Повече няма да общувам с лъжци

| от Антония Антонова |

Преди време взех едно от най-ценните решения в живота си, след като проведох сериозен разговор със себе си. А именно – повече няма да общувам с лъжци.

Познавате ли онова усещане в стомаха, онова особено тревожно гъделичкане, което се появява, когато отсреща стои фалшив човек? Гледаш го – уж всичко му е наред. Любезен, създава добро впечатление у онези с по-притъпена интуиция, готин. Харесван.

Лъжците много държат да са харесвани и се страхуват да не би някой да не ги хареса. Те са страхливци по природа. Именно затова лъжат – от страх. Онзи, който не се страхува, не бяга от истината. Той я търси.

Разбира се, да не общуваш с лъжци е почти невъзможна за постигане цел, защото, най-малкото, един активен съвременен човек обикновено не разполага с лукса да се обгражда само с хора, които сам е подбрал. А вероятно това не би било и особено здравословно за самия него, тъй като важна е реалността, а тя не е нито само бяла, нито само черна. Важна е истината, а тя е, че „всички лъжем”. Важен е стремежът да се дистанцираш от лъжата, сам по себе си.

Да, всички лъжем. Но едно е да излъжеш веднъж в годината и да ти е гузно после, съвсем друго е лъжата да е част от обичайното ти поведение. А когато човек си постави за цел да страни от лъжци, той става още по-чувствителен към измамното и постепенно започва да забелязва как огромна част от хората наоколо лъжат непрекъснато.

Лъжат за най-дребните неща. За „безобидни“ работи. „Какво толкова” сме свикнали да си казваме, като по този начин сме ги опълномощявали безброй пъти да се чувстват свободни да леят помията си от лъжи цял живот с усещането, че „то си е човещинка“?

Наскоро бях свидетел как бабата на едно дете, жена на 60 години, пред него вдигна телефона на дъщеря си, неговата майка, и излъга, че тя била еди-къде-си, пък забравила била телефона си, нямало я в момента. А дъщеря й беше в същата стая. Вероятно такова нещо не би трябвало да ми прави впечатление, но ми прави.

Чудя се първо: Защо? Кому е нужно да се лъже за такова нещо? За подобна дреболия? После си мисля за това как тези хора, за които е нормално да се мами толкова на дребно – вероятно те са способни на някакви много по-ужасяващи машинации. Ако лъжеш без повод, какво остава, ако „имаш“ такъв? Може би това са същите онези хора, които, ако утре настъпи тоталитарен режим и властта им каже да ме гръмнат, ще ме гръмнат, без да им мигне окото. Със сигурност това са същите онези хора, които крадат милиони пари по европроекти, просто защото могат. За един лъжец няма значение кое е правилно и кое – грешно. Той, очевидно, няма вътрешен коректив за това.

Наблюдавала съм лъжците, на които съм се натъквала, целенасочено съм ги изследвала, доколкото мога, за себе си, за своя лична справка – мисля, че в голяма степен лъжата се възпитава.

Те често произлизат от семейства, в които се лъже. Техните майки и бащи може да са ги научили на много неща, но не са им повтаряли, че лъжата е зло, че не е правилно да се лъже. Ето защо като възрастни тези пораснали деца общуват с другите през постоянния мръсен воал на измамното, зад който се прикриват и който филтрира реалната им същност до степен такава, че можем да кажем, че естественото им поведение всъщност е на лъжци. Колкото и парадоксално да звучи това.

Едва ли такива хора са способни да имат автентично общуване с някого – с родителите си или с любимите си. Те вечно мъкнат тежките окови на лъжата със себе си. Едва ли са способни на истинска интимност в онзи най-дълбок смисъл, в който всички маски са свалени и човек остава напълно гол пред другия с цялото си същество, с всичките си слабости, с всичките си болки, с всичките си рани, страхове, демони и противоречия. В този смисъл може да се каже, че лъжците не умеят да обичат, защото любовта без уязвимост е немислима. Защото животът не е само пластмасови усмивки и готини лафчета. Той е гаден, сив и тревожен. Това е част от неговата космическа красота. Това е в божествената горчиво-сладка мелодия на дните му, негов саундтрак.

Всички лъжем. За едни обаче това това е трудно, гнусно, почти непостижимо деяние, докато за други е неизменна част от общуването с другите.
Хората, които страним от представителите на втората група, нямаме много „приятели“. Да си убеден враг на фалша е нещо, което в голяма степен те прави често физически сам. Но пък така си сигурен, че приятелите ти не са там само за да ти е по-лесно да избягаш от себе си и от тежестта на собствената неавтентичност. Истината не тежи.

 
 

NASA отговаря на молбите на феновете да спаси Тони Старк

| от chronicle.bg |

Феновете на Marvel се обърнаха чрез Туитър към NASA, а по-късно и към Илон Мъск и SpaceX, с молба да спасят Тони Старк. Супергероят се намери в изключително тежка ситуация в трейлъра на „Avengers: Endgame“. Виждаме го сам в космоса след събитията в края на „Avengers: Infinity War“ с неработещ костюм да оставя съобщение за Пепър.

