Отвътре-навън с Дейвид Камeрън

| от |

Дейвид Камерън заяви, че е „убийствено сериозен” относно промените, които трябва да се направят в законодателството и разпоредбите на Европейския съюз. Дори предупреди, че ако общността не се съобрази с „препоръките”, които да строшат стоманения захват на ЕС, Великобритания „ ще трябва да се замисли дали Европейския съюз е правилното място за членуване”.

Камерън подчерта, че не стои въпросът за оцеляването на Великобритания извън общността, а за това как ще бъде по-успешна.

По всичко личи, че Дейвид Камерън е на път да осъществи една по-добра сделка за условията, в които държавата му ще вирее. И това ще стане на исторически референдум преди края на 2017 година – точно по времето, когато се очаква следващият пик на бежанската криза на Стария континент.

Втората седмица на ноември се оказва ключова за британското правителство. То постави своите 4 ултиматума пред европейските лидери.

Първият е защита на единния пазар на Великобритания и на други страни, които са извън еврозоната. Големият страх на министрите от еврозоната е, че 19-те страни, които са въвели еврото, ще използват мнозинството си над другите, за да променят европейските закони в ущърб на страните извън еврозоната и държавите като Великобритания със собствена валута. Камерън настоява да има писмени гаранции, че това няма да се случи. Проблемът обаче е в това, че поправките трябва да бъдат нанесени в основните договори на ЕС – процес, който няма да приключи преди референдума, планиран за следващата година.

Втората реформа, предложена от Камерън, е свързана с гарантираната конкурентноспособност, която трябва да стане част от „ДНК“-то на европейския съюз. Това предложение намира привърженици сред останалите държави – членки, особено в лицето на Холандия. И въпреки това се смята за едно от най-мъглявите и трудно постижимите, защото става дума за редуциране на бюрокрацията в европейския бизнес. Камерън най-вероятно ще успее да извоюва победа по отношение на регулациите, които трябва да бъдат премахнати, макар че ще заобиколи до голяма степен някои от правата на работодателите, прогнозират анализатори.

Tретата цел на Великобритания е освобождаването от „все по-тесен съюз” и укрепването на националните парламенти. Министрите настояват да отпадне определението „по-тесен съюз” , което е използвано в Договора от Рим. Според тях те са не само символични, но и са използвани, за да оправдаят политиките и законите на общността, които всъщност намаляват правомощията на депутатите от Уестминстър да определят правилата във Великобритания. Затова се търси нова официална и правна формулировка различна от „все по-тесен съюз”. Тук е твърде вероятно да бъде постигнато споразумение, защото част от евролидерите гледат на това по-скоро като символично обяснение. Но министрите си признават, че да бъде предоставена възможност на британските депутати да налагат вето на европейските закони е невъзможно да се случи в реалността.

Четвъртата цел на Камерън се отнася до промени по отношение на свободното движение в Европейския съюз. Той настоява за възможност да се контролира миграцията от ЕС. Въпрос, който е от голямо значение за британските избиратели и в която е най-невероятно да се отговори на техните очаквания. Тази цел на Камерън бе възприета като опит да се ограничи броят на гражданите на ЕС, които влизат във Великобритания. Всъщност той иска да бъдат ограничени възможностите на мигрантите да получават британски социални помощи в първия си 4-годишен период на пребиваване – детски надбавки, данъчни кредити и общински жилища. Причината е, че точно тези възможности са привличащ фактор за мигрантите от ЕС, твърдят министрите на Камерън.

Съгласие по тази точка може да бъде постигнато, особено ако Германия приеме факта, че тези промени вече са допустими в рамките на съществуващото зaконодателство. Но някои икономисти са скептични и предлагат по-строги правила. Според тях реформата на Камерън няма на всяка цена да намали значително миграцията в Европейския съюз. Причината е, че повечето работещи имигранти във Великобритания не претендират за британските добавки, тъй като пребивават нелегално.

Иначе казано бе направена първата сериозна стъпка към референдума за членството на Великобритания в ЕС, който трябва да се проведе до края на 2017 година.

В писмото на Камерън до Европейския съвет със сигурност не е във вид на типичен списък за пазаруване. Вместо това представлява детайлно описани четири искания, за които правителството настоява. Най-трудното постижимата цел безспорно е предложението за орязване на социалните помощи за имигранти. Това бе обещание на Консервативната партия, което сеа Дейвид Камерън се очаква да осъществи като свой ангажимент. Очаква се премиерът да получи това, за което претендира, тъй като списъкът му е по-скоро тривиален.

