Великите глупости за здравето, на които се връзвате

| от chronicle.bg |

Хората редовно измислят какви ли не глупости на какви ли не теми, но нито една от тях не може да се мери по чудовищност с митовете, свързани със здравето. Интернет пространството е задръстено със здравни съвети, които докарват уртикарии на всеки човек с медицинско образование и IQ над 5, а стотици хора у нас всеки ден бъхтят чесън, за да се предпазят от СПИН и лекуват сърдечна недостатъчност със сребърна вода.

Селектирахме най-грандиозните по глупост здравни съвети, които хората обменят. Вижте кои са те:

1. Хомеопатията – манна небесна

Знаете…“Недей да се тъпчеш с антибиотици, вземи нещо хомеопатично“, „Не ми се пият силни лекарства, затова взех хомеопатия, но температурата ми не пада под 40 вече четири дни, какво да правя?“, „Посещавам хомеопат от един месец и се чувствам добре. Преди това също се чувствах добре.“

Не отричаме, че хомеопатията може да има своето място в лечението на определени състояния, но тя със сигурност не е панацея и със сигурност не е удачен заместител на лекарствата.

2. Чесън против грип, рак и секс

Чесънът е невероятно растение. Той е абсолютно необходим в случаите, когато искате да ядете таратор или да пържите тиквички. Установено е, че разкошният вонящ зеленчук има противоглистно и бактерицидно действие, а етеричното масло от чесън понижава артериалното налягане при хипертония, разширява коронарните и периферните съдове, увеличава амплитудата на сърдечните съкращения и забавя сърдечния ритъм. Освен това, чесънът е супер профилактика за атеросклероза и понижава кръвната захар, което го прави подходяща добавка в диетата на диабетиците.

Но…чесънът не лекува всичко. Той е зеленчук, а не медикамент. Търкането на интимните ви части със скилидка чесън няма да ви предпази от СПИН, а само от хора от противоположния пол. И чесънът не върши работа при онкозаболявания, нито умее да лекува сериозни болести.

3. Вие не сте болни, вие сте жадни

„Лъки, ти си геврек“, казваше Алф. А д-р Ф. Батманжелидж, авторът на книгата „Вие не сте болни, вие сте жадни“, ни казва, че тялото никога не е болно. Просто не е е достатъчно хидратирано. С цялото ни уважение към д-р Батман, това не е близо до истината. Пиенето на вода е важно за здравето, красотата и добрата фигура, но само по себе си то не лекува вече възникнали заболявания в организма.

4. Хората, които пият антидепресанти, са под наркоза

Антидепресантите са лекарства, които се изписват за клинични случаи на депресия и тревожни разстройства. Разбирайте – нещо повече от „Нещо ми е сдухано днес, няма да ходя на работа“ и „Притеснявам се за детето, когато има сополи“. Тяхното приемане не променя нито характера, нито поведението на хората, които ги пият. Бонус: ксанаксът не е антидепресант. Той е бензодиазепин от съвсем различна група медикаменти. И още един бонус: вездесъщото розово хапче на име Deanxit, което се изписва най-често за промени в настроението, които са на ръба на клиничното, не е точно антидепресант, а комбинация от антидепресант и невролептик. От второто обикновено нямате нужда.

5. Почивка и позитивни емоции за перфектен и щастлив живот

Ако се разровите във Facebook групите, ще видите, че позитивните емоции масово се препоръчват за всякакви страдания. Имате сърбежи по скалпа? Мислете позитивно. Гной в гърлото? Позитивни преживявания и бяла ряпа с джинджифил. Сдобили сте се с „яка цироза“? Позитивни емоции и щипка студено пресовано масло от бял трън.

Позитивните емоции са супер и вероятно дори са достижими, ако сте на екскурзия в Рио през януари, но жалките напъни за позитивни преживявания в условията на нормалния живот, могат да ви докарат единствено депресия. Освен това те не лекуват. Освен ако някоя зла фармацевтична корпорация не ги подпъхне в хапче, заедно с другите му активни съставки.

6. Една ябълка на ден, бягай, докторе, от мен

Масово се шири едно разбиране, че ябълката е някакъв свръхестествен плод, даден ни от доброжелателни извънземни, които искат да сме вечно живи, и че консумирането й под всякакви форми всеки ден ще ни предпази от всичко лошо, което може да ни се случи. Ябълката съдържа антиоксиданти и е богата на фибри, като това са полезни свойства, но яденето на ябълка не лекува нищо.

