Власт, чийто край е сниман с айфон

| от Мартин Дамянов |

Докато се стягаме за избори, чудейки се защо няма предизборна кампания, а никой не знае, че ще има референдум, някак тихо подминахме една важна дата. През 2011-та година на 20 октомври, заслужено или не, но със сигурност унизително, беше убит либийският лидер Муамар Кадафи. Нас неговата смърт не ни интересува. Тя е повод да си поговорим за лидерството.

Обикновено хората следваме човек, който сам може да си решава проблемите.

Този човек обикновено не живее безпроблемен живот, а характерът му е такъв, че не търпи неудобства и така поддържа текучество на проблемите, а не липсата им.

Ако имаме свръхголям проблем като несправедлив ръководител на държавата, то нашият лидер е нужно, първо, да споделя ненавистта на хората към онзи горе, и второ – да изглежда, че е по-добър, справедлив и човечен водач от настоящия тиранин.

Тогава клетият народ му се връзваме, защото с държанието си, докато ни говори как сегашният режим е нетърпим, нашият лидер влага повече в това да ни обясни нещата, отколкото да изглежда добре пред нас.

Той не само изглежда добре, но и върши неща. Когато вършиш неща, няма нужда да казваш на другите „Айде да вършим неща“ – те сами се включват. Само да вметна, че статии от рода на „7 начина да бъдем лидери“ са глупости, ако нямаш лидерски талант. Такива статии са полезни само за да те шлифоват като лидер и за да поддържаш форма, ако чувстваш лидерството си паянтово. Обикновено лидерите не четат такива неща, за тях са загуба на време.

Така, страхотни лидери сме, а сега – да си направим държава.

От няколкостотин години е трудно човек да си направи нова държава. Веднъж годишно някой се опитва и единственото, което успява да постигне, е да изглежда безпределно наивен в новините. Но пък държави – бол, хубави държави, отгледани, коя от коя с по-лабилно население.

Първо, трябва ни общ враг.

Виждаме какво не харесва населението и то автоматично става най-омразното нещо на света. След това правим някакъв маймунджилък, за да станем известни – няма значение, общо взето и Биг Брадър върши работа.

Много е важно да се свържем с хора, които имат интерес от падането на врага ни. Те ще ни подкрепят по пътя. Трябва да имаме врагове – те ни правят значими. Ако не беше Шамара и R&B Records, Спенс никога нямаше да продаде толкова касетки и обратното. Лошо е, ако имаме конкуренция, защото конкуренцията се бори за вашето място.

Врагът ви има нужда от вас, защото за него важи същият механизъм, разбрахте ме. Когато имате конкуренция обаче, тя трябва да бъде сразена безпардонно и отведнъж, за да не се върне. Това не съм го измислил аз, така си е от време оно.

Междувременно в отношенията си с масите гледате положението да е:

„И от просяк по-беден, и от граф по-богат
аз вървя и раздавам надежда“

Чаушеску така е правил, Михаил Бакунин, Че, Хитлер, Волен се опитва да направи нещо такова в момента и в известна степен му се получава. За тъга и печал на държавата, получава му се в достатъчна степен. Но това не е странно или изненадващо.

Ето ни вече с власт.

Сега вече прилагаме реклама, маркетинг, реторика, популизъм и командировки насам-натам. Ако врагът ни, за наше нещастие, вземе, че се гътне, трябва веднага да си направим нов, както когато един магазин е успешен, собственикът веднага отваря друг, това са елементарни неща.

Властта най-лесно се задържа, като си мил с хората и всъщност направиш нещо за народа си. Тогава хората буквално няма да имат избор, освен да те преизберат, дори и да те мразят. Ако си лош управник.

От друга страна, ако ги съсипваш системно, има голям шанс да завършиш на земята уплашен и изненадан. Бъди добър с народа си, дори само заради възможността, когато те линчуват публично, да те снимат с айфон, че да изглеждаш по-добре.

Засега няма власт, чийто край да е сниман с айфон.

Текстът е публикуван в сайта Webcafe.bg.

 
 

Суперучителите, които изкарват по 6 цифри на година

| от chronicle.bg |

Мелиса Лиън е частна учителка и това я отвежда на прекрасни места. Първоначално тя преподава в Бермуда, а след това в Канада, Франция, Бахамите и Италия. В момента преподава в Люксембург като годишната и заплата надвишава сто хиляди.

