shareit

Кой реши, че те са грешка?

| от |

Всяко чудо за 3 дни. Е, днес е третия ден. 

Преди 3 дни Азис пусна новата си песен, в клипа на която се снима националното богатство, актрисата Цветана Манева. И настана огън! Огън, както и много пъти преди. Така беше с Гери-Никол, със Сузанита Мурад, с още куп хора. С Мишо Шамара преди години… много са, колкото си щеш.

Но ентъртейнмънтът е като да счупиш крак – иска внимание.

Част от наратива на чалгата (и въобще на голяма част от комерсиалната музика) е да предизвиква. Ако предизвикването работи – чудесно, дайте още предизвикване! Провокации! Както самият Азис каза веднъж при Слави (!): „Може да цепиш земята от пеене, но ако не си скандален, няма да успееш“.

Кой каза, че са грешка? Те не са грешка. Те са резултат. 

mistake

Ние сме виновни за чалгата, не Азис. Хората, които решават, че чалгата е лоша, са хората, които правят чалгата успешна. Разни нервни лелки там. Чалгата е резултат и от пиара си. И резултатът е верен за предпоставките, които сме му задали като общество. Вината, причината, поводът за чалгата сме ние. И защото харесваме песните (като общество), и защото не правим и най-вече не слушаме друга и по-хубава музика, и защото се впечаляваме от провокации. Срамна черта на обеществото ни, равна на безотговорността и мързела, е впечатлението от провокации.

Има едно крю, казва се So Called Crew. To e рап група на практика. Там пее един човек, чийто псевдоним е Жлъч. В една от песните си (Немилост) той казва: „ше оставим пеленака да седи оакан“. Следващия път, когато някой ви провокира, обърнете му гръб. И без това коментарът ви реално не е от значение и няма да спре нищо, а точно обратното. Ако видите локва на улицата и не ви харесва, не се въргаляйте в нея и после да се оплаквате, че имало локва. Направете нещо, за да няма локва. Никой не иска да летите и да се биете с дъждовни облаци. Направете нещо, за да няма локва, колкото и малко да е то.

 
 
Коментарите са изключени