7. Лечебен глад

Заразата на Лидия Ковачева и д-р Емилова отдавна плъзна в редиците на лековерните пациенти и в момента има хиляди хора, които лекуват всичко с глад. Мнението, че организмът няма нужда от лекарства, когато нещо не му е наред, и се нуждае единствено от пречистване, съответно – спиране на храна и консумиране само на билкови чайове – е толкова разпространено, че трябва да чувстваме срам от хората, които са пребивавали в коцентрационни лагери по време на Втората световна война. Гладът безспорно работи, когато искаме да постигнем временно отслабване, но не върши никаква работа при диагнози като карцином, грип, червен вятър и всичко останало. Освен това гладуването е пагубно за бъбреците и мозъка.

8. Ваксините причиняват аутизъм при децата

Много се говори и изписа по тази тема, но можем още веднъж да повторим очевидното. Няма никакви доказани научно-медицински връзки между ваксините и аутизма. Човечеството си е спестило милиони жертви благодарение на ваксините и отказът да ваксинираме децата си е единствено и само признак на нисък интелект, престъпна наивност и плашещо лековерие.

9. Изчистване, пречистване, очистване, клизми, детокс

Докато нашите предци са имали организми, чисти като кристал от девствена вода, нашите тела явно са мръсни, вонящи, задръстени с шлаки и боклуци. Затова от няколко години всички дружно искаме да се чистим. Методите са най-различни: режими на фрешове и смутита, глад до пукване, пиене на зехтин с ракия и CIF за почистване на мивки, клизми в болнични условия др. И докато лекарите се чудят откога се налага да детоксикираме тялото си на редовна база, най-различни псевдоклиники, спа центрове и хора с блогове предлагат методи за детокс чрез пиене и ядене на странни неща, екзорсизъм и стискане на запушени пори. А хората продължават опитите да се изчистят, очаквайки след седмица на фреш от целина, сутрешният им дъх да има аромат на борова гора в зимна утрин. Съжаляваме, но няма да стане.

10. Антибиотиците – тези инструменти на Сатаната

Един от основните мотиви на върлите противници на антибиотиците е самото семантично значение на думата: анти-биотик, демек анти-живот. Демек – антибиотиците убиват хора. В интерес на истината, болестите убиват хора, а антибиотиците ги спасяват. Което не значи, че за всяка кихавица човек трябва да се натъпче с нещо широкоспектърно и да пийне коктейл от антимикотици като добавка.

Антибиотикът (от старогръцки: ἀντί, „срещу“, и βίος, „живот“) е вещество или съединение с подчертан биологичен ефект, изразен в унищожаването или забавянето на растежа на микрорганизми , като бактерии, гъби и протозои. Има емпирично лечение с антибиотици (когато лекарят предполага бактериална инфекция, но не знае със сигурност причинителя и неговата чувствителност) и специфично лечение (след изолиране на причинител и антибиограма). Антибиотиците днес наброяват над 100 вида, с различно действие, ефективни върху различни видове микроорганизми. Те са полезни при голям процент от случаите на инфекция, но нямат никакъв ефект в случаи на вирусна инвазия, настинки, грип, болки в гърлото пр.

Безразборният им прием е силно нежелателен и се приемат единствено след изписване от лекар. Но изначално те убиват бактерии, а не хора.

В заключение ще кажем, че човек и добре да живее, ще умре. Но дотогава…мислете с главите си.

 
 
1 Коментар
 • George C. Boyadzhiev

  MY COMMENT:

  – Лекар? – ни капка вяра! Изслушвам внимателно и правя каквото аз реша. Лекарства – в краен случай, и то детска доза амидофен – срещу висока температура, и бисептол: половин/четвърт хапче (при настинка ми действа, доказано). И друго: да не мисля само за болест, ако мога, ами да си намеря според състоянието ми в момента занимание да ми ангажира вниманието в друга посока.

  За да ми помогне, трябва да му имам доверие, пък досега не съм срещнал точно такъв лекар. Моли се само да не им попаднеш в ръцете и да те превърнат в зависим от тях не човек, а ПАЦИЕНТ, т.е. същество без образ и характер, депо за вкарване на лекарства (отрова в разни дози)! Няма ни лекар, нито професор по медицина и пр., който да знае какво ти е. Биохимията, метаболизмът у всеки е различна: едно и също нещо при един помага, при друг не оказва никакъв ефект, а възможно е и да докара куп усложнения и вреди.

