Власт, чийто край е сниман с айфон

| от Мартин Дамянов |

Докато се стягаме за избори, чудейки се защо няма предизборна кампания, а никой не знае, че ще има референдум, някак тихо подминахме една важна дата. През 2011-та година на 20 октомври, заслужено или не, но със сигурност унизително, беше убит либийският лидер Муамар Кадафи. Нас неговата смърт не ни интересува. Тя е повод да си поговорим за лидерството.

Обикновено хората следваме човек, който сам може да си решава проблемите.

Този човек обикновено не живее безпроблемен живот, а характерът му е такъв, че не търпи неудобства и така поддържа текучество на проблемите, а не липсата им.

Ако имаме свръхголям проблем като несправедлив ръководител на държавата, то нашият лидер е нужно, първо, да споделя ненавистта на хората към онзи горе, и второ – да изглежда, че е по-добър, справедлив и човечен водач от настоящия тиранин.

Тогава клетият народ му се връзваме, защото с държанието си, докато ни говори как сегашният режим е нетърпим, нашият лидер влага повече в това да ни обясни нещата, отколкото да изглежда добре пред нас.

Той не само изглежда добре, но и върши неща. Когато вършиш неща, няма нужда да казваш на другите „Айде да вършим неща“ – те сами се включват. Само да вметна, че статии от рода на „7 начина да бъдем лидери“ са глупости, ако нямаш лидерски талант. Такива статии са полезни само за да те шлифоват като лидер и за да поддържаш форма, ако чувстваш лидерството си паянтово. Обикновено лидерите не четат такива неща, за тях са загуба на време.

Така, страхотни лидери сме, а сега – да си направим държава.

От няколкостотин години е трудно човек да си направи нова държава. Веднъж годишно някой се опитва и единственото, което успява да постигне, е да изглежда безпределно наивен в новините. Но пък държави – бол, хубави държави, отгледани, коя от коя с по-лабилно население.

Първо, трябва ни общ враг.

Виждаме какво не харесва населението и то автоматично става най-омразното нещо на света. След това правим някакъв маймунджилък, за да станем известни – няма значение, общо взето и Биг Брадър върши работа.

Много е важно да се свържем с хора, които имат интерес от падането на врага ни. Те ще ни подкрепят по пътя. Трябва да имаме врагове – те ни правят значими. Ако не беше Шамара и R&B Records, Спенс никога нямаше да продаде толкова касетки и обратното. Лошо е, ако имаме конкуренция, защото конкуренцията се бори за вашето място.

Врагът ви има нужда от вас, защото за него важи същият механизъм, разбрахте ме. Когато имате конкуренция обаче, тя трябва да бъде сразена безпардонно и отведнъж, за да не се върне. Това не съм го измислил аз, така си е от време оно.

Междувременно в отношенията си с масите гледате положението да е:

„И от просяк по-беден, и от граф по-богат
аз вървя и раздавам надежда“

Чаушеску така е правил, Михаил Бакунин, Че, Хитлер, Волен се опитва да направи нещо такова в момента и в известна степен му се получава. За тъга и печал на държавата, получава му се в достатъчна степен. Но това не е странно или изненадващо.

Ето ни вече с власт.

Сега вече прилагаме реклама, маркетинг, реторика, популизъм и командировки насам-натам. Ако врагът ни, за наше нещастие, вземе, че се гътне, трябва веднага да си направим нов, както когато един магазин е успешен, собственикът веднага отваря друг, това са елементарни неща.

Властта най-лесно се задържа, като си мил с хората и всъщност направиш нещо за народа си. Тогава хората буквално няма да имат избор, освен да те преизберат, дори и да те мразят. Ако си лош управник.

От друга страна, ако ги съсипваш системно, има голям шанс да завършиш на земята уплашен и изненадан. Бъди добър с народа си, дори само заради възможността, когато те линчуват публично, да те снимат с айфон, че да изглеждаш по-добре.

Засега няма власт, чийто край да е сниман с айфон.

Текстът е публикуван в сайта Webcafe.bg.

 
 

Изложението Cars & Coffee идва в България

| от chronicle.bg |

На 2 юни ще се състои първото по рода си изложение на т.нар. суперавтомобили у нас, Cars & Coffee, като част от най-големия автомобилен феномен в света.

България се присъединява към останалите над 40 държави от общността Cars & Coffee в Европа, Америка, Азия, Африка и Близкия Изток, в които франчайзът вече има дългогодишни традиции и в които се провеждат общо над 120 събития годишно. Някои от тях, например в Бреша, Италия, привличат повече от 1500 участници и над 25 хиляди посетители.

На събитието в България всички запалени автомобилни ентусиасти ще имат възможност да разгледат отблизо някои от най-редките модели автомобили в света с двигатели от над 500 конски сили, а собствениците им да се срещнат при закрити врата и да създадат контакти едни с други в неформална, приятелска атмосфера.

На Cars & Coffee Bulgaria ще бъдат събрани над 30 дизайнерски, колекционерски, спортни и класически (ретро) коли на марки като Lamborghini, Ferrari, McLaren, Rolls-Royce, Bentley, Bugatti, Aston Martin и селектирани модели на Porsche, Mercedes и Jaguar.

C&C Brescia 2018_5

Притежателите на супер и хиперавтомобили могат да кандидатстват за участие в Cars & Coffee Bulgaria на онлайн платформата cars.coffee най-късно до 28 май.

