Вълкът

| от |

Тодор Коруев

От някогашните родопски кехаи и овчари не бихте чули да произнесат гласно думата „вълк“, за тях това е табу, наричат неизменния си враг „дивото“, в други краища му викат „дивечина“. Евфемизмът се е породил от естествения страх у човека и сякаш е опит да се избегне неизбежното. Иначе казано, умишленото „забравяне“ на истинската дума и заменянето й е прокобяване „да не ти излезе вълк насреща“. „Според българските дуалистични легенди, чиито корени трябва да се търсят в апокрифите и езическите вярвания, вълкът е създаден от дявола“ – пише проф. Иваничка Георгиева в „Българска народна митология“ и добавя, че и „дяволът се страхувал от него“. Вълкът е нечиста сила като козата и черната котка, и символ на смъртта като гарвана. Нищо, че в приказките Кумчо Вълчо е глупав и винаги е надхитряван от Кума Лиса.

Народната вяра казва, че от Архангеловден до Коледни заговезни вълците бесуват, тогава са и т.нар. вълчи празници, през които стопаните лепят кал зад вратата, за да „залепят на вълка очите“, другаде овчарите обикалят стадото три пъти с отворен катанец и нож и после заключват катанеца и слагат ножа в канията. Така „устата на вълка е затворена“.

Толкова за „вълчите празници“, сега за вълчите делници. „Вълчи терор край панагюрските села“ – чета във вестник, който съобщава, че глутница е разкъсала 20 коня на Петър Петришки, който отглеждал коне в близка гора до с. Поибрене – общо били 34. Гладните зверове били едри, движели се по 5-6 и слизали от билото на Средна гора да търсят храна. Поибренци почти всяка нощ чували вълчи вой. Местните хора не помнят подобна инвазия и се страхуват, че като падне снегът, вълчите набези ще се увеличат. Местен ловджия вече е убил пет хищника.

„Огромен звяр разкъса 18 овце край село Конуш“ – заглавие от вестник, който разказва как единак напада стадото на Николай Атанасов, който намира отмъкнатата плячка в мочурище, в което звярът ги е ръфал една по една, и тегли чертата: една изядена овца, умъртвени общо 16 овце и две кози. Знае се: „Вълк пастърма не прави“.

Сега се отправяме в Източните Родопи, там като че ли е Меката на вълците. Сред най-застрашените райони от вълчата напаст са селата в Ивайловградско – Черничево, Чучулига, Бубино, Глумово. Казват, че там е: „най-диво, малко хора, пресечен терен, храсти и драки. И земеделците, и чобаните, в двайсет и първи век, се страхуват да излязат по ниви и пасища. Защото вълците не прощават никому. Настървени, пред погледа на овчаря, удушват по две-три овце или кози, разкормят ги, без да им мигне окото, и изчезват с плячката си“ – чета във в. „Нов живот“, излизащ в Кърджали, в който се разказва как глутница нападнала и разкъсала юница пак пред очите на пастира. Викал, въртял се и хвърлял по тях тоягата си, но те, вместо да се уплашат, го подгонили. Добре че човекът ловко се метнал на клона на едно дърво, изкатерил се по ствола, та си спасил живота. „Както се казва, зъбът е опрял до гърлото. Селяните се питат колко още могат да търпят? Трябва ли човек да бъде разкъсан, да се затюхкат и ловците?“ – пише авторът Димитър Иванов.