Лиън, която е на 36 години и е завършила Oxford, работи в бранша от 10 години. Клиентите й са предимно деца на заможни родители, които по една или друга причина не са доволни от училището, което детето им посещава.

Тя обожава работата си , но когато я попитате защо, отговорът не е заради екзотичните локации или нещо подобно. Тя изтъква като причина отношенията, които си създава с учениците и свободата, която има в преподаването си.

„Да си паснем и да помогна на детето, да го познавам толкова добре, че да съм абсолютно сигурна какво ще научат и какво ще им помогне – това ме мотивира“

В световен мащаб частно обучение е в бум. Прогнозите са, че през 2022 година то ще е индустрия за $227 милиарда. В това има пръста сериозният напредък на азиатските държави в онлайн преподаването. Дори се появяват фирми, които специализират в това да свързват ученика с идеалния за него учител. Индустрията обаче няма регулацилации, което позволява всеки да става учител.

На върха му обаче са малко количество високоплатени хора, които спокойно ще наречем суперучители. Суперучител може да бъде човек като Мелиса, която преподава на пълен работен ден в богати семейства, за да подготви децата им за най-добрите училища в САЩ и Великобритания. А в Азия може да бъде и човек, който е много добър специалист в една определена област и преподава на групи – такъв е случаят с Лам Ят-ян от Хонконг, учител по китайски, които през 2015 година отказва оферта от 11 милиона долара, за да преподава в друга компания.

Но какви умения трябва да имаш и колко усилия трябва да положиш, за да се озовеш, където са те?

В случая на Лиън „суперучител“ не термин, който я интересува. Тя казва, че възвеличава роля, която тя лично смята, че не е добре разбирана.

Повечето учители специализират в един или два предмета, но Лиън преподава целия спектър от предмети на изпитите GCSE (нещо като великобританската версия на нашите матури, която децата правят на 16 години). Тя завършва с езиков профил и обожава математика, но науките за  нея са били предизвикателство. На първата си работа й коства страхотни усилия да научи целия спектър на учебната програма.

„За мен химията беше предмет, по който трябваше да положа страшно много усилия. Трябваше да науча целия материал заедно с изключенията и специалните ситуации.“

Планирането и подготовката за преподаване обаче отнемат време. „Трябва да планираш нещата специално за ученика си и в последствие да правиш и нужните промени, но същевременно на него трябва и да му е забавно.“

За Антъни Фок да прекараш време със семейството и приятелите на детето е част от работата. Той е преподавател в Сингапур, където 70% от родителите записват децата си на допълнителни уроци. Фок, който е на 35, преподава икономика, за да подготви децата за топ университетите в страната и зад граница. Работи вечерно време и през уикендите като като бизнесът му на година изкарва 1 милион сингапурски долари или 726 000 американски.

Таксата му е $305 за четири 90-минутни урока – цифра, която според него колкото или малко по-висока от средната. Класовете му са пълни – случвало се е родители да записват децата си 3 години по-рано или да му предлагат таксата за 2 години само за да си резервират място.

Един родител дори му предлага $20 000, за да гарантира отлична оценка на детето си месец преди изпита. Фок обаче отказва. „Не е възможно да се правят чудеса в последния момент.“

В този конкурентен бизнес Фок си е изградил име като усъвършенства уменията си. Той преподава в университет, а след това 5 години в училище преди да започне свой собствен бизнес през 2012 година. Днес има няколко книги по икономика и е наясно с всички изпити, както и течения в самото изпитване, като учениците му могат да се консултират с него по всяко време.

Фок държи много на качеството, което предлага: „Учителите, които работят за пари, обикновено се провалят. Учителят трябва да имат искарена страст към преподаването и да правят всичко възможно учениците им да стават по-добри. Работа, работа и само работа“

Междувременно в Калифорния Матю Ларива изкарва по $600 на час с уроци за SAT и ACT. „Другите учители и преподавателски агенции работят на конвейр. Видях, че има място и търсене за хай-енд преподавател.“ Днес той има собствена агенция.

„Причината хората да ми плащат толкова е, че резултатите ми са трайни. Ритъмът, който постигам докато преподавам, е много стабилен. Но това ми коства безобразно много време.“

Според Ларива той е един от около 100 човека, които могат да поискат такива такси. Като най-голям проблем в бранша отбелязва ниската квалификация като преподават.

 
 

Най-арогантните звезди от шоу бизнеса

| от chr.bg |

В Холивуд с малко самоувереност можеш да стигнеш далеч, а с много самоувереност – още по-далеч. Огромното его вече е част от длъжностната характеристика на актьори и актриси, а някои от тях са „ненадминати професионалисти“ в това отношение.

