За цигарите

| от |

Първата дойде с кашлица и един час плюене от един балкон на станция в „Жолио Кюри“. Втората пристигна няколко години по-късно, зад корпуса на първолаците в кварталното училище. Миришеше на огън, на забрана, на училищна столова. Не помня третата, но помня от 100-ната нататък: търкането на пръстите с листа в Южния парк, криенето на кутии в случайни гаражи, успокоението, което ми даваше дъха им при катастрофата на първата злощастна любов, компанията в меланхоличните вечери на тийнейджърството, облекчението в моменти на тревога и удоволствието в мигове на секс, любов, почивка.

За пушача цигарите са нещо по-различно от вреден навик, нездравословна рутина или придружаващ елемент към живота. Всяка цигара бележи стъпка от живота му, мирисът й го идентифицира, става нещо сигурно, познато и стабилно, което носи на гърба си целия му жизнен опит досега. Оставете клишетата „цигара с кафе“, „цигара с бира“ и „цигара след секс“. Цигарата е инструментът на един акт на самоопределяне. Само пушачите го разбират.

Когато въведоха забраната за пушене на обществени места, преживях лека криза, която бе бързо превъзмогната с откритието, че след нощ в софийско заведение, не се налага дрехите ми да минат през две перални, за да миришат на нещо различно от пепелник. Забраната удовлетвори непушачите и не отне удоволствието на пушачите, така че всичко си беше в реда на нещата.

Не зная как изпуснах точния момент с въвеждането на следващия опит за рестрикция или поне редукция на тютюнопушенето – снимките върху цигарените кутии. Преди около две седмици обаче, започнах да ги забелязвам. Първият път пуших от цигари със снимка на дупка в гърло, направена след операция от рак на гърлото и подозрително приличаща на онези отверстия, които крием. След това ми се падна кутия с операция на бял дроб – кървав и пулсиращ. След това жена, която кашля кръв в бяла салфетка.

Някой се грижи за здравето на обществеността и се опитва да свали пушачите от техния хедонистичен, розов облак. Световните, здравеопазващи тенденции са похвални. Затова от няколко седмици, се опитвам да използвам снимките, за да си помогна. Да спра цигарите, да започна да тичам в парка сутрин, да хапвам праскова за закуска, елда за обяд и овес за вечеря, да бъда стойностен човек.

Докато дърпам първата тютюнева глътка за деня, наблюдавам стоп кадъра на кутията на някакъв човек, който си реже гангренясания крайник. Цигарата след вкусен обяд с октопод и рукола поемам с фотография на кървава храчка. Онази след потен секс – със синкав труп.

И всеки път си повтарям на глас: „Това, което правиш, е лошо, Цветелина. Вредно, нездравословно, порочно, грозно и миризливо. Пушенето е бавно самоубийство, хигиенен бъг, морален цирей и симптом на безволие.“

След това си дърпам. Димът леко пощипва гърлото ми, целува ноздрите ми, и се разлива в белите ми дробове като сладка мъгла. И се сещам за късните априлски вечери в Южния парк и търкането с листа, за смеха на приятелите на стадион „Раковски“, които ми се подиграват, че не зная как да държа цигара, за созополските сутрини с айрян с вкус на изневяра, за вкопчването на устните ми в цигарената хартия, когато сърцето ми предизвиква мини експлозии в гръдния кош от притеснение, за всички цигари – указателни знаци, които са ме превеждали през дните.

След което набирам един телефон.

„Ало, здравейте. Бих искала да участвам във фотосесия. Не, не на лице. Със сигурност не на тяло. Искам да снимате белите ми дробове, не веднага, след време. За една кутия. Да, цигарена кутия. Искам да бъдат модел.“

Изпускам дима. Някой ден белите ми дробове ще послужат за предупреждение на хората, че пушенето е вредно и уврежда тяхното здраве. А аз ще съм се самоубила бавно. С какво удоволствие обаче…

Текстът срещу тютюнопушенето можете да прочетете тук. 

 
 

Какво се случва с изкопа в градинката „Кристал“?

| от chronicle.bg |

Все още не е отминал шумът от последния скандал около ремонта на центъра на София, а новият, за съжаление, вече се задава. Този път под прицела на недоволните граждани попада любимата на столичани градинка „Кристал“ и в частност, изкопът в нея.

В информация, излязла в медиите тази сутрин, се изказват опасения, че „по-всичко личи“, че дупката в градинката „Кристал“ ще бъде напълнена с почва и изравнена. Приложени са снимки, на които се виждат огромни насипи пръст в самия изкоп. Източник на информацията (че дупката може да се запълни) не се съобщава. В резултат на това социалните мрежи реагираха с недоволство и случаят заприлича на този от преди няколко дена с ремонта на градинката „Св. Седмочисленици“.

