shareit

RIP, Tumblr: благодарим ти за „нецензурното съдържание“

| от Chronicle.bg, по Wired |

Tumblr никога не била платформа специално за порно, но като много други места в интернет, прелива от такова съдържание. Или по-скоро трябва да говорим в минало време?

В понеделник, за изненада на милиони потребители по света, които от години използват платформата за микроблогове, за да споделят порно гифове, снимки и видеа, Tumblr обяви, че от 17 декември това съдържание ще бъде заличено от мрежата. Пет години по-рано изпълнителният директор на компанията, Дейвид Карп, защити съдържанието на възрастни. Часове след обявяването на съобщението хиляди потребители заплашиха да напуснат изцяло Tumblr, а в момента е отворена онлайн петиция за премахване на решението.

Но мярката на Tumblr да премахне порното далеч не се прави с цел да се „предпази“ определена социална група или да се „осигури по-приятно преживяване“ на потребителите. Тук става въпрос за компаниите и институциите, които диктуват правилата за това кое е „подходящо“ и кое „неподходящо“ в онлайн средата.

Когато Мелиса Дрю, създател на съдържание за възрастни и модел, влиза в профила си в понеделник сутринта (03.12) попада на вълна от известия. Фийдът й прелива от мемета и прощални постове. А личният й профил е бомбардиран от съобщения, че по-голямата част от съдържанието на блога й е в строги противоречия с новите правила на платформата. Основният начин на модела да популяризира работата си е чрез личния блог, като по този начин набира последователи в мрежата на Patreon (социална мрежа, където всеки може да печели пари от последователите си, но със значително по-малка аудитория от Tumblr).

Когато Yahoo купува Tumblr през 2013 г. за 1.1 млрд. долара, изследователите предупреждават, че рекламодателите няма да са въодушевени да се появяват в „порно сайт“. Изпълнителният директор на Yahoo, Мариса Майер, тогава изразява несъгласието си и казва, че ще бъдат изработени алгоритми, подбиращи „брандово-безопасно“ съдържание. В интервю, дадено малко след изявлението на Мариса, Дейвид Карп потвърди приемствеността на социалната мрежа към  порното. „Когато имаш неограничен брой от талантливи фотографи на провокативни фотографии, не можеш да теглиш черта между това съдържание и задкулисна снимка на Лейди Гага, на която се виждат зърната й например.“

Само че този път чертата наистина беше теглена. Въпреки обяснението на Tumblr, че технически се забранява само съдържание, показващо сексуални актове, „човешки гениталии“ и „разкриващи се женски зърна“, значително по-голяма част от съдържанието в блога на Мелиса Дрю е попаднало „под ножа“. Дори материали, които не показват нищо от гореизброеното.

Безопасно съдържание

В интервюта и съобщения към Wired, повече от 30 работници в областта на секса, порно потребители и създатели на блогове описват постъпката като загуба на едно „уникално, безопасно място за подбрана сексуална култура от гифове, снимки и видеа.“ Мнозина от потребителите, за които тази платформа е единственият източник на съдържание за възрастни, казват, че нямат представа къде ще намират същото съдържание след 17 декември. За хилядите работници, работещи в сферата на секса, платформата беше най-ефективният начин да споделят свободно (с определените контролни бариери, разбира се) дейността си. За тях последствията ще са много по-осезаеми. А според изследователите, това решение ще доведе до драстичен спад в потребителите на социалната мрежа, които вече са бесни след изявлението от понеделник.

Решението идва по-малко от две седмици след като Apple свали Tumblr от App Store, след като платформата не успя да засече и публикува материали, съдържащи детска порнография. Въпреки че това съдържание е било бързо премахнато, приложението все още не е върнало Tumblr в списъка си. В последното си изявление Tumblr заявява, че политиката им против разпространението на порно материали с участието на деца не бива да бъде смесвана с решението й да премахне порното. Последното е аргументирано с желанието да се създаде един „по-добър Tumblr“.

