Отвътре-навън с Дейвид Камeрън

| от |

Дейвид Камерън заяви, че е „убийствено сериозен” относно промените, които трябва да се направят в законодателството и разпоредбите на Европейския съюз. Дори предупреди, че ако общността не се съобрази с „препоръките”, които да строшат стоманения захват на ЕС, Великобритания „ ще трябва да се замисли дали Европейския съюз е правилното място за членуване”.

Камерън подчерта, че не стои въпросът за оцеляването на Великобритания извън общността, а за това как ще бъде по-успешна.

По всичко личи, че Дейвид Камерън е на път да осъществи една по-добра сделка за условията, в които държавата му ще вирее. И това ще стане на исторически референдум преди края на 2017 година – точно по времето, когато се очаква следващият пик на бежанската криза на Стария континент.

Втората седмица на ноември се оказва ключова за британското правителство. То постави своите 4 ултиматума пред европейските лидери.

Първият е защита на единния пазар на Великобритания и на други страни, които са извън еврозоната. Големият страх на министрите от еврозоната е, че 19-те страни, които са въвели еврото, ще използват мнозинството си над другите, за да променят европейските закони в ущърб на страните извън еврозоната и държавите като Великобритания със собствена валута. Камерън настоява да има писмени гаранции, че това няма да се случи. Проблемът обаче е в това, че поправките трябва да бъдат нанесени в основните договори на ЕС – процес, който няма да приключи преди референдума, планиран за следващата година.

Втората реформа, предложена от Камерън, е свързана с гарантираната конкурентноспособност, която трябва да стане част от „ДНК“-то на европейския съюз. Това предложение намира привърженици сред останалите държави – членки, особено в лицето на Холандия. И въпреки това се смята за едно от най-мъглявите и трудно постижимите, защото става дума за редуциране на бюрокрацията в европейския бизнес. Камерън най-вероятно ще успее да извоюва победа по отношение на регулациите, които трябва да бъдат премахнати, макар че ще заобиколи до голяма степен някои от правата на работодателите, прогнозират анализатори.

Tретата цел на Великобритания е освобождаването от „все по-тесен съюз” и укрепването на националните парламенти. Министрите настояват да отпадне определението „по-тесен съюз” , което е използвано в Договора от Рим. Според тях те са не само символични, но и са използвани, за да оправдаят политиките и законите на общността, които всъщност намаляват правомощията на депутатите от Уестминстър да определят правилата във Великобритания. Затова се търси нова официална и правна формулировка различна от „все по-тесен съюз”. Тук е твърде вероятно да бъде постигнато споразумение, защото част от евролидерите гледат на това по-скоро като символично обяснение. Но министрите си признават, че да бъде предоставена възможност на британските депутати да налагат вето на европейските закони е невъзможно да се случи в реалността.

Четвъртата цел на Камерън се отнася до промени по отношение на свободното движение в Европейския съюз. Той настоява за възможност да се контролира миграцията от ЕС. Въпрос, който е от голямо значение за британските избиратели и в която е най-невероятно да се отговори на техните очаквания. Тази цел на Камерън бе възприета като опит да се ограничи броят на гражданите на ЕС, които влизат във Великобритания. Всъщност той иска да бъдат ограничени възможностите на мигрантите да получават британски социални помощи в първия си 4-годишен период на пребиваване – детски надбавки, данъчни кредити и общински жилища. Причината е, че точно тези възможности са привличащ фактор за мигрантите от ЕС, твърдят министрите на Камерън.

Съгласие по тази точка може да бъде постигнато, особено ако Германия приеме факта, че тези промени вече са допустими в рамките на съществуващото зaконодателство. Но някои икономисти са скептични и предлагат по-строги правила. Според тях реформата на Камерън няма на всяка цена да намали значително миграцията в Европейския съюз. Причината е, че повечето работещи имигранти във Великобритания не претендират за британските добавки, тъй като пребивават нелегално.

Иначе казано бе направена първата сериозна стъпка към референдума за членството на Великобритания в ЕС, който трябва да се проведе до края на 2017 година.

