Там, където човекът с колелото е господар и командир

| от Вучето |

Да, има такова място. И това място не е далечният край на света, където се развива действието на филма с Ръсел Кроул със същото заглавие.

Това е една съвсем реална страна, в която не газят велосипедистите по улиците все едно са досадни хлебарки, които само се пречкат на пътя на колите. Страна, в която всеки метър от пътната инфраструктура е решен така, че да облекчи предвижването им в градски условия. Страна, в която, ако трябваше да се издигне един-единствен паметник, със сигурност щеше да бъде на човек върху колело.

Първото нещо, което чужденецът в Дания научава (най-често от горчив личен опит още през първите дни на пребиваването си в страната) е, че ако е привързан към живота си, при слизане от автобус трябва да погледне задължително вдясно. И чак когато се увери, че от тази посока не хвърчи колона целеустремени към работа или от работа колоездачи, да пресече улицата с предпазлива крачка. Изчислено е, че средната скорост, която велосипедистите в Копенхаген развиват, е 15, 5 км/ч.

Вероятността обаче да ви връхлети велосипед, който се движи с 30 или дори с 40 км/ч, не е за подценяване. Защо хората карат толкова бързо? Първо, защото могат, второ защото има къде, и трето, защото имат самочувствието, че те са факторът, който дърпа напред едва ли не цялата икономика на страната. Предимствата за здравето на нацията, а оттам и за икономическия просперитет на стратата, които носи този вид придвижване, са неоспорими. Ето ви една обратна пропорционалност, която да ви убеди в гореказаното: На всеки 1200 км колоездене в Копенхаген и околностите броят на болничните дни намалява с един!

Освен че велосипедният транспорт отдавна вече е изместил автомобилния (докато 4 от всеки 10 датчани притежава кола, то 9 от 10 имат ПОНЕ един велосипед), ето още няколко любопитни факти за хората и техните колела в Дания.

Факт No 1. Дания е може би единствената страна в света, която има свое… Велосипедно Посолство, чийто изпълнителен комитет се грижи за това да бъде правилно и повеместно прилагана националната стратегия за колоездене, както и да насърчава все повече хора да се възползват от предимствата на този вид транспорт.

Факт No 2. За датския велосипедист няма такова нещо като лошо време. 75% от велосипедния трафик продължава и през дългия зимен сезон. Което пък идва да подскаже в какво състояние се поддържат целогодишно улиците и пътищата в страната.

Факт No 3. Масов експеримент, проведен през 2012 г., показва, че децата, които ходят с колело на училище, успяват да се концентрират много по-добре в клас в сравнение с връстниците си, които пътуват с автомобил или градския транспорт. Психолозите, провели експеримента, твърдят, че колоезденето или ходенето пеша оказват много по-голямо положително влияние върху физическото и интелектуално развитие на децата, отколкото питателната закуската сутрин.

Факт No 4. Много семейства притежават т.нар. Кристиания байкс. Това са покрити или открити ремаркета, които се прикрепят към велосипеда, и побират две до три малки деца. Или един нормално голям възрастен. Това е любим начин за придвижване на цялото семейство. Цената дори на най-неугледните на външен вид ремаркета може да достигне до 2200 евро. Но въпреки това хората предпочитат да инвестират в такива превозни средства, отколкото в нови джанти за скъпи автомобили, например.

Не мога да подмина и темата за безопасността, защото напоследък тя е станала критично наболяла заради нарастващия брой злополуки с велосипедисти у нас. В Дания не само пешеходците са свикнали с наситения велосипеден трафик, но и повечето от шофьорите, които търпеливо и без значение на обстоятелствата дават полагащото им се предимство.

А казвам повечето, защото аз лично познавам доста хора, които са се отказали да карат “градско” ОТ СТРАХ да не би да предизвикат ПТП с велосипедист. Отделно от това самите велосипедисти се грижат за безопасността си: близо 40 % от тях носят каски, а напоследък с особена популярност се ползват специално проектираните за велосипедисти еърбегове. Те се закопчават около врата и в случай на злополука, се разгръщат и така предпазват колоездача от по-сериозни наранявания на главата, шийните прешлени и гръбнака.

И като за завършек, който по презумпция би трябвало да звучи назидателно-вдъхновяващ, е редно и логично да задам въпроса: Как България ще се сдобие като Дания със своя национална стратегия за насърчаване на колоезденето и осигуряване на ефективни начини за гарантиране на безопасността на колоездачите? Мда-а, и знаем дежурния отговор. КАТ ще започне да глобява безкомпромисно всички автомобили, паркирали на велоалеи, Столична община ще свърже всички налични такива алеи в София, регионалното министерство пък ще се задължи да предвиди безопасна зона за скоростните извънградски пътища, омбудсманът ще даде ход на закондателни промени на правата на колоездачите и т.н., и т.н.

А на въпроса “Кога ще се случи това?”, май единственият реален отговор засега е: На куково лято.

 
 

Twitter ще пести батерия с нова тема

| от chronicle.bg |

Изпълнителният директор на Twitter Джак Дорси обеща на потребителите на социалната мрежа тъмна тема, която ще бъде по-лека за очите и ще пести батерия.

