Отвътре-навън с Дейвид Камeрън

| от |

Дейвид Камерън заяви, че е „убийствено сериозен” относно промените, които трябва да се направят в законодателството и разпоредбите на Европейския съюз. Дори предупреди, че ако общността не се съобрази с „препоръките”, които да строшат стоманения захват на ЕС, Великобритания „ ще трябва да се замисли дали Европейския съюз е правилното място за членуване”.

Камерън подчерта, че не стои въпросът за оцеляването на Великобритания извън общността, а за това как ще бъде по-успешна.

По всичко личи, че Дейвид Камерън е на път да осъществи една по-добра сделка за условията, в които държавата му ще вирее. И това ще стане на исторически референдум преди края на 2017 година – точно по времето, когато се очаква следващият пик на бежанската криза на Стария континент.

Втората седмица на ноември се оказва ключова за британското правителство. То постави своите 4 ултиматума пред европейските лидери.

Първият е защита на единния пазар на Великобритания и на други страни, които са извън еврозоната. Големият страх на министрите от еврозоната е, че 19-те страни, които са въвели еврото, ще използват мнозинството си над другите, за да променят европейските закони в ущърб на страните извън еврозоната и държавите като Великобритания със собствена валута. Камерън настоява да има писмени гаранции, че това няма да се случи. Проблемът обаче е в това, че поправките трябва да бъдат нанесени в основните договори на ЕС – процес, който няма да приключи преди референдума, планиран за следващата година.

Втората реформа, предложена от Камерън, е свързана с гарантираната конкурентноспособност, която трябва да стане част от „ДНК“-то на европейския съюз. Това предложение намира привърженици сред останалите държави – членки, особено в лицето на Холандия. И въпреки това се смята за едно от най-мъглявите и трудно постижимите, защото става дума за редуциране на бюрокрацията в европейския бизнес. Камерън най-вероятно ще успее да извоюва победа по отношение на регулациите, които трябва да бъдат премахнати, макар че ще заобиколи до голяма степен някои от правата на работодателите, прогнозират анализатори.

Tретата цел на Великобритания е освобождаването от „все по-тесен съюз” и укрепването на националните парламенти. Министрите настояват да отпадне определението „по-тесен съюз” , което е използвано в Договора от Рим. Според тях те са не само символични, но и са използвани, за да оправдаят политиките и законите на общността, които всъщност намаляват правомощията на депутатите от Уестминстър да определят правилата във Великобритания. Затова се търси нова официална и правна формулировка различна от „все по-тесен съюз”. Тук е твърде вероятно да бъде постигнато споразумение, защото част от евролидерите гледат на това по-скоро като символично обяснение. Но министрите си признават, че да бъде предоставена възможност на британските депутати да налагат вето на европейските закони е невъзможно да се случи в реалността.

Четвъртата цел на Камерън се отнася до промени по отношение на свободното движение в Европейския съюз. Той настоява за възможност да се контролира миграцията от ЕС. Въпрос, който е от голямо значение за британските избиратели и в която е най-невероятно да се отговори на техните очаквания. Тази цел на Камерън бе възприета като опит да се ограничи броят на гражданите на ЕС, които влизат във Великобритания. Всъщност той иска да бъдат ограничени възможностите на мигрантите да получават британски социални помощи в първия си 4-годишен период на пребиваване – детски надбавки, данъчни кредити и общински жилища. Причината е, че точно тези възможности са привличащ фактор за мигрантите от ЕС, твърдят министрите на Камерън.

Съгласие по тази точка може да бъде постигнато, особено ако Германия приеме факта, че тези промени вече са допустими в рамките на съществуващото зaконодателство. Но някои икономисти са скептични и предлагат по-строги правила. Според тях реформата на Камерън няма на всяка цена да намали значително миграцията в Европейския съюз. Причината е, че повечето работещи имигранти във Великобритания не претендират за британските добавки, тъй като пребивават нелегално.

Иначе казано бе направена първата сериозна стъпка към референдума за членството на Великобритания в ЕС, който трябва да се проведе до края на 2017 година.

В писмото на Камерън до Европейския съвет със сигурност не е във вид на типичен списък за пазаруване. Вместо това представлява детайлно описани четири искания, за които правителството настоява. Най-трудното постижимата цел безспорно е предложението за орязване на социалните помощи за имигранти. Това бе обещание на Консервативната партия, което сеа Дейвид Камерън се очаква да осъществи като свой ангажимент. Очаква се премиерът да получи това, за което претендира, тъй като списъкът му е по-скоро тривиален.