Но подобни решения не се взимат без влиянието на външната среда.

През март Конгресът на САЩ гласува Закона за борба със сексуалния онлайн трафик и Закона за спиране на сексуалния онлайн трафик. Създателите на закона го аргументират с това, че той ще даде повече средства за борба със сексуалния трафик в интернет. Но според новите закони интернет платформите са отговорни пред съда за действията на своите потребители. Приемането им незабавно доведе до затварянето на няколко платформи за различни видове съдържание за възрастни.

Редица хора, работещи в сектора за възрастни, казват, че именно отвореността на платформата към порното, ги е привлякла към нея. Според тях сайтът е упора за всички с нетрадиционни сексуални интереси. А високото художествено съдържание на материалите пък отличава Tumblr  от някои строго профилирани порно платформи, като PornHub. За хиляди, ангажирани в сферата, Tumblr винаги е бил най-ефективният начин да комуникират с аудиторията, тя да комуникира с тях и да рекламират себе си и своето творчество. В допълнение към това, като социална мрежа сайтът дава възможност за всякаква форма на изразяване, включително и текстово съдържание.

Лиара Ру, работеща в сферата на секс услугите, казва, че възможностите за намиране на съдържание за възрастни в интернет стават все по-малко, тъй като пазарът се завзема от големите компании, и така не остават възможности за независимите създатели да творят и да разполагат с платформа, която да ги обединява.

Какво направи App Store?

Силните позиции на App Store дават на Apple значително влияние над онлайн съдържанието в световен мащаб. В миналото Apple е подкрепяла сексуално негативна политика, а Стив Джобс лично е заявявал, че „хора, които искат порно, могат да си купят телефон с Android“. Влиянието на компанията обаче се простира много отвъд сферата на iOS. В дните след като Apple премахна Tumblr от App Store, социалната мрежа започна да въвежда промени, триейки редица профили, които дори не показват детска порнография. В допълнение към това към версията на програмата в Android (които и до днес не са премахнали приложението), всички потребители са били принудени да преминат към т.нар. „безопасен режим“, който спира достъпа до провокативно съдържание. След това дойде и забраната на порното.

Политиката на App Store забранява приложения, които „генерират съдържание за възрастни или услуги, които правят така че приложенията да се използват предимно с порнографска цел.“ Ключовата дума тук е „предимно“, тъй като е добре известно, че редица социални мрежи преливат от порнографско съдържание, но очевидно за Apple значение има единствено колко леснодостъпно е то. За справка: през 2016 г. Apple принуди Reddit да промени приложението си за iOS, така че да се забрани достъпът до порнографско съдържание. Днешната версия, достъпна в App Store, значително затруднява намирането на такова съдържание.

Можеше ли Tumblr да направи подобно нещо? Да, но не го направи. Вместо това забрани изцяло и завинаги всички „снимки, видеа и гифове които показват човешки гениталии или разкриващи се женски зърна, както и всяко съдържание, показващо сексуален акт.“ Изключение се прави за показването на женски гърди в несексуален контекст, например при кърмене, след операция или след раждане. Писменото еротично съдържание също няма да бъде забранено, както и творбите на изкуството. За да отличава случаите, компанията казва, че ще използва сложна система от технологии, която ще засича недопустимите съдържания. Участие в процеса ще имат и физически лица.

Потребителите на Tumblr вече откриват проблеми на системата за засичане. Оказва се, че тя маркира и класически картини на Иисус Христос, напълно облечени хора, карикатури, пейзажи и дори дискусии по ЛГБТИ проблеми. „Още в начален етап системата за маркиране на съдържание е слаба. А маркирането на съдържание автоматично те сваля по-долу в търсачката на Google.“ казва изследовател от Университета в Аризона, чиято дейност се фокусира върху Tumblr общностите.

