Нормалните неща от живота, които ще те превърнат в TV сензация

| от Антония Антонова |

Мислите си, че сте си нормален човек и няма с какво толкова да насочите публичното внимание върху себе си? Най-вероятно грешите. Живеем в дни, когато хората документират на видео всичко – от леко покашляне над вряло шкембе в ресторантчето на ЖП гара „София Север“, през „котка гледа в една точка” до каквото друго се сетите.

Хубаво е да имаме ясното съзнание, че ни снимат непрекъснато и навсякъде, както и че записаният материал с наше участие може да послужи за запълване на ефирно време в сутрешен блок по национална телевизия в произволен летен ден, когато парламентът е в почивка и/или никой не е умрял.

Ето в какви, иначе така оридинарни ситуации, може би е удачно човек да има едно наум, че току-виж стане резко известен:

Злоупотреба с алкохол

Гледайки новини и публицистични шоупрограми по националните телевизии, човек в един момент остава с усещането, че в тая държава никой никога не е удрял кило сливова, допреди да има кой да пусне клипче-образец в сутрешен блок с едва сподавено цъкане с език като коментар по темата „Пиян мъж си го извади в подлеза, който свързва Люлин с останалия свят. Експерти коментират в студиото“.

Юни е, липите цъфтят, хората си хващат млади любовници и на всеки ъгъл дебне съвестен гражданин с телефон, който само чака някой абитуриент да повърне в костюма си на кредит зад ъгъла, за да го заснеме и прати като любителски репротаж в телевизора, където веднага и на живо ще бъде обсъдено бъдещето на нацията, „какво, по дяволите, става с младите” и дали може такова нещо.

Помагане на баба да пресече пътя

Може би доскоро сте живели с идеята, че едва ли не е нормално да ви пука за неща, различни от вас самите и мнението на съседа. Случвало се е дори да участвате в благотворителни инициативи, без задължително да пишете в коментар под всеки статус за събиране на пари във фейсбук, който видите: „ГОТОВО, ДАРИХ, УСПЕХ, ДАРИХ И АЗ, ДАРИХ, ГОТОВО! АЗ ДАРИХ. АЗ АЗАЗАзазази“.

Отскоро обаче попадате на репортажи със заглавия от типа на: „Младеж преведе баба на пешеходна пътека“ и „Момче не сгази за 45-и път вече сгазен дребен бозайник на магистралата“. Това ви кара да се замислите, че скоро може да станете звезда. И с право.

Мръсни танци

Всяка жена над 16-годишна възраст, която танцува предизвикателно пред хора, защото звучи музика за танци, всъщност покварява децата и ги учи на лоши неща като увереност в красотата на собственото тяло, самочувствие и това, че да си нарочно секси пред мъжете не е проституция.

Ние всички знаем, че такова поведение е поръчано и платено от хора отвъд океана и крие опасности, застрашаващи ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ, както и че такива хора трябва да бъдат назидавани от будни репортери, които в свободното си време говорят на „въй“ и „доматиту“, но в ефир се правят, че знаят как се стига пеша от централна гара до НДК, без да минат по ВитошКа.

Спасяване на куче от ТИР

Кучетата са за тричане, псуване и да плашиш хората с тях. Така че ако случайно решите да помогнете на животно в беда, вероятността 17-годишна синоптичка, която отскоро се занимава с разследваща зоожурналистика, да ви награди с някакъв специално създаден за повода приз в национален ефир, далеч не е малка.

От една страна не може да се говорят само гадости по телевизията, от друга – никой няма време да се занимава с очевидните добри примери в обществото, защото е много сложно да се обясняват такива неща, а всичко трябва да е поднесено, така че „хората да го разберат“.

Ето защо даването на филия бел хлеб на изгладняла бездомна булонка на улицата, заснето с телефон, може да мине за добра новина и да роди легенди.

Повишаване на тон на собственото ви дете

Неслучайно на всякакви публични места ще видите как 4-годишни дечица унижават публично измъчените си родители, докато вторите им говорят почти на „вие“, понеже на дете се крещи само по време на нервен срив и само между 4 стени у дома.

„Жорко, би ли слязъл от главата на този непознат чичо, маме, не е възпитано така, пиле“ – любезна майка, приела крайно либерален метод на възпитание, който изключва възпитанието, прошепва нежно на своето отроче, докато същото насилва непознат възрастен човек физически пред хората.