Реакцията на повечето фенове беше да спекулират с това как Тони ще се измъкне от безизходицата си (защото не ни се вярва да умре). Може би ще бъде спасен от Captain Marvel, кой знае. Мнозина обаче писаха на Космическата агенция с молба да реши проблема. И получиха отговор:

 

„Хей, Марвел, чухме за Тони Старк. Както знаем, първото нещо, което трябва да направите, е да слушате за „Avengers, имаме проблем“. Но ако той не може да говори, препоръчваме да използвате всичките си ресурси, за да го потърсите“

Отговорът им само потвърждава колко дълбоко са залегнали супергероите в американската поп култура. NASA получава туитове за всякакви филми по всякакви поводи като не отговаря на никой. „Avengers: Endgame“ обаче прави изключение.

Шегата настрана, доста хора наистина се страхуват, че Тони Старк може да си отиде, защо договорът на Робърт Дауни Джуниър приключва след този филм.  Той едва ли ще залезе като образ, не и преди да се изправи срещу Танос. Няма обаче никакви гаранции, че ще оцелее битката.

 
 

„България Ер“ с три приза на авиационните награди Sky Awards 2018

| от chronicle.bg |

„България Ер“ бе отличена с голямата награда „Най-предпочитана авиокомпания на българския пазар“ на годишните престижни награди Sky Awards 2018.  Отличията бяха връчени на Международния ден на гражданската авиация в присъствието на официални гости, представители на авиокомпании, собственици и управители на туристически агенции и медии. Te се присъждат от международно жури въз основа на онлайн гласуване сред българските пътници и професионалисти. Номинирани за наградата в същата категория бяха Lufthansa и Turkish Airlines.

Националният превозвач спечели награди и в още две категории – „Най-предпочитана авиокомпания за къси и средни полети от/до България“ (Sky short/middle haul) и “Най-предпочитана авиокомпания от професионалистите“ (Sky Friend). Победителите в отделните категории се определят на база на онлайн проучване сред пътници и професионалисти, което се e провело от организаторите на конкурса APG Bulgaria в периода 30.10-29.11.2018 г. В него са участвали 237 професионалисти от туристическия бизнес и 3 940 пътници.

 
 

Как се прави коледен хит?

| от chronicle. bg |

От сензационни класики като „Do They Know It’s Christmas“ от 1989 година до малко необичайните песни като „Killing In The Name“ от 2009 състезанието за коледен хит винаги е било разнообразно. Но как точно се прави коледен хит?

Екип експерти от британски музикален лейбъл смятат, че са открили печелившата формула. Те я създават след като анализират коледни хитове от последните 50 години и определят характеристиките им.

Според получената информация, песента трябва да бъде 3 минути и 57 секунди, в тоналността сол, темпото трябва да е 114 bpm, а самата песен да се изпълнява от 27-годишен солов изпълнител. Също така голяма част от коледните песни са били балади, а половината са кавъри.

И нещо забележително – почти всички песни са били за нещо друго, а не за Коледа. 

„Мисля, че сме далече от алгоритмичното създаване на коледен хит“, казва Хауърд Мърфи, основателят на лейбъла. „Но определени характеристики наистина правят песента по-лесна за приемане.“ Той също така сподели, че „Always On My Mind“ Pet Shop Boys (която е на върха на празничните чартове през 1987) е най-близо до иконичния коледен хит.

Това е така, защото е идеалната дължина и тоналност – също така е и кавър. Темпото обаче е 125 bpm, а не 114, и е записано от дует, чиято средна възраст е 31,5 година. „Mary’s Boy Child“ на Boney M идва на второ място.

„Можеш да направиш хит по всяко време на годината. Като сложиш звънчета в началото на една песен, няма да я направиш по-добра, ако вече не е добра“, казва Мърфи.

 
 

Снимките свършиха – вижте новия Жокер

| от chronicle.bg |

Снимките на новия „Joker“ с Хоакин Финикс приключиха и феновете могат да видят великия персонаж в най-актуалния му вид. Преди малко повече от година Warner Bros. обявиха началото на новия си прокет, който ще разказва за произхода на Жокера. Режисьор е Тод Филипс.

Въпреки, че супергеройските филми традиционно не споделят почти никаква информация за нищо около тях, докато се снимат, публиката беше редовно информирана за развитието на проекта. Освен Хоакин Феникс, разбрахме, че Зази Бийтз ще играе Софи Дюмон, а Робърт Де Ниро ше е Мъри Франклин. Също така получихме и снимки от снимачната площадка, включително на Жокера в пълния му вид. С известно вдъхновение от серийния убиец Джон Уейн Грейси и персонажа на Хийт Леджър, този Жокер също има уникален вид като всички досега.

Вече имаме и още нови снимки, които можете да видите в галерията ни.

На тях виждаме Хоакин в пълния си костюм да позира за стилове (официални фотографии от снимачната площадка). Виждаме и Бийтз, която слиза по стълбите заедно с малко дете.

Това не е единственият филм с участието на Клоуна принц. Warner Bros. Pictures в момента подготвя общо 6 филма с Жокера – този и още 5, които се развиват около персонажа на Джаред Лето. Лето може и да не е приключил все още с ролята, но Хоакин е много по-харесван от феновете.