Ужасът да срещнеш мъж, който знае всичко

| от chronicle.bg |

Те са един конкретен контингент от населението, който лесно ще познаете по това, че няма какво да кажат, но говорят. Искат да ти кажат нещо, но не казват нищо. Винаги участват в разговора, даже в няколко едновременно. Ще ги познаете по интонацията, която издава вътрешното задоволство от това да слушаш собствения си глас.

Не можем да ги затворим в конкретни възрастови рамки. Но на по-младите можем да им простим. Млади са, ще го израснат (евентуално). Ще видят това-онова и,ако са умни, ще разберат, че да знаеш всичко означава да не знаеш нищо.

Далеч по притеснително е, когато се натъкнеш на някой с претенции да бъде зрял и отговорен мъж. Такъв, който на теория би трябвало да знае, колко малко значение за околните има неговият „богат“ житейски опит, но въпреки това държи да ви запознае с него. Той ще ви извади цяла торба с лични (повтаряме, лични) примери, за да докаже, че гледната му точка е общовалидна за цялото човечество. Жените вече ги е разгадал и са му като прочетена книга, за казармата може да издаде летопис, обхващащ далеч не само поделението, в което  той  е служил, а колите… О, колите  са свещена територия, в която ако се намесите, го правите на ваша отговорност.

Този текст е посветен на този тип мъже.

Защо само на мъжете? Не, не сме сексисти. Просто жените знаят как да го правят , така че да не се усети. Знаят как да го направят с финес. При мъжете (особено тези сблъскали се с гадните страни на средната възраст) подобно поведение на всезнайковщина може единствено да отблъсне събеседника, освен разбира се, ако той не е себеподобен.

Ако попаднете в ситуация с подобен човек, най-разумното нещо е да се оттеглите. Не се опитвайте да установите някаква градивна комуникация, която да е полезна и за двете страни. Просто защото събеседникът ви не търси това. Той търси вашето съгласие, безусловно и безапелационно, а ако случайно засегнете обхвата на общата му култура , очаквайте вербален ураган, който ще ви помете. Незнайно по каква причина, тези мъже не могат да понесат да знаят по-малко от някои други. И ще прикрият тези комплекси с всички възможни средства. Ще разказват сексистки вицове, ще коментират безпардонно останалите, но няма да паднат по гръб.

Всезнайковците много приличат на серийните изнасилвачи на умове. И те обичат да се самозадоволяват с безпомощните си събеседници докато вторите не окапят от ментално изтощение. Но в добавка те поставят слушателите си не просто в позицията на слушатели, а в позицията на подчинени слушатели. Такива, които по презумпция знаят и разбират по-малко от тях. Които няма какво да кажат, защото не могат да се мерят с безкрайния идеен простор и тоновете знания, под който всезнайкото превива рамене.

Ако случайно всезнайкото удари греда и се натъкне на събеседник, който е теоретично по-добре подготвен по дадена тема, всезнайкото ще омаловажи темата с един замах. Какво като сте завършили ядрена физика, лично сте сглобявали атомна бомба и сте трети братовчеди на Ким Чен Ун по майчина линия? Не може да разбирате конфликта със Северна Корея по-добре от него. А ако все пак стане ясно, че разбирате повече, какъв е тоя конфликт изобщо и кой се интересува от него? Я вижте охранителните камери на паркинга на съседа Пешо колко неподходящо стоят на тая стена на блока…не ви пука? Няма значение. Той сега ще ви обясни.

Парадоксът е, че всезнайковците често са възрастни мъже, които се държат така сякаш снощи им е бил абитуриентският бал, и мислят, че морето им е до колене, а опитът им е достатъчен, за да карат така завинаги, без да се променят.

Комуникацията тук е по-скоро монолог, не е нужно да има обмяна на аргументирани тези или нещо от което да се родят нови идеи. Тук е важно Той да се покаже, колко е врял и кипял и как владее нещата.

Далеч сме от мисълта, че тези мъже са единствените такива, които дразнят. Можете да срещнете всезнайковци навсякъде. Ако можете, веднага ги подминете и стойте далеч от тях. Ако ли не, наблюдавайте ги и се учете какви не е красиво да бъдете.

 
 

Проектът FISHLOVE идва в България с фотографска изложба

| от FISHLOVE |

Серията от снимки, в които известни личности позират с морски обитатели, ще бъде представена в галерия Credo Bonum от 26 юли до 27 август, със сътрудничеството на

д-р Атанас Грозданов от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и помощта на WWF-България и БАКБ. Инициативата е част от световно движение, посветено на опазването на моретата и океаните от разрушителните риболовни практики.

Oколо 33% от световните запаси на риба са подложени на свръхулов, а годишната консумация на риба нараства два пъти по бързо от нарастването на населението на Земята, показва доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO). Европа потребява много повече морска храна, отколкото може да улови в своите води или да отгледа в рибни ферми. Към днешна дата Европа вече е изконсумирала запасите си от риба за годината и започва да разчита само на внос на риба и рибни продукти, за да посрещне потребителското търсене.