Но същевременно той осветява пътеката за следващия етап на интензивни, потенциално трудни преговори, които тепърва предстоят, и за които Дейвид Камерън каза, че са трудна, но възможна мисия. Премиерът настоява Великобритания да остане в една реформирана европейска общност. А получаването на оферта, която да отговаря на заплащането ще е от решаващо значение в неговия случай.

В изявлението си Камерън отбеляза: „Когато погледнете предизвикателствата пред европейските лидери, промените, които Великобритания търси попадат в графата „невъзможно”. Те изискват политическа воля и политическо въображение в една по-висша степен”.

Предстои среща на финансовия министър на Великобритания Джордж Озбърн и председателя на комистяа Жан-Клод Юнкер в Брюксел като част от дипломатическия тласък за обсъждането на реформата в ЕС. Междувременно британската кампания „Гласувай за напускане”, която подкрепя излизането на Великобритания от ЕС и е финансирана от британски магнати е категорична, че преговорите за промени ще са „безплодни”.

Междувременно лидерът на лейбъристите в сянка Джон Макдонъл определи позицията на премиера Камерън като „много блъф и ругатни” , които имат за цел да успокоят някои „евроскептични поддръжници”. Той заяви пред Би Би Си, че Великобритания трябва да остане в ЕС и да „преговаря за реформи от позицията на пълноправен член на клуба”.

Лидерът на евроскептичната британска „Партия за независимост на Обединеното кралство” Найджъл Фараж заяви, че според него Дейвид Камерън няма за цел съществено предоговаряне на всяка цена. „Това си личи от липсата на обещание да възстанови върховенството на Парламента, да прекрати свободното движение на хора и в нежеланието на намали сериозното участие на Великобритания към европейската хазна”, твърди той.

Авторът на Да останем вътре: план за реформа за Великобритания и Европа“ Уил Стро подкрепи Камерън. „Днес премиерът е поставил редица разумни и стабилни реформи за подобряване на отношенията на Великобритания с Европа. Ясно е, че от този момент нататък привържениците на кампанията за напускане на ЕС губят в преговорите” , обобщи той.

Речта на Камерън идва след конференцията в понеделник, в която той заяви че никаква „емоционална привързаност” няма да го спре да го подкрепи излизането на Великобритания от ЕС, ако преговорите не успеят.

 
 

Прекрасните сватбени снимки, които са пълна трагедия

| от chr.bg |

Както сами ще се убедите, всички снимки в галерията ни са истински! Няма Фотошоп, няма Пейнт! Всичко е натурална красота и изящество.

Сватбата е мечта за мнозина. Сватбеният ден е изпълнен с магия, както и с изразяване на мнения, някои от които най-прекрасни. Да забучиш мъжа си на франзела е персоналният ни фаворит. Страхотна снимка!

Дано тези кадри ви вдъхновят за вашият сватбен ден! Ще се радваме колкото се може повече хора да тръгнат в тази посока на непринудената недодяланост, изпълнена с майсторлък над средното ниво!

Понякога не само виното е горчиво.

 
 

Ема Томпсън: „Нуждаем се от повече роли за възрастните актриси“

| от chronicle.bg |

59-годишната Ема Томпсън призова шоубизнеса за повече роли, в които да могат да влизат възрастни актриси на големия екран.

Носителката на две статуетки „Оскар“ в момента играе ролята на съдия в Семейния отдел на лондонски съд, която си има свои семейни проблеми в лентата „The Children Аct“ (Законът за детето). Тя трябва да решава съдбите на множество непълнолетни деца и на техните семейства.

На премиерата на филма Ема Томпсън обясни, че е приела ролята, тъй като е била заинтригувана от съдбата на героинята си, сдобила се с власт в един много мъжки свят.

Когато произнесем думата съдия, първо си представяме мъж. Харесах историята за тази съдийка и веднага се включих в проекта“, казва Томпсън. Тя изтъкна, че липсата на достатъчно добри роли за актрисите, които не са в първа младост, е проблем, който очаква своето решение, било то и в дългосрочен план.

"The Meyerowitz Stories" UK Premiere - 61st BFI London Film Festival
Getty Images

„Мъжете в нашия бранш не са поставени по същия начин. Нещата не са се променили от много дълго време. Но понякога се появяват някои добри роли и това ме изпълва с надежда“, коментира звездата от „Имението Хауърдс Енд“, Остатъците от деня“, „Разум и чувства“ т.н.

