shareit

Прочети, ако си расист

| от Георги Емилов |

Спокойно – няма да ти говоря за това как трябва да си толерантен, да ти налагам Истанбулската конвенция, да те обиждам и да ти обяснявам колко ограничен трябва да си, за да съдиш за някого по цвета на кожата му, сексуалната му ориентация, пола му. Няма да ти кажа нищо такова, наистина.

Остани си расист. Никой няма да те разубеди, та да си кажеш “Пуу, верно бе, как съм могъл досега, лелеее, отвориха ми се очите!”. Знам, че се дразниш дори още повече като ти обясняват как не трябва да си расист. Затова аз няма да го правя. Само ще те помоля едно – не позволявай на расовите си предпочитания да пречат на любимия ти отбор, защото той е имоят любим отбор. Любим отбор е на много различни хора, от които, смея да твърдя, повечето не са расисти. Хора от твоята раса и твоята родина. Родина, чиито граници пазиш, чийто език знаеш перфектно граматически (нали?), с чиято история се гордееш и на чийто облик искаш светът да се възхищава.

Сериозно, няма уловка – остани си расист.

Но искаш европейска игра от своя отбор, нали? Искаш да се купуват нови играчи, да се печелят трофеи, стадионът да е хубав, да има нови седалки, да има козирка? Даваш за пример Борусия Дортмунд и това как тяхната публика поддържа отбора жив, ходейки на мач всеки път? Искаш и твоят отбор да се самоиздържа, за да не го управляват агенти на ДС и мафиоти? Супер!

Да, но като изискваш – трябва и да дадеш. Или ако не друго, поне да не пречиш. Искаш игра от висока европейска класа – покажи поведение на трибуните от висока европейска класа. Искаш да се купуват нови играчи и да има козирка на стадиона? Тогава не карай тия УЕФА и БФС постоянно да си пълнят джобовете с по 20-30 хиляди евро глоби от любимия ти отбор. Не издавай расистки звуци към чернокожите играчи на другия отбор, особено когато и в твоя отбор има чернокожи играчи. Знам, че си мислиш “Е, да, ама то само за онези се отнася, нашите негри са си окей”. Да, но от това с право се засягат и чернокожите играчи в твоя отбор.

И по-лошото – глобата отива не за теб, а за отбора. Никой няма как да знае, че в главата си просто искаш да обидиш даден играч, а не цяла раса. Свикнал си така, но времената се менят и място за расизъм на стадиона отдавна няма. Знам, че си бунтар и не те интересуват законите и скапаната система – но тя накрая не наказва теб за твоя бунт, а любимия ти отбор. И знам, че се чудиш защо има наказания за свастики и лика на Хитлер, а няма за сърпове, чукове и лика на Сталин. И аз се чудя, напълно сериозно.

А знаеш ли, че глобата от УЕФА за първо расистко провинение е 30 хиляди евро? За второто провинение, сам видя – наказват цялата публика да не стъпва на стадиона. В определени случаи може да се стигне и до прекратяване на мача и служебна победа за противника. Наказанията стават все по-сурови и по-сурови с всяко следващо провинение. БФС пък глоби “Левски” с близо 40 хиляди лева за изрисуваните със свастики и други расистки символи деца.

Приеми го така – мразиш УЕФА, мразиш и БФС, нали? Тогава защо оставяш парите на любимия ти отбор да отиват в техните джобове? Защо парите не отиват за благото на отбора, който обичаш, а за тези, които мразиш? Ето тук вече си виновен ти. Остани си расист. Мрази на воля. Но поне не пречи на отбора! И не очаквай белите хора от развития свят да гледат на теб с по-добро око от това, с което ти гледаш на небелите хора от третия свят.

Представи си следната ситуация. Искаш да ремонтираш стаята на сина си и да му купиш нови играчки, за да го зарадваш. Само че той мрази “Топлофикация”. Той знае от теб, че са гадовете, които ти взимат баси парите за парно. Затова, един ден, докато ти работиш, той се почесва по изрисуваното със свастики тяло, хваща една ножовка и срязва всички тръби у вас. У вас е наводнено, наводнени са и съседите под вас, които с нищо не са го заслужили, макар че те също не обичат “Топлофикация”. Прибираш се и те чака полиция, наводнен апартамент, глоба от “Топлофикация” и ухилено дете, което не вижда нищо лошо в действията си. За него последствия няма – наказват само теб като родител и затъваш в дългове, вместо да се развиваш. Но детето не го интересува – то продължава да изисква от теб и не му пука. И го прави отново и отново. Е, как ще се почувстваш?

И да, днес говорим за Левски в Лихтенщайн, заради чиято слаба игра на терена почти си счупих масата в хола от яд. Но утре може да говорим за Славия, Лудогорец, ЦСКА-София, Ботев, или който и да е друг наш отбор в Европа. Отборите ще си играят пред полупразните трибуни, ще си отнасят глобите, а феновете ще се дърлят помежду си. И пак никой няма да е прав, пак никой с нищо няма да помогне, пак ще го отнесе любимият отбор (който и да е той) и пак ще се завърти нов цикъл на разочарования.

В крайна сметка – просто третирай расизма си като пениса си. Радвай му се, пази си го, гордей се с него – само не си го показвай пред всички на трибуните и ТВ екрана.

 
 
Коментарите са изключени