RIP, Tumblr: благодарим ти за „нецензурното съдържание“

| от Chronicle.bg, по Wired |

Tumblr никога не била платформа специално за порно, но като много други места в интернет, прелива от такова съдържание. Или по-скоро трябва да говорим в минало време?

В понеделник, за изненада на милиони потребители по света, които от години използват платформата за микроблогове, за да споделят порно гифове, снимки и видеа, Tumblr обяви, че от 17 декември това съдържание ще бъде заличено от мрежата. Пет години по-рано изпълнителният директор на компанията, Дейвид Карп, защити съдържанието на възрастни. Часове след обявяването на съобщението хиляди потребители заплашиха да напуснат изцяло Tumblr, а в момента е отворена онлайн петиция за премахване на решението.

Но мярката на Tumblr да премахне порното далеч не се прави с цел да се „предпази“ определена социална група или да се „осигури по-приятно преживяване“ на потребителите. Тук става въпрос за компаниите и институциите, които диктуват правилата за това кое е „подходящо“ и кое „неподходящо“ в онлайн средата.

Когато Мелиса Дрю, създател на съдържание за възрастни и модел, влиза в профила си в понеделник сутринта (03.12) попада на вълна от известия. Фийдът й прелива от мемета и прощални постове. А личният й профил е бомбардиран от съобщения, че по-голямата част от съдържанието на блога й е в строги противоречия с новите правила на платформата. Основният начин на модела да популяризира работата си е чрез личния блог, като по този начин набира последователи в мрежата на Patreon (социална мрежа, където всеки може да печели пари от последователите си, но със значително по-малка аудитория от Tumblr).

Когато Yahoo купува Tumblr през 2013 г. за 1.1 млрд. долара, изследователите предупреждават, че рекламодателите няма да са въодушевени да се появяват в „порно сайт“. Изпълнителният директор на Yahoo, Мариса Майер, тогава изразява несъгласието си и казва, че ще бъдат изработени алгоритми, подбиращи „брандово-безопасно“ съдържание. В интервю, дадено малко след изявлението на Мариса, Дейвид Карп потвърди приемствеността на социалната мрежа към  порното. „Когато имаш неограничен брой от талантливи фотографи на провокативни фотографии, не можеш да теглиш черта между това съдържание и задкулисна снимка на Лейди Гага, на която се виждат зърната й например.“

Само че този път чертата наистина беше теглена. Въпреки обяснението на Tumblr, че технически се забранява само съдържание, показващо сексуални актове, „човешки гениталии“ и „разкриващи се женски зърна“, значително по-голяма част от съдържанието в блога на Мелиса Дрю е попаднало „под ножа“. Дори материали, които не показват нищо от гореизброеното.

Безопасно съдържание

В интервюта и съобщения към Wired, повече от 30 работници в областта на секса, порно потребители и създатели на блогове описват постъпката като загуба на едно „уникално, безопасно място за подбрана сексуална култура от гифове, снимки и видеа.“ Мнозина от потребителите, за които тази платформа е единственият източник на съдържание за възрастни, казват, че нямат представа къде ще намират същото съдържание след 17 декември. За хилядите работници, работещи в сферата на секса, платформата беше най-ефективният начин да споделят свободно (с определените контролни бариери, разбира се) дейността си. За тях последствията ще са много по-осезаеми. А според изследователите, това решение ще доведе до драстичен спад в потребителите на социалната мрежа, които вече са бесни след изявлението от понеделник.

Решението идва по-малко от две седмици след като Apple свали Tumblr от App Store, след като платформата не успя да засече и публикува материали, съдържащи детска порнография. Въпреки че това съдържание е било бързо премахнато, приложението все още не е върнало Tumblr в списъка си. В последното си изявление Tumblr заявява, че политиката им против разпространението на порно материали с участието на деца не бива да бъде смесвана с решението й да премахне порното. Последното е аргументирано с желанието да се създаде един „по-добър Tumblr“.

Но подобни решения не се взимат без влиянието на външната среда.