Но същевременно той осветява пътеката за следващия етап на интензивни, потенциално трудни преговори, които тепърва предстоят, и за които Дейвид Камерън каза, че са трудна, но възможна мисия. Премиерът настоява Великобритания да остане в една реформирана европейска общност. А получаването на оферта, която да отговаря на заплащането ще е от решаващо значение в неговия случай.

В изявлението си Камерън отбеляза: „Когато погледнете предизвикателствата пред европейските лидери, промените, които Великобритания търси попадат в графата „невъзможно”. Те изискват политическа воля и политическо въображение в една по-висша степен”.

Предстои среща на финансовия министър на Великобритания Джордж Озбърн и председателя на комистяа Жан-Клод Юнкер в Брюксел като част от дипломатическия тласък за обсъждането на реформата в ЕС. Междувременно британската кампания „Гласувай за напускане”, която подкрепя излизането на Великобритания от ЕС и е финансирана от британски магнати е категорична, че преговорите за промени ще са „безплодни”.

Междувременно лидерът на лейбъристите в сянка Джон Макдонъл определи позицията на премиера Камерън като „много блъф и ругатни” , които имат за цел да успокоят някои „евроскептични поддръжници”. Той заяви пред Би Би Си, че Великобритания трябва да остане в ЕС и да „преговаря за реформи от позицията на пълноправен член на клуба”.

Лидерът на евроскептичната британска „Партия за независимост на Обединеното кралство” Найджъл Фараж заяви, че според него Дейвид Камерън няма за цел съществено предоговаряне на всяка цена. „Това си личи от липсата на обещание да възстанови върховенството на Парламента, да прекрати свободното движение на хора и в нежеланието на намали сериозното участие на Великобритания към европейската хазна”, твърди той.

Авторът на Да останем вътре: план за реформа за Великобритания и Европа“ Уил Стро подкрепи Камерън. „Днес премиерът е поставил редица разумни и стабилни реформи за подобряване на отношенията на Великобритания с Европа. Ясно е, че от този момент нататък привържениците на кампанията за напускане на ЕС губят в преговорите” , обобщи той.

Речта на Камерън идва след конференцията в понеделник, в която той заяви че никаква „емоционална привързаност” няма да го спре да го подкрепи излизането на Великобритания от ЕС, ако преговорите не успеят.

 
 

Филмите на Дисни, които направиха детството ни приказка

| от chronicle.bg |

Още точно 5 години и „The Walt Disney Company“ става на 100! На 16 1923 година братята Уолтър и Рой Дисни основават „Disney Brothers Cartoon Studio“ – това е първоначалното име на компанията. През годините то става „The Walt Disney Studio“, а после и „Walt Disney Productions“преди финално да се смени през 1986.

Уолтър Елиас Дисни не е просто кинаджия. Една от най-влиятелните личности в киното на миналия век е създател на стотици светове, в които растат милиони деца по света. Помните ли видеокасетите от 90-те, дублирани от един единствен мъж, който озвучаваше всички персонажи? Днес е странно, но тогава това правеше детството ни. Сядахме на дивана и се радвахме, когато можем вече сами да превъртим касетата без да викаме възрастните.

Кой може да отрече очарованието на тези стари анимационни ленти, в които първоизточникът са били хартията и моливът? В които дори можеш да видиш щритихите с течение на филма. Това е по-прекрасно и от най-изпипаната 3D анимация. Не искаме да ставаме по-носталгични, отколкото вече сме, но днешните анимации биха могли да си вземат един или два урока от онези, излезли изпод ръката на самия Дисни… който е роден на днешната дата между другото.

Да не говорим, че класиките на „Дисни“ ще бъдат екранизирани за игралното кино все повече и повече. Вече имаме „Пепеляшка“ и „Красавицата и Звяра“, предстои и „Мулан“.

Силно се надяваме, че тези любими анимации, няма да бъдат забравени скоро. Припомняме ви няколко от тях, защото отраснахме с тях, имахме прекрасно детство (за което частично са виновни те) и искаме и днешните деца да го имат. Вижте ги в галерията горе.

 
 

Календарът на Hooters за 2019г., който всички искаме

| от chronicle.bg |

Все още ни делят близо два месеца и половина до новата година, но тя изглежда повече от обещаващо.

Или поне такива надежди ни дава новият календар на Hooters, който тази година включва 200 от най-сексапилните сервитьорки в САЩ.

Освен, че ще краси множество страни по света (надяваме се нито една на някой автосервиз), каузата има и благотворителна страна. 1 долар от всяка покупка ще бъде отделян за кампании за борба срещу рака на гърдата.

И тъй като снимките говорят по-добре за себе си, оставяме ви в тяхната компания. Напълно в стила на Hooters, не мислите ли?