Професор в Университета в Колорадо, специализирал в поведение на аудиториите на мрежи като Tumblr, коментира, че решението ще доведе до масово оттегляне на потребители. Също така, че вследствие на промяната много ЛГБТИ хора и жертви на сексуално насилие, използващи Tumblr за място на себеизразяване, ще бъдат засегнати. „Дори за хора, които не създават съдържание, а са само зрители, това решение се приема за атака върху общността.“

Създатели на съдържание и потребители не знаят какво ще правят занапред. Някои споменават платформи като Reddit и Twitter като алтернативи, но при тях липсва покровителстването на различни сексуални култури. Именно по тази причина милиони души през годините са предпочитали Тumblr заради свободата, която даваше той на потребителите. Има и множество писмени доказателства колко това е помогнало на хора да открият, изследват и приемат собствената си сексуална ориентация.

Тази ера, продължила 11 години, вече приключи. От изявлението на Tumblr става ясно единствено, че  тази социална мрежа ще загуби единственото, което я отличаваше от всички останали – свободата на свободно изразяване и защитата на многообразието. А социални мрежи, които цензурират (Facebook), такива за умилителни пейзажи, храни и туристически дестинации (Instagram) и такива, даващи идеи как да реставрирате стар стол (Pinterest) вече имаме. Tumblr обаче нямаме… няма и да имаме. Защото не е нужно да сме гении, за да разберем, че лишавайки се от това, което те отличава от конкурентите, ти не просто се уеднаквяваш с тях, а загубваш доверието на аудиторията. И накрая изчезваш. Напълно заслужено.

Затова: RIP, Tumblr. Благодарим ти за „нецензурното съдържание“ през последните 11 години.

 
 
Коментарите са изключени

Адам Райнер – джуджето, което стана великан

| от |

Малко детайли се знаят за живота и личността на Адам Райнер, въпреки че е необикновена част от медицинската история. Мъжът е роден в Грац, Австрия, през 1899 и докато расте и се развива става ясно, че осанката му е по-ниска от на средния човек. През 1920, когато е на 21 години, той е висок едва 1,18 метра. Докторите официално го класифицират като джудже.

Но някъде през 20-те си години с Адам се случва нещо необикновено – той започва да расте стрeмглаво. И като казваме стремглаво: до 32-ата си годишнина Адам Райнер е висок 2,18 метра. Това прави по 10 сантиметра на година. Тялото му обаче се изтощава сериозно от този процес и скоро мъжът е прикован за леглото. 

Изглежда че секрецията на хипофизната жлеза на клетника – жлезата, която отговаря за хормона на растежа – минава от просто шуртене в цял водопад след като става на 21. Неизправният орган кара тялото му да отдели всичките си ресурси за неконтролирния растеж, което в крайна сметка го прави слаб и неспособен да стои прав. През декември 1930 мозъчен хирург прави местна упойка на Райнер и вкарва инструменти в носа му, за да стигне до хипофизата му – малък дял от мозъка, който се намира в труднодостъпната му основа. Хирургът открива и премахва еозинофилен аденом – доброкачествен тумор, който притиска хипофизата. Тази процедура спира силния растеж на Адам, но щетите вече са нанесени.

Адам Райнер прекарва остатъка от дните си неспособен да седи изправен. По-късно той е приет в старчески дом, където живее до кончината си на 4 март 1950, на 51 години. В деня на смъртта си той е висок 2 метра и 34 сантиметра – двойно повече, отколкото когато е на 21. Въпреки че в младежките си години е един от най-ниските мъже в Австрия, с времето Адам става най-високият мъж държавата.

До ден днешен той е единственият човек в историята на медицината, който е класифициран и като джудже, и като гигант.

 
 
Коментарите са изключени

Чудните военни машини: Странният морски камуфлаж

| от |

То не е точно военна машина, а начин за маскиране на корабите по време на Първата световна война, който смятаме вся пак за чудноват. Британците наричат този камуфлаж „Dazzle Painting“, а американците „Razzle Dazzle“. Той трансформира корабите от просто сиво корито в ярки, цветни шедьоври на кубизма. Британците, американците и французите използват този камуфлаж и той става доста популярен сред военноморски сили през ПСВ. Очевидците често остават без коментар пред крещящите цветове на корабите, които, минавайки в конвой, сигурно са създавали доста живописна гледка.

