„Пази, Боже, сляпо да прогледа!“ и да стане лидер на мнение

| от Стефан Генадиев |

Днес ще ви запознаем с един съвременен български лидер на мнение. За по-лесно ще го наречем Гошо, макар че може да носи всяко друго име.

Гошо има за задача да променя обществени нагласи, за да повлияе положително на нашия тъп народ. Но той не от ония псевдолидери, които са постигнали нещо в живота си преди да им сложат други хора тази титла. Не, нашият е по-велик. Той сам си слага титлата и няма нужда да е направил нещо преди това – лайковете са достатъчно показателни, за да се провъзгласи за такъв.

Гошо май е млад. Поне ЕГН-то му твърди така. Някъде между 25 и 30 години, което е прекрасна възраст. Външно обаче изглежда най-малко на 33-4. Отдавна се е състарил. Къде умишлено с дрехи, маниери, изказ, за да изглежда по-голям и авторитетен, къде несъзнавано го е променила идеологията му. Във всеки случай не изглежда млад. Гошо идва от малък провинциален град, в който всички се познават, но не си мислете, че е „провинциалист“. Напротив. Той не си губи времето. Пристига в София след завършване на гимназията с малкия си сак и големите амбиции и не се занимава да крои планове – направо почва да ги осъществява. В университета записва нещо важно. Не прекалено философско, за да не си задава много въпроси без отговор, нито техническо, защото там много се смята. Учи нещо значимо, което може да има пряк ефект върху нашето, а защо не, ще каже той, и върху световното общество – икономика, журналистика, политика, социология, мениджмънт… такива неща.

Гошо знае как да се сприятели с правилните преподаватели и състуденти, има харизма и може да ви заблуди. Надушва кой доцент го харесва и може след 7 години да го вземе за асистент и гледа да си пази отношенията, колкото и тъпа да е дисциплината или професора.

Гошо е много умен и не е за подценяване. Иска да учи. Иска да помага и да прави добри дела. Но иска и да му е добре. Няма да работи някоя творческа професия, за едни ти там 800 лева, само защото вижда смисъл. Той търси по-големия смисъл. Иска да го забележат. Да има влияние. Той, още откакто дойде в София, знае, че иска да промени нещата, и че неговият начин е най-добър. Затова ще се катери по върха с всички пикели*, които успее да докопа. Той е точно толкова нравствено упаднал, колкото Христофор Белокровский от разказа на Алеко Константинов „Пази боже сляпо да прогледа“.

В университета и на първите си работни места осъзнава, че има известно влияние над околните и може да ги убеди в някои свои виждания. Това потвърждава онова, което от малък знае – че ще му се получат нещата и ще се оправи в живота. Умението да убеждава, в комбинация с образованието в университета и видяното по медиите, му дава основание сам да започне да твори в жанра на фейсбук статуса. Творчеството му е дълбоко индивидуално – лично мнение, от което никой по принцип не се интересува и само издава колко насериозно се взема. Но приятелите му са като него и съответно получава по някой друг лайк. После пък и някой му пише на лично съобщение да го пита какво мисли по еди-кой-си обществен казус и той успява да получи като отговор нещо като „Прав си.“ Бройката на приятелите се увеличава и той вече става официален, сертифициран Лидер на мнение. Може да променя обществени нагласи, даже си прави план какви туитове и постове да пуска, за да обработва аудиторията. Винаги ще ви даде информация и своето мнение, казано с увереността сякаш няма друго меродавно в света. Но да стане лидер на мнение, за Гошо е само началото на големия план.

През цялото следване, че и след това гледа да се заобиколи от колкото може по-влиятелни личности. И понеже Животът винаги знае как да ни тества , обстоятелствата го запознават с няколко хора от високите етажи на властта. Ето, вече си проправя пътека и може да стигне далеч по нея. Вярно, по пътя ще се наложи да премаже един-двама, да погази всички принципи, които е отстоявал пред любимия професор, но… все пак е лидер на мнение и иска да променя нещата. Под най-добро разбира обаче, „най-доброто според мен, защото аз разбирам“. На първо място винаги остава най-висшата ценност – на него да му е добре и удобно.

Та така. Гошето от няколко години вече не e в университета, но си е запазил връзките, от които може да има дивиденти. Вече работи нещо, колкото да има доход, докато онези, с които сега движи го придвижат по-нагоре. И те ще го придвижат най-вероятно. Защото такива са им нужни. Като Гошето. Лидери на мнение, които от всичко разбират. Които ще се продадат лесно. Еснафи. Такива, които идват и си отиват, а междувременно паразитират около нас.