Това може би ще изтече като клипче във фейсбук групата „Чул-недочул край Враца“, но пак е по-добре от това да си стегнеш детето пред хората, някой да те види и после да те коментират в булевардно токшоу единствените българи, раждани през соца, на които явно техните никога не са им викали, камо ли да са яли шамари в живота си… Не…

Изброените дотук положения и ситуации крият висок риск от спонтанна слава, но има и много други неща, които неочаквано биха ви докарали до същия резултат. Например:

 • Показване на среден пръст от кола
 • Абитуриентски бал
 • Псуване на висок глас
 • Бъркане в носа на светофар
 • Откъсване на стрък липа за косите на любовта на живота ви от дърво, което не е ваше
 • Квасене на кисело мляко в домашни условия
 • Бягане в парка
 • Всяко нещо, което всъщност не е нищо особено
 • Хвърляне на сутиени по сцената
 • Околосветско пътешествие
 • Пътешествие до Охридското езеро

Може и да не влезете в новинарска емисия, но ако в рамките на 3 месеца достатчъно често участвате в някоя от изброените активности, то поне в развлекателно коментарно предаване с бивши футболисти/мис Бъгларии/гимнастички/, настоящи стожери на мисълта, ще ви поканят. Да разкажете.

Славата никога не е била по-близо до обикновения българин! Живей на мига, моментът е сега, ти можеш, бъди себе си!

Еби му майката…

 
 

„Имаш четка, имаш цветове – нарисувай си рай“ по рецепта на Никос Казандзакис

| от chronicle.bg |

Никос Казандзакис е гръцки писател, чието творчество включва романи, есета, поеми, трагедии, пътеводители и не на последно място преводи на произведения като Дантевия „Ад“ и „Фауст“ на Гьоте. Смятан е за един от най-знаковите гръцки писатели и философи на ХХ век.

Роден на днешната дата през 1883 г. в териториите на тогавашната Османска империя, Казандзакис прекарва по-голямата част от живота си извън родната Гръция, с изключение на годините на Втората световна война.

Някои от романите му се занимават с историята и културата на собствената му страна и връзката между човека и Бога. Двете пъти е номиниран за Нобелова награда за литература, а през 1975 г. за един глас не успява да спечели и наградата е връчена на френския писател Албер Камю.

По случай рождената дата на автора на романи като „Алексис Зорбас“, „Капитан Михалис“ и „Последното изкушение“ събираме тук малка част от необятното му творчество. 

nikos-kazantzakis

„Почувствах още веднъж колко простичко и достъпно нещо е щастието: чаша вино, печен кестен, звуците на морето. Нищо повече.“

„Истинските учители са тези, които използват себе си като мостове и канят учениците им да минат по тях.“

„Имаш четка, имаш цветове – нарисувай си рай.“

„Идеалният пътешественик винаги си създава идеална страна, към която да пътува.“

„Единственият начин да служиш на себе си е да служиш на другите. Или да се опитваш да ги спасиш – това е достатъчно.“

„Ако бях огън, щях да горя. Ако бях дървосекач, щях да сека. Но съм сърце и затова обичам.“

kazantzakis-thumb-large

„Само една жена съществува в този живот – една жена с безброй лица.“

„Идваме от тъмната бездна и свършваме в тъмната бездна. Краткият период, в който има светлина, наричаме живот.“

„Човек има нужда от малко лудост, в противен случай никога няма да се осмели да среже въжето и да бъде свободен.“

„Красотата е безмилостна. Ти не я гледаш. Тя гледа в теб и не прощава.“

„Горчива е бавната раздяла с хората, които обичаш, по-добре да отрежеш изведнъж като с нож и да останеш отново сам в естествения климат на човека – самотата.“

„Тъй като нямам договор с определен срок с живота си, отпускам спирачката, когато стигна при най-опасната стръмнина. Животът на всеки човек е една железопътна линия, с нагорнища и надолнища, и всеки разумен човек пътува по нея със спирачка.“

Kazantzakis-Tribute-1140X530_show_inner

„Всичко, което е необходимо, за да се чувствате, че тук и сега е щастието, е просто и скромно сърце.“

„На врата на глухия можеш да чукаш цяла вечност.“

„Бог сменя образа си всеки миг. Благословен е човекът, който може да го познае във всичките му образи.“

„Какво е любовта? Не е състрадание, нито доброта. Добротата са двама души – един, когото го боли и един, който лекува. В добротата са двама – този, който дава и този, който получава. Но в любовта е един. Смесват се двамата и стават един човек. Не се открояват. Егото се заличава. Любовта ще ги уеднакви, за да станат едно…“

 
 

Отиде си морякът от популярната снимка „V-J Day in Times Square“

| от chronicle.bg |

Американският моряк, който целува непознато момиче на Таймс Скуеър в Ню Йорк, празнувайки края на Втората световна война в популярната снимка V-J Day in Times Square, почина на 95 години.