Така е и в общините Момчилград, Крумовград, Кирково и Кърджали. Цитирам: „Кървав вълчи пир на Дамбалъ“, „Вълчица с пет малки върлува по селата край Момчилград“, „Вълчи глутници кръжат край Кърджали“, „Вълци пак се гостиха с плячка от стадата“, „Вълчица изяде магаре в Манчево“ (било вързано в двора!) и т.н. – ето как се осветляват „вълчите делници“ в печата. На много места в тези покрайнини през по-голяма част от годината домашните животни са пуснати свободно и не се прибират със седмици, дори месеци, и колко му е да станат лесна плячка за хищника. Закрилникът на обитателите на селата и махалите, на пастирите в Източните Родопи от вълчата напаст не е държавата, а ловците, те „пазят“ не само говедата и овцете на местните хора, но и сърните, елените и другия дивеч. Не катанец, само куршум заключва устата на вълка. Всеки път, когато в Момчилград гостувам на моя приятел Кънчо Желев, се дивя пред трофея му – убития от него вълк. От Къната знам, че вълкът, додето е жив, опашката му не се мери. Иде зима, може да е люта, с вълчи преспи и вълчи нощи, а както казва Сусо с клюводръвеца от „Януари“ на Йордан Радичков „зиме всичко гледа да е по-близко до човека, звяр ли е, грип ли е, дух ли е все се навърта покрай човека“. Затуй и чобаните проплакват на авджиите да ги бранят от „дивото“, без тях „вълци ги яли“. Макар че убиването на това „дяволско“, жестоко, но умно, животно не е лесен и безопасен лов.

Има вълци, ала има и върколаци (човеци-вълци), единаци, а и цели глутници населяват политиката. За едните и за другите няма по-хубаво време от мъгливото.

 
 

Будилник ви събужда с аромат

| от chr.bg |

Едва ли има човек, който да не обича да си поспива. Изтръгването от царството на съня често е мъчително, особено ако е съпътствано от досадния звук на алармата. Далеч по-приятно събуждане осигурява специален алармен часовник, който разчита на силата на ароматите.

Когато настъпи мигът за събуждане, алармата „Сенсъруейк трио“ омекотява процеса, отделяйки приятни за обонянието ухания, например на океан, мента, кафе.

Джаджата използва също светлини и нежни звуци, за да върне спящия човек по възможно най-деликатен начин в света на будните. Създателите на ароматната аларма в момента събират средства за масовото й производство. Желаещите могат да се включат в кампанията със сума от 59 долара.

 
 

„Пътувай, пътувай, пътувай“: житейските уроци на Антъни Бурдейн

| от chronicle.bg |

Антъни Бурдейн е (далеч сме от времето, когато ще говорим за него в минало време) от хората вдъхновители. Но не от онези с надъхващите цитати и много приказки, а от истинските вдъхновители. Тези, които заразяват с действията си. Говори много, но никога празни приказки. Говори винаги на висока за мнозина на негово място цена. Затова и в едно интервю се определя като „предател на професията“.

Преди да стигне до световната слава на кулинарията и пътешествията, авторът и телевизионен водещ Антъни Бурдейн, прекарва десетилетия, в които работи по 13 часа на ден в най-добрите кухни на Ню Йорк. Бил е мияч, рязал е продукти за шефовете и су-шеф. Става известен през 1999 г., когато публикува статия в „The New Yorker“, в която разкрива истината зад вратите на най-„добрите“ професионални кухни в Ню Йорк. Така се сдобива с договор за мемоари и живот под светлината на прожекторите.

Бурдейн умее да дава съвети, да предава занаята си и не се страхува да извади мръсните престилки на световната кулинария, докато на масите клиентите в блажено невежество ядат супа или режат пържола.

Антъни Бурдейн днес трябваше да навърши 62 години. В началото го нарекохме вдъхновител… ето част от житейските уроци, с които този голям мъж заразяваше своята аудитория през екрана и книгата.

Вторник е най-добрият ден за морска храна. Рискувайте в понеделник.

„По принцип, добрите неща идват винаги във вторник – морската храна е прясна, приготвената храна е много, а готвачът (предполага се) е в настроение след почивния си ден. (повечето готвачи не работят в понеделник)“ пише Бурдейн в статията от 1999 г. в „The New Yorker“ , озаглавена „Не яж преди да прочетеш това“

anthony-bourdain-laos-dinner-couple-TONYLAOS0517

Пази се от добре изпечената пържола

Отново в същата статия Бурдейн разказва за старата практика в много кухни, позната като „запази за добре изпечено“. „Когато готвачът намери някое недобре изглеждащо парче месо – жилаво, или с непремахната тъкан или малко старо, го мята във въздуха и пита шефа, какво да прави с него. Той си мисли, че филистимецът, който поръчва храната си добре изпечена няма да забележи разликата.“

