Някои журналисти са за бой

| от Мартин Дамянов |

Днес за пореден път българските журналисти, или по-точно – екшън репортерите, ни напомниха, че да, някои журналисти за бой.

В една трагедия, каквато е днешната катастрофа край Вакарел (тъжната равносметка: 6 загинали и 22 ранени), прекалено грозно за пореден път лъсна лешоядния глад на телевизионните репортери за драми и трагедии. Гледката на напористи журналисти с приповдигнат дух, които се бутат сред ранените и полицаите и задават нелепи въпроси, не е нещо ново. Но всеки път е отвратителна.

Да не гледаш телевизия стана толкова модерно, че скоро хипстърите ще започнат да си купуват телевизори. До голяма степен причината е в шоутата и предаванията, но журналистите също дадоха своята стабилна лепта.

Това, което правят журналистите, се гледа по-строго от това, което правят спортистите. Ако си спортист и не си вършиш нещата добре, това е разочароващо, ала някак можем да го преглътнем. Но ако си журналист и не си вършиш работата добре (или още повече – очевидно зле), това е просто отблъскващо! 

На един добър журналист му трябва най-напред природно заложено любопитство към нещата. Ако нямат такова или не са си обучили такова, работата скоро им омръзва и започват да я вършат с нежелан напън или още по-зле – без никакъв. Това е свръхдразнещо и непрофесионално. Тези хора трябва да бъдат държани настрана и под внимание, защото е по-лесно да редактираш един човек, отколкото да спреш цял народ да иска да го набие.

А за това – причини много!

Рови в раните на хората

„Как се почувствахте, когато дъщеря ви умря?“ Как може да се е почувствала, за бога! Малко гладна? Изчезвай оттам!

„Ето, хората ги вадят буквално изпод автобуса. Как се почувствахте като буквално изваден буквално изпод автобуса? Ама господин полицай, оставете ни да си вършиме работата! Спокойно, спокойно, спокойно, спокойно, спокойно, спокойно, спокойно, спокойно, спокойно, спокойно, спокойно, спокойно. Спокойно.“

Прекъсва събеседника си

Много отговори изискват изясняване на контекста на ситуацията. Когато попиташ нещо интервюирания и той ти изложи детайлите около ситуацията, не го прекъсвай преди да е дал същинския отговор.
Журналистите прекъсват обикновено, защото имат време, в което трябва да се сместят. Когато още в началото започнеш да сечеш госта си на пика на отговора му, това показва само, че не го слушаш или ти е все тая. Две неща, които дразнят.

Очевидно е пристрастен

Хората казват, че хората са тъпи, но всъщност не всички хора са чак толкова тъпи. Личи си, когато имаш мнение и задаваш един и същ въпрос няколко пъти, по няколко различни начина, за да накараш човека отсреща да ти даде отговорът, който искаш. Това не е журналистика, а някаква лична свада.

Преувеличаване

През август нищо не се случва никъде, новините си текат. Заради тази оскъдица, емисиите чество включват новини от величието на „Врачанец преби заек с мотика“. И се започва:

– Тук сме пред къщата на човека, убил с мотика заек на нивата си, след малко ще говорим с него, защото той отиде да се преоблече. Припомняме ви, че заекът беше убит посредством неустановен брой удари с мотика. Мотиката е стандартна, негова собственост е на човека. Съседите твърдят, че той е спокоен и никога не е създавал проблеми… А, ето го и него, здравейте, защо убихте така този заек?

– Едеше компиро и я го намерих и го утепах.

* тук микрофонът се задържа пред лицето на човека с неизказана молба за още информация; репортерката и мъжът се гледат известно време в тишина преди тя да разбере, че заекът е изял картофите на човека и толкоз*

– А не ви ли е срам?

– Да ме е срам? – човекът не разбира връзката между преждевременната кончината на животното и чувството за срам.

И така нататък, и така нататък.

Журналистическата професия масово се облагородява от самите журналисти с аргумента, че те са носители на свободата на словото. И това е така, но трябва да припомним, че свободата на словото е, за да се изказват добре обмислени, информативни и стойностни мнения, а не каквото ни падне. Иначе за неща като АЕЦ Козлодуй ще могат да дават мнение неща като Тризначките. Сега искаме да ви покажем картинка от фейсбук, която описва магистралния журнализъм на АМ Тракия.

DaqeZZPWAAAdvFF

 
 

Скоро ще ядем изкуствено месо

| от chr.bg |

Учени от холандската прохождаща компания „Моса мийт“ получиха финансиране от 10 млн. долараза стартиране на промишленото производство на изкуствено телешко месо, което ще служи за пълнеж на хамбургери, пише в. „Дейли мейл“.