През март Конгресът на САЩ гласува Закона за борба със сексуалния онлайн трафик и Закона за спиране на сексуалния онлайн трафик. Създателите на закона го аргументират с това, че той ще даде повече средства за борба със сексуалния трафик в интернет. Но според новите закони интернет платформите са отговорни пред съда за действията на своите потребители. Приемането им незабавно доведе до затварянето на няколко платформи за различни видове съдържание за възрастни.

Редица хора, работещи в сектора за възрастни, казват, че именно отвореността на платформата към порното, ги е привлякла към нея. Според тях сайтът е упора за всички с нетрадиционни сексуални интереси. А високото художествено съдържание на материалите пък отличава Tumblr  от някои строго профилирани порно платформи, като PornHub. За хиляди, ангажирани в сферата, Tumblr винаги е бил най-ефективният начин да комуникират с аудиторията, тя да комуникира с тях и да рекламират себе си и своето творчество. В допълнение към това, като социална мрежа сайтът дава възможност за всякаква форма на изразяване, включително и текстово съдържание.

Лиара Ру, работеща в сферата на секс услугите, казва, че възможностите за намиране на съдържание за възрастни в интернет стават все по-малко, тъй като пазарът се завзема от големите компании, и така не остават възможности за независимите създатели да творят и да разполагат с платформа, която да ги обединява.

Какво направи App Store?

Силните позиции на App Store дават на Apple значително влияние над онлайн съдържанието в световен мащаб. В миналото Apple е подкрепяла сексуално негативна политика, а Стив Джобс лично е заявявал, че „хора, които искат порно, могат да си купят телефон с Android“. Влиянието на компанията обаче се простира много отвъд сферата на iOS. В дните след като Apple премахна Tumblr от App Store, социалната мрежа започна да въвежда промени, триейки редица профили, които дори не показват детска порнография. В допълнение към това към версията на програмата в Android (които и до днес не са премахнали приложението), всички потребители са били принудени да преминат към т.нар. „безопасен режим“, който спира достъпа до провокативно съдържание. След това дойде и забраната на порното.

Политиката на App Store забранява приложения, които „генерират съдържание за възрастни или услуги, които правят така че приложенията да се използват предимно с порнографска цел.“ Ключовата дума тук е „предимно“, тъй като е добре известно, че редица социални мрежи преливат от порнографско съдържание, но очевидно за Apple значение има единствено колко леснодостъпно е то. За справка: през 2016 г. Apple принуди Reddit да промени приложението си за iOS, така че да се забрани достъпът до порнографско съдържание. Днешната версия, достъпна в App Store, значително затруднява намирането на такова съдържание.

Можеше ли Tumblr да направи подобно нещо? Да, но не го направи. Вместо това забрани изцяло и завинаги всички „снимки, видеа и гифове които показват човешки гениталии или разкриващи се женски зърна, както и всяко съдържание, показващо сексуален акт.“ Изключение се прави за показването на женски гърди в несексуален контекст, например при кърмене, след операция или след раждане. Писменото еротично съдържание също няма да бъде забранено, както и творбите на изкуството. За да отличава случаите, компанията казва, че ще използва сложна система от технологии, която ще засича недопустимите съдържания. Участие в процеса ще имат и физически лица.

Потребителите на Tumblr вече откриват проблеми на системата за засичане. Оказва се, че тя маркира и класически картини на Иисус Христос, напълно облечени хора, карикатури, пейзажи и дори дискусии по ЛГБТИ проблеми. „Още в начален етап системата за маркиране на съдържание е слаба. А маркирането на съдържание автоматично те сваля по-долу в търсачката на Google.“ казва изследовател от Университета в Аризона, чиято дейност се фокусира върху Tumblr общностите.

Професор в Университета в Колорадо, специализирал в поведение на аудиториите на мрежи като Tumblr, коментира, че решението ще доведе до масово оттегляне на потребители. Също така, че вследствие на промяната много ЛГБТИ хора и жертви на сексуално насилие, използващи Tumblr за място на себеизразяване, ще бъдат засегнати. „Дори за хора, които не създават съдържание, а са само зрители, това решение се приема за атака върху общността.“

Създатели на съдържание и потребители не знаят какво ще правят занапред. Някои споменават платформи като Reddit и Twitter като алтернативи, но при тях липсва покровителстването на различни сексуални култури. Именно по тази причина милиони души през годините са предпочитали Тumblr заради свободата, която даваше той на потребителите. Има и множество писмени доказателства колко това е помогнало на хора да открият, изследват и приемат собствената си сексуална ориентация.

