shareit

Най-дразнещите участници в движението през погледа на един шофьор

| от |

1. Велосипедистите-скандалджии

Те са винаги онеправдани, защото се движат на две колела, а не на четири. Физическата уязвимост им дава право да не спазват закона и обичайно всички шофьори на автомобили се опитват да ги премажат. Носят се на крилете на самочувствието, че опазват природата и не се свенят да гледат лошо шофьорите на автомобили, които изхвърлят вредни газове в атмосферата. Ако сте в автомобил и не спрете на пешеходна пътека, която велосипедистът пресича върху колелото си (въпреки че по закон той трябва да слезе от велосипеда), за да му дадете път, очаквайте реката Стикс вербално да се излее върху вас.

2. Пешеходците – регулировчици

Те се отличават със своята щедрост и обичат благородно да пускат колите да минат пред тях. Ако спрете на пешеходна пътека, те решават, че не искат да минават точно в този момент и великодушно ви правят жест да продължите. Тяхната мечта вероятно е била да станат катаджии, но злата съдба ги е завъртяла в своята безпощадна центрофуга и ги е превърнала в счетоводители, адвокати, журналисти, продавачи и касиери.

3. Рязко спиращите на жълто

Тези шофьори спазват правилника за движение по пътищата дори когато рискуват ПТП. Обичайно те се движат към светофара със скорост около 80 км/ч, но ако той изненадващо грейне в жълто, рязко набиват спирачки, събирайки върху задницата на колата си още минимум три автомобила. Като бонус, нанизаните на шиш коли отзад, автоматично са виновни за катастрофата, защото са отзад. А изключая някои еротични случки, този, който е отзад, винаги е прецакан.

4. Отказващите мигача

Мигачът не е външен орган, който се разполага върху клепача, за да може да намигате на красиви жени. Той е една малка ръчка, която обикновено се намира вляво от шофьора, в непосредствена близост до волана. Нейното леко натискане дава сигнал на останалите участници в движението, че този шофьор се кани да завие в някаква посока и дори посочва в коя. Мигачът е хитро изобретение на автопроизводителите, но в последните години той някак излезе от мода и напредничави шофьори решиха, че използването му води до преждевременно оплешивяване и усещане за looser-ство. Така те започнаха да отказват използването му, ставайки непредвидими за околните, което често създава предпоставки за конфликт.

5. Мотористи със суицидни нагласи

Мотористите, подобно на велосипедистите, се придвижват на две колела и по същия начин изискват да бъдат пазени заради по-голямата си уязвимост.  Част от тях изискват това, докато задминават автомобил с около 240км/ч, обграждайки го от двете страни, порейки асфалта на задна гума и рисувайки върху пътя спирали между колите, движещи се едновременно в три ленти. Екстремните мотористи обикновено скандират, че не искат да умрат млади, но в същото време се държат като ненавременната смърт да е тяхната най-свидна цел, което обърква останалите участници в движението.

6. Бягащите пешеходци

Не, не тези, които бягат, когато ги гониш с колата, за да ги блъснеш. В случая става дума за пешеходците, които бягат по пешеходната пътека, все едно отзад ги гони колата Кристин (от едноименния роман на Стивън Кинг). Пешеходните пътеки обозначават местата, на които пешеходците могат да пресекат спокойно и неистовото тичане по тях създава у шофьорите чувство на неудобство.

7. Бързо шумящите

Обикновено бързо шумящите са шофьорите на стари автомобили, които много искат да карат нови и спортни коли, но нямат пари да си ги купят. Те не могат да накарат автомобила си да се движи с повече от 100км/ч, но за сметка на това шумят като за цял отбор на Формула 1, натискат газта, карат гумите да свият и се чувстват велики. Само че не са.

8. Агресивните селяни

Всички познаваме проявленията на тяхната агресия: долепване до задницата на колата с присветкване, невротично блъскане по клаксона, мазни псувни, летящи от отворения прозорец, нагло засичане др. В повечето случаи те са от Хасково, продали са нивите на дядо си и са си купили Audi или BMW на старо, с което да превземат големия град. Няма да го превземат, но могат хубавичко да опънат нервите на по-скромно движещите се.

9. Нерешителните с очила

Учените не са открили причините за това, но шофьорите, които носят очила с диоптри, обикновено са по-нерешителни и дезориентирани от тези, които носят лещи или имат здрави очи. Те често не могат да решат в коя лента да карат, накъде да завият, дали да спрат или да продължат да се движат, и създават впечатлението, че не са наясно защо са в този автомобил и какъв е смисълът на жизнения им път.

10. Пушещи мацки с ноктопластика в джип

Пушещите мацки с ноктoпластика в джип, за по-кратко наричани ПМНД, пушат, имат ноктопластика и седят в джип, но трудно шофират. Те го наричат джип, но марката обикновено не е Jeep. В живота те наричат калкулаторите – елки, електрическите пиана – йоника, а горнищата на анцузите – горнички. ПМНД демонстрират индиферентност към пътната обстановка, тъй като шофирайки, се занимават с по-важни неща през смартфоните си. Добре е да бъдат избягвани на пътя, защото мъжете им традиционно имат яки ръце и бетонирани мускули.

11. Бесни, страшни пенсионери

Не е хубаво човек да дискриминира, но след една определена възраст, например 103 години, е хубаво шофьорът да не може да си поднови книжката. Възрастта не е порок, но неизбежно върви с някои физиологични неприятности, като нарушеното зрение, намаления слух, забавените реакции, невъзможността за вземане на светкавично бързи решения, треперенето на ръцете др. Бесните, страшни пенсионери шофират по-лудо от пичовете в „Бързи и яростни“, блъскат други коли, улисани в бързане към Здравната каса, и често правят неадекватни неща. Да, пенсионерите са нашите родители и заслужават грижа и уважение, но не и запазено място на булевард „България“, където могат да създадат ситуации.

 
 
Коментарите са изключени