shareit

Средиземноморската диета, откритието на древните гръцки и римски лекари

| от |

Древните лекари са тези, които са измислили непопулярната и скандална и тогава средиземноморска диета, като използват богати аромати в храните, за да се лекуват своите пациенти, разкрива ново проучване от британския университет в Екситър.

hippocrates--galen
Специалистите от университета в Екситър изучавали текстове на лекарите от Древна Елада и Рим и установили, че те вярвали, че богатите и силни аромати могат да подобрят лечебните възможности на храната, докато един от тях, Гален, предписвaл хранителни рецепти съдържащи чесън и лук за пациентите си. Според същото проучване, тяхната работа, стои в основата на принципите на съвременната средиземноморска кухня, считана за една от най-здравословните на света. В същото време, древногръцкия философ Платон пише за значението на храната в здравеопазването, докато Хипократ е казал: „. Нека храната бъде твоето лекарство и лекарството бъде храната ти“

Както професор Джон Уилкинс, експерт по гръцка култура в университета в Екситър, обяснява, древногръцките лекари „приемат аромата като мярка за хранителна активност. Свежият аромат на неузрелите ябълки или остротата на лука дпоред тях придавали значението, че храна ще окаже правилното въздействие и в крайна сметка ще излекува тялото. Гален вижда храненето като една трета от лечението на болния, заедно с фармакологичното лечение и хирургията, на които принадлежат останалите две трети.

Прочутият Гален в трактатите си включва рецепти за палачинки и дискусии за видовете хляб и сладкиши, които трябва да се ядат, докато в същото време е върл противник на млякото, което, според него, съдържа суроватка и твърди вещества, които могат да блокират тесните канали в черния дроб при чувствителни индивиди. Неговите рецепти включват прости техники за готвене, предназначени да изведат вкуса на основните съставки и той дори пише за това как охлювите – ястие, свързвано с френска кухня – трябва да се варят два пъти, за да се намалят техните слабителни свойства. Гален дори препоръчва смятаните за тропически подправки като черен пипер, джинджифил и канела, докато други лекари препоръчват плодове и зеленчуци.

„Древният диета прилича много на съвременната средиземноморска кухня, но без портокали и лимони, които са внесени по-късно от Китай и доматите от Южна Америка, разбира се. Диетата се основава предимно на регионални продукти, които лекарите обикновено се предпочитали и препоръчвали пред вносните луксозни стоки. Също така,хората от древното Средиземноморие не поддържали големи животински стада, така че месото е по-ограничено, за разлика от съвременната средиземноморска кухня. Почвата произвежда богата на аромати храна и разнообразни житни растения с богяти съставки“, заключава проф Уилкинс.

 
 
Коментарите са изключени