shareit

За главоболията с болничните

| от |

Оказва се, че хората мамели с болнични листове, за да си пуснат платен отпуск. Искаше се първите три дни от болничния да се плащат не на 75%, а на 50% от дневния надник, но май няма да стане. Проблемът е, че много хора си взимат платени болнични дни без да са болни и си ходят наляво-надясно в работно време без да хабят отпуска.

В сутрешен блок Владимир Каролев предложи решението първият ден от болничния да не се плаща. Доктор Гергана Николова, друг коментатор в студиото, изтъкна, че това просто ще накара хората да не си взимат един, а повече дни.

Ако първите дни от болничния се плащат по някакъв различен начин, колкото и креативен да е той, това просто ще третира всички хора с болнични като измамници. Тоест много повече хора, реално болни и в нужда от пари за лекарства, ще са ощетени, отколкото измами ще са избегнати.

Тоест, друг начин за превенцията и/или проверки са начинът щетите за бизнеса да се минимализират.

Процедурите в другите страни: в Австрия повечето работодатели искат болничен чак след втория ден боледуване, но по договор имат право да пратят служителя при лекар по техен избор, включително при ведомствения, ако има такъв. Събота и неделя там също се броят към болничните дни. Ако боледуваш повече от седмица, пращат те в амбулатория за проверка да не би джипито ти да не е било „прекалено великодушно“ към теб. В Словакия те питат къде ще лежиш, за да може да мине лекар да провери ситуацията. В Кипър не се плащат първите 3 дни от болничния.

Но ние не сме другите страни. Въпреки, че в Словакия май са най-близо до истината… Въпросът е кой ще плаща за визитата на лекарите. А дори и да се намерят пари, лекарите могат да бъдат заблудени – нека вдигнат ръка колко хора ги е болял апендиксът в деня с контролно по математика.

А защо като има такъв проблем със системата с болничните, просто не се махне и да се увеличат платеният и неплатеният отпуск? Или болничен да се дава само при сериозни поводи като бременност, счупен крак, ръка (…) и така нататък. При простуда, грип, махмурлук – отпуск, а платен или неплатен човек да си решава според ситуацията.

Тоест, ако си вадиш болничен, си тъжен по този повод. Освен, разбира се, при бременност, а понякога и тогава.

Проблемът е, че работодателят ти не може да ти откаже болничен, но може да ти откаже отпуска, да. Обаче „отпуската ти по болест“ ще е няколко дни, така че можете да се разберете като пичове.

 

Шментите с болничните са един от проблемите на обществото ни, който се решава простичко с по-добра образователна система. За да даде резултат тя обаче, са нужни години, доста повече, отколкото е един стандартен политически мандат.

 
 
Коментарите са изключени