shareit

Не ни трябва Великобритания, когато си имаме…

| от Мартин Дамянов |

Великобритания е чао. Анализи на вота  „Leave“ няма да правим, защото е смешно поводът за вота да му прави анализи. Нека помислим за най-страшното – като ни наложат визи. Какво ще правим тогава? Ами… зависи какво ви се прави.

Искате да отидете на ваканция, например. Много зависи каква. Ако искате да разглеждате забележителности като Стоунхендж, вашето място положително е Италия. Там е по-красиво. Има готическите архитектури, а всичко останало в Англия го има и в България. Например Бъкингамският дворец много прилича на Факултета по журналистика в София. Дори съм чувал, че ги бъркат.

Разбира се, руини като Стоунхендж има и в екзотичен Багдад. Багдад е бил културно средище едно време. Вярно, преди много време, но като се замисли човек, всички културни средища са от едно време.

Ако искате просто да се напиете като примат, за вас е Сърбия. Ей го къде е. Дори да отидете с кола и да се напиете, може да се приберете пеша до вкъщи.

Миналата година там ме почерпиха с една гроздова ракия, която беше толкова евтина, все едно гроздето им расте по дърветата. В крайна сметка, съвсем нормално е да искате и от двете – и пиене, и Стоунхендж. Тогава идете в Гърция.

От друга страна, може да искате да учите във Великобритания. Адекватната ви преориентация много зависи от това какво искате да учите. Ако обучението ви изисква заучаване на цифри, изберете държава, която произвежда коли. Ако не изисква заучаване на цифри, изберете държава, която произвежда вино. Ако горе-долу изисква цифри, но не съвсем, и не е медицина, учете тук. Ако искате да учите медицина, учете където ви падне, но работете в държава, която произвежда и вино, и коли.

Островът е привлекателна дестинация и за търсещите работа. Искат се всякакви хора – строители, чистачи, футболисти… Но вие недейте да ходите в Англия. Хубавото на изтичането на мозъци от България, е че тръбата пръска навсякъде. Най-елементарното, което можете да направите, е да проверите в коя държава има най-много успели българи, да заминете там и да станете преводач. Не ви трябва Англия. Дори е по-добре да изкарате Зелена карта и да работите в САЩ. А докато сте там, минете през Бостън и хвърлете една торбичка чай от пристанището. Ей така, за доброто старо време.

Искате да видите кралицата? Купете си марка.

Може би вие сте пътешественик и искате да обиколите света? Пак може да се разминете без виза. Ако вече сте посетили Индия, Австралия и Канада, все едно сте били във Великобритания. Заради десетките си колонии, музеите на тази страна до голяма степен приличат на заложна къща. Всичко в тях е крадено. Дори вероятно ако докажете, че сте обиколили всички бивши колонии на Британия, може автоматично да спечелите покана да пиете чай в кралския двор и да галите коргитата на кралицата.

А може би имате друга причина да посетите Страната на неизгряващото слънце. Може би имате едно много хубаво желязо на тавана и искате да избухате Найджъл Фараж през лицето с него. Отивате в посолството на Германия. Там казвате на някого за светлите си планове. След това вероятно ще бъдете отведен в тъмна стая, където да обсъдите детайлите и дали да не ползвате тяхното желязо.

Последната причина, за която мога да се сетя, е и най-малко вероятната – да си намерите половинка на Острова. Недейте да си търсите половинка на Острова – чужденците започват прогресивно да намаляват, а за местните британци свещен съюз няма.

 
 
Коментарите са изключени