Онези, чиито автомобили бъдат одобрени, ще бъдат поканени да се присъединят към първата част от събитието на 2 юни в RIU Pravets Resort, включваща закуска и брънч, презентация на проекта и награждаване с приза “Best of the Show” (“Най-добър автомобил на изложението“) под формата на мини Pagani, изработена специално за случая и подписана лично от Хорацио Пагани.

В следобедните часове участниците ще се отправят към София за втората, публична част на събитието. Супер и хиперавтомобилите ще бъдат разположени пред зала “EFE” на хотел ”Маринела“, а изложението ще бъде отворено за посетители от 17:00 до 19:00 часа. Пилотното издание на форума се осъществява с подкрепата на Lavazza, Vilner, р-т Bulgar, Street Lounge, Bertoni, хотели RIU Pravets и “Маринела” и медийното партньорство на сп. TopGear, DARIK и WebCafe.

C&C Brescia 2018_6

В дългосрочен план стратегията за Cars & Coffee Bulgaria е да реализира и другите типове събития, които се провеждат в държавите от “семейството“ на Cars & Coffee, а именно турове в страната и включването ѝ като дестинация от по-мащабните, международни обиколки със супер и хиперавтомобили.

Може да видите повече за събитието тук.

 
 

Facebook ще продължи да събира данни на потребителите

| от chronicle.bg |

Facebook ще продължи да събира информация не само от потребителите си, а и от лица, които не са част от социалната мрежа, но поне веднъж са ползвали услугите и приложенията й, включително и WhatsApp. Това съобщи пресслужбата на Европейския парламент, след като ръководителите на FB отговориха на 18 въпроса на евродепутатите.

Марк Зукърбърг се яви пред Европейския парламент във вторник, за да бъде разпитан по въпроси, свързани с фалшивите новини, сигурността на потребителските лични данни в социалната мрежа и злоупотребите на „Кеймбридж Аналитика“. Изслушването продължи час и половина, като евродепутатите първо трябваше да зададат всичките си въпроси към Зукърбърг, на които впоследствие той да отговори.

Той обеща, че евродепутатите ще получат писмени отговори на въпросите, на които не е успял да отговори на изслушването. Изслушването беше по повод скандала с „Кеймбридж Аналитика“ – компания, работила по предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп – за нелегалното източване на данните на над 87 млн. потребители на FB.

Според данни на ЕП, почти 3 млн. от засегнатите са европейски граждани. Зукърбърг потвърди, че FB ще се съобразява напълно с новия регламент за защита на личните данни в Европа (GDPR), който влиза в сила на 25 май.

 
 

Новият флагман на Lenovo се зарежда веднъж на 45 дни

| от chronicle.bg |

Новият флагман Lenovo Z5 е интересен модел, от който вече видяхме някои снимки, които намекват за преден панел почти на 100% дисплей й двойна камера.

Онова, което излезе като информация сега обаче звучи наистина странно. Според хората от Lenovo телефонът ще се зарежда веднъж на 45 дни – един живот на батерия, за който досега не сме и мечтали.

Шефът на Lenovo, господин Ченг, твърди, че моделът може да издържи до 45 дни в режим на готовност. Как от компанията са постигнали това, за момента не се знае. По всяка вероятност софтуерът на телефона е оптимизиран, тъй като едва ли само увеличаване на капацитета на батерията е достатъчно, за да може да се ползва 45 дни без зареждане.

Предстои да видим.

 
 

Една четвърт от населението на Земята ще е затлъстяло през 2045 г.

| от chr.bg |

Ако сегашната тенденция остане непроменена, близо една четвърт от населението на планетата ще е затлъстяло през 2045 г., предупредиха учени, цитирани от Франс прес. Заключенията им бяха представени на Европейския конгрес за затлъстяването във Виена.

Световната здравна организация (СЗО) смята, че около 13 процента от възрастните хора – 11% от мъжете и 15% от жените, са били засегнати от затлъстяване през 2016 г.

Според прогнози на датски и британски учени, това процентно съотношение ще нарасне до 22 на сто през 2045 г.

“Тази тенденция може да бъде обърната в обратна посока, но за това е нужна политическа воля”, прецени един от авторите на изследването д-р Алън Моузес, който работи за датската компания “Ново нордиск” – най-големия производител на инсулин в света.

Прогнозите са различни за отделните страни. Ако тенденцията се запази, над 55% от населението на САЩ ще е затлъстяло през 2045 г., при 39% през 2017 г. Според авторите на изследването, увеличаването на затлъстяването ще е придружено от повече случаи на диабет тип 2, които ще обхванат 12 на сто от глобалното население през 2045 г., при 9 на сто през 2017 г.

Затлъстяването е проблем на общественото здравеопазване в целия свят. Според резултатите от миналогодишно американско изследване, процентното съотношение на затлъстелите хора в света непрестанно се увеличава от 1980 г., като се е удвоило в 73 страни. В резултат се е увеличила смъртността вследствие на сърдечносъдови болести, диабет и някои видове рак.

Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с храненето и начина на живот. СЗО препоръчва да се ограничи приемът на липиди и захари и да се извършват редовни физически упражнения. “За да може случаите на диабет да обхващат около 10 процента от глобалното население през 2045 г., ще трябва нивото на затлъстяване сред населението да бъде сведено също до 10 процента”, отбелязаха авторите на изследването.