„Аз съм актриса, а всички актриси си мислят, че са избраните“, казва Скарлет Йохансон в интервю за Daily Mail през 2013 година. „Това е част от огромното ни его, което ни прави успешни в едно житейско отношение и неуспешни в друго.“ И има право…

В галерията ни днес събрахме най-арогантните холивудски хора. Моля, насладете се на нелепостта!

 
 

Джони Инглиш се завръща с нов Aston Martin V8

| от chronicle.bg |

Роуън Аткинсън се завръща като най-забавният агент на Нейно Величество в „Johnny English Strikes Again“! 

В третия филм от поредицата Джони се завръща от пенсия, за да преследва кибер престъпници, които искат да завладеят света. Когато дългът зове, Великобритания звъни на най-добрите! Когато те не могат, звъни на Джони Инглиш.

Освен Аткинсън, във филма участва и Ема Томпсън като министър-председателя на Обединеното кралство, Олга Куриленко като хубавицата и Джейк Лейси като бизнес магнат от Силиконовата долина. 

Понеже филмът малко (едвам-едвам) напомня на „Агент 007″, Инглиш също кара Aston Martin. И е невероятно як!

Както Аткинсън сам обяснява във клипа, той върши повечето от шофирането. А също така, колата, този „доматено червен Астън“, е негова. Чудно защо Роуън би имал кола с ракети на предния капак.

Johnny English Strikes Again“ излиза в САЩ на 26 октомври и вече направи повече от 82 милиона долара в страни като Япония и Германия, благодарение на гигантската маса фенове на Мистър Бийн.

 
 

Двата най-нови модела на Huawei вече са у нас

| от chronicle.bg |

България е една от първите страни, в която продажбата на смартфоните започва броени дни след световната им премиера. На 16 октомври в Лондон китайският технологичен гигант представи нoвaтa cи флaгмaнcĸa cepия с моделите Маtе 20 и Маtе 20 Рrо.

Huawei Mate 20 Pro приляга плътно към ръката и е изключително удобен и лек, въпреки големия дисплей –  6.39 инча. За това допринася почти безрамковия дисплей и нестандартното съотношение на страните му – 19.5:9. На устройството се намира тройна Leica камера и една светкавица. Синият вариант на се отличава със релефна текстура, която предотвратява плъзгането, надраскването му и оставянето на отпечатъци. Четецът на пръстови отпечатъци е интегриран директно в дисплея. Централният процесор Kirin 980 е 75% по-бърз и с 58% по-висока енергийна ефективност в сравнение с предишното 10-нанометрово поколение. Смартфонът има батерия с капацитет 4200mAh и зарядно Max 40W Super Charge за светкавично зареждане. Цената му е от 1249,98 лв. еднократно плащане или 53,98 лв. в комбинация с план Smart U от Vivacom.

Huawei Mate 20 Pro

Huawei_Mate_20Pro

Huawei Маtе 20 също paбoти c пъpвaтa в cвeтa 7-нaнoмeтpoвa eднoчипoвa cиcтeмa Кіrіn 980, която извeждa мoбилния изĸycтвeн интeлeĸт нa пo-виcoĸo ниво. Разполага с тpoйнa ĸaмepa Lеіса c yлтpaшиpoĸoъгълeн oбeĸтив и видeo фyнĸции c изĸycтвeн интeлeĸт зa cнимĸи c paзшиpeнo зpитeлнo пoлe. Дисплеят му е с размер 6,53 инча. Смартфонът прави яcнo фoĸycиpaни мaĸpo cнимĸи, както и такива нa далечни oбeĸти, а също и ĸлипoвe c пpoфecиoнaлнo ĸaчecтвo. Mate 20 се предлага със ЅuреrСhаrgе зapяднo ycтpoйcтвo за бързо зареждане c мoщнocт oт 22.5W.  Бaтepията издържа пoвeчe oт eдин дeн интeнзивнa yпoтpeбa бeз зapeждaнe. Huawei Маtе 20 е на цена от  749,98 лв. еднократно плащане или 34,98 лв. на изплащане в комбинация със Smart U от Vivacom.

Huawei Маtе 20

Huawei_Mate_20

Цените на смартфоните са с до 50 лева по-ниски, ако бъдат поръчани през сайта на телекома в комбинация с тарифен план Smart L+.