shareit

Професиите, в които е най-лесно да си посредствен

| от |

Всичко е лесно, ако го правиш посредствено. Мнозина твърдят, че ако им се обясни добре, могат и самолет да подкарат от раз. Да се надяваме обаче да не им се наложи да влизат в ролята на пилоти, докато ние сме на борда.

Има някои професии, в които човек не може да различи липсата на умения с просто око. Подчертавам дебело, че всички изброени професии са трудни, ако искаш да бъдеш наистина добър. В тези поприща обаче е най-лесно да бъдеш посредствен.

DJ

Да бъдеш диджей е като да имаш зоопарк. Трябва да решиш „яко“ или „гадно“ ще е, ако сложиш антилопите при лъва, ако чифтосаш това с онова и въобще – съчетаемо ли е това с онова.

Диджеите освен това не свирят просто на компютър, те имат програма. Много, много сложна програма и много рядко само една. Поне добрите. И програмата не е YouTube.

Фотограф

На един изпит по фотография във Факултета по журналистика последният въпрос беше: „Каква апаратура ще вземете, за да отразите някакво събитие?“ Отговорих: „Ще взема фотограф“. Звучи лесно да си купиш фотоапарат за 1000 лева и да снимаш булки и манджи, но както е казал великият реставратор д-р Ангел Енчев – „Красотата е симетрия“. Във фотографията това е вярно по много особен начин.

Журналист / писател / поет.

Не е достатъчно да знаеш азбуката. Или да си завършил нещо, но да ти харесва безопасността да пишеш за него, вместо да го практикуваш. Посредственият журналист не знае какво пита, посредственият писател не знае какво пише, а посредственият поет чете горните двама.

Готвач / барман

Да викаш по хората като Гордън Рамзи не те прави добър готвач, както да се прибираш вкъщи пиян преди изгрев слънце, не те прави граф Дракула. Последното не тр прави и добър барман.

Колцентър

Само с английски и възпитание не става. Все пак кой не е възпитан и не знае английски език в днешно време? Еxcept, of course, for Nikolay Barekov, also known as The Pipe. Колко жалко обаче, че не може да разбере какво казваме.

 
 
Коментарите са изключени