shareit

С(татусна) България

| от Юрий Йорданов |

За искрено обичащите България настъпиха тежки времена. Ако преди време патриотизмът беше проста за разказване история, днес времената са други.

Дълбоко ненаивни, дори сложни за неразбиращите ги, или неразбралите в кой век живеем. За да обичаш България днес, е нужно преди всичко да си покрил профила си във Facebook със (с)татуси, които огнено да громят всеки понечил да поиска да влезе в свещената ни земя. Да мразиш до откат различния и да си в стадото на еднаквите, изказалите се негативно по повод всяка либералщина или симптом на мекокиткие (викайте му и толерантност).

През последните дни България влезе в световните новини, обменяйки си, конвертируиемото лице на Динко, героят от браздата, срещу провинциалните новини на света, в които всеки понечил да бъде като Динко, е разпознат като наш брат. Днес Би Би Си пожела да разкаже и на света за супергероя (ни), вдъхновил всички местни огнени патриоти. И ако някога, в ранните години на демокрацията, всички се възмущаваха от думата чалга, която буквално напълни мускули пред очите ни, днес няма нужда да бъдем старомодни и да търсим пожълтeли снимки. На един клик от сивото ежедневие славата на Динко е световна.

Преди десетина дни Азис също направи пробив в световните медии, и ний пак бяхме горди. Днес Динко е България, а „динковщината“, огласена за пътеводната звезда на патриотизма ни, тихо пали сърцата на събудилите се за нови подвизи патриоти.

Британците и англо-санксонският свят може и да не са разбрали, че колегата Камерън „инспектира оградните съоръжения“, но пък Динко и неговия фенски сбирток напълно пометоха подвига на българския и британския премиер. (Фото)разказът на професионалистите от ВВС върши „приказна“ услуга за уплътняването на образа на България – страна, в която човешки образ от този вид, гарниран с татуси ,става „селебрити“, натръшвайки по земята „диверсантите“. Липсва в галерията и новият политик и водещ кампании по подкрепа на референдуми – Трифонов, покрит с подобна плетеница от цветни линийки.

Убягнал е и детайлът с качеството на фен клуба на Динко – професори, общественици, политици, будни граждани и патриоти, но и в ВВС не са магьосници на словото. И те бъркат. Инак, както си знаем, западняците, в частност великобританците, са двулични наследници на византийците. Иди ги разбери какво ни казват с тоя апотеоз (без и с кавички, по избор) за Динко и динковщината, разбирана като българщина тук и сега. Няма лоша реклама, би казала местната нормалност. Татуирана, модерна, истинска. И западна, разбира се.

 
 
Коментарите са изключени