RIP, Tumblr: благодарим ти за „нецензурното съдържание“

| от Chronicle.bg, по Wired |

Tumblr никога не била платформа специално за порно, но като много други места в интернет, прелива от такова съдържание. Или по-скоро трябва да говорим в минало време?

В понеделник, за изненада на милиони потребители по света, които от години използват платформата за микроблогове, за да споделят порно гифове, снимки и видеа, Tumblr обяви, че от 17 декември това съдържание ще бъде заличено от мрежата. Пет години по-рано изпълнителният директор на компанията, Дейвид Карп, защити съдържанието на възрастни. Часове след обявяването на съобщението хиляди потребители заплашиха да напуснат изцяло Tumblr, а в момента е отворена онлайн петиция за премахване на решението.

Но мярката на Tumblr да премахне порното далеч не се прави с цел да се „предпази“ определена социална група или да се „осигури по-приятно преживяване“ на потребителите. Тук става въпрос за компаниите и институциите, които диктуват правилата за това кое е „подходящо“ и кое „неподходящо“ в онлайн средата.

Когато Мелиса Дрю, създател на съдържание за възрастни и модел, влиза в профила си в понеделник сутринта (03.12) попада на вълна от известия. Фийдът й прелива от мемета и прощални постове. А личният й профил е бомбардиран от съобщения, че по-голямата част от съдържанието на блога й е в строги противоречия с новите правила на платформата. Основният начин на модела да популяризира работата си е чрез личния блог, като по този начин набира последователи в мрежата на Patreon (социална мрежа, където всеки може да печели пари от последователите си, но със значително по-малка аудитория от Tumblr).

Когато Yahoo купува Tumblr през 2013 г. за 1.1 млрд. долара, изследователите предупреждават, че рекламодателите няма да са въодушевени да се появяват в „порно сайт“. Изпълнителният директор на Yahoo, Мариса Майер, тогава изразява несъгласието си и казва, че ще бъдат изработени алгоритми, подбиращи „брандово-безопасно“ съдържание. В интервю, дадено малко след изявлението на Мариса, Дейвид Карп потвърди приемствеността на социалната мрежа към  порното. „Когато имаш неограничен брой от талантливи фотографи на провокативни фотографии, не можеш да теглиш черта между това съдържание и задкулисна снимка на Лейди Гага, на която се виждат зърната й например.“

Само че този път чертата наистина беше теглена. Въпреки обяснението на Tumblr, че технически се забранява само съдържание, показващо сексуални актове, „човешки гениталии“ и „разкриващи се женски зърна“, значително по-голяма част от съдържанието в блога на Мелиса Дрю е попаднало „под ножа“. Дори материали, които не показват нищо от гореизброеното.

Безопасно съдържание

В интервюта и съобщения към Wired, повече от 30 работници в областта на секса, порно потребители и създатели на блогове описват постъпката като загуба на едно „уникално, безопасно място за подбрана сексуална култура от гифове, снимки и видеа.“ Мнозина от потребителите, за които тази платформа е единственият източник на съдържание за възрастни, казват, че нямат представа къде ще намират същото съдържание след 17 декември. За хилядите работници, работещи в сферата на секса, платформата беше най-ефективният начин да споделят свободно (с определените контролни бариери, разбира се) дейността си. За тях последствията ще са много по-осезаеми. А според изследователите, това решение ще доведе до драстичен спад в потребителите на социалната мрежа, които вече са бесни след изявлението от понеделник.

Решението идва по-малко от две седмици след като Apple свали Tumblr от App Store, след като платформата не успя да засече и публикува материали, съдържащи детска порнография. Въпреки че това съдържание е било бързо премахнато, приложението все още не е върнало Tumblr в списъка си. В последното си изявление Tumblr заявява, че политиката им против разпространението на порно материали с участието на деца не бива да бъде смесвана с решението й да премахне порното. Последното е аргументирано с желанието да се създаде един „по-добър Tumblr“.

Но подобни решения не се взимат без влиянието на външната среда.

През март Конгресът на САЩ гласува Закона за борба със сексуалния онлайн трафик и Закона за спиране на сексуалния онлайн трафик. Създателите на закона го аргументират с това, че той ще даде повече средства за борба със сексуалния трафик в интернет. Но според новите закони интернет платформите са отговорни пред съда за действията на своите потребители. Приемането им незабавно доведе до затварянето на няколко платформи за различни видове съдържание за възрастни.

Редица хора, работещи в сектора за възрастни, казват, че именно отвореността на платформата към порното, ги е привлякла към нея. Според тях сайтът е упора за всички с нетрадиционни сексуални интереси. А високото художествено съдържание на материалите пък отличава Tumblr  от някои строго профилирани порно платформи, като PornHub. За хиляди, ангажирани в сферата, Tumblr винаги е бил най-ефективният начин да комуникират с аудиторията, тя да комуникира с тях и да рекламират себе си и своето творчество. В допълнение към това, като социална мрежа сайтът дава възможност за всякаква форма на изразяване, включително и текстово съдържание.

