shareit

Вдъхновяващите цитати в социалните мрежи

| от |

Някога чудили ли сте се защо картинките с вдъхновяващи цитати винаги се постват от неуспелите ви приятели? Някога мислили ли сте си колко е велик живот е живял Уинстън Чърчил, щом като е казал такива велики неща?

Мотивиращите глупости на таймлайна ни вече са обект на научни изследвания. Учени твърдят, че такива картинки биват публикувани от хора с нисък коефициент на интелигентност. Да, изследването се казва: „On the reception and detection of pseudo-profound bullshit“ (от англ. – За възприемането и разпознаването на псевдомъдри глупости). Можете да го проверите. Обект на изследването са потребители, които постват картинки с надписи от сорта на „Бъди мотивиран, както слънцето е мотивирано да изгрява всеки ден „, подписани от известна личност. Хората, които ги постват, да ги наречем „постьори“, не си дават сметка, че това са пълни глупости. Те не знаят, че първо, казвайки това, е все едно да кажеш „Спри да имаш хрема“ – човек не може просто ей така да започне да бъде мотивиран. И второ, самото изречение няма никакъв смисъл и ефект. То просто манипулира настроението ти и те кара да се чувстваш добре. Това е много важно.

Уинстън Чърчил най-вероятно е казвал и неща от рода на „Никой не сменя жилището си само за месец“ и „Леле, тая ако я хвана!“, но кой би могъл да каже. Ако ще пускаме картинки с цитати просто ей така, по-добре да пускаме картинки с такива цитати, защото поне ни показват, че един велик човек все пак е човек. Всъщност Чърчил наистина е казал „Никой не сменя жилището си само за месец“ в телеграма до Невил Чембърлейн, но какво значение има. Повечето хора и без това взимат каквото им се предложи. Включително и аз, включително и вие. Именно тази наивност и глупост възбуждат (поддържаните от безсрамно плагиатство) фейсбук страници на Пабло Ескобар, Паулу Коелю, Хорхе Букай и Паулу Коелю vs. Хорхе Букай. Въпреки, че Хорхе Букай пътува много и често не е при жена си, та нищо чудно да е казал нещо за някакви ку*ви. В тези страници най-добре си личи цялата глупост с мотивиращите цитати. А най-силното на тези страници е, че показват собствената ни наивността, мързел и вулгарен комфорт в лицата ни… а ние се смеем.

Ънфолване и ънфрендването на постьори се изроди във въпрос на хигиена. Защото вдъхновението е храна за простите, но те това заслужават – храна. Не ме бийте и хокайте за това твърдение. Казал го е Чърчил.

 
 
Коментарите са изключени