shareit

Университетите са чао

| от |

Не, не, не, не, не. Студентите идват да учат. Не идват да ви оправят образователната система. Има си хора, които отговарят за тази работа. Студентите могат да изразят фийдбек, критика, мнение, могат и да ви помогнат с проектора, но не са те, които трябва да правят образователната система по-добра. Вие сте тези, които трябва да правите образователната система по-добра. Това дете майка няма ли си!

Да сте в час с актуалностите в предмета си е… дори ме е срам да го кажа, но на практика трябва да следите развитието на материята, която преподавате. По КОК ни преподаваха неща толкова стари, че ги нямаше в Гугъл! Да боравите с компютър на елементарно ниво е задължително. Ако имаш книжка, трябва да си способен и да си нащракаш нещата на Word.

В живота си не съм мразил нищо с толкова искрена, дълбока, нацистка омраза колкото образователната система. Тази пустиня от вкаменелости. Пагубният застой е и причина образователните хора да не осъзнават, че:

Университетите са на ръба да изчезнат.

В момента, в който някой реши проблема с удостоверяването на усвоени знания – край с университетите.  Има хиляди блогове на хора от бизнеса, на свръхспециалисти във всяка област, лекции, информация, възможности за практика. В интернет има всичко безплатно и университетите нямат възможност за конкуренция! В момента, в който се реши проблемът с изпитите, университетите стават музеи и барчета. Най-вероятно ние с вас ще сме живи, когато това стане.

Не всички преподаватели са такива!

Kогато преподавателите са в час с предмета си и имат достойнство – О, Господи, Боже мой, това е толкова хубаво! Има такива хора във ФЖМК – Стилия Фелиси знаеше какво прави, но напусна, Кафтанджиев, но той също вече не преподава, Нели Огнянова е полубожество… Простете ме, ала не помня имената на всички.

Най-хубавото нещо на света е да попаднеш на добър преподавател. Второто най-хубаво нещо е да си добър преподавател. Следете си предмета.

Бондиков е прав.

За жалост, за огромна жалост и ме боли да го кажа, но Бондиков е прав – не учим. Нашата работа е да учим, а ние не учим въобще. Но бизнесът ще си отсее плявата…

Не ходим на лекциите, защото сме ходили и знаем какво е. Следете си предмета, хора, и не преподавайте глупости. Модерните зали и разни там ремонти няма да ви решат проблема.

 

P.S. Проф. Здравко Райков също изрази мнение по въпроса с образованието. На изпита ми при него той изрази и че в планините има хора на по 200 години.

 
 
Коментарите са изключени