shareit

Ужасът да срещнеш мъж, който знае всичко

| от chronicle.bg |

Те са един конкретен контингент от населението, който лесно ще познаете по това, че няма какво да кажат, но говорят. Искат да ти кажат нещо, но не казват нищо. Винаги участват в разговора, даже в няколко едновременно. Ще ги познаете по интонацията, която издава вътрешното задоволство от това да слушаш собствения си глас.

Не можем да ги затворим в конкретни възрастови рамки. Но на по-младите можем да им простим. Млади са, ще го израснат (евентуално). Ще видят това-онова и,ако са умни, ще разберат, че да знаеш всичко означава да не знаеш нищо.

Далеч по притеснително е, когато се натъкнеш на някой с претенции да бъде зрял и отговорен мъж. Такъв, който на теория би трябвало да знае, колко малко значение за околните има неговият „богат“ житейски опит, но въпреки това държи да ви запознае с него. Той ще ви извади цяла торба с лични (повтаряме, лични) примери, за да докаже, че гледната му точка е общовалидна за цялото човечество. Жените вече ги е разгадал и са му като прочетена книга, за казармата може да издаде летопис, обхващащ далеч не само поделението, в което  той  е служил, а колите… О, колите  са свещена територия, в която ако се намесите, го правите на ваша отговорност.

Този текст е посветен на този тип мъже.

Защо само на мъжете? Не, не сме сексисти. Просто жените знаят как да го правят , така че да не се усети. Знаят как да го направят с финес. При мъжете (особено тези сблъскали се с гадните страни на средната възраст) подобно поведение на всезнайковщина може единствено да отблъсне събеседника, освен разбира се, ако той не е себеподобен.

Ако попаднете в ситуация с подобен човек, най-разумното нещо е да се оттеглите. Не се опитвайте да установите някаква градивна комуникация, която да е полезна и за двете страни. Просто защото събеседникът ви не търси това. Той търси вашето съгласие, безусловно и безапелационно, а ако случайно засегнете обхвата на общата му култура , очаквайте вербален ураган, който ще ви помете. Незнайно по каква причина, тези мъже не могат да понесат да знаят по-малко от някои други. И ще прикрият тези комплекси с всички възможни средства. Ще разказват сексистки вицове, ще коментират безпардонно останалите, но няма да паднат по гръб.

Всезнайковците много приличат на серийните изнасилвачи на умове. И те обичат да се самозадоволяват с безпомощните си събеседници докато вторите не окапят от ментално изтощение. Но в добавка те поставят слушателите си не просто в позицията на слушатели, а в позицията на подчинени слушатели. Такива, които по презумпция знаят и разбират по-малко от тях. Които няма какво да кажат, защото не могат да се мерят с безкрайния идеен простор и тоновете знания, под който всезнайкото превива рамене.

Ако случайно всезнайкото удари греда и се натъкне на събеседник, който е теоретично по-добре подготвен по дадена тема, всезнайкото ще омаловажи темата с един замах. Какво като сте завършили ядрена физика, лично сте сглобявали атомна бомба и сте трети братовчеди на Ким Чен Ун по майчина линия? Не може да разбирате конфликта със Северна Корея по-добре от него. А ако все пак стане ясно, че разбирате повече, какъв е тоя конфликт изобщо и кой се интересува от него? Я вижте охранителните камери на паркинга на съседа Пешо колко неподходящо стоят на тая стена на блока…не ви пука? Няма значение. Той сега ще ви обясни.

Парадоксът е, че всезнайковците често са възрастни мъже, които се държат така сякаш снощи им е бил абитуриентският бал, и мислят, че морето им е до колене, а опитът им е достатъчен, за да карат така завинаги, без да се променят.

Комуникацията тук е по-скоро монолог, не е нужно да има обмяна на аргументирани тези или нещо от което да се родят нови идеи. Тук е важно Той да се покаже, колко е врял и кипял и как владее нещата.

Далеч сме от мисълта, че тези мъже са единствените такива, които дразнят. Можете да срещнете всезнайковци навсякъде. Ако можете, веднага ги подминете и стойте далеч от тях. Ако ли не, наблюдавайте ги и се учете какви не е красиво да бъдете.

 
 
Коментарите са изключени