В писмото на Камерън до Европейския съвет със сигурност не е във вид на типичен списък за пазаруване. Вместо това представлява детайлно описани четири искания, за които правителството настоява. Най-трудното постижимата цел безспорно е предложението за орязване на социалните помощи за имигранти. Това бе обещание на Консервативната партия, което сеа Дейвид Камерън се очаква да осъществи като свой ангажимент. Очаква се премиерът да получи това, за което претендира, тъй като списъкът му е по-скоро тривиален.

Но същевременно той осветява пътеката за следващия етап на интензивни, потенциално трудни преговори, които тепърва предстоят, и за които Дейвид Камерън каза, че са трудна, но възможна мисия. Премиерът настоява Великобритания да остане в една реформирана европейска общност. А получаването на оферта, която да отговаря на заплащането ще е от решаващо значение в неговия случай.

В изявлението си Камерън отбеляза: „Когато погледнете предизвикателствата пред европейските лидери, промените, които Великобритания търси попадат в графата „невъзможно”. Те изискват политическа воля и политическо въображение в една по-висша степен”.

Предстои среща на финансовия министър на Великобритания Джордж Озбърн и председателя на комистяа Жан-Клод Юнкер в Брюксел като част от дипломатическия тласък за обсъждането на реформата в ЕС. Междувременно британската кампания „Гласувай за напускане”, която подкрепя излизането на Великобритания от ЕС и е финансирана от британски магнати е категорична, че преговорите за промени ще са „безплодни”.

Междувременно лидерът на лейбъристите в сянка Джон Макдонъл определи позицията на премиера Камерън като „много блъф и ругатни” , които имат за цел да успокоят някои „евроскептични поддръжници”. Той заяви пред Би Би Си, че Великобритания трябва да остане в ЕС и да „преговаря за реформи от позицията на пълноправен член на клуба”.

Лидерът на евроскептичната британска „Партия за независимост на Обединеното кралство” Найджъл Фараж заяви, че според него Дейвид Камерън няма за цел съществено предоговаряне на всяка цена. „Това си личи от липсата на обещание да възстанови върховенството на Парламента, да прекрати свободното движение на хора и в нежеланието на намали сериозното участие на Великобритания към европейската хазна”, твърди той.

Авторът на Да останем вътре: план за реформа за Великобритания и Европа“ Уил Стро подкрепи Камерън. „Днес премиерът е поставил редица разумни и стабилни реформи за подобряване на отношенията на Великобритания с Европа. Ясно е, че от този момент нататък привържениците на кампанията за напускане на ЕС губят в преговорите” , обобщи той.

Речта на Камерън идва след конференцията в понеделник, в която той заяви че никаква „емоционална привързаност” няма да го спре да го подкрепи излизането на Великобритания от ЕС, ако преговорите не успеят.

 
 

„The Social Network“ може да има продължение

| от chronicle.bg |

Почти 10 години след премиерата на „The Social Network“, филмът е с една стъпка по-близо до продължение. Аарън Соркин, който спечели Оскар за най-добър адаптиран сценарии за работата си по лентата, каза пред Associated Press, че вече има достатъчно събития около Facebook, за да започне сценарий за продължение. Продуцентът Скот Рудин също е навит.

„Знам доста повече за Facebook от 2005, отколкото за Facebook в днешно време, но съм сигурен, че има достатъчно нови събития за втори филм“, каза Соркин. „Случиха се много интересни драматични неща, откакто нашият филм свърши с делото на близнаците Уинкълвос и Едуардо Саверин…. Получавал съм повече от един мейл от Рудин с някаква статия за социалната мрежа и въпрос не е ли време за продължение.“

„The Social Network“ беше представен през есента на 2010 година и получи 8 номинации за Оскар и $240 милиона в световния боксофис. И Соркин, и режисьорът Дейвид Финчър бяха похвалени за работата си като и двамата се подготвяха за нов проект – „Steve Jobs“. Финчър обаче се отказа след като преговорите със Sony за заплащането му не завършиха с общо съгласие. Финчър не е режисирал филм от „Gone Girl“ през 2014 година. В момента той работи по новия сезон на „Mindhunter“ за Netflix.

