shareit

Мъжете не могат да боледуват

| от |

И в боледуването, като във всичко останало, си има правила. Спазването им изисква някои елементарни разграничения: например хремата не е левкемия, а синдромът на Хънтингтън не е ларингит. За гнойна пъпка на брадичката не се ходи на лекар, но за необичайна подутина с размер на кокосов орех на корема – се ходи. Температура 36.9 не е висока температура и не изисква болничен лист, докато ходенето на работа с 39.5 е тъпотия.

Повечето жени разбират тези правила на боледуване и ги спазват, но мъжете са съвсем друго нещо. Обикновено силният пол се лашка между двете крайности: неистова хипохондрия с хипер дразнеща загриженост за собственото здраве, и тотално неглижиране на подозрителни симптоми.

Предлагаме няколко съвета за двете групи и гарантираме, че спазването им ще доведе до по-голямо семейно щастие:

За мъжете, за които остра хрема е синоним на премортално състояние:

1. Ако усетите свирепите симптоми на драскането в гърлото и лека тежест в главата, не изпадайте в паника. Най-вероятно сте настинали. Настинката, или т.нар. остър вирусен назофарингит, не е животозастрашаващо състояние.

2. Не е задължително да реагирате на леко открехнатия прозорец с паническо подсмърчане: въздухът не убива. Поне не в умерени дози.

3. Болките в корема могат да се дължат на изключително много неща, като ракът на стомаха е в топ 3 на последните от тях. Все пак, ако болките са много силни или персистират, трябва да отидете на лекар.

4. Колегите, които ходят на работа с течащ нос и кихат в офиса не са лоши хора. Може да не са преценили ситуацията правилно, но все пак, не ги гледайте на кръв. И без това им е гадно.

5. Хващането на дръжката на вратата е в голяма степен рисковано заради всички малки бактерийки и микроорганизъмчета, които живеят на тази дръжка. Но ако слагате специална ръкавица всеки път щом посегнете към вратата, изглеждате като маниаци. Не в готиния, тийн смисъл на думата.

За мъжете, които винаги се оправят сами, защото нали…са мъже

1. Уважаваме това, че не звъните на личния си лекар в секундата, в която се прокашляте, но някои симптоми наистина изискват лекарска намеса. Например, температура над 39 градуса в продължение на няколко дни. Не разчитайте да се окажете издръжлив като Рамбо и по-добре бягайте в поликлииката преди да са ви се преципитирали белтъците.

2. Годишните изследвания не са „лейм“

3. „Да се оправиш сам“ може да звучи добре в някои случаи, но повръщането на кръв със сигурност не е един от тях

4. Не е срамно да си болен. Освен ако не е „от срамни въшки“, но те пък не са точно болест

5. Отказът от „ходене по доктори“, когато се налага, значително вреди на вашите близки

 
 
Коментарите са изключени