За да внесем яснота по въпроса, ще се опитаме да изясним какво всъщност предстои да се случи наистина с градинката „Кристал“? Или поне ще съобщим информацията, която е общественодостъпна, но очевидно труднооткриваема… 

Още през 2014 г. планът за преустрояване на т. нар. Зона 4 в София (в която попада градинката „Кристал“) е приет и до него е осигурен публичен достъп. Ето тук можете да видите проекта в снимки. Според обществената поръчка, дупката трябва да  бъде превърната в езеро. Фирма изпълнител на поръчката е А.Д.А., която и в момента отговаря за ремонта в центъра.

Проектът, по който в момента се извършва ремонтът обаче (публикуван през 2015 г.) се различава от публикувания през 2014 г. И от него, и от информация, публикувана на фейсбук страницата на Йорданка Фандъкова, става ясно, че изграждане на езеро няма има. Вместо това се подготвя обновяване на терена в дупката и създаване на зони за отдих с пейки. За целта е необходимо да се изгребе най-горният слой от почвата (т.нар. хумусен слой, с дебелина от 20 до 30 см), който да се подмени с нов, с по-добри свойства. В момента се извършва именно това. Но според проекта и според думите на кмета на София, изкопът няма да бъде изравняван.

Историята на „дупката“ започва през 1914 г., когато е направен изкоп за основите на сграда на Народната библиотека и музей. Строежът не е реализиран за войните и в последствие пространството е оформено като част от парковото пространство на градината.

кристал
Ето така би трябвало да изглежда градинката след ремонта.

Проектът от 2015 г. е достъпен тук.

Снимка: Aleksandar Mihaylov Mihaylov

 
 

Новата серия Huawei Mate 20 вече е тук

| от chronicle.bg |

Новата серия смартфони на Huawei, Mate 20, беше една от най-дългоочакваните тази година. След като беше представена на 16 октомври в Лондон, потребителите вече могат сами да се докоснат до нея. Новата си флагманската серия включва смартфоните Mate 20 и Mate 20 Pro.

Серията Huawei Mate 20 е работи с първата в света 7-нанометрова едночипова система Kirin 980 и извежда мобилния изкуствен интелект на по-високо ниво благодарение на своята двойна невронна мрежа, тройна камера Leica с ултраширокоъгълен обектив и видео функции с изкуствен интелект.

Моделите предлагат и ново SuperCharge зарядно устройство с мощност от 40 W, както и базираната на Android Pie операционна система EMUI 9. Серията Mate 20 e налична с дисплеи в няколко различни размера – 6,39 инча, 6,53 инча и 7,2 инча.

От два дена вече двата дългоочаквани моделa могат да се разгледат на живо в центъра за обслужване на клиенти на Huawei на ул. Леге № 6. Всеки заинтересован потребител може свободно да тества моделите преди официалната им премиера в България.

Сред ключовите характеристики на серията Mate 20 са:

Едночипова система Kirin 980, ускоряваща ежедневните базирани на изкуствен интелект задачи.

Нова тройна Leica камера с ултраширокоъгълен обектив, за снимки с разширено зрително поле и безпрецедентна детайлност.

Ясно фокусирани макро снимки на обекти, намиращи се на до 2,5 см от камерата.

Видео функции с изкуствен интелект, позволяващи заснемането на клипове с професионално качество.

Батерия, която може да издържи повече от един ден интензивна употреба без зареждане.

Най-доброто зарядно устройство в този клас, осигуряващо светкавично зареждане на устройствата от серията Mate 20.

Безжично зареждане на други устройства, включително смартфони, директно от батерията на Mate 20 Pro.

В България смартфоните Mate 20 и Mate 20 Pro ще се предлагат от 22 октомври.

 
 

Новините CHR: какво се случи днес, 18 октомври 2018?

| от chronicle.bg |

В рубриката „Новините CHR“ представяме накратко основни новинарски акценти от страната и чужбина за отминаващия ден. Ето какво се случи днес, 18 октомври 2018 г.

Румен Радев покани кралица Елизабет II в България

Анна Цолова е напуснала Нова ТВ

Нуждаещите се от белодробна трансплантация у нас остават без достъп до Евротрансплант

Официално повдигнаха обвинения на Северин за изнасилването и убийството на Виктория

От „Атака“ оцениха искането за оставка на Сидеров като несериозно

Още акционери във Facebook се разбунтуваха срещу Зукърбърг

Путин повози президента на Египет на писта за Формула 1

Продадоха „златната глава” на Кейт Мос за над 400 хиляди долара

Извънредно завишени бонуси в Левски при победа над Лудогорец

Предстои промяна на времето

 
 

Календарът на Hooters за 2019г., който всички искаме

| от chronicle.bg |

Все още ни делят близо два месеца и половина до новата година, но тя изглежда повече от обещаващо.

Или поне такива надежди ни дава новият календар на Hooters, който тази година включва 200 от най-сексапилните сервитьорки в САЩ.

Освен, че ще краси множество страни по света (надяваме се нито една на някой автосервиз), каузата има и благотворителна страна. 1 долар от всяка покупка ще бъде отделян за кампании за борба срещу рака на гърдата.

И тъй като снимките говорят по-добре за себе си, оставяме ви в тяхната компания. Напълно в стила на Hooters, не мислите ли?