shareit

Може ли Рами да изиграе Фреди?

| от Големият Лебовски |

Дебютният тийзър трейлър на„Бохемска рапсодия“ – биографичния музикален филм за Фреди Меркюри и Queen – има около 12 милиона гледания за десетина дена в YouTube. С повече от 300 хиляди харесвания и едва 7 хиляди „дислайка“, първата масова реакция към продукта може да се окачестви като топла и положителна. Особено за противоречив проект, който премина през ада на проблемна продукция, отпадане на голямата звезда в много ранен етап и смяна на режисьор в последния момент.

Но при по-внимателно разравяне из коментарите, форумите и блоговете се откриват притесненията на много хора, мариновани в магията на Меркюри, че този биографичен филм е последното нещо, от което легендарното наследство на рок исполините от Queen се нуждае. Бандата, която драматично промени културния пейзаж на популярната музика и владееше света през 70-те и 80-те години все още упражнява огромно влияние върху милиони хора. Естетиката на Фреди и Queen е твърде жива и силна и изглежда напред във времето си. Музиката и клиповете са експериментални, новаторски, пионерски. Звукът е свиреп и безкомпромисен. Бравурната артистичност на Меркюри е без паралел и отвъд имитацията.

fredy and Rami-Malek

Може ли един студиен филм направен „по правилата“ на престижния биографичен жанр да обхване колосалната енергия на природна сила като Queen. Как е възможно да си представим друг човек в кожата, костюмите и мустаците на зъбатия гений от Занзибар? Британецът с ирански произход Фарук Булсара покори планетата в плътта на Фреди Меркюри – рок божество, призовано от дълбините на митичното му въображение и талант. Сега наистина ли очакваме американецът с египетска кръв Рами Малек да изиграе/изживее явлението Меркюри, да ни накара да повярваме, че пред претворената с компютър стохилядна тълпа е изправен най-магнетичният вокал в историята на рок музиката? Това не просто е трудна задача. Това е непосилна мисия, според мнозина.

В самото начало ролята беше предвидена за прочутия с политически некоректните си комедийни каскади провокатор Саша Барън Коен. Той имаше уникална способност да изобретява едновременно пълнокръвни и пародийни персонажи. Но щеше ли да се справи с Меркюри? Никога няма да разберем защото той отпадна твърде рано след творчески противоречия с живите членове на Queen и музикални продуценти на филма „Бохемска рапсодия“ Брайънн Мей и Роджър Тейлър.

Преди години всички очакваха, че Коен ще се опита да представи един нетрадиционен поглед към невероятния образ на Фреди Меркюри. Артистичният риск можеше да завърши с хардкор провал, но имаше шанс и да бъде свеж полъх в застоялия въздух на биографичните драми за мъртви музикални величия. Тогава феновете на комика твърдяха, че той няма да се опитва да бъде екранен клонинг на Фреди а ще търси възможността да изгради една своя и лична версия на „по-големия от живота“ образ на Меркюри. Критично настроените хора отвърнаха, че подобен експеримент е готова рецепта за катастрофа.

Сега интерпретацията е в ръцете на Рами Малек. Трейлърът подсказва, че „Бохемска рапсодия“ ще погледне към бандата и нейния велик вокал в по-конвенционален ключ. Кадрите са лъскави, пипнати полирани и предлагат това, което се очаква от престижен биографичен филм за легендарна рок група. В някои от тях и за секунди, Малек поразително напомня на Меркюри. Но в други усещането е все едно гледаш скъп cosplay с внимание към детайла. Имитация, която оставя усещане за риалити.

Някои актьори наистина са „заковавали“ своите версии на иконични артисти. Най-ярките примери в това отношение са Вал Килмър като Джим Морисън в „Доорс“ и Джейми Фокс като Рей Чарлз в „Рей“. Но това е Фреди Меркюри. Той е на съвсем друго, съвсем собствено ниво. Хората, които реагираха хладно или неутрално на иначе успешно приетия тийзър трейлър на „Бохемска рапсодия“ изтъкват вродената в самия оригинален материал невъзможност за наистина задоволително творческо претворяване. На всеки сто коментара в духа на „Най-после“ се открива скептичното цъкане с клавиатура – „Защо по дяволите, кому бе нужно?“.

Най-сигурното добро, което филмът може да направи е да ни върне към първообраза – клиповете, интервютата и грандиозните концертни изпълнения на Queen. Истинският Фреди е запечатан в тонове качествени документални кадри. Всеки мозък може сам да си монтира филма на неговия кралски, трагичен, неподражаем живот.

promo-teaser-and-poster-for-the-queen-biopic-bohemian-rhapsody

 
 
Коментарите са изключени