shareit

Колело в града for Dummies

| от Мартин Дамянов |

В тази прехвалена и недопсувана жега вариантите са два. Единият е да се възползваме от напредъка на науката и да си купим вентилатор – устройство, което блъска въздуха във вас. Другият е да се възползваме от напредъка на науката и да си купим колело – устройство, което блъска вас във въздуха.

Но за какво ни е този странен апарат и как можем да си послужим с него?

В естествената си среда колелото е красива вещ. Различаваме мъжкия от женския екземпляр по тръбата. Малките се раждат с 4 крака, но с времето губят два от тях в зависимост от интелектуалните капацитети на реципиента си.

Освен че могат да бъдат обект на бракониерство, питомните екземпляри трябва да носят звънци. Иначе законът предвижда глоба от 30 лева (съвсем сериозно е това). Ако нямате звънче, значи вие сте един нехранимайко и пройдоха! Сигурно дори не слизате от колелото, когато пресичате на пешеходна пътека (както всъщност трябва)! Сигурно сега карате колело, щото сте продали колата си за 1 долар през 97-а година! Вие съсипахте държавата!

На разположение на велосипедистите са т. нар. велоалеи. Имайте предвид, че велоалеите не са паметници на културата и понякога хората ще паркират върху тях. Не го приемайте лично, не бъдете емоционално нестабилни по въпроса. Не сте загубили нещо сакрално. Това е велоалея, не е Рилския манастир. Баба ти едно време само по велоалеи е карала!

В случай че ви откраднат колелото, имате следните варианти, подредени по низходящо ниво на оптимизъм:

– Проверете на битака и на Женския пазар дали не са го продали там.

– Пуснете снимки на колелото в социалните мрежи с точно описание къде е било, кога и какво му се е случило.

– Принесете мокри кърпички и чиста тениска в жертва на бога на велосипедите Колелоки; той ще ви върне откраднатото, ако сте Избрания.

– Подайте оплакване в полицията.

Карането на колело е полезно за здравето и околната среда, но все пак трябва да признаем, че колите имат някои предимства пред велосипедите.

Велосипедът няма багажник. Дори и да си кажете: „Ама аз си имам раница!“, тогава отново велосипедът няма багажник – вие имате багажник. Велосипедът няма и покрив. Дори и да си кажете: „Ама аз си имам шапка!“ – велосипедът няма покрив, вие имате покрив. Колелото няма място за преспиване. „Ама аз си имам палатка в гореспоменатата раница!“ Отново… Абе вие сте си половин кола направо!

Редно е да споменем и водното колело. То прилича на леген и е досадно бавно на сушата, почти непотребно, освен, разбира се, ако не го използвате за леген. Карайте велосипеди.

 
 
Коментарите са изключени