Тази ера, продължила 11 години, вече приключи. От изявлението на Tumblr става ясно единствено, че  тази социална мрежа ще загуби единственото, което я отличаваше от всички останали – свободата на свободно изразяване и защитата на многообразието. А социални мрежи, които цензурират (Facebook), такива за умилителни пейзажи, храни и туристически дестинации (Instagram) и такива, даващи идеи как да реставрирате стар стол (Pinterest) вече имаме. Tumblr обаче нямаме… няма и да имаме. Защото не е нужно да сме гении, за да разберем, че лишавайки се от това, което те отличава от конкурентите, ти не просто се уеднаквяваш с тях, а загубваш доверието на аудиторията. И накрая изчезваш. Напълно заслужено.

Затова: RIP, Tumblr. Благодарим ти за „нецензурното съдържание“ през последните 11 години.

 
 

Netflix работи по ново „Ghost in the Shell“ аниме

| от chronicle.bg |

Netflix обръща силно внимание и на аниметата. Сега компанията планира ново „Ghost in the Shell“ аниме, което ще дебютира през 2020 година. 

Официалното му заглавие е „Ghost in the Shell: SAC_2045″, а режисьори ще бъдат Кенджи Камияма („Ghost in the Shell: Stand Alone Complex“) и Шинджи Араки („Appleseed“). За сега не е ясно дали продукцията ще бъде филм или сериал.

„Ghost in the Shell“ тръгна като много популярна манга, писана и илюстрирана от Масамуне Широу. Тя беше екранизирана през 1995 година като филм със същото заглавие с режисьор Мамору Оший. Анимето силно повлиява научната фантастика на 21 век, най-вече саунтрака на „The Marix“.

Netflix не споменава повече детайли, но феновете се надяват ролите да се озвучават от културно подходящ актьорски състав. Последната поява на „Ghost in the Shell“ в медиите беше заради силно нехаресания филм на Рупърт Сандърс от 2017. Той ще остане запомнен най-вече с това, че режисьорът избра Скарлет Йохансон за гласа на главната роля, което отново постави Холивуд под обвинения в лансиране на бели актьори за сметка на малцинствата.

„Ghost in the Shell: SAC_2045″ е поредното аниме попълнение към платформата Netflix, която има и игрална адаптация на „Cowboy Bebop“ – сайтът поръча сезон с 10 епизода през ноември. Компанията работи и по игрална адаптация на „Avatar: The Last Airbender“.

Новият „Ghost in the Shell“ ще е съвместна работа между Production I.G. и SOLA Digital Arts. Той беше определен като „анимационен филм от ново поколение“.

 
 

Защо Aston Martin прави старите си коли електрически

| от chronicle.bg |

Aston Martin използва носталгията, за да бутне на клиентите към електрическите коли. Последната програма на британската автомобилна компания е „Heritage EV“ и предлага собствениците на ретро автомобили на марката да ги преработят в електрически.

Но няма ли да е това едно кощунство! Всъщност не. Прогарамата е стартирана по една специална причина. Все повече градове по света и особено в Европа явно забраняват колите с двигатели с вътрешно горене, които са преминали определена възраст. И това е само част от цялостното настроение в полза на електрическите автомобили. Така, че съществува опасност, ако си купим класически Aston, да не можем да си го караме.

Технологията, която се използва за преработването, е базирана на модела Rapide E – напълно електрически, лимитиран спортен автомобил, който пристига догодина. Той има 800-волтова, 65kWh батерия, с която може да измине 321 километра и да вдигне 100 км/ч за под 4 секунди като максималната му скорост е 250 км/ч. От модела ще бъдат направени само 155 бройки, които вече са продадени.

Компанията казва, че първият модел, който ще може да конвертира, ще е DB6 MkII Volante от 1970 година. Специални „касети“ ще се поставят на мястото на двигателя и скоростната кутия и дори ще се занитват по същия начин. Колата ще получава и екран и това е. Това означава, че ако собствениците имат желанието и парите, лесно ще могат да я върнат обратно в оригинален вариант.

