Вчера в детската градина, леля цапна двама, трима…

| от Цветелина Вътева |

Първият ми ден в детската градина ме отведе в Пирогов. Едно по-високо момиче реши, че ще е много яко да ме вдигне и да ме изпусне върху ръба на масата с наредени купички от алпака, в които се мъдреше айрян с дъх на краставици, носещ гръмкото име „таратор“, което наложи зашиването на брадичката ми.

Този фалстарт не отчая родителите ми и се занизаха дни на тихо, детско отчаяние. Следобедния сън преживявах като нощта от едноименното стихотворение на Яворов, обедите родиха ранни детски симптоми на анорексия, а следобедното чакане на майка ми, която идваше да ме спаси от мъките със сребърно балканче, прекарвах в пясъчника, потънала в настроение, което би накарало всеки аутист да изглежда като душата на компанията.

Най-травматичните спомени от този период в живота ми, са свързани с бабата на Моника, която беше „леля“ в градината и ми удари шамар, защото исках да отида до тоалетната по време на следобедния сън, и с най-добрата ми приятелка Боби, която пък беше имала неблагоразумието да се изпусне в гащите, след което лелките я отнесоха пред погледите на всички останали дечурлига със свалени гащи и стърчащо лайно.

Болката и унижението се татуираха в детската ми душевност с такава упоритост, че дори няколкото кукли, които впоследствие откраднах от градината, не успяха да ги отмият.

Въпреки това, смятам, че детската градина ми даде някои незаменими знания за живота, поради което се развълнувах от случката с възпитателките, удряли децата в бургаската детска градина „Брезичка“. Признавам, че да наречеш четиригодишно  „тъпунгер“ е гениално в своята оригиналност, но щеше да звучи по-яко, ако беше отправено към някой голям тъпунгер, например, а не към няколкогодишо хлапе, което се още се мъчи да си връзва връзките на обувките.

Може би си спомняте, че през 2016-а друга „леля“ беше казала на малката Стела: „Толкова си дебела, че не можеш да се пребиеш“. Та случаят „Брезичка“ не е прецедент.

То и влаченето на кучета след кола не са прецедент. Както и случаите, в които питбули, гледани в ужасяващи условия, убиват дете. Домашното насилие също не е прецедент. Но значи ли това, че трябва тези неща да продължават да се случват?

Мисълта ми е, че много добре разбирам, че работата с малки деца е ужасяваща. Те са шумни, невъзпитани, нагли, не гледат турски сериали и не разбират от клюки. Но грижата за тях е доста отговорна и ако някой не счита себе си за способен да я поеме, може би е по-добре да работи нещо друго. От Центъра за столична градска мобилност, например, непрекъснато търсят кадри, които да се обаждат на лошите хора със скобите да навестяват колите, които са пресрочили времето си за паркиране.

С възрастта психиката на хората обикновено се втвърдява, става по-ригидна и по-груба, което ни пази от тежки психологически травми вследствие на обида. Мен например, след една статия за месоядството, мнозина ме нарекоха „зла, животноненавистна, чревоугодна кучка-карнистка“. Но продължавам да живея, с малко антидепресанти за подкрепа. При децата обаче всяка обида влиза директно някъде в дълбокото на несъзнаваното, откъдето по-късно изпълзява под формата на някаква лека или по-тежка дисфункция. Било то социална фобия, хранителен проблем, поведенческа девиация или нещо друго. Може да си представяте децата като малки хора с психика, която страда от остеопороза. Една 30-годишна жена трудно ще си счупи крака при леко падане, но за една 90-годишна, падането обичайно завършва с гипс и екстензия.

Въпросът дали родителите, заснели гнусничката сцена, са постъпили добре, използвайки скрита камера, напомня хилядите случаи, в които жени разкриват изневерите на мъжете си, ровейки в телефоните им. Кое прегрешение е по-лошо: това, че жените са нарушили личното пространство на мъжете си, или това, че мъжете са прекарали извънредното време в офиса, натискайки нос между гърдите на някоя млада колежка?

Та моля ви, мили лелки в детските градини, ние всички ви дължим извинение за това, че ви наричаме „лелки“ и за това, че педагогиката е най-нежеланата специалност в Софийския университет, но ако смятате, че не можете да поемете върху крехките си рамене, тежестта на грижата за хлапетата, ориентирайте се към Центъра за градска мобилност. Зли хора паркират неправилно всеки ден и общината губи много пари от тяхната арогантност. А децата – те просто трябва да пораснат с минимум микро травми в главичките си, и всяко едно от тях заслужава да ходи на детска градина, без да бъде спряно от своята майка, която може да реши, че дори „лоша“, все е по-добра от вас. А години по-късно, това може да ги отведе в същия този Център за градска мобилност.

