shareit

Учебниците, които МОН не написа, а трябваше

| от |

Всяка нова година носи изненади за цялото семейство. Същото важи и за новата учебна година. Реформите в сферата на образованието бяха логични и нужни, а темата за списването на новите учебници, които хем ще са готови за 15 септември, хем – не съвсем, успя да предизвика творчески устрем в цялото общество. Дотолкова, че един човек от Историческия музей в Добрич се хвана да пише учебници. Да пише, да пише, да пише, докато не върне България на три морета.

И ние решихме същи да се хванем и да действаме за реформа и образование, затова ви предлагаме нашите препоръки за по-добри учебници и по-ясно бъдеще.

Български език и литература

Огромна част от децата, дори и завършващите гимназия с петица от матура, не могат да пишат грамотно. Лексиката и пунктуацията са им чужди. В този смисъл, учебната програма по български си остава без промени.

Математика

Някои числа отпадат от учебната програма. Безкрайно много числа са, прекалено много. Кунева реши децата ще учат само четните числа. Така числата ще станат два пъти по-малко от безкрайно.

Физика

Едно тяло се движи от точка А към точка Б с 90 км/ч при позволени 50 км/ч. Пита се: колко нютона в зъбите ще отнесе шофьорът на тялото, когато отиде да си вземе колата от наказателния паркинг? На корицата е Рут Колева.

Чужди езици

Учебникът е написан от Христо Стоичков. Няма се предвид конкретен език – учебникът е по всички езици, защото Ицата говори всички езици, плюс езика на тялото. Именно с тях е наказвал англичани, французи, аржентинци… Той ще бъде и на корицата. Щрак – Ица на корица!

История

Корицата показва как Антон Хекимян с едната ръка реставрира Ларгото пред ЦУМ с пластмасови тухли, а с другата държи трибагреника, на който пише „Ами кръвния данък?“ Вътре в учебника намираме снимки на реставрираното Ларго. То е доста малко, защото сянката на Антон е вградена в него.

Химия

Химията ще се изучава в часовете по физическото.

Биология

В учебника по биология ще се преподават две неща – дърветата и „птичките и пчеличките“. На страниците му ще открием две снимки на Даниел Петканов. На едната той ще служи за добър пример за дърво. На втората – за лош пример за птичките и пчеличките.

Музика

В учебника по музика ще се преподават две неща – дудук и музикознание. На страниците му ще открием две снимки на Криско…

И докато сме на тема музика, искам само да спомена, че „Пееш или лъжеш“ звучи като предаване, в което измъчват заложници.

Изобразително изкуство

Учебникът по Изобразително е блокче за оцветяване. Вече оцветено.

Свят и личност

Учебникът по „Свят и личност“ всъщност е единственият, който ви трябва, защото какво друго има освен свят и личност?

Физическо възпитание и спорт

Часовете по физическо включват седене на едно място по 9 часа на ден и са единствената част от програмата, която ви подготвят за реалния живот.

 
 
Коментарите са изключени за Учебниците, които МОН не написа, а трябваше