shareit

Против цигарите

| от |

Сещате ли се как едно време кралете и кралиците се къпели по 5 пъти в живота си, а простолюдието дори по-малко. Днес се обръщаме назад и се чудим какво ли са си мислили тия хора, как са могли да правят така.

Също като с цигарите.

Не е трудно да защитаваш онези, които се въздържат от тютюнопушене. То е адски вредно, пристрастяващо и ти взима много, без да дава друго освен кашлица и мазни храчки. Готово. Какво повече има за казване?

Оказва се, че има, защото пушачите оказват изненадващ отпор и реторична съпротива срещу премахването на канцерогена. Любимите ми аргументи срещу спирането на цигарите са – на първо място: „Дядо ми пушеше до 100 и нищо му нямаше.“

За всеки твой дядо, дето е доживял 100 с цигара в уста, аз имам 10 000 дядовци, които са умрели на 40.

После: „Нека всеки прави със себе си каквото иска.“ Синът ти иска да друса хероин. Ще му дадеш ли? Не? Ааа, няма „не“. Нека всеки прави със себе си каквото иска, включително и сина ти, включително и хероин. Защо няма да му дадеш?

Единственият по-глупав аргумент „за“ тютюнопушенето беше, когато веднъж в предаването „Сблъсък“ режисьорът Андрей Слабаков каза: „Всички говорят колко вредни са цигарите, никой не говори колко вреден е портокаловия сок.“ Толкова да си отчаян…

Когато пуснаха снимките с карантии по цигарите, много пушачи се оплакаха, че са отвратени и им е гадно да ги гледат. Да, това е целта на картинките. Те са там, за да ти покажат какво най-вероятно ще стане, ако продължаваш да пушиш и съответно – да спреш да пушиш, защото е вредно.

Разбирам, че спирането на цигарите е трудно и някак житейски лишаващо.

Започнах да пуша на 17 някъде, тази есен ще станат 10 години. Имах баба, която доживя до 97 и пушеше, исках сам да решавам за себе си какво да правя, а също и се възмущавах, че ще забранят пушенето в заведенията, но няма да забранят ГМО-то. Обаче… любовта ми към цигарите идва от там, че задоволява пристрастяване, а в крайна сметка вредата е основната функция на пушенето. Не можеш да пренебрегнеш, заобиколиш или оправдаеш вредата от цигарите.

Помните ли това с рядкото къпане? Един далечен ден хората от бъдещето ще гледат към нас и ще си мислят същото за цигарите. Как сме могли да правим така?

Текстът в подкрепа на тютюнопушенето можете да прочетете тук.

 
 
Коментарите са изключени за Против цигарите