Джордж Мендоса целува 21-годишната Грета Цимер Фридман на VJ Day (Victory over Japan Day – Денят на победата над Япония, от англ. ез.), а изображението им става иконично за този период от историята на Съединените щати.

Кадърът е снет от Алфред Айзенщад за списание Life. Самият той си отива през 2016 година, на 92.

Дъщерята на Мендоса, Шарън Молюр, каза, че баща й получава гърч след като пада в старческия си дом в Мидълтаун, Роудд Айлънд.

Фотографът разказва как вижда моряк, който тича сред тълпата на 14 август 1945 година и хваща всеки, който му попадне. „Аз тичах пред него с моята Leica и се опитвах да хвана хубав кадър, но все не успявах. В един момент обаче, неочаквано, видях, че хвана нещо бяло, обърнах се и ги щракнах. Ако мединската сестра беше с тъмни дрехи, никога нямаше да мога да направя снимката.“

Грета Фридман, работи като асистентка в зъболекарски кабинет, казва, че разбра за фотографията чак през 60-те години. „Не беше кой знае каква целувка. Някой просто празнуваше, нямаше нищо романтично.“

Не всеки обаче вижда снимката като нещо положително. Въпреки че тя е всеприета като момент на искрена радост, в модерните времена тя може да се счете за, както пише списание Time: „документиран акт на публичен сексуален тормоз.“

 
 

Момче излюпи патешко яйце, купено от супермаркет

| от chronicle.bg |

Чудили ли сте се някога дали е възможно да излюпите яйце, купено от магазина? Разбира се, че сте с чудили. 

Уилям Аткинс, на 14 години, от Уест Мидландс, Великобритания, си купува 12 патешки яйца на свободни патици от магазина. Вкъщи той поставя яйцата в специален инкубатор, който взима от eBay за 40 паунда и ги оставя там за 3 дни, докато не долавя пулс в едно от тях. Аткинс каза пред Daily Mail: „От този момент натам неизлюпеното пате растеше все по-голямо всеки ден.“

sei_52301713-c2a8

4 седмици по-късно патето се излюпва. То се казва Джеръми и за кратко ученикът се грижи за него като домашен любимец. Майката на Уилиям също остава изненадана, но решава, че не е добре момчето й да има пате като домашен любимец в стаята си и затова, когато пораства малко, го дават на местна ферма.

Това е третият опит на Уилям, който преди това е правил същите опити с пъдпъдъчи и кокоши яйца. 

Производителят на патешките яйца, които момчето използва, Клерънс Корт, признава, че е възможно да се излюпи някое от яйцата му, но е много трудно. Говорител на фирмата каза: „Разделянето на мъжките от женските патици става на ръка от няколко висококвалифицирани служители. Грешките обаче са неизбежни, Държим животните на малки групи, които могат да излизат навън. Докато са на открито, понякога се случва патиците да привлекат внимание то на някой див паток. Така въпреки че като цяло е много рядко женските патици да срещнат мъжки, това все пак е възможно.“

„Оплодените яйца са безопасни за консумация и без специална инкубация е напълно невъзможно да се различат от неоплодените яйца.“

 
 

Apple също планира сгъваем телефон

| от chronicle.bg |

Apple подаде документи за патент на сгъваемо устройство, от което предполагаме, че компанията иска да направи iPhone подобен на Samsung Galaxy X Fold.

В документите можем да видим дизайн на сгъваем на две телефон. Или може би таблет?

screenshot-2019-02-19-at-12.32.54-5972

Дизайнът се казва „мидена черупка“ и е значителна стъпка спрямо предните телефони на Apple. Самият документ обаче сам по себе си не означава, че можем да очакваме подобна технология през октомври, когато компанията традиционно представя новите си продукти.

При Samsung обаче нещата са ясни – очакваме сгъваем телефон и то съвсем скоро.

Имаше всякакви слухове около смартфона на Samsung (както винаги), но компанията още миналата година ни показа как би изглеждал, а след това го видяхме и в рекламно видео. Но все още нямаме официална информация за капацитетите на устройството.

Знаем само, че разгънат дисплеят, който се казва Infinity Flex, ще е 7,3 инча (18,5 сантиметра).

През 2018 година стартъпът Royole пусна FlexPai, който има сгъваем 7,8-инчов екран.