Сегашната тъмна тема е по-скоро синя, отколкото истински черна. Това е важно разграничение, защото много от днешните телефони, включително и iPhone XS, имат OLED екрани, които могат да изключват пикселите си напълно, когато показват нещо черно. Това спестява енергия.

Приложения от трети страни вече имат подобни теми, а както видяхме през 2018 година, това вече нещо като тренд и мода. 

Синята тема на Twitter излиза за първи път през 2016 година, а от тогава редица сайтове, приложения и операционни системи също получават своите тъмни версии. Все повече телефони имат OLED екрани и това кара все повече компании да се ориентират към тъмния дизайн. Все още не знаем кога точно Twitter ще получи своя.

 
 

Проблемът не е в котките, а във вас

| от chronicle.bg |

Ако смятате котките за антисоциални, по-вероятно вие се държите гадно.

Изследователи от Университета в Орегон откриват, че котките всъщност искат да си взаимодействат с хората и особено с тези, които обичат да ги галят. „Забелязахме, че котките прекарват двойно повече време с хората, които им обръщат внимание и си играят с тях, отколкото към тези, които не проявяват интерес“, казва Кристин Витали, докторант по поведение на животните.

В едно от предишните си изследвания Витали открива, че котките ще предпочетат взаимодействие с хора, пред храна или играчки. 

„От експериментите установихме, че котките просто се нуждаят от свободата да си тръгнат, когато искат.“

В изследването бяха използвани 23 домашни котки и 23 от приюти и учените забелязаха, че котките от приюти много повече търсят човешкото внимание, което може би показва, че в приютите животинките са пренебрегвани. Джон Брадшоу, биолог от Университета в Бристол, който изследва котешкото поведени от дълго време, казва, че не трябва да се съсредоточаваме много върху разликите между двете групи, защото само домашните котки са били на своя територия по време на изследването. „Котките се държат много различни в зависимост дали познават мястото или не.“

Той добавя също, че до голяма степен котките са като хората – някои са сдържани, но повечето са приятелски настроени. 

 
 

Обявиха номинациите за „Оскар“ 2019

| от chronicle.bg |

След множеството традиционни предсказания в последните месеци, преди минути бяха обявени номинациите за 91-вите награди „Оскар“.

Това се случи в Лос Анджелис в 8 сутринта местно време, а честта да обявят номинираните в 24-те категории се падна на Трейси Елис Рос и Кумаил Нанджиани. Изненади не липсват, но на практика повечето номинации бяха предвидими.

Както предвиждаха големите медии отвъд океана категорията за най-добър филм си споделят следните филми:

„Фаворитката“ (The Favourite)
„Черната пантера“ (Black Panther)
BlacKkKlansman
„Бохемска рапсодия“ (Bohemian Rhapsody)
„Зелената книга“ (Green Book)
„Рома“ (Roma)
„Роди се звезда“ (A Star Is Born)
Vice

Алфонсо Куарон присъства на още места в списъка. Той е номиниран за най-добър режисьор, а „Рома“ освен за най-добър филм, е претендент и за най-добър чуждоезичен филм.

Сред отличилите се филми в номинациите са също така „Роди се звезда“ (номиниран за най-добра актриса (Лейди Гага), най-добра песен, най-добър актьор (Брадли Купър) и най-добър саундтрак), „Фаворитката“ (номинации за поддържащи роли за Рейчъл Вайс и Ема Стоун, както и за главна роля за Оливия Колман) и „Рома“, който присъства в категориите за най-добра актриса и най-добра актриса в поддържаща роля.

Номинирани за най-добра актриса са Глен Клоуз („Съпругата“), Лейди Гага („Роди се звезда“), Оливия Колман („Фаворитката“), Мелиса Маккарти (Can You Ever Forgive Me?) и Ялица Апарисио („Рома“). За най-добър актьор са Брадли Купър („Роди се звезда“), Виго Мортенсън („Зелената книга“), Крисчън Бейл (Vice), Уилям Дефо („Ван Гог: Пред портите на вечността“) и Рами Малек („Бохемска рапсодия“).

Наградите „Оскар“ ще бъдат връчени на 24 февруари в Долби тиътър в Холивуд и по последна информация, това ще е първата церемония от 30 години насам без водещ.

 
 

Как се украсяват курабийки

| от chronicle.bg |

Обичате ли курабийки? Разбира се, че обичате! Сега както всичко обичано, така и те се развиват и то по много креативен начин.

В интернет през последните няколко години се появиха редица YouTube канали, които обръщат внимание специално на декорирането на курабийки за удоволствие на публиката. На тази тенденция не се обръща достатъчно внимание, а тя силно го заслужава.

Видеата с храна не са нещо ново. Има цели телевизионни канали, посветени на готвенето и гастрономията. Заради това, в момента като че ли наблюдаваме израстването на едно „ново“ изкуство до висотите на киното и музиката.

В момента могат да се намерят подобни компилации, които са дълги дори по 1 час, а акаунти, които предлагат такова забавление и в снимки освен видео, могат да бъдат намерени във всички социални мрежи. В Instagram има страници със стотици хиляди последователи, а видета в YouTube често имат милиони гледания.