  Преди години (1954) майката на моята майка си отиде в петдесет и четвъртата си година в пазарджишка клиника, като там развила захарен диабет, обаче лекарите до последно я тъпчат с глюкоза (абсолютно противопоказна за диабет), Майка ми си отиде на 63 години (1988), след като 50 (петдесет) дни с най-модерна апаратура в най-модерната тогава пловдивска клиника й правеха изследвания да открият защо развива анемия. Ден преди да издъхне, лекуващият я лекар пожела да побъбрим на четири очи и ме уведоми милият, че организмът й бил като двигател на стар автомобил. Ей това е положението, и не само в корумпираната ни отдолу-догоре държава със затихващи функции, но пък с бурно плодящо се население от тунеядци.

  След славния за комунистите у нас и техните рожби и внуци Десети ноември първо съсловието на адвокатите (вкл. съдии, следователи, прокурори) се оказа извън нравствеността в класическия смисъл на понятието морал. Последваха ги тия търгаши със закона т.нар. бели престилки (лекарите), откакто де факто мнозина от лекарската гилдия се полакомиха да станат платени тайни или явни дистрибутори на лякове, произвеждани от най-хищния, наред с военно-промишления комплекс на US, търговец с живота на милиони човешки същества по света.

Пекинезът – повече от куче и домашен любимец

| от Стефан Генадиев |

Всеки собственик на куче обича домашния си любимец и може да убие събеседника си от скука с безконечни часове, прекарани в изтъкване на хубавите страни на своето животно. По-запалените кучкари пък, подобно на хора, които не просто носят само маркови дрехи, а носят само и единствено една марка, отиват още по-далеч и признават само определени породи.

Този текст е от един кучкар и е посветен на една непопулярна, често подценявана, дори осмивана порода кучета. Дами и господа…днес ще говорим за…пекинеза!

Пекинезът, за когото ще ви разкажа е на 9 години. След две години увещаване, най-накрая, в един юнски ден в къщата ни влезе той – 4 килограма, 20 см висок, 40 дълъг, безкрайно любопитен и все още страхлив.  Кучето, което се превърна в повече от домашен любимец. И което заслужава да му бъде посветен текст. Собствениците на пекинези знаят, че всяко всяко куче ще се радва да бъде обект на възхвала и могат да продължат да четат.

Пекинезът, който вече 9 години е част от нашето семейството, е свидетел на всичко, което се случва с нас пред големите му очи и преживява всичко, което усеща, че се случва с нас и извън дома. Това е кучето, което може да подлуди съседите с лаене, наподобяващо звук от гумена играчка. То може да лае до припадък по всеки, който прекрачи прага ни. А може и да замълчи за дни, когато къщата е препълнена с непознати, дошли защото такъв е обичаят при лошите събития. Той усеща какво се случва и се оттегля тихо в леглото си, без да издаде звук срещу хората, които по принцип би разкъсал (ако можеше). Защото знае, че моментът не е подходящ. Защото просто усеща това.

Понякога е трудно да повярваш, че имаш до себе си куче, тъй като пекинезът носи белезите на няколко животни в себе си. Подобно на лъв, той ще се нахвърли към всеки човек или животно (независимо, че може да бъде смачкано с един удар) без да мисли изобщо. Ще нададе вой до небесата, защото не харесва новодошлия и ще трябва да го затворите в спалнята, за да не ухапе гостите. Не го интересува дали е възпитано или не – не можете да го накарате да хареса някого. Той, също както котките, преценява дали ще ви удостои с вниманието си или ще ви покаже поклащащата се опашка – знак за безкрайно презрение.

Не очаквайте любвеобилността на голдън ретрийвъра или лигавата безусловна обич на кинг чарлз кавалера от тази порода. Пекинезът сякаш има памет, стигаща до времето, когато е бродило из двореца на някой китайски император. Ако не то, баба му със сигурност е била куче на имератора… а дядо му на императрицата. Затова то ще иска от вас да му подсигурите онова, което му се полага, когато му се полага – а това е винаги. Не си позволявайте да пренебрегнете която и да било нужда на вашия пекинез, защото в противен случай най-малкото, което ще трябва да правите след това, е да перете чаршафите или възглавниците на дивана.

Не очаквайте и вашето малко императорче да ви гледа с навлажнени очи, докато го галите. То по всяка вероятност дори няма да ви погледне, а в мига в който спрете, ще си тръгне от вас и ще легне кротко.

Пекинезът няма да ви прости безхаберието. Той е ваше отражение и не е безрезервно до вас. Ако сте агресивни, и той ще стане такъв. Ако сте лоши, и той ще е лош. И обратното. Така че бъдете отговорни и се подгответе за голяма борба с едно голямо его и две големи очи, на които няма да можете да устоите. Знайте, че всичко това си струва. Козината, която няколко пъти в годината е навсякъде в дома, лаят, който не спира, и белите, които неизбежно бележат дома и дрехите ви.