Olympic WWI

Олимпик, сестриният кораб на Титаник, в камуфлаж, докато служи в ПСВ от септември 1915

Целта на това пребоядисване обаче не с артистичен характер. През годините се правят множество опити за маскиране на корабите, така че да не се забелязват от немските „подводни лодки“ (u-boat), които потапят съдовете на съюзниците в неочаквани количества и с тревожна скорост. Но въпреки постоянното изпробване на нови и нови методи за прикриване на корабите, никой от тях не е успешен заради постоянните промени в небето, водата и въздуха.

EB1922 Camouflage Periscope View

Сравнение между два еднакви кораба: единият с камуфлажа, а другия – без

Един остроумен британски офицер на име Норман Уилкинсън обаче предлага различен подход: да се използват линии с различни дебелини, дължини, ъгли и така нататък, не за да се прикрие кораба, а за да е по-трудно на противника да определи посоката му на движение, скоростта и размера. По време на Първата световна торпедата след изстрелване са плували само по права линия, така че капитаните на подводниците трябва да се прицелят в корабите, преценявайки на око разстоянието, скоростта и посоката им, за да попадне торпедото в целта. Рисунките по корабите правят курса им труден за определяне и съответно работата на командирите ставала по-трудна.

За съжаление… не са известни цветни снимки на камуфлажираните военни кораби. Тази практика спира, когато подводниците започват да получават адекватна помощ от въздуха, а по-късно – и с развитието на радарните технологии.

 
 
Коментарите са изключени

Програмата на ЦРУ за промиване на съзнанието – MK-Ultra

Всяка страна извършва поне едно престъпление срещу човечеството в хода на цивилизацията. Малко са онези, които не са се възползвали от своята власт. В периода на Студената война, отделните враждуващи сили се опитват да създадат невъзможното оръжие за поразяване на врага. След като тайната за атомната бомба вече е споделена и между САЩ и СССР ще започне търсенето на нов още по-безумен начин  за  масово изтребление. И през 50-те години на миналия век се ражда идеята за създаването на психотропно оръжие за контрол на човека. Легендарната програма MK Ultra, тествана много дълго време върху мирното население на САЩ е не само неетична, но и незаконна.

И въпреки това САЩ ще продължи да води експерименти с хора около 20 години. Обект на интерес не са само скитниците в страната, които между другото започнали да изчезват бързо от улиците на градовете. ЦРУ имали за цел да използват и някои от по-интелигентните си мозъци, за да проверят дали биха успели да промият тях и да ги превърнат в марионетките, които били необходими за изпълнение на ред мисии. При евентуален успех, всеки заловен съветски шпионин ще може да бъде върнат обратно като двоен агент, при това без никой да го заподозре. Ако си спомняте холивудският филм „Манджурският кандидат“, трябва да знаете, че вдъхновението не е случайно.

Sinatra_and_Harvey_in_Manchurian_Candidate_NYWTS

Снимка: By New York World-Telegram and the Sun staff photographer: „Stanziola, Phil, photographer.“ – This image is available from the United States Library of Congress’s Prints and Photographs divisionunder the digital ID cph.3c29059.This tag does not indicate the copyright status of the attached work. A normal copyright tag is still required. See Commons:Licensing for more information., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1307083

И докато MK Ultra работи на високи обороти, при това без особени резултати върху чуждите шпиони, дава един алтернативен резултат. Хора като Тед Качински излизат на сцената, младият гений преподава в най-ранна възраст в Харвард, но също е обект на изследване на тази програма. Успява да се побърка и започва да изпраща бомби по пощата. Друга жертва може да се окаже великият математик Кевин Наш – той се разболява от шизофрения, макар и във фамилията му да няма други душевноболни. През 1973 г. започва да се разчува за експерименталната програма, но преди това директорът на ЦРУ Ричард Хелмс нарежда всички документи да бъдат унищожени. В някои от декласифицираните документи се появяват показания на лекар, който можел да контролира 6 кучета с дистанционно и да ги кара да извършват определени елементарни команди.

