shareit

Уйде коньо у реката

| от |

На Парламента горе над вратите трябва да пише: „Ако в проблема няма пари, да го решават доброволци“.

Сега, аз не съм идеоложко хипи, не ме разбирайте погрешно, но до голяма степен е така. В тези конкретни коне няма пари, затова познайте кой ходи до Осоговската планина. Доброволци. В щъркелите също нямаше пари – пак доброволци. Заменете щъркелите и конете с роми, а студеното време с предизборно и всеки би се притекъл на помощ с кебапчета. Също така влезте в сайта на която и да е партия и им прочетете целите. Една от тях винаги е „устойчиво развитие“, което в превод означава „инвестиране на пари, ако може държавни, в бизнеси, ако може наши“. Но в ситуацията няма пари.

Няма пари в спасяването им. В отглеждането им има: сега всички природозащитници гърмят по човека, усвоявал евросубсидии, за да гледа кончетата, пък ги оставил на снега да умират. Много хора му пожелаха да умре. Много от тези хора са природозащитници. И може би са прави, може би човекът трябва да умре, кой знае. Рано е да отсъдим още, защото има един въпрос, който никак не е ясен: Защо човекът ще оставя конете след като именно заради тях получава тия пари от Европейския? Ако му умрат конете, както стана, вече няма да взима пари. Дали по-скоро не е станал някакъв сакатлък, някакъв инцидент, който да е оставил кончетата навън на зимата? Разбира се, че не е – разбира се, че източващият еврофондове собственик ги е ползвал само за парите и трябва да умре. То се знае, то се вижда.

Иначе жалко за кончетата, отидоха си. Дано минимизираме жертвите. Доброволците де, дано те ги минимизират. Ние сме на работа и не можем да отидем. Наистина – на работа сме, не можем всички да тръгнем. Това, което можем да направим обаче, е превенция.

Това е линк към природозащитни организации. Ако имате солидни съмнения, че някъде животни бедстват или са на път да бедстват, свържете се с тези организации! Основно е да се използва моментът, когато темата е в медиите – това е най-добрият начин да се привлече внимание към теми, в които няма пари.

Ако сте някой, които взима пари, за да гледа животни – ми гледайте ги тия животни. Не много неща могат да убият стадо коне. Времето е едно от тези не много неща, останалите са болест (най-рядко) и други животни – вълци, мечки, човек. Не е трудно да се предвидят тези заплахи, а не е трудно и да се предпази добитъка от тях. Не е и скъпо – това искам да отбележа в отделно изречение, не е толкова скъпо да се направи една сушина. Сламата също не е скъпа, това е слама все пак. Направете си труда, за да не ви дават по новините.

 
 
Коментарите са изключени