Лиара Ру, работеща в сферата на секс услугите, казва, че възможностите за намиране на съдържание за възрастни в интернет стават все по-малко, тъй като пазарът се завзема от големите компании, и така не остават възможности за независимите създатели да творят и да разполагат с платформа, която да ги обединява.

Какво направи App Store?

Силните позиции на App Store дават на Apple значително влияние над онлайн съдържанието в световен мащаб. В миналото Apple е подкрепяла сексуално негативна политика, а Стив Джобс лично е заявявал, че „хора, които искат порно, могат да си купят телефон с Android“. Влиянието на компанията обаче се простира много отвъд сферата на iOS. В дните след като Apple премахна Tumblr от App Store, социалната мрежа започна да въвежда промени, триейки редица профили, които дори не показват детска порнография. В допълнение към това към версията на програмата в Android (които и до днес не са премахнали приложението), всички потребители са били принудени да преминат към т.нар. „безопасен режим“, който спира достъпа до провокативно съдържание. След това дойде и забраната на порното.

Политиката на App Store забранява приложения, които „генерират съдържание за възрастни или услуги, които правят така че приложенията да се използват предимно с порнографска цел.“ Ключовата дума тук е „предимно“, тъй като е добре известно, че редица социални мрежи преливат от порнографско съдържание, но очевидно за Apple значение има единствено колко леснодостъпно е то. За справка: през 2016 г. Apple принуди Reddit да промени приложението си за iOS, така че да се забрани достъпът до порнографско съдържание. Днешната версия, достъпна в App Store, значително затруднява намирането на такова съдържание.

Можеше ли Tumblr да направи подобно нещо? Да, но не го направи. Вместо това забрани изцяло и завинаги всички „снимки, видеа и гифове които показват човешки гениталии или разкриващи се женски зърна, както и всяко съдържание, показващо сексуален акт.“ Изключение се прави за показването на женски гърди в несексуален контекст, например при кърмене, след операция или след раждане. Писменото еротично съдържание също няма да бъде забранено, както и творбите на изкуството. За да отличава случаите, компанията казва, че ще използва сложна система от технологии, която ще засича недопустимите съдържания. Участие в процеса ще имат и физически лица.

Потребителите на Tumblr вече откриват проблеми на системата за засичане. Оказва се, че тя маркира и класически картини на Иисус Христос, напълно облечени хора, карикатури, пейзажи и дори дискусии по ЛГБТИ проблеми. „Още в начален етап системата за маркиране на съдържание е слаба. А маркирането на съдържание автоматично те сваля по-долу в търсачката на Google.“ казва изследовател от Университета в Аризона, чиято дейност се фокусира върху Tumblr общностите.

Професор в Университета в Колорадо, специализирал в поведение на аудиториите на мрежи като Tumblr, коментира, че решението ще доведе до масово оттегляне на потребители. Също така, че вследствие на промяната много ЛГБТИ хора и жертви на сексуално насилие, използващи Tumblr за място на себеизразяване, ще бъдат засегнати. „Дори за хора, които не създават съдържание, а са само зрители, това решение се приема за атака върху общността.“

Създатели на съдържание и потребители не знаят какво ще правят занапред. Някои споменават платформи като Reddit и Twitter като алтернативи, но при тях липсва покровителстването на различни сексуални култури. Именно по тази причина милиони души през годините са предпочитали Тumblr заради свободата, която даваше той на потребителите. Има и множество писмени доказателства колко това е помогнало на хора да открият, изследват и приемат собствената си сексуална ориентация.

Тази ера, продължила 11 години, вече приключи. От изявлението на Tumblr става ясно единствено, че  тази социална мрежа ще загуби единственото, което я отличаваше от всички останали – свободата на свободно изразяване и защитата на многообразието. А социални мрежи, които цензурират (Facebook), такива за умилителни пейзажи, храни и туристически дестинации (Instagram) и такива, даващи идеи как да реставрирате стар стол (Pinterest) вече имаме. Tumblr обаче нямаме… няма и да имаме. Защото не е нужно да сме гении, за да разберем, че лишавайки се от това, което те отличава от конкурентите, ти не просто се уеднаквяваш с тях, а загубваш доверието на аудиторията. И накрая изчезваш. Напълно заслужено.

Затова: RIP, Tumblr. Благодарим ти за „нецензурното съдържание“ през последните 11 години.

 
 

Бил Мъри и София Копола отново заедно в проект за Apple

| от chronicle.bg |

Номинираният за Оскар Бил Мъри и носителката на Оскар София Копола отново ще работят заедно – този път по филма „On the Rocks“. Първият им проект, „Lost In Translation“ от 2003 година, има забележителен успех, но те се срещат отново чак при снимките на „A Very Murray Christmas“ за Netflix през 2015 година.

Усилията на Копола да стигне до Мъри за „Lost In Translation“ на този етап вече са легендарни, защото актьорът няма агент и може да бъде достигнат само по един стационарен телефон, който той от време на време проверява за съобщения. Трудът й все пак се оправдава, когато Бил получава първата си номинация за Оскар за играта си във филма, а самата София печели Оскар за оригинален сценарий.