Но няма страшно, Гошо от всичко разбира, той е лидер на мнение. Ще си позволим да разширим фразата на Щастливеца: „Пази, Боже, сляпо да прогледа“… и да стане лидер на мнение

 

*пикел – спортно съоръжение, използвано в алпинизма за катерене, придвижване и осигуровка по ледени и снежни наклони. 

 
 

Virgin Galactic на Ричард Брансън стигна до космоса

| от chronicle.bg |

Последният тестов полет на Virgin Galactic успешно стигна до космоса и се върна.

Корабът се казва SpaceShipTwo и достигна височина от 82,7 километра над земната повърхност, което се смята близо до границата с космоса. Това е четвъртият тестов полет на самолета.

Сър Ричард Брансън се състезава с Илон Мъск и Джеф Безос кой ще изпрати първия пътник в открития космос. Той основа своята компания Virgin Galactic през 2004, малко след SpaceX на Мъск и Blue Origin на Безос. През 2008 година VG обеща, че първият суборбитален космически полет за туристи ще се случи „в рамките на 18 месеца“. От тогава често се правят подобни обещания за близкото бъдеще, но няколко забавяния и фатална катастрофа през 2014 година държат Брансън все още далеч от сбъдване на амбициите му.

За успеха си SpaceShipTwo излетя от пустинята Мохаве в Калифорния. От компанията казаха, че моторът на самолета е работил в продължение на 60 секунди, а самият той е летял със скорост почти 3 пъти скоростта на звука. В кабината е имало двама пилоти и манекен на име Ани на пътническото място. За жалост не се достиха т. нар. Линия Карман на 100 километра над земята, където се приема, че атмосферата свършва.

Преди полета екипът каза, че целта на самолета е „да лети по-високо и по-бързо“.

 
 

В Германия вече има трети пол

| от chr.bg |

Германия официално легализира наличието на трета опция при пола в актовете за раждане. Така страната се превръща в пионер в Европа в признаването на интерсексуалните хора, съобщава АФП.

Така в документите, издавани при раждането на ново дете, освен опиите за мъжки и женски пол ще има и трети вариант, обозначен с „друг“. Това беше гласувано в четвъртък вечерта от Бундестага.

Законовите промени са в отговор на решение на Конституционния съд на Германия от 2017 г., което даде на парламента и на правителството да въведат приемането на т.нар. „трети пол“ до края на 2020 г.

От май 2013 г. досега в Германия беше възможно да не се дава сведение във връзка с пола, като полето за обозначаването му се остави празно. Така в течение на живота си човек можеше да избере мъжки или женски пол, или да не постави отметка.

И други европейски страни, като Холандия и Австрия, са на път да признаят съществуването на трети пол.

 
 

Тази Коледа подарете по един гей на всеки хомофоб

| от chronicle.bg |

Да мразиш не само гейовете, а въобще всички хората, заради секса, който си правят у тях си, е все едно аз да ви мразя вас заради това, че сте закусвали нещо, което не обичам. Стига сексът да е с пълнолетни и съгласни хора, какво те интересува теб кой как си мачка чаршафите.

Хомофобите са като дебелите радикални феминистки – и двете групички очакват хората да променят какво ги възбужда волево (?!), за да им е добре на тях (?!). Не знам вие какво мислите за това…

Във Варна вандали са заляли с боя и нарязали билборд, който е част от кампания за повече разбиране и толерантност към ЛГБТ общността. Това е повод и за текста ни, за една-две нови мисли по този страхотен проблем кой с кого спи.

Според мен, целият проблем не е в характера на ЛГБТ любовта, а в непренебрежимата сексуалена тематика на тази любов. Заради него, всеки път, когато говорим по ЛГБТ теми, представата за секс се появява в главите на хората. Някои от тези хора са по-консервативни и не обичат мисълта за секс между непознати в съзнанието си. И това съответно ги отблъсква, съответно смятат гейовете са лоши. Разбира се, и сред гей хората има неприятни, но те с когото и да правеха секс, пак щяха да са неприятни. Както има много хетеро противняци. Един мой приятел гей нарече онези, които се разсмърдяха срещу туитовете на Кевин Харт, цитирам, „педерастки фашуги“. Та това си е просто фактор сред човешката популация.

Според мен, това е проклятието на ЛГБТ общността – че не може да се говори по темата без сексуалния нюанс да отблъсква консервативните по темперамент хора. Затова, за да акцентираме върху личността повече за сметка на секса, предлагам на за Коледа до всеки хомофоб да застане по един гей. Не за да прави секс с него, не намеквам това, спокойно. Без агресия. Ей така, просто да прекарат някакво време заедно. По-дългичко – месец поне. За да видят и двете страни, че няма нищо лошо по природа в това да си гей и в това да си консервативен.