И все пак, въпреки цялата си надменност и сприхавост, това малко късокрако създание с плоско лице и вирната опашка ще застане до вас в момент, когато няма никой вкъщи, а вие имате нужда от някого. Мелодраматично, знаем, но е факт – вашият пекинез няма да ви позволи да се наплачете на спокойствие.

Той ще усети тъгата ви и ще дойде до вас , за да ви покаже с ограничения си запас от средства, че не може да сте тъжни. И в тези моменти ще разберете, че животното, на което приятелите ви се присмиват, защото било „грозно“, „бабешко“ или „закърняло“ наистина може да бъде вашия най-добър приятел.

 
 

Музей на Библията отвори врати във Вашингтон

| от chronicle.bg по БТА |

Библията вече има свой музей във Вашингтон. Построяването му е финансирано от богато семейство християни, което се защитава от какъвто и да е прозелитизъм в страна, където религията има важно място.

Музеят днес отваря врати за посетители. Той обхваща 8 етажа и площ от 40 000 кв.м. Музеят представя Стария и Новия завет и тяхното въздействие върху света. Импозантната сграда се намира близо до Капитолия и това стана причина за полемика за влиянието на религията върху американската политика.

Построяването на музея е струвало 500 милиона долара, осигурени отчасти от семейство Грийн, което е собственик на веригата магазини за декоративно изкуство „Хоби лоби“. „Библията оказа влияние върху живота ми и този на семейството ми – заяви Стив Грийн, ръководител на „Хоби лоби“ и председател на административния съвет на музея. – Музеят обаче не е посветен на една вяра или религия, а на книга, повлияла върху целия свят.“

В музея посетителите ще могат да видят фрагменти от Кумранските ръкописи, писмо на Мартин Лутер (1483 – 1546), в което инициаторът на Реформацията отстоява възгледите си преди срещата си с посланика на папа Лъв Х, английски ръкописен молитвеник от 14-и век, намерен в Египет юдейски молитвеник от 9-и век, Библията, пребивавала на Луната по време на полета на американския космически кораб „Аполо 14″ през 1971 г., Библията, принадлежала на краля на рокендрола Елвис Пресли (1935 – 1977), екземпляри от Тора, част от Библията на Гутенберг. За събирането на експонатите помогнал историкът Скот Керъл, смятан за Индиана Джоунс на библейската археология.

В музея има три главни раздела, разказващи за Библията, за библейски сюжети и за влиянието, което тази книга е оказала върху развитието на човечеството.

 
 

Елизабет II и Филип отбелязват платинена сватба

| от chronicle.bg |

Британската кралица Елизабет II и съпругът й – Единбургският херцог Филип отбелязват днес платинена годишнина – 70 години от сватбата си.

Никой от предшествениците на сегашната кралица на британския престол не е отбелязвал толкова голяма годишнина от семейния си съюз. Още през октомври Бъкингамският дворец даде да се разбере, че не се предвиждат никакви публични тържества по повод годишнината. 91-годишната Елизабет и 96-годишният Филип ще останат на днешния ден в замъка Уиндзор.

Телевизия Скай Нюз обяче съобщи, че все пак ще бъде организирано празнично тържество за най-близките приятели и членове на кралското семейство. В събота Бъкингамският дворец разпространи официална снимка на 91-годишната кралица и 96-годишният й съпруг във връзка с тяхната „платинена сватба.“

 
 

Червените коси на Холивуд, които обожаваме: Част 2

| от chronicle.bg |

Преди време ви показахме любимите ни червенокоски от киното. Червеното ни е любимо, затова продължаваме. 

Естествено, че когато става въпрос за женската коса, всички цветове са хубави. Е да, но червеното (във всички негови нюанси) си е най-хубаво. Наречете го банално, тривиално или както искате, то си е нашият любим цвят. Защото е секси, защото е рядко срещано, защото когато й отива, е най-подходящият цвят за нея. Всъщност това е единственият цвят, при който не ни пука дали е естествена или не. Ако й отива червено, може да се боядисва колкото си иска.

Днес сме на червена вълна. Ей така, без повод. Понеделнишки. Защото те превземат екрана. Тази година, миналата, всяка година.

Имаме Кейт Мара в House of Cards, Чесика Частейн в The Death and Life of John F. Donovan (излиза в началото на 2018 г.), Ейми Адамс в „Лигата на справедливостта“, Ема Стоун, където се сетите и още много. Вижте червената галерия горе, в която сме събрали още от най-яките червенокоси актриси от днес… и вчера (защото едно време си бяха добри).