„On the Rocks“ е седмият игрален филм на Копола. В него освен Мъри ще играе и Рашида Джоунс, но повече информация за актьорския състав все още няма. Филмът ще бъде пуснат от A24 и Apple, което бележи началото на партньорството им, за което двете компании сключиха сделка през ноември 2018 година.

В момента не знаем още много и за самата продукция като цяло – потайност, типична за проекти с участието на Apple. Сюжетът разказва млада майка, която се свързва със своя баща-женкар в Ню Йорк. Снимките започват тази пролет.

Последните проекти на Копола са в областта на оперната режисура – тя постави популярната италианска „La Traviata“. Мъри пък скоро приключи снимките по зомби комедията „The Dead Don’t Die“ на Джим Джармуш, както и работата си по силно очаквания „Zombieland 2″. Освен „On the Rocks“, актьорът предстои да участва и в „The French Dispatch“ на своя дългогодишен приятел Уес Андерсън.

 
 

Мъжете за неписаните правила на писоара

| от chronicle.bg |

Етикетът при писоарите не се засяга достатъчно, а трябва, защото се оказва, че има доста правила. Някои от тях, а може би всички, мъжете изпълняват инстинктивно. Но какви са всъщност?

Питър

Оставяйте пространство между вас и другия човек, ако е възможно. Не е окей да застанете точно до някой друг, особено ако са двама човека и вие се мушнете между тях. Някои хора си цъкат на телефона или си носят бирата, ако сме в заведение. Това според мен е гадно и не трябва да се прави, защото после тези предмети отиват на масата и колкото и да се пазиш, все пак си в тоалетна и мръсотиите се пренасят.

Стивън

Като цяло гледам да използвам кабинка, ако има свободна, защото се притеснявам. Ако все пак ползвам писоар – погледът напред и никакъв визуален контакт.

Сам

Ако е дълга линия от писоари, отивам на най-далечния, фокусирам се върху задачата си и се правя, че не забелязвам кой идва и си отива.

Майкъл

Никога не заставам до някой, ако имам избора – независимо дали писоар или кабинка. Също така, винаги използвам сешоарите за ръце, за да избегна неловката тишина и да дам възможност на останалите да си вършат работата на спокойствие. И още нещо основно – никога не трябва да ви хващат, че излизате от женската тоалетна.

Дарън

Ако има три писоара и всеки от крайните е зает, никога не ползвайте този по средата. Отиде в кабинка.

Джоел

Оставате възможност на тези, които идват след вас, да не застават до вас. Заемайте първо най-крайните писоари. Не заговаряйте никого, не гледайте никого, не си тананикайте и не привличайте внимание като цяло. Свършете си работата, измийте си ръцете и напуснете.

 
 

Риана съди баща си за злоупотреба

| от chronicle.bg |

Риана съди баща, защото е използвал нейната запазена марка Fenty по измамен начин и без нейно разрешение, за да добие материални облаги в размер на милиони. Тя е подала иск срещу баща си, Роналд Фенти, още един мъж, Моузес Перкинс, и компанията Fenty Entertainment.

В документите тя твърди, че двамата мъже са действали незаконно като нейни агенти. Те дори са уговаряли участия от нейно име на обща стойност $400 000 и турне в Латинска Америка за $15 милиона. Роналд твърди, че е говорил с лейбъла й Roc Nation, но негови представители отричат да са водени подобни разговори.

В документите пише още, че Роналд е направил няколко неуспешни опита да регистрира „Fenty“ като търговска марка „с надеждата да се възползва от името и известността на Риана“. Тя се е опитала да уреди въпроса извън съда, но той игнорирал опитите й.

Певицата им турболентна връзка с баща си. Тя твърди, че в миналото той е биел майка й и е бил пристрастен към кокаин.

През 2008 година заради лошо поведение в автобуса, с който дъщеря му пътува на турнета, той е бил отстранен от екипа, а през 2013 дъщеря му плаща за рехабилитация.

Въпреки отношенията им, те продължават да са в контакт като певицата често поства снимки и видеа с Роналд в социалните мрежи. За последно те бяха забелязани заедно през ноември, когато отпразнуваха 90-ия рожден ден на дядо й в Барбадос.

 
 

Тийзър и плакат на „John Wick 3″, очакваме пълен трейлър

| от chronicle.bg |

Lionsgate пусна тийзър и плакат на „John Wick: Chapter 3 – Parabellum“. Заглавието идва от сентенцията „Si vis pacem, para bellum” или „Ако искаш мир, готви се за война“.

Сценарист е Дерек Колстад, а режисьор – Чад Стахелски (същите, които направиха и първите два филма). Събитията продължават малко след тези в края на втора част. Това можем да видим и от кадрите по-долу. Предстои и пълен трейлър малко преди „John Wick 3″ да дебютира заедно с дългоочаквания „Glass“ този уикенд.

Виждаме, че и тройката ще има характерната естетика от първите два филма. Филмът ще задълбае повече тях, защото ще ни представи директорът на High Table (Анджелика Хюстън) и други личности на високи позиции в сенчестия свят. Дано обаче това не стане за сметка на елементите, които направиха франчайза толкова мощен.