 
 

В следващите три дена Коледата е в квАРТала

| от chronicle.bg |

В предпразничния уикенд 14-16 декември карето между булевардите Дондуков, Васил Левски, Мария Луиза и Сливница ще пулсира в духа на популярния сред столичани вече КвАРТал фестивал, който се провежда през септември.

Този път организаторите от КвАРТал колектив и ни канят на Коледа в КвАРТала. За днес, утре и вдругиден са подготвени редица инициативи като благотворителни базари, акции на НПО организации, театрални постановки, партита и суинг танци, различни работилници на коледна тематика, изложби, концерти и много други. Традиционната акция “Освети КвАРТала” отново ще накара това очарователно софийско място да засияе с хиляди светлинки. Всички любопитни да се гмурнат в дебрите на малките улички и да научат нещо повече за историята и архитектурата там могат да се включат в специалната празнична Историко-архитектурна разходка.

Ето и някои от по-интересните акценти на „Коледа в КвАРТала“.

SOHO кани всички на “SоLYKKЕ – cozy Christmas happening” , където днес гостите на зелената къща на ул. Искър 4 ще могат да избират сред 10 неща, които да подарят за Коледа – независимо вещи или хубави преживявания; да се насладят на тематични напитки и кулинарни изкушения и да се забавляват с музикалната винил селекция на DTK a.k.a DarkTechnik. През уикенда споделеното работно пространство ще предостави безвъзмездно залите си на организации с кауза, които припознава, за да организират свои предколедни събития.

На 15 и 16 декември Арт Фондация „ДОМА“ събира под един покрив в новия бар Bar Dak CPC (бул. Мария Луиза 17) различни хора от артистичните среди, които ще споделят част от своя гардероб и да дадат нов живот на старите дрехи. Освен модните находки, в рамките на Brand New Oldies vol.2 ще бъдат представени и рециклирани вещи и аксесоари, като по този начин ще се наблегне на идеята за рециклирането като начин за оптимизация на отпадъците и опазване на околната среда. Част от средствата ще отидат за благотворителна цел. За музикалния фон ще се погрижи Jane D и други нейни гости.

Благотворителният Sonya’s Happiness 2nd Christmas Bazaar, чиято кауза е подпомагане на кучета в приют, ще се случи на 15 декември в Bar Barabar (ул. Триадица 4).

В Дом на киното (ул. Екзарх Йосиф 37) на 16 декември, от 19:30 часа, ще има представление-лекция за бащата на ужаса и фантастиката Хауърд Филипс Лъвкрафт на трупа Метеор. Текстът, режисурата и музиката са на Ани Васева, а художник е Стефан Дончев. С участието на Леонид Йовчев и Галя Костадинова и гласовете на Боян Манчев и Цветан Цветанов.

Утре в намиращия се на същото място CUSH Bar ще има Christmas Edition – вечер, посветена на суинг културата, която ще включва уъркшоп по танци, много музика, специални питиета и подобаващото на това място забавление.

Интересни програми са подготвили още редица квАРТални локации, в които посещението е задължително: на 15-ти Sito Studio отваря вратите си с коледна разпродажба на арт принтове, раници и тениски, пиратите от Абордаж са организирали двудневно геймърско тържество със селектирани бордови игри; в галерия Арт Муза ще се случи изложба „Магията на вълната и коприната“ на Светла Чиракова и Мари Басмаджиян, както и концерти.

Art.E канят на двудневен Christmas serendipity. Delta Blues Bar са подготвили два страхотни блус концерта. В галерия Червената точка може да се види изложбата на художника Велин Динев, а в галерия Geshov – “Homo videns : отвратен, но любопитен”. Специални уъркшопи на коледна тематика ще има в Хлебна къща София, Творческа работилница ДЪГА, Цукерния Савенко и др. За феновете на йогата пък в Studio 84 Art & Motion пък е подготвен специален кундалини курс от 10:00 утре (събота, 15.12).

Историко-архитектурната разходка в рамките на Коледа в квАРТала ще бъде на 16 декември (неделя) от 14:00 с начална точка вход на MOVE.BG срещу Минералните бани (ул. Сердика 20). Ако искате да станете част от нея е необходимо само едно условие: бъдете точни.

Подробности за предстоящите събития от “Коледа в КвАРТала” може да следите ТУК.