DeclassifiedMKULTRA

Снимка: By Central Intelligence Agency – http://www.michael-robinett.com/declass/c001.htm Declassified, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20224857

Това е резултатът от 20-годишни опити в САЩ. Канада продължава проучванията още известно време, получавайки финансиране от ЦРУ. Похарчени са близо 10 милиона долара и според днешната инфлация се доближават по-скоро до 100 милиона долара. Откъде започва всичко?
Мястото е Форт Детрик. Отдалечено достатъчно от Вашингтон и близо до Мериленд – там ще се роди една от най-напредналите лаборатории за провеждане на химически и био тестове за военни цели. Днес същата продължава да работи, но се занимава с търсене на ваксини за най-различни заболявания от чума до Ебола.

Мотивацията за провеждането на такива експерименти идва от Япония. Още през 1942 г. се говори, че японската армия използва био оръжие в Китай.
На сцената излиза Айра Болдуин и трябва бързо да намери място за създаването на лаборатория. Вниманието му е насочено върху полето в Детрик и една изоставена военна база. На следващата година правителството изкупува и околните ферми, за да осигури повече пространство на учените. В края на Втората Световна война ще има драстично забавяне.

САЩ вече разполага с атомно оръжие и разработването на биологично остава на заден план. Студената война носи захлаждане в оръжейната индустрия, а и мнозина осъзнават, че атомът може да бъде само крайна мярка в надигащ се военен конфликт. И докато Айра почивал в лабораторията и очаквал нови нареждания, скандалът с главата на католическата църква в Унгария – Йозеф Миндсенти се разгаря сериозно.

Като противник на комунизма, Йозеф отрича методите на властта и бързо си навлича гнева и вниманието им. След зверски мъчения е готов да си признае всяко преписано и съчинено престъпление. Корейската война води до още повече изненади, пленени американски войници подписват декларации, критикуващи американското правителство и намесата в чужди политики. Всеки нормален човек би помислил за зверствата, които се извършват върху пленниците, но тук ЦРУ блесва с нова идея – СССР разполага с оръжие за мозъчен контрол. ЦРУ нямали представа какво се случва с войниците, но заключението е, че някъде там се крие наркотик или техника за заличаване на човешката памет, водеща до сляпо подчинение. 5-ят директор на ЦРУ Алън Дълес ще влезе смело в поста и бързо ще потърси още един химик в за създаването на оръжие за мозъчен контрол. Сидни Готлиб ще започне експериментът с хора, предписвайки им най-различни наркотици, както и други видове химикали.

Mkultra-lsd-doc

Снимка: By Dr. Sidney Gottlieb’s approval of an w:en:MKULTRA subproject on LSD. – Transwiki approved by: w:en:User:Dmcdevit, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2699307

Основната мисия на 33-годишният мъж е да успее да заличи човешкото съзнание и да го замести с друго по-изгодно за него. И ако наркотиците не помагали, електрошокът можел да изтрие съзнанието на всеки, спомените за контрол на двигателната и нервната система и да добави други странични ефекти. Практически половината работа била завършена, а сега следва добавянето на  ново съзнание в главата на жертвата.

