Отвътре-навън с Дейвид Камeрън

| от |

Дейвид Камерън заяви, че е „убийствено сериозен” относно промените, които трябва да се направят в законодателството и разпоредбите на Европейския съюз. Дори предупреди, че ако общността не се съобрази с „препоръките”, които да строшат стоманения захват на ЕС, Великобритания „ ще трябва да се замисли дали Европейския съюз е правилното място за членуване”.

Камерън подчерта, че не стои въпросът за оцеляването на Великобритания извън общността, а за това как ще бъде по-успешна.

По всичко личи, че Дейвид Камерън е на път да осъществи една по-добра сделка за условията, в които държавата му ще вирее. И това ще стане на исторически референдум преди края на 2017 година – точно по времето, когато се очаква следващият пик на бежанската криза на Стария континент.

Втората седмица на ноември се оказва ключова за британското правителство. То постави своите 4 ултиматума пред европейските лидери.

Първият е защита на единния пазар на Великобритания и на други страни, които са извън еврозоната. Големият страх на министрите от еврозоната е, че 19-те страни, които са въвели еврото, ще използват мнозинството си над другите, за да променят европейските закони в ущърб на страните извън еврозоната и държавите като Великобритания със собствена валута. Камерън настоява да има писмени гаранции, че това няма да се случи. Проблемът обаче е в това, че поправките трябва да бъдат нанесени в основните договори на ЕС – процес, който няма да приключи преди референдума, планиран за следващата година.

Втората реформа, предложена от Камерън, е свързана с гарантираната конкурентноспособност, която трябва да стане част от „ДНК“-то на европейския съюз. Това предложение намира привърженици сред останалите държави – членки, особено в лицето на Холандия. И въпреки това се смята за едно от най-мъглявите и трудно постижимите, защото става дума за редуциране на бюрокрацията в европейския бизнес. Камерън най-вероятно ще успее да извоюва победа по отношение на регулациите, които трябва да бъдат премахнати, макар че ще заобиколи до голяма степен някои от правата на работодателите, прогнозират анализатори.

Tретата цел на Великобритания е освобождаването от „все по-тесен съюз” и укрепването на националните парламенти. Министрите настояват да отпадне определението „по-тесен съюз” , което е използвано в Договора от Рим. Според тях те са не само символични, но и са използвани, за да оправдаят политиките и законите на общността, които всъщност намаляват правомощията на депутатите от Уестминстър да определят правилата във Великобритания. Затова се търси нова официална и правна формулировка различна от „все по-тесен съюз”. Тук е твърде вероятно да бъде постигнато споразумение, защото част от евролидерите гледат на това по-скоро като символично обяснение. Но министрите си признават, че да бъде предоставена възможност на британските депутати да налагат вето на европейските закони е невъзможно да се случи в реалността.

Четвъртата цел на Камерън се отнася до промени по отношение на свободното движение в Европейския съюз. Той настоява за възможност да се контролира миграцията от ЕС. Въпрос, който е от голямо значение за британските избиратели и в която е най-невероятно да се отговори на техните очаквания. Тази цел на Камерън бе възприета като опит да се ограничи броят на гражданите на ЕС, които влизат във Великобритания. Всъщност той иска да бъдат ограничени възможностите на мигрантите да получават британски социални помощи в първия си 4-годишен период на пребиваване – детски надбавки, данъчни кредити и общински жилища. Причината е, че точно тези възможности са привличащ фактор за мигрантите от ЕС, твърдят министрите на Камерън.

Съгласие по тази точка може да бъде постигнато, особено ако Германия приеме факта, че тези промени вече са допустими в рамките на съществуващото зaконодателство. Но някои икономисти са скептични и предлагат по-строги правила. Според тях реформата на Камерън няма на всяка цена да намали значително миграцията в Европейския съюз. Причината е, че повечето работещи имигранти във Великобритания не претендират за британските добавки, тъй като пребивават нелегално.

Иначе казано бе направена първата сериозна стъпка към референдума за членството на Великобритания в ЕС, който трябва да се проведе до края на 2017 година.

В писмото на Камерън до Европейския съвет със сигурност не е във вид на типичен списък за пазаруване. Вместо това представлява детайлно описани четири искания, за които правителството настоява. Най-трудното постижимата цел безспорно е предложението за орязване на социалните помощи за имигранти. Това бе обещание на Консервативната партия, което сеа Дейвид Камерън се очаква да осъществи като свой ангажимент. Очаква се премиерът да получи това, за което претендира, тъй като списъкът му е по-скоро тривиален.

Но същевременно той осветява пътеката за следващия етап на интензивни, потенциално трудни преговори, които тепърва предстоят, и за които Дейвид Камерън каза, че са трудна, но възможна мисия. Премиерът настоява Великобритания да остане в една реформирана европейска общност. А получаването на оферта, която да отговаря на заплащането ще е от решаващо значение в неговия случай.

В изявлението си Камерън отбеляза: „Когато погледнете предизвикателствата пред европейските лидери, промените, които Великобритания търси попадат в графата „невъзможно”. Те изискват политическа воля и политическо въображение в една по-висша степен”.

Предстои среща на финансовия министър на Великобритания Джордж Озбърн и председателя на комистяа Жан-Клод Юнкер в Брюксел като част от дипломатическия тласък за обсъждането на реформата в ЕС. Междувременно британската кампания „Гласувай за напускане”, която подкрепя излизането на Великобритания от ЕС и е финансирана от британски магнати е категорична, че преговорите за промени ще са „безплодни”.

Междувременно лидерът на лейбъристите в сянка Джон Макдонъл определи позицията на премиера Камерън като „много блъф и ругатни” , които имат за цел да успокоят някои „евроскептични поддръжници”. Той заяви пред Би Би Си, че Великобритания трябва да остане в ЕС и да „преговаря за реформи от позицията на пълноправен член на клуба”.

Лидерът на евроскептичната британска „Партия за независимост на Обединеното кралство” Найджъл Фараж заяви, че според него Дейвид Камерън няма за цел съществено предоговаряне на всяка цена. „Това си личи от липсата на обещание да възстанови върховенството на Парламента, да прекрати свободното движение на хора и в нежеланието на намали сериозното участие на Великобритания към европейската хазна”, твърди той.

Авторът на Да останем вътре: план за реформа за Великобритания и Европа“ Уил Стро подкрепи Камерън. „Днес премиерът е поставил редица разумни и стабилни реформи за подобряване на отношенията на Великобритания с Европа. Ясно е, че от този момент нататък привържениците на кампанията за напускане на ЕС губят в преговорите” , обобщи той.

Речта на Камерън идва след конференцията в понеделник, в която той заяви че никаква „емоционална привързаност” няма да го спре да го подкрепи излизането на Великобритания от ЕС, ако преговорите не успеят.

 
 

Военният театър предлага билети на половин цена срещу дарена книга

| от chr.bg |

Билети на половин цена срещу дарена книга предлага Театър „Българска армия“ (ТБА). Второто издание на кампанията „Дари книга, ела на театър“ започва днес и ще продължи до 28 май, съобщават от трупата.

Целта е да се съберат книги за деца в неравностойно положение и за читалището в с. Долна Малина. Който дари книга на касата на ТБА, получава талон с 50 на сто отстъпка от цената на един билет за постановка през май или юни. При дарение от три или повече книги се получава втори талон. Намалението не важи за гостуващи спектакли.

През седмицата, когато честваме 24 май, ТБА ще приема книги както за деца, така и за възрастни. Препоръчително е изданията да са нови, а по-старите да са запазени. От трупата ще занесат събраните книги на деца в неравностойно положение и в читалището в с. Долна Малина. Инициаторите приемат и други предложения за места и хора, на които да бъдат предоставени книги.

В първата кампания – през миналия театрален сезон, бяха събрани над 3750 тома. Книги бяха дарени на Отделението по детска кардиология на Националната кардиологична болница и на читалище „Георги Димитров“ в с. Ковачевци. Поради големия брой дарени книги ТБА зарадва също малките пациенти на клиниката по ушни, носни и гърлени болести на Военномедицинската академия, припомнят от трупата.

 
 

Специална бутилка ще позволи на хората да пият бира и в космоса

| от chr.bg |

Австралийска компания разработи бутилка, с която хората да могат да пият бира дори при нулева гравитация.

Астронавтите надали имат право на алкохол, но космическият туризъм набира скорост. Вече две компании – „Върджин галактик“ и „Блу ориджин“ планират да изпращат туристи на орбита. А малко неща са по-приятни след дълго пътуване от студената бира.

Специалната бутила има втулка, която придвижва течността от дъното до гърлото без гравитация.

„Хората преработват алкохола различно – обясниха от компанията „Восток спейс биър“ – Езикът се подува, сетивата се замъгляват. Това променя вкуса на храната и напитката. Затова трябваше да предвидим всичко“.

Компанията е създала два прототипа от пластмаса, като е заимствала технология от цистерните. Тя набира средства, за да започне производство.

 
 

„Късметът на кукувицата“: смях по време на тревожност

| от Цветелина Вътева |

Две кукувици кацат на сцената. Нямат пера, нито човки, едната носи криле. Но по-скоро ангелски криле, отколкото кукувичи. Ще представя новата си книга пред публика. Другата няма криле, а руса коса и китара. Тя ще ползва същата сцена по същото време, за да изнесе първия си рок концерт. Сцената е една, времето е едно, а желаещите да са на нея са две.

И така се заформя първият конфликт в постановката „Късметът на кукувицата“ на Мариана Събева и Здрава Каменова.

Два диаметрално противоположни типа жени се сборват за мястото и времето, от което и двете се нуждаят, за да се утвърдят (и излекуват) и това се случва по приятен, хумористичен начин. И докато всичко е „аху-иху“, а публиката се смее на сблъсъка между една попораснала бунтарка и една съвременна „толерастка“, на сцената започва да се разгръщат не толкова смешни теми, които раздвижват емоциите по един неочакван начин.

Двете кукувици се превръщат в трагични образи-проводници на темата за майчинството: за добрите майки. И за лошите. За представата каква трябва да бъде една майка и за реалността, в която има изоставящи майки, майки-инкубатори. Но дали наистина са изоставящи и какво стои зад решението едно дете да бъде оставено от майка си?

Двете кукувици започват да разкриват себе си, отмахвайки пласт по пласт от наслоените психични защити, които са си изградили срещу хората. Те са изградили спорно работещи механизми за справяне с  травмите си през изкуството: едната пише (лоша) литература, другата – свири на китара и пее.

Песните, които изпълнява на живо актрисата Яна Огнянова са смислена добавка към действието. Чуваме „авторски кавъри“ на „Freedom“ на Антъни Хамилтън, на „Take me back to the start“, „Runnin“ на Naughty boy ft. Beyonce и Аrrow Benjamin, „Here comes the rain again“ на Eurythmics др.

Докато едната кукувица се страхува да пее авторски парчета, може би защото изразяването на индивидуалност я оголва емоционално така, както не би могла да понесе, другата „ражда“ книги. Сравнението между написването на една книга и раждането на дете е много точно и отново насочва публиката към мислите за изкуството като метод за справяне с нерешените конфликти, които ни пречат да живеем живота си.

От време на време в действието се появява Гелето – собственикът на клуба, в който се разиграва действието. Неговото споменаване е кратко бягство от тревожността, с която са наситени диалозите. Опит за връзка с външния свят и избягване на срещата със собственото несъзнавано, пропито от страхове и болки.

Връзката между неспособността някой да се справи със загубата в детството и последвалият бунт и очакване, че всички трябва да съчувстват на неговата болка, е видима в образа на музикантката. На дълбинно ниво обаче има и още.

Две жени. Едната иска деца, другата – майка.

Възможно ли е майката да е намерила отдавна изгубеното си дете? Или то да намери завет от нея в срещата с напълно непознат (ангел)?

Как се оформя една личност, която се чувства като в ковчег в корема на майка си? Как се преработва загуба?

Може ли една случайна среща да е равносилна на 100 терапевтични сесии с психотерапевт?

Може да си отговорите на тези въпроси довечера в 19,30ч. на камерна сцена „Славянска беседа“ с постановката „Късметът на кукувицата“ на Здрава Каменова и Мариана Събева. Текстът е поставен от Милко Йовчев и е с участието на Яна Огнянова и Здрава Каменова.

Тук може да видите ивента във Фейсбук.

 
 

Амелия Еърхарт: „Не бях смела. Просто нямах време да бъде уплашена.“

| от chronicle.bg |

Амелия Еърхарт е жена, променила курса на историята, идеен водач на милиони авиатори по света и икона. Тя е първата жена, прелетяла сама над Атлантическия океан и е могла да бъде първата жена, направила околосветски полет, ако самолетът й не изчезва мистериозно от радарите през 1937 г.

И до днес никой не знае какво се е случило някъде над Тихия океан. Тялото на Еърхарт така и не е открито.

Амелия Мери Еърхарт е родена в Канзас през 1897 г., шест години преди братята Райт първи да полетят във въздуха. През 1932 г. в книгата си „Последен полет“ пише, че първият път, в който вижда самолет е през 1910 г. на панаир в Айова, но по онова време е била по-заинтересована от кошницата с праскови за 15 цента.

През 1920 г. тя лети за първи път с авиатора Франк Хоукс, а година по-късно става една от малкото жени, посещаващи училище за авиация. През 1923 г. става 16-тата жена пилот. През 1927 г. Чарлз Линдбърг се завръща от първия си самостоятелен полет над Аталнтическия океан. Следващата година Еърхарт прелетява Атлантика над борда на самолет, но мисълта, че е била само пътник не й дава покой. Въпреки това, след завръщането си, вече е знаменитост.

През 1930 г. Амелия Еърхарт купува самолетът, който ще я постави в историята – червеният Lockheed 5B Vega, който кръщава „Старата Беси“. Две-години по-късно, на 20 май 1932 г., отпътува от Америка към Париж с последния брой на Telegraph Journal в себе си. Почти 15 часа по-късно се приземява в Северна Ирландия и става вторият пилот и първата жена, прелетяла сама над Атлантическия океан.

Undated picture taken in the 30' s of American fem

Към 1937 г. Еърхарт вече е известен автор, лектор, знаменитост и модел на подражание за всички жени.

Същата година тя решава за втори път да опита да стане първата жена, направила околосветски полет. Първият зачършва с неуспех, но без сериозни наранявания. На 2 юли тя и единственият член на екипажа, Фред Нунан излитат от площадката на остров Лае в Папуа Нова Гвинея и трябва да се насочат на изток. Последният сигнал от самолета е получен малко преди 9 часа сутринта. Амелия Еърхарт изчезва безследно и се превръща в легенда.

Теориите са много, нито една не е доказана до край. Думите и делата на Еърхарт обаче са тук и са неоспорими. Ето някои от посланията й.

„Да си самотен е плашещо, но не толкова, колкото това да си самотен във връзка.“

„Подготовката, често пъти съм казвала, е две трети от цялото начинание“

„Най-трудното нещо е решението да действаш. Останалото е обикновено постоянство. Страховете са тигри от хартия. Можеш да направиш всичко, което решиш. Можеш да промениш и контролираш живота си. И този процес сам по себе си е награда.“

„Реши дали целта ти си струва рисковете. Ако да, спри да се тревожиш.“

„В живота си съм осъзнала, че когато нещата вървят прекрасно, точно тогава трябва да очакваш бедата.“

252469main_GPN-2002-000211_full

„Никога не прекъсвай някого, който прави нещо, което ти самия си казал, че не може да бъде направено.“

„Най-ефективният начин да направиш нещо, е да го направиш.“

„Смелостта е определената от живота цена на покоя.“

„Колкото повече човек прави, вижда и чувства, толкова по-способен е да прави тези неща.“

„Искам да разбереш, че няма да те впримчвам в средновековен кодекс на вярността, нито ще се чувствам прикачена към теб по същия начин.“ (към своя съпруг, Джон Путнам, в деня на брака им)

VKQLNH3WTND37A2FZYAYR253FU

„Искам да го направя, защото искам да го направя.“

„Приключението е полезно само по себе си.“

„Съществуват два вида камъни, както всички знаят, единият просто се търкаля.“

„Не бях смела. Просто нямах време да бъда уплашена.“

„Не си виждал дърво, докато не си зърнал сянката му от небето.“