто трябвало да издържат на напрежението или да използват старата система за събиране.
3. След като не успял да установи проблемът, водопроводчикът по-скоро е доразвалил системата, отколкото да ѝ помогне. Водата започнала да кръщава батериите, хлорните изпарения изпълнили лодката. Дадена е команда за моментално изплуване. Ала след като липсвало захранване към електромоторите, U-1206 била напълно обездвижена.

submarine-696101_1920

Основният проблем е, че подводницата се намира във вражески води и веднага е открита от патрулни самолети. Единственият вариант за екипажа, който не иска да остави модерната бойна машина в ръцете на противника – в това описание не включваме тоалетната – е да отвори различни клапани и да я остави да потъне отново. Мнозина са задържани, трима души умират при опит да се спасят. По-голямата част от екипажа стига до шотландските брегове на гумени лодки.

В историята на морския флот има само една подводница, която е потопена от дефектна тоалетна – тази. Капитанът обаче оцелява до 90-годишна възраст. Неговите записки разказват, че не е ясно кой е счупил тоалетната, но неофициални източници твърдят, че именно капитанското посещение е потопило най-модерната подводна лодка за времето си. Еволюцията на тази система в последствие е била променена, но пък е важно да знаем, че историята познава онази, която дефектира във вражески води. 

 
 
Коментарите са изключени