 
 

Храната е по-вкусна, когато е сервирана върху ленена бяла покривка

| от chronicle.bg |

Eкип учени от университета в Копенхаген установи, че когато ястието е сервирано върху снежнобяла ленена покривка, то ни се струва по-вкусно.

Д-р Цзън Лю провел експерименти в реална обстановка с 250 клиенти във френски ресторант. Ястията им били сервирани върху хубави бели ленени покривки или върху хартиени с ниско качество. След това участниците в експериментите трябвало да дадат оценка за това колко е била вкусна храната им.

При едни и същи ястия, тези, които били сервирани върху ленени покривки, се сторили на клиентите с 10 процента по-добри на вкус.

Според Цзън Лю, атмосферата е толкова важна за храненето, колкото и самите кулинарни специалитети. Хубавата обстановка, покривките, кърпите, чашите, посудата и приборите създават амбианс, който придава допълнителна стойност на храната. И добрите ресторантьори никога не пренебрегват именно тези детайли.

 
 

Възпитавайте си децата, за да не ги ошамарят някъде

| от |

Пътуваме за морето и, разбира се, в автобуса има едно чудовище, което просто не спира! С баща чужденец и майка от нашите детето говореше английския език, но понеже е прекалено младо, нямаше особен речник. С майка му седяха заедно, а баща му – на предната седалка. Между другото, баща му имаше вид на човек, който би пътувал и в багажното отделение на автобуса само и само да е далече от потомството. Но това са догадки от моя страна, базирани на изражението на лицето му. Догадки, но все пак доста сериозни.

Вие може би сте запознати с играта, която чужденците играят по време на път – „I spy with my little eye…“. Ако не сте – в адаптиран превод името й означава „Наблюдавам с малкото си око…“, а целта е да кажеш цвета или първата буква на нещо, което виждаш през прозореца, а останалите да познаят какво е то. Детето имаше свое демонично разбиране за тази игра и с високия си детски глас директно казваше какво гледа. Може би не знае цветовете и буквите, да, но той просто провтаряше, че наблюдава с малкото си невъзпитано оче ферма. И така много пъти, безброй пъти. Погледнах през прозореца му – ферми няма, само поле. Но малкото протеже на рогатия, а защо не и човешката инкарнация на самия него, продължава да твърди неверни твърдения! Фейк нюз.

Това капиталистче сигурно вижда потенциала на почвата ни за чуждестранни инвестиции! Ферма може и да няма, но се обазалагам, че всеки в автобуса би му показал шамарената фабрика. Междувременно, от майка му – нищо, да не говорим за баща му. Само по едно вяло „По-тихо де“, когато малкият изпищи или се провикне, без дори да го погледне.

Нека сега поговорим за Алекс. Той изглежда като човек, който един ден ще пипа заспалите пияни момичета на стълбите пред някой бар. Лицето на малкия Алекс е такова, че ако го мернеш, докато пиеш от шише, инстинктивно ще се обърнеш настрани, за да не ти го удари в зъбите. Алекс ще стане човекът, който ви кара да си отворите устата и да си затворите очите. И това е истинското му име, апропо, има милион Алексовци в България, няма да му пазим анонимност.

Та на връщане бе същото, но друго. Алекс е на 4 и пътува с много красивата си баба Катя. Алекс пътува прав върху седалката с гръб към движението, за да може да вентилира липсата на внимание от роднините си върху девойката на задната седалка. Горката девойка, а и жената до нея също. Алекс, дяволът в човешка кожа, не спря да я пита как се казва и да взима „тежки коли“ от през прозореца и да ги хвърля по нея. Баба му, едвам-едвам: „Стига…“ и както и майката на райхсфюрера – първият под фюрера Алекс от преди малко – дори не го поглежда. Може ли бе! Може ли да си толкова безотговорен към собствената си семка! Срам!

* * *

Едно от лошите качества на децата е, че го гледаш цели 10 години, а то е едва на 10 години. 

Никой не харесва невъзпитаните деца, но най-много от всичко – безучастните родители! Децата не са виновни, виновни са родителите и никакво „омръзнало ми е вече“ не ги извинява. Правете им забележка, говорете с тях, обяснете им като на голям човек, ако трябва 100 пъти, че на публично място трябва да се държат възпитано, да не шумят, да не досаждат на другите и прочие. Това ще им отвори безброй врати в бъдеще, защото всички ще ги харесват и ще ги смятат за умни! Единствените ви две задължения като родител са да гледате детето да не умре и да го възпитате добре. Това е! Това се иска от вас и от всеки един от нас!