Подобна практика вече има от известно време като и компаниите, и клиентите се фокусират предимно върху ретро колите – Porsche, Range Rover и VW, както и върху автобусите. Скоро Jaguar обяви, че смята да пусне на пазара изцяло електрическа версия на легендарния E-Type от 1960 година. С времето очакваме още марки да се присъединят.

 
 

Речник на онлайн запознанствата

| от chronicle.bg |

Знаете, че сте прекарали повече време в онлайн запознанства, когато знаете какво седи зад фразите по-долу, взети директно от описанието в профилите на доста реални хора. Но ако не сте, този текст е за вас, защото много от тези изрази имат малко (или много) по-различно значение онлайн, отколкото в реалния свят.

Това, разбира се, не е изчерпателен списък, но е едно добро начало, за да разберете начина, по който се говори в различната интернет среда. Трябва да подчертаем също, че има и заключения. Следете за допълнителни сигнали, който да потвърждават теорията ни и ако не ги намерите, приемете описанието за сериозно.

Обичам да се забавлявам, широко скроен/а съм 

Обикновено тези неща се отнасят до секс. Защо човек би казвал изрично, че обича да се забавлява – това се подразбира. Освен ако наистина не обича да се забавлява…

Сепиосексуален

Това е горе-долу новата сексуална мания у хората. По принцип сепиосексуален е човек, който e привлечен от интелекта и/или мъдростта у човека срещу него.

Може обаче грешно да се приеме, че сепиосексуалните хора не обръщат внимание на външността. Това не е вярно.

Активен начин на живот

От една страна активният човек може да спортува много, да ходи на планина и т.н. Но много често под „активен начин на живот“ се има предвид ходене по баровете всяка вечер до рано. Имайте това предвид – или ще трябва да ходите на планина с този човек, или ще трябва да излизате много. Всеки случай няма да си седите вкъщи много.

Ако човекът е спортист „активен начин на живот“ може също така да означава, че иска партньорът му да не е с наднормено тегло.

Разведен/а

Има шанс да срещнете и това, разбира се. Имайте предвид обаче, че нещата все още може да са на ниво уговорки и да няма нищо подписано. Разводите отнемат дълго време, така че може да са разделени.

Търся забавление

Този човек ще се отнася с вас като с предмет и ще ви зареже в момента, в който не сте му забавни, или в момента, в който се появи по-забавен предмет.

Окей е, ако искате нещо за една (две?) нощи, но не и друго.

Търся си FWB (friend with benefits – другарче за секс)

Това е абсолютно така. Няма никакви скрити мисли в този случай.

Търся постоянна връзка 

Ако си признава, че търси постоянна връзка, най-вероятно скоро след като я получи ще иска деца. Ако и вие се замисляте за деца, моля. Но имайте предвид, че това се има предвид – деца. Може и брак, може и без.

 
 

„Stranger Things“ има нов тийзър за сезон 3

| от chronicle.bg |

Първият тийзър на „Stranger Things“ сезон 3 ни показва всичките заглавия на сериите от предстоящия сезон. Това продължава традицията от сезон 2, където заглавията се показваха, докато темата на предаването тече на фон, без реално да има кадри от сериала.

С новият „Stranger Things“ се връщаме обратно в Хоукинс, Индиана, и пътешествието на ескперимента 11 (Мили Боби Браун). Предния път видяхме последствията от престоя на Уил (Ноа Шнап) в света Upside Down, силите на 11 се развиха и видяхме нови герои като Макс (Сейди Синк) и Боб Нюби (Шон Остин). Другото лято, когато продукцията ще е готова и ще дебютира, можем да видим отново и Фин Улфхард, Дъстин Матарацо, Калеб Маклафлин, Уинона Райдър и Дейвид Харбър.

От тийзъра не можем да разберем почти нищо освен, че някаква част от действието ще се развива в Starcourt Mall. Едно от заглавията го споменава, а един по-ранен тийзър за сериала всъщност е реклама на мола.