Трябват ли ни Ботев и Вазов?

| от chronicle.bg |

Мине се – не мине и въпросът за Ботев и Вазов в учебниците по литература се превръща в дебат за националната чест и достойнство. Темата прясно беше повдигната, след като стана ясно, че Министерство на образованието обсъжда нови промени в учебния план по литература.

И ако истинските българи, готови да татуират Ботев и Левски на всяка част от тялото си, запрятат ръкави, за да се борят със зъби и нокти за запазването на възрожденската литература в учебниците, то реалният въпрос за образованието отново ще остане на заден план.

Темата за произведенията на Иван Вазов и Христо Ботев се прокарва всеки път, когато стане дума за реформи в образованието. Дъвкахме я през 2012-та, през 2013-та. Всъщност още през 2009 вече се обсъждаше редуциране на тяхното творчество в учебниците. И цялото говорене си остава само…говорене.

Дали трябва да изпаднат от програмата Ботев и Вазов? Не, разбира се, че не трябва. Но броят на изучаваните техни текстове в учебниците може да бъде значително редуциран за сметка на други автори. Ако се съди по учебниците по литература, български писатели е имало само през Възраждането и периода около Освобождението. Някои учители успяват да стигнат и до средата на 80-те години най-много. И всичко спира там.

Проблемът с образованието продължава да бъде в липсата на концепция какво трябва да може да прави един ученик, завършвайки училище. Ако това да може да преразказва анализите, преподадени от учителката в час, се приема за достатъчно, то промяна няма да има със или без Ботев.

Училището не учи децата на разбиране – нито на литературните текстове, нито на света извън класната стая. И това е първият проблем, от който трябва да се тръгне, когато става дума за образование. До каква степен ще бъде застъпен един или друг автор, няма значение, ако у ученика се създаде желание да търси информация и да чете повече.

Що се отнася до възрожденските автори – да, важни са. Но България не започва и не завършва с Вазов и Ботев, слава богу. Въпреки че докато превръщаме дребен казус в основен дебат за училищното образование, вероятно на това ниво ще си останем.

*След публикуването на този текст, Министерство на образованието и науката излезе с официална позиция за промените в учебните планове. Можете да я прочетете тук

 
 

С дъвка и ходене срещу затлъстяването

| от chr.bg |

Дъвката, съчетана с ходенето, могат да се окажат добри съюзници срещу затлъстяването при мъжете над 40-годишна възраст. Агенцията цитира изследване на японски учени, според които когато дъвчем, ние инстинктивно започваме да крачим по-бързо. А това води до свалянето на излишните килограми.

Японските специалисти провели тестове по време на ходене на 46 мъже на възраст между 21 и 69 години. Били отчитани техният сърдечен ритъм, изминатото разстояние, скоростта им, направените крачки и калорийното изразходване.

На половината от участниците била дадена дъвка. При мъжете над 40 години билазабелязана тенденция да крачат по-бързо, когато дъвчат. Те изминавали по-голямо разстояние и изгаряли значително повече калории.

 
 

Новият флагман на Lenovo се зарежда веднъж на 45 дни

| от chronicle.bg |

Новият флагман Lenovo Z5 е интересен модел, от който вече видяхме някои снимки, които намекват за преден панел почти на 100% дисплей й двойна камера.

Онова, което излезе като информация сега обаче звучи наистина странно. Според хората от Lenovo телефонът ще се зарежда веднъж на 45 дни – един живот на батерия, за който досега не сме и мечтали.

Шефът на Lenovo, господин Ченг, твърди, че моделът може да издържи до 45 дни в режим на готовност. Как от компанията са постигнали това, за момента не се знае. По всяка вероятност софтуерът на телефона е оптимизиран, тъй като едва ли само увеличаване на капацитета на батерията е достатъчно, за да може да се ползва 45 дни без зареждане.

Предстои да видим.

 
 

Днес е един от най-големите православни празници

| от chr.bg |

Днес е Петдесетница – един от най-големите православни празници. Той се отбелязва на 50-ия ден след Великден – винаги в неделя.

На Петдесетница се празнува рожденият ден на Христовата църква. На този ден Исус Христос основава църквата си на земята чрез пращането на Светия Дух.

Според библейското предание на 50-ия ден след Пасха в Йерусалим било пълно с поклонници, дошли за големия юдейски празник, посветен на Божието законодателство на планината Синай. Дванайсетте Христови апостоли и Божията майка били събрани на молитва в къщата, където преди 50 дни вечеряли преди Пасха заедно с Христос.

Внезапно се чул шум, сякаш задухал силен вятър и изпълнил цялата къща, а над главата над всеки от молещите се явили пламъци, приличащи на огнени езици. Апостолите се изпълнили със Светия Дух и започнали да славят Бога на всички езици, които дотогава не знаели.

Пламъците били видимият знак за въздействието на Светия Дух върху Христовите ученици, на които била дадена силата да проповядват Христовото учение на всички народи. Така били поставени основите на Църквата, затова и празникът Петдесетница се смята за неин рожден ден.

 
 

Джей Райън ще влезе в ролята на Бен Ханском в продължението на „ТО“

| от chronicle.bg |

След чудесната новина, че Джесика Частейн ще изиграе порасналата Бевърли във втората част на „ТО“ по Стивън Кинг, и още по-добрите новини, че Бил ще бъде поет от Джеймс Макавой, а Ричи – от Бил Хейдър, сега става ясен още един член на каста на „It: Chapter 2“.

Вече знаем кой ще бъде актьорът, избран да влезе в кожата на големия Бен Ханском. Малкият Бен е дебелото дете, на чийто тресящ се корем Хенри Бауърс изрязва инициалите си, малко преди Бен да попадне в Пущинака и да стане част от групата на неудачниците.

Бен е влюбен в Бевърли и тази детска любов не го напуска и след като напуска Дери и се превръща в сексапилен мъж, но подобно на другите от компанията: с непълноценен, дори разбит живот.

benhanscom

Във физическо отношение изборът на Райън е удачен, тъй като актьорът определено изглежда добре.

Дали ще се справи с ролята на порасналия Ханском – предстои да видим на премиерата на филма на 6 септември 2019.

Режисьор на лентата отново ще бъде Андрес Мушети, а сценарият е на Гари Дауберман.

landscape-1505731747-pennywise-teeth-it-movie

Още веднъж: в главните роли ще видим Джесика Частейн, Джеймс Макавой, Бил Хейдър, Бил Скарсгард, Джей Райън, Джеймс Рансън и Анди Бийн.