 
 

Първи поглед към Джоди Уитакър като Doctor Who

| от chronicle.bg |

Еуфорията сред феновете на сериали след вчера е почти толкова голяма, колкото между феновете на Франция и Хърватия на Световното. Причината са едни 40 секунди, които вчера за първи път показаха Джоди Уитакър като 13-ия Доктор и първата жена, която стъпва влиза в главната роля в научно-фантастичния сериал.

Първият тийзър трейлър на 11-ия сезон на поредицата не разкрива подробности от сюжета, но компенсира тяхната липса в няколко интригуващи кадъра, които ще ни накарат да следим темата в развитие.

Всичко започва с вечеря, после се пренасяме в нечий апартамент, после в закусвалня, а храненията на всички участници са прекъснати от странна енергия, която може да означава само, че новият Доктор ще дойде всеки момент. После се появява тя, Джоди Уитакър.

Актрисата прави своя дебют като 13-ия Доктор по време на миналия коледен епизод, „Twice Upon a Time“. Позната ние е от ролите си в „Broadchurch“, „Attack the Block“ и епизодът на „Black Mirror“, „The Entire history of You“. Предшественикът и в ролята на известния доктор беше Питър Капалди, който пое щафетата от Мат Смит през 2017 г.

 
 

Принц Хари и Елтън Джон ще лансират коалиция срещу вируса ХИВ

| от chr.bg |

Британският принц Хари и музикантът Елтън Джон ще се обединят, за да лансират „глобална коалиция“ за лечение на вируса ХИВ сред мъжете, съобщи Ройтерс. Двамата подкрепят много активно борбата срещу ХИВ и СПИН. Елтън Джон има специална фондация, учредена с тази цел.

Елтън Джон, който е на 71 години, пя на погребението на принцеса Даяна, майката на принц Хари. Той беше сред гостите на сватбата му с Меган Маркъл през май. Принц Хари участва заедно с Елтън Джон в обсъждане на опасността от вируса ХИВ за младите – „единствената демографска група, в която заразите с вируса ХИВ се увеличават, а не спадат“.

„Важен резултат от тази работа е спешната необходимост да бъде подобрен достъпът на мъжете до изследвания за вируса ХИВ и лечение“ – каза Елтън Джон. Около 36,7 милиона души по света са заразени с ХИВ, по данни на ООН за 2016 г. Само половината от мъжете се лекуват, в сравнение с 60 процента от жените.

Подробности за инициативата на Елтън Джон и принц Хари ще бъдат съобщени на международна конференция по въпросите на СПИН в Амстердам в края на месеца.

 
 

Ще играе ли Франсис Макдорманд майката на Жокера?

| от chr.bg |

Warner Bros. искат голямо име за ролята. В момента студиото работи по филм за началото на Жокера, отделен от вселената на Justice League. Това се потвръди, когато WB обявиха Хоакин Финикс за Клоунът принц на престъпленията. За съжаление обаче Франсис Макдорманд е отказа да играе майката на Жокера.

Сценарист на филма е Скот Силвър (8 Mile, The Fighter), а режисьор Тод Филипс (The Hangover, War Dogs). Действието ще се развива през 80-те години, когато един мъж ще бъде низвергнат от обществто.  С бюджет от 55 милиона долара това изглежда постижимо.

Макдорман все още не е избрала с какво да продължи кариерата си след ролята в „Три билборда“, за която взе Оскар. Warner Bros. обаче имат и друго предложение за нея – роля в „Godzilla vs. Kong“, който ще излезе през 2020. Очакваме официално предложение и официален отговор.

 
 

Ема Стоун и Уди Харелсън се събират за „Земята на зомбитата“ 2

| от chronicle.bg |

Актьорите Ема Стоун, Уди Харелсън, Джеси Айзенбърг и Абигейл Бреслин се събраха с режисьора Рубен Флайшър, за да бъде заснето продължение на излязлата през 2009 г. по екраните хорър комедия „Земята на зомбитата“.

„Това е един от онези проекти, които феновете отдавна искат да бъдат осъществени – заяви президентът на „Колумбия пикчърс“ Санфорд Панич. – Никой не иска повече от Ема, Уди, Джеси и Абигейл това да бъде направено. Те са сред най-търсените актьори. Смятам, че се снимаха във филма, защото харесват тези персонажи. Развълнувани сме, че Рубен иска отново да застане зад камерата, за да заснеме продължението му. Флайшър е режисьор и на филма „Венъм“, който скоро ще се появи по екраните.“

The Hollywood Reporter отбеляза, че е планирано снимките на „Земята на зомбитата 2″ да започнат през януари следващата година. Новият филм трябва да излезе по екраните през октомври 2019 г.