Експеримент от този ранг изисквал сериозно количество опитни зайчета, следователно ЦРУ започва да ги доставя от затвори, лудници и някои болници – бездомниците предпочитали да се крият или да бягат от съмнителните черни бусове, които вечер обикаляли гетата. В Европа и Азия на помощ идват задържаните шпиони и военнопленници. Готлийб разполагал със специално разработена вила за такива експерименти в Кронбер, Германия. Мъчениците са много, но не е известен ефективен резултат. Както припомнихме в горните редове, ЦРУ бързо унищожава документите и така и не става ясно дали са успели да разработят подобна технология, но мъченията са сигурни, жертвите – не. Един от неприятните моменти за седем затворника от Кентъки е постоянното тъпкане с LSD за цели 77 дена. Заловен севернокореец прекарва доста време на антидепресанти, после получава стимуланти като виагра, а миксът от всичко това се доукрасява с електрошок – съдбата му остава неизвестна.

Разумът все пак карал някои от участниците в тази игра да се замислят или откажат от делата си. Такъв човек е Франк Олсън. Провежданите експерименти не само не били етични, но го карали да сънува кошмари. В един слънчев ден заявил, че желае да напусне ЦРУ и никога повече да не влиза в лаборатория. Колегите му усетили, че е готов да наруши тайната, а самият Готлийб предложил да направят същия експеримент върху него. Франк прекарва доста дни в изтезания и накрая скача от прозореца на хотелската си стая, позиционирана на десетия етаж. ЦРУ дълго време ще твърдят, че случилото се е самоубийство, а после и инцидент. След прекратяването на MK-Ultra, Сидни Готлийб продължава да твори разруха за ЦРУ. В неговият боен арсенал присъстват химични елементи, които да отключват болести като дребна шарка, туберколоза, антракс и още много други.

Готлийб разработва различни варианти за премахването и на Фидел Кастро, както и на конгоанският лидер Патрис Лумба. В началото на 70-те години идва и нареждането всичко да бъде унищожено. Готлийб се опитва да скрие част от химикалите си, но евентуално и поне по думите на ЦРУ всичко е унищожено. Самият зъл гений ще живее до 1999 г. и ще почине в собствения си дом. Медицинският му картон ще потвърди наличието на редица сърдечно съдови проблеми, но жена му така и не дава истинската причина за неговата смърт. И до днес няма информация колко наистина за загиналите по време на този експеримент. ЦРУ все още не е поискало прошка за воденето на толкова безумна програма.

 
 
Коментарите са изключени

Упоритото пиле Майк

| от |

Това се случва наистина.

На 10 септември 1945 Майк (който тогава още не се е казвал Майк) е на път да стане вечеря. Често същата съдба застига и други петли като нашия Майк. Мъж на име Лойд Олсен е нагърбен със задачата да организира нещата около пилето и в желанието си да не разочарова тъщата, той заколва петела, оставяйки колкото може повече от врата му – някои хора явно обичат пилешки врат. С добър прицел Лойд отсича главата пет-и-половина-месечната птица. Подобно на всички пилета (а и животни), които губят горния си край, Майк се побърква – това е очаквано.

Radioactive Chicken Heads album cover - by me (40801313134)

По-късно през кариерата си, Майк ще вдъхнови комедийната пънк банда Radioactive Chicken Heads

Неочакваното е, че той продължава да си живее все едно нищо не е станало. Опитва се да кълве за храна, но без клюна (част от бившата му глава) храненето не му се получава. Лойд го оставя за малко и на следващата сутрин, когато отива да види Майк (който все още не се казва Майк), намира го с врат пъхнат под едното крило и все още жив. Мъжът решава, че не може да убие нещо, което просто не умира, и го оставя да живее.

И то продължава да живее…

Майк си събира багажа и заминава за Университета в Юта, където случаят му е документиран и се потвърждава, че пилето хем няма глава, хем е в движение. Упоритото същество е хранено със зърно и вода през пипетка и през 18-те месеца (!), в които живее, успява да качи около 2,5 килограма. Случаят му е разказан в списанията Time и Life, а за самото пиле се казва, че е било „щастливо, колкото всяко друго пиле“.

Майк за нещастие умира по незаслужено тривиален начин – задавя се с храна. Хората от град Фрута в щата Колорадо няма да го забравят никога и в негова чест всеки месец май се си организират фестивал.

 
 
Коментарите са изключени