Новата продукция може да се появи на пазара през 2021 г., а първите клиенти на „Моса мийт“ ще станат ресторантите. Методът за създаване на изкуствено месо е сравнително прост.

Синтетичното телешко се получава чрез стволови клетки от мускулна тъкан на обикновени крави. След това клетките, които притежават способността да се регенерират, се култивират в разтвор с хранителни вещества. Подобна храна първоначално беше разработена за космонавтите, но много скоро пролича нейният търговски потенциал.

Специалистите изтъкват, че след няколко години подобни продукти ще престанат да бъдат нещо необичайно, а освен изкуствено телешко е възможно да се появи и изкуствено пилешко месо.

 
 

Напълнява се единствено от мазнините

| от |

Мазните храни в голямо количество са единствената причина за напълняване, а не прекаляването с въглехидрати и протеини, съобщи в. „Дейли мейл“.

Учени от университета на Абърдийн и Китайската академия на науките направиха откритието с мишки. Гризачите, получавали много мазнини, поглъщали най-много калории, защото мазнините стимулират центъра за възнаграждения в мозъка.

Основен недостатък на изследванията на ефекта на диетите с хора е, че повечето не продължават достатъчно дълго, за да бъдат изводите достоверни. Тестовете с генетично сходни животни, като мишките, могат да насочат към верните отговори.

Ръководителят на екипа проф. Джон Спикман каза, че резултатите дават „добра насока“ за ефекта на различния начин на хранене върху хората.

Учените са експериментирали с 30 различни диети, давани на мишките за период от три месеца, равни на девет човешки години. Всяка от тях била с различно съдържание на мазнини, въглехидрати и протеини.

„Резултатите са недвусмислени – мишките напълняваха единствено когато получаваха повече мазнини – каза проф. Спикман. – Единствено мазнините стимулираха центровете за възнаграждения в мозъка и повече ядене.“

Мишките, получавали много въглехидрати – до 30 процента от дневните калории, не напълнели значимо. Комбинирането на захар с мазнини също не се отразявало на теглото повече, отколкото само мазнините.

Изследването опроверга и популярното твърдение, че недостигът на протеини стимулира приемането на по-голямо количество храна.

 
 

„Бохемска рапсодия“: Рами Малек ще превземе и големия екран

| от chronicle.bg |

Рами Малек е познат най-вече с ролята в сериала „Mr. Robot“, която му донесе награда „Еми“. Но големия екран остава все още е слабо застъпен в биографията му. Дотук синеокият красавец е участвал предимно в независими филми като „Short Term 12″ и „Buster’s Mal Heart“. За щастие сме почти убедени, че Малек ще разбие големия екран тази есен в биографичния филм „Бохемска рапсодия“, който разказва за живота на фронтмена на Queen, Фреди Меркюри.

„Бохемска рапсодия“ е режисиран от Браян Сингър („X-Men“), а сценария е на номинираният за „Оскар“ Антъни Маккартън  („Теория на всичко“). Сюжетът проследява историята на  рок бандата от времето на основаването й до изкачването им на върха. Бен Харди, Гуилим Лий и Джоузеф Мазело играят Роджър Трейлър, Браян Мей и Джон Дийкън.

След множество тийзъри и един трейлър преди дни излезе първия официален трейлър на филма. Освен с култовата история на Queen, филмът стана известен и с уволняването на Брая Сингер като режисьор, след като беше обвинен в сексуален тормоз. После на мястото му дойде Декстър Флечър, чиято работа е била предимно на ниво монтаж, тъй като Сингер вече е бил заснел голяма част от филма.

20th Century Fox излиза по кината на 2 ноември.

 
 

Почина първата съпруга на Владимир Висоцки

| от chr.bg |

Иза Висоцка, първата съпруга на легендарния руски поет, певец и актьор Владимир Висоцки, е починала на 82 години в Нижний Тагил, Свердловска област, съобщи ТАСС.

Агенцията цитира Олга Анисимова, диектор на местния театър „Д. Мамин-Сибиряк“, където Висоцка работи до смъртта си.

„Иза Константиновна почина тази сутрин в 5, 30 часа. Тя до последно играеше в театъра“, сподели Анисимова.

Иза Висоцка е родена на 22 януари 1937 г. в град Горки, сега Нижний Новгород. Завършва театралната школа при „Немирович-Данченко“ към МХАТ.