 
 

Да погребеш кучето си за 4 000 паунда

| от chronicle.bg |

Стопанка на починало куче го изпрати с щедро погребение, защото смята, че то е било член на семейството му. 

Капитан, 11-годишният бултериер, почина на Коледа от сърдечен удар. Саша Смаджич, на 37, каза, че не е яла цяла седмица след смъртта на любимеца си. За погребението му тя дава точно 4 249 британски паунда (9,337 лева), в които влизат кошница с бели гълъби, които са пуснати по време на церемонията, за 225 паунда и още 620 паунда, за да изпишат името на Капитан с цветя.

sei_47479678-3aeb sei_47479583-4997

Саша казва: „Не мисля, че някога ще празнувам Коледа отново. Не мисля, че някога ще имам силата да го направя, когато част от мен вече я няма.“

Тялото на Капитан беше взето от ветеринарната клиника и пренесено на карета до парка, където е бил извеждан на разходка. Ковчегът му след това беше качен на катафалка и закаран на гробището. Собственикът на гробището, Маурийн Бийч, прочете поема до гроба на кучето, а след това 11 гълъба – по един за всяка от годините на Капитан – бяха пуснати на свобода.

sei_47479666-e07e

След церемонията Саша отиде в местна кръчма, където поръча порция пиле с пържени картофи, защото „това би хапвал той“. Саша казва още: „Капитан заслужава специално изпращане. За някои хора той беше росто куче, но за мен той беше бебето ми – той беше всичко за мен и винаги ще бъде“.

sei_47479664-9571

„Не мисля, че трябва да правим разлика [мнежду хора и животни]. Ако имаш домашен любимец, имаш нов член на семейството си и трябва да го третираш като човек.“

Саша осиновява Капитан от приют за бездомни кучета, когато той е на 7 месеца. Кученцето скоро се научава да се доверява на стопанката си. Според служителите на приюта, той е участвал в боеве с кучета.

„Спомените от погребението ми помагат. Гледам снимките и не изпитвам никакво съжаление за това как го изпратих – той заслужаваше всичко това и още!“

 
 

Анастасия Квитко има забележителни мерки

| от chronicle.bg |

Анастасия Квитко e руски модел, на 24 години. Тя е родена в Калининград, но по-късно се мести в САЩ. Първоначално живее в Маями, за да се развива модната си кариера, а по-късно се мести в Лос Анджелис, където вече работи като модел.

Квитко е известна с мерките си – 96-60-106. 

Те са причината множество агенции да откажат да работят с нея. Но в същото време са и причината в Instagram Анастасия да има 9,4 милиона последователи. Външният й вид определено е нейна запазена марка, както можете да видите в галерията ни.

Моделката често е наричана руската Ким Кардашян. По този въпрос Ана казва: „Харесвам Ким Кардашян, но не ми харесва ад бъда сравнявана с нея – тя е много зад мен.“

През 2016 година тя става жертва на въоръжен обир и от тогава мнението й за Америка като място за живеене е силно променено.

 
 

Тийзър и плакат на „John Wick 3″, очакваме пълен трейлър

| от chronicle.bg |

Lionsgate пусна тийзър и плакат на „John Wick: Chapter 3 – Parabellum“. Заглавието идва от сентенцията „Si vis pacem, para bellum” или „Ако искаш мир, готви се за война“.

Сценарист е Дерек Колстад, а режисьор – Чад Стахелски (същите, които направиха и първите два филма). Събитията продължават малко след тези в края на втора част. Това можем да видим и от кадрите по-долу. Предстои и пълен трейлър малко преди „John Wick 3″ да дебютира заедно с дългоочаквания „Glass“ този уикенд.

Виждаме, че и тройката ще има характерната естетика от първите два филма. Филмът ще задълбае повече тях, защото ще ни представи директорът на High Table (Анджелика Хюстън) и други личности на високи позиции в сенчестия свят. Дано обаче това не стане за сметка на елементите, които направиха франчайза толкова мощен.