shareit

Мокрищка конвенция за правата на кучето

| от |

Нека ви разкажа една история за Хитлер и кучетата му.

Веднага щом нацистите идват на власт през 1933 година, започва да прокарва закони за защита на животните, някои от които все още са действащи. Например, в нацистка Германия хората, които се държат зле с животните си, могат да получат 2 години затвор. Нацистите забраняват производтсвото на луксозния пастет от гъши дроб, както и пробиването на ушите и опашките на кучетата без упойка. Те също така силно ограничават научните експериментите с животни, а също и въвеждат рестрикции при убиването на животни за храна.

Нацистката партия е първата, която приема закон срещу насилието на животни във филмовата индустрия.

Херман Гьоринг казва, че „ще прати в концентрационен лагер всеки, който си мисли, че може да третира животните като собственост“. Хайнрих Химлер пък веднъж попитал доктора си, който бил ловец: „Как намираш удоволствие в това да стреляте в гръб горкото същество, което се разхожда в гората… Това всъщност е убийство.“

Няколко години по-късно…

Освен фелдфебел от немската армия Фриц Торноу е и личният кучкар на Адолф Хитлер. Той е и един от последните хора в бункера на фюрера преди войниците от Червената армия да го заловят.

Фриц имал задачата да се грижи за любимата на Хитлер немаска овчарка Блонди, малките й, както и кучетата на Ева Браун. Отделно той самият имал собствен дакел.

В последните дни на Втората световна война, Франц Торноу бил един от малкото останал персонал в бункера на фюрера. На 29 парил 1945 година Хитлер научава за смъртта на Бенито Мусолини – публично екзекутиран от италианските партизани. Това и фактът, че Червената армия скоро ще намери бункера засилват желанието му да не бъде залован жив. Фюрерът обаче изпитва съмнения в хапчетата цианид, дадени му от SS и Хайнрих Химлер.

За да се увери в тяхната потентност, той нарежда на доктор Вернер Хасе да изпробва едно от хапчетата върху немската овчарка Блонди. Торноу е този, който държи устата на животното отворена, докато Хасе дава цианида.

Според доклад, поръчан от Йосиф Сталин и базиран на очевидци, след като Блонди умряла от хапчето на Торноу било наредено да застреля и четирите малки кученца. Той убива и кучетата на Ева Браун, както и своя собствен дакел, след като тя и Хитлер се самоубиват в бункера.

 

Та затова ни трябва закон за тези неща – защото гледните точки се променят с различните събития и трябва текст, който да ни напомня за времето, когато сме били обективни по въпроса.

В момента е късно за „Мокрищка конвенция“ и затова триъгълникът от потенциални виновници куче – стопанин – родители на дете ще си остане равностранен.

 
 
Коментарите са изключени