JEAN MARC w MAKO SHARK_photo DENIS ROUVRE

През 2009 г. Никълъс Рол, съсобственик на японския ресторант MOSHIMO и актрисата Грета Скаки, създават благотворителната организация FISHLOVE. Тяхната основна цел е да насочат обществено внимание към неустойчивите риболовни методи, които с бързи темпове унищожават морските екосистеми на планетата.

GILLIAN ANDERSON w EEL_DENIS ROUVRE

Предстоящата изложба FISHLOVE-България беше включена официално и в поредицата събития, посветени на Европейския ден на морето, координирани от Европейската комисия. По време на откриването ще бъде представена важна информация за проблемите, свързани с морските ресурси и начините, по които можем да въздействаме за тяхното опазване.

ASLI BAYRAM w Thresher Shark_photo JOHN SWANNELL

Впечатляващите фотографии, които предизвикаха значителен обществен интерес в кампании на множество световни организации – Marine Conservation Society, OCEAN2012, Deep Sea Coalition, The End of the Line, and Blue Marine Foundation ще бъдат показани за първи път в България.  Oфициалното откриване e на 26 юли в 18:30 ч. с вход свободен.

 
 

Опасностите от късната вечеря

| от chr.bg |

Испански учени предупредиха за опасностите от късната вечеря – ако се хранят в период по-малък от два часа преди заспиване, хората са изложени на по-голям риск от рак на гърдата и простатата, съобщава сайтът Лайф.

Екип от Глобалния институт за здравето в Барселона изследвал 1205 жени с рак на млечната жлеза и 621 мъже с рак на простатата. В тестовете взела участие и контролна група доброволци, без онкологични заболявания. Те попълнили формуляри за своя режим на сън и хранене.

Специалистите установили, че на най-малък риск от развитие на рак на млечната жлеза са имали жените, които са вечеряли минимум два часа преди заспиване. Туморите най-рядко били откривани при хората с железен режим на хранене и сън, като интервалът между двата процеса бил достатъчно отдалечен във времето.

Учените често обясняват възникването на рака на гърдата и простатата с активността на хормоните, чиито колебания зависят от денонощните ритми на организма. А късното хранене една от причините, нарушаваща циркадните ритми и водеща до рак.

 
 

Тимъти Шаламе стана и шедьовър на изящното изкуство

| от chronicle.bg |

Не че това страхотно момче по принцип не е изкуство сам по себе си. Но освен в седмото изкуство, той вече е увековечен и в  полето на изящните изкуства след като образът му беше използван, за да се променят редица иконични творби на живописта и скулптурата.

Ако сте се чудили какъв би бил резултатът, ако Шаламе беше модел на гении като Микеланджело и Сарджент ? Отговорът на тези въпроси нагледно дава инстаграм профилът @Chalametinart. Страницата стана изключително популярна този месец с обработката на велики произведения на изкуството, и поставяйки в тях лицето на Шаламе.

Авторът на интерпретациите публикува първата си снимка на 1 юли – на нея лицето на актьора е вградено в „Писъкът“ на Едвард Мунк. От тогава досега профилът е събрал 37 хиляди последователи. В него могат да бъдат намерение „репродукции“ с образа на Шаламе на картини от Караваджо, Ричард Уестал, Грант Ууд и други.

Това е поредният повод да се възхищаваме на младата звезда, тъй като очевидно, той стои също толкова добре в шедьоврите на изкуството, колкото и на екрана. Анонимният автор на произведенията само засилва напрежението около образа на Тимъти и насочва вниманието към предстоящите му филми. Очакваме следващия през октомври. В „Beautiful Boy“ той играе тийнейджър , пристрастен към наркотиците, а Стийв Карел му партнира. Наскоро пък стана ясно, че 22-годишният актьор, води преговори за главна роля във филма на Дени Вилньов, „Дюн“.

Можете да видите резултата от смесването на Тимъти Шаламе и шедьоврите на изкуството в галерията горе.

 
 

Порно актьор иска да го погребат в ковчег във формата на пенис

| от chr.bg |

Британският порно актьор Джони Рокард си е поставил за цел да събере 5 хиляди британски лири, за да може да бъде погребан, когато умре, в ковчег по поръчка под формата на пенис.

Дългият 180 сантиметра ковчег ще бъде оборудван и с тестиси и ще може да бъде управляван с дистанционно. Джони обяснява, че иска да се раздели с този свят по възможно най-стилния начин. Именно поради тази причина той привидял в пенис-ковчега най-вярното решение.

И тъй като никой от гробарите не би желал да го изпрати в последния му път, носещ на рамо „дървен костюм“ под формата на мъжки член, Джони предвидил монтирането на хидравличен механизъм, който ще постави в ерекция ковчега по време на траурната церемония. Той ще бъде задействан с дистанционно.

Истинското име на г-н Рокард е Джони Ленгли и преди време той се включи в кметската надпревара за град Бристол. Бившият порно идол е сигурен, че събере нужните му средства, защото никой досега не е бил погребван във вътрешността на подобие на мъжки полов орган.