Обичай яйцето

„Яйцето прави всичко по-добро.“

„Начинът, по който правиш омлет разкрива характера ти.“

Цени месото

„Месото прави обществото, в много отношения „държи материята“ по начини, които намирам за очарователни и интересни. Перфектното ястие, или най-добрите ястия, се появяват в ситуация, която често има много малко общо със самите съставки.“

anthony-bourdain-eating-river-laos-TONYLAOS0517

Пътувай, пътувай, пътувай

„Ако си на 22, физически здрав, гладен за знания и усъвършенстване, съветвам те да пътуваш – колкото се може по далеч. Спи на подове, ако се налага. Виж как живеят другите хора, яж и готви. Учи се от тях – където и да ходиш.“ из “ Medium Raw: A Bloody Valentine to the World of Food and the People Who Cook.“.

„Пътешествията не са винаги красиви. Не са винаги удобни. Понякога болят, дори ти се къса сърцето. Но това е окей. Пътуването те променя: то би трябвало да те променя. Оставя белези върху паметта ти, върху съзнанието, сърцето и тялото. Взимаш нещо със себе си. За щастие, оставяш и нещо хубаво след себе си.“

За успеха

„Трябваше да умра, когато бях на 20. Станах знаменитост на 40. Станах баща на 50. Чувствам се сякаш съм откраднал кола – наистина лъскава кола – и продължавам да гледам в огледалото за задно виждане за някои проблясващи фарове. Но все още няма нищо“

За Тръмп

По-рано през тази година водещият седна на една маса с президента Обама, но отказа да направи същото с Тръмп. „Не виждам смисъл, той говори само за себе си и се интересува единствено от себе си. Не мисля, че това е хубав вечерен разговор. Освен това той яде стека си добре изпечен. Мисля, че това е достатъчно.“

Anthony-Bourdain-Parts-Unknown-S10E03-7898b1d22d440f2516bdebe48bf319e3-full

Мръсните тоалетни са окей

„Казвал съм, че мръсната тоалетна е знак, че не трябва да ядеш в ресторанта. Научил  съм  обаче и че обратното е истина. Някои от най-добрите ми сядания в ресторанти са били на места, където на никого не му пука за това. Те знаят, че храната им е добра и това е достатъчно.“

 
 

Защо най-добрите боливудски актьори не се появиха на награждаването си

| от chr.bg |

Наградите за най-добър актьор и за най-добра боливудска актриса бяха раздадени в Банкок в отсъствие на лауреатите.

Ирфан Хан, известен с участието си в блокбастъри като „Животът на Пи“, „Беднякът милионер“, „Ад“, „Джурасик свят“ и др. е тежко болен. Той бе диагностициран с тумор и бе представен на церемонията по награждаването на Международната индийска филмова академия от своите продуценти. Ирфан Хан спечели отличието за ай-добър боливудски актьор за участието си в лентата „Хинди медиум“.

Призът за най-добра актриса бе присъден на Шридеви Капур, която почина през месец февруари на 54-годишна възраст. Тя бе отличена за участието си в трилъра „Мама“.

Всяка година Международната индийска филмова академия раздава своите награди в различни страни. През 2018 г. най-големите боливудски звезди си дадоха среща в Банкок, столицата на Тайланд.

 
 

Най-яките тийн филми според потребителите на IMDb

| от chronicle.bg |

Тийнейджърите играят на игри, но гледат и филми.

Не какви да е филми обаче. Не очаквайте 17-годишните да зяпат „Извън Африка“ или „Отнесени от вихъра“. Тийнейджърските филми са сериозен дял от блокбастърите и това не е случайно: „young adult-ите“ си умират да хрупат пуканки в кино салона.

IMDb са направили класация на най-добрите тийнейджърски филми според техните потребители под 20 години.

Вижте в галерията кои са те. Гледали ли сте ги?