 
 

Новият филм на Ралф Файн „Рудолф Нуреев: Бялата врана“ – къде, кога и защо

| от Киномания 2018 |

Новият филм на Ралф Файнс за живота на виртуозния балетист Рудолф Нуреев е сред акцентите на Киномания 2018. Единствената прожекция е на 23 ноември от 19:00 часа в зала 1 на НДК.

„Рудолф Нуреев: Бялата врана“ е заглавието на третия филм на Ралф Файнс като режисьор. Той проследява живота на един от най-легендарните балетни артисти за всички времена. Сценарист на продукцията е Дейвид Хеър („Часовете“, „Четецът“).

Филмът е базиран на книгата „Рудолф Нуреев: Животът“ от Джули Кавана и се фокусира основно върху установяването на артиста в Париж в разгара на Студената война.

По думи на самия Ралф Файнс, това което го е подтикнало към историята на Нуреев, е: „Силата на млад изпълнител, който е жаден да разбере кой е като артист и като човек. Силата на неговия дух, неговата решителност, това са неща, които истински ме вълнуват. Има една нишка във филма: трябва да се целиш по-високо, винаги по-високо“.

Изпратен в Града на светлината като част от балетната трупа на елитния театър „Киров“ (името в съветския период на днешния Мариински театър), талантливият Нуреев моментално се влюбва в Париж. За ужас на агентите на КГБ, които следят изкъсо всяка негова крачка, артистът редовно посещава Лувъра, възхищавайки се на произведенията на изкуството, и обикаля парижките клубове, заедно с чилийската наследница Клара Сент.

Убеден, че ще бъде убит, ако се върне в родината си, Нуреев търси политическо убежище в Париж и успява да се върне в Русия,едва години по-късно, когато майка му е на смъртно легло.

Филмът се връща и към ранните години на големия артист – от раждането му в транссибирската железница, през трудното му детство, когато страстно отстоява идеите си, до младежките му години и сложната му сексуалност във времена, в които Студената война разрушава всеки стремеж на съветски артист да преследва световна кариера.

Главната роля се изпълнена от руския танцьор Олег Ивенко, който прави внушителен филмов дебют. В образа на Клара Сейнт – жената, помогнала на Нуреев да се установи в Париж, когато бяга от руския режим, влиза Адел Екзаршопулос (позната от „Синият е най-топлият цвят”, показан на Киномания 2013). Ралф Файнс пък се превъплъщава в ролята на известния по това време танцов педагог Александър Пушкин (не поетът от XIX век), който до 1950 г. е учител на Нуреев и вижда в него повече от чисто технически умения, запленен от страстта, с която танцува.

Филмът е завладяващ портрет на един брилянтен, енигматичен артист, чиито талант и темперамент го правят призван да разтърси не само света на балета, но и този на международните отношения.

 
 

Трейлър на новия комедиен сериал „Къмпинг“, който излиза у нас тази вечер

| от chronicle.bg |

За всички градски къмпингари, на които има липсват летните месеци, HBO е подготвило нещо, което би могло да замести приятните безвремеви часове между караваните и палатките. 

Най-новата продукция на компанията, „Къмпинг“, събира на една снимачна площадка Дженифър Гарнър , Джулиет Люис  и Дейвид Тенант . Катрин (Дженифър Гарнър), Уолт (Дейвид Тенант) и няколко семейни приятели отиват на приятен уикенд сред природата за 45-ия рожден ден на Уолт.

Всичко е планирано до последния детайл от контролиращата съпруга и майка Катрин, но в природата няма план и забавната ваканция бива белязана от женски свади и изпитания, които разтърсват няколко брака.

„Къмпинг” на HBO се базира на едноименния британски телевизионен сериал от 2016-та г., създаден и режисиран от Джулия Дейвис (Nighty Night). За адаптацията HBO се доверява на тандема продуценти, познат ни от шестте сезона на „Момичета“ – Лена Дънам и Джени Конър. „Когато разбрахме, че ще адаптираме смешно-хапливия сериал на Джулия Дейвис, знаехме, че това е вдъхновяващ проект за всеки сценарист и актьор.“, споделят Лена Дънам и Джени Конър. „Толкова сме въодушевени от актьорския състав, от сюжета и от чудесната работа, която свършихме, че сме сигурни, че като изгледате сериала никога няма да искате да отидете на къмпинг.“

В актьорския състав се видим още Йон Скай, Артуро Дел Пуерто, Брет Гелман и съпругата му в живота Яница Браво.

Историята в „Къмпинг“ се развива в 8 тридесет минутни епизода, които ще излизат в поредни понеделници до 3-ти декември. Гледайте новите епизоди в HBO GO и от 22:00 часа по HBO. Вижте трейлъра: