shareit

Нормалните неща от живота, които ще те превърнат в TV сензация

| от Антония Антонова |

Мислите си, че сте си нормален човек и няма с какво толкова да насочите публичното внимание върху себе си? Най-вероятно грешите. Живеем в дни, когато хората документират на видео всичко – от леко покашляне над вряло шкембе в ресторантчето на ЖП гара „София Север“, през „котка гледа в една точка” до каквото друго се сетите.

Хубаво е да имаме ясното съзнание, че ни снимат непрекъснато и навсякъде, както и че записаният материал с наше участие може да послужи за запълване на ефирно време в сутрешен блок по национална телевизия в произволен летен ден, когато парламентът е в почивка и/или никой не е умрял.

Ето в какви, иначе така оридинарни ситуации, може би е удачно човек да има едно наум, че току-виж стане резко известен:

Злоупотреба с алкохол

Гледайки новини и публицистични шоупрограми по националните телевизии, човек в един момент остава с усещането, че в тая държава никой никога не е удрял кило сливова, допреди да има кой да пусне клипче-образец в сутрешен блок с едва сподавено цъкане с език като коментар по темата „Пиян мъж си го извади в подлеза, който свързва Люлин с останалия свят. Експерти коментират в студиото“.

Юни е, липите цъфтят, хората си хващат млади любовници и на всеки ъгъл дебне съвестен гражданин с телефон, който само чака някой абитуриент да повърне в костюма си на кредит зад ъгъла, за да го заснеме и прати като любителски репротаж в телевизора, където веднага и на живо ще бъде обсъдено бъдещето на нацията, „какво, по дяволите, става с младите” и дали може такова нещо.

Помагане на баба да пресече пътя

Може би доскоро сте живели с идеята, че едва ли не е нормално да ви пука за неща, различни от вас самите и мнението на съседа. Случвало се е дори да участвате в благотворителни инициативи, без задължително да пишете в коментар под всеки статус за събиране на пари във фейсбук, който видите: „ГОТОВО, ДАРИХ, УСПЕХ, ДАРИХ И АЗ, ДАРИХ, ГОТОВО! АЗ ДАРИХ. АЗ АЗАЗАзазази“.

Отскоро обаче попадате на репортажи със заглавия от типа на: „Младеж преведе баба на пешеходна пътека“ и „Момче не сгази за 45-и път вече сгазен дребен бозайник на магистралата“. Това ви кара да се замислите, че скоро може да станете звезда. И с право.

Мръсни танци

Всяка жена над 16-годишна възраст, която танцува предизвикателно пред хора, защото звучи музика за танци, всъщност покварява децата и ги учи на лоши неща като увереност в красотата на собственото тяло, самочувствие и това, че да си нарочно секси пред мъжете не е проституция.

Ние всички знаем, че такова поведение е поръчано и платено от хора отвъд океана и крие опасности, застрашаващи ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ, както и че такива хора трябва да бъдат назидавани от будни репортери, които в свободното си време говорят на „въй“ и „доматиту“, но в ефир се правят, че знаят как се стига пеша от централна гара до НДК, без да минат по ВитошКа.

Спасяване на куче от ТИР

Кучетата са за тричане, псуване и да плашиш хората с тях. Така че ако случайно решите да помогнете на животно в беда, вероятността 17-годишна синоптичка, която отскоро се занимава с разследваща зоожурналистика, да ви награди с някакъв специално създаден за повода приз в национален ефир, далеч не е малка.

От една страна не може да се говорят само гадости по телевизията, от друга – никой няма време да се занимава с очевидните добри примери в обществото, защото е много сложно да се обясняват такива неща, а всичко трябва да е поднесено, така че „хората да го разберат“.

Ето защо даването на филия бел хлеб на изгладняла бездомна булонка на улицата, заснето с телефон, може да мине за добра новина и да роди легенди.

Повишаване на тон на собственото ви дете

Неслучайно на всякакви публични места ще видите как 4-годишни дечица унижават публично измъчените си родители, докато вторите им говорят почти на „вие“, понеже на дете се крещи само по време на нервен срив и само между 4 стени у дома.

„Жорко, би ли слязъл от главата на този непознат чичо, маме, не е възпитано така, пиле“ – любезна майка, приела крайно либерален метод на възпитание, който изключва възпитанието, прошепва нежно на своето отроче, докато същото насилва непознат възрастен човек физически пред хората.

Това може би ще изтече като клипче във фейсбук групата „Чул-недочул край Враца“, но пак е по-добре от това да си стегнеш детето пред хората, някой да те види и после да те коментират в булевардно токшоу единствените българи, раждани през соца, на които явно техните никога не са им викали, камо ли да са яли шамари в живота си… Не…

Изброените дотук положения и ситуации крият висок риск от спонтанна слава, но има и много други неща, които неочаквано биха ви докарали до същия резултат. Например:

 • Показване на среден пръст от кола
 • Абитуриентски бал
 • Псуване на висок глас
 • Бъркане в носа на светофар
 • Откъсване на стрък липа за косите на любовта на живота ви от дърво, което не е ваше
 • Квасене на кисело мляко в домашни условия
 • Бягане в парка
 • Всяко нещо, което всъщност не е нищо особено
 • Хвърляне на сутиени по сцената
 • Околосветско пътешествие
 • Пътешествие до Охридското езеро

Може и да не влезете в новинарска емисия, но ако в рамките на 3 месеца достатчъно често участвате в някоя от изброените активности, то поне в развлекателно коментарно предаване с бивши футболисти/мис Бъгларии/гимнастички/, настоящи стожери на мисълта, ще ви поканят. Да разкажете.

Славата никога не е била по-близо до обикновения българин! Живей на мига, моментът е сега, ти можеш, бъди себе си!

Еби му майката…

 
 
Коментарите са изключени