Кой седи зад марката Mokaflor?

| от |

koj-sedi-zad-markata-mokaflor1Осем стъпки… Това е разстоянието, което дели магазина за кафе Mokaflor, основан преди повече от 50 години, и Пиаца дела Синьориа – сърцето на Флоренция. Подбирайки внимателно кафе на зърна от цял свят, с възможно най-високо качество, и спазвайки семейната рецепта, г-н Бернини продължава традицията на семейния бизнес, поверен му от баща му. Днес имаме удоволствието да ви представим ексклузивното интервю с Андреа Бернини за почитателите на Mokaflor в България, дадено специално за http://comlinkcoffeeshop.com.

Казвам се Андреа Бернини и съм собственик и управител на Mokaflor, италианска (не само от Италия, но от Флоренция!) компания за печене на кафе.

 Каква е историята на Mokaflor?

Mokaflor е семейна фирма, която е основана от баща ми през 1950 г. в една много тясна уличка в сърцето на Флоренция. Оттогава фирмата не спира да расте, сменихме  нахождението си два пъти, но никога не променяме философията си: “Колкото и голям да си, бъди достатъчно малък, за да отделяш внимание на всяко кафеено зрънце.”

 С какво Ви привлече този бизнес?

Какво да Ви кажа, това е семейството ми, дома ми и как може да не ме привлече миризмата на прясно изпечено кафе всяка сутрин?!

 От къде идва името Mokaflor?

Мока (Moka) е град в Йемен, който от 13ти век е пристанище от арабския свят за разпространение на кафе и културата на пиене на кафе към целия свят. Флор (Flor) идва от Флоренция и “цветя” (flowers), нашата марка, нашите аромати и, нашите кафета.

 От Ваша гледна точка, кое е най-важното за създаването на успешен бизнес?

Лесно е да се определи – страстта и желанието да се учиш и развиваш всеки ден. Това трябва да са ключовете, паролите, които ни позволяват да създаваме стойностен продукт, нещо, което прави компанията ни уникална и способна да следи, анализира и развива пазарите и трендовете.

 С какво Mokaflor се различава от останалите брандове кафе?

Подходът е, и искаме да остане, занаятчийски. Винаги печем всеки вид кафе поотделно, за да постигнем най-добрия резултат във всички разновидности. Разбъркваме кафето веднага след дегазифицирането на зърната в специализирани силози. Този процес премахва газовете, които се образуват през периода на печене, които биха били  причина за горчив вкус и по-ниско качество на еспресото.

 Какво предстои за Mokaflor  през следващите месеци?

Предстои ни разширяване на чуждестранните пазари. Част от страните, в които ще навлезем, нямат дългогодишната традиция на консумиране на кафе, но изразяват интерес към продукта, искат да знаят и да научат повече. Ние сме готови да поемем начинанието и да им помогнем да открият традицията на кафето и удоволствието от консумацията му. Няма по-добър начин да се разпространи традицията на кафето от възможността да се опита автентичния вкус.

 Как изглежда един типичен ден за Вас?

Рано сутрин се отдавам на малко спорт – много харесвам маунтин байк (mountain bike). След това отивам в офиса, срешам се с клиенти, фокусирам усилията си над развитието на бизнеса ни и логистичната му страна. Всеки ден се оказва много зает!

 Как поддържате вътрешните си баланс, мотивация и фокус?

Според мен страстта е ключът и към трите. Харесвам работата си и чувствам компанията ни като част от мен самия. Искам да управлявам компанията така, както организирам себе си; да постигам най-доброто всеки ден.

 Кой е любимият Ви начин за приготвяне на кафе?

Както някои от Вашите читатели вече знаят, италианците са влюбени в стандартната кафеварка за котлон, което понякога ме кара да експериментирам с други техники на приготвяне. В офиса ни имаме няколко еспресо машини, за да дегустираме кафето ни приготвено по различни начини. Трябва да си призная също, че от време на време се наслаждавам и на чаша Американски шварц…

 Имате ли любим блед кафе?

Нашият 80:20 (Арабика:Робуста) Mokaflor Еспресо ми е любимия бленд и го считам за един от най-добрите блендове, които предлагаме. Също така, харесвам леката пикантност на Mokaflor Етиопия и Кения и сладостта на кафетата от централна Америка, които допълват бленда.

 Дайте на читателите ни професионален съвет за приготвянето на кафе.

След технологичния процес, самия бленд кафе е от голямо значение. Дори най-добрия бариста (специалист по приготвянето на кафе) ще приготви лошо кафе, ако бленда, с който раполага не е висококачествен. В професионалния свят, трамбоването и смилането са винаги голямата тайна за добро еспресо, както и правилното почистване и поддръжка на машините.

Ако искате да опитате различни произходи кафе в домашни условия, но не искате да използвате прекалено много кафе докато откриете перфектните настройки на мелничката, заложете на много финното смиляне на Робустата и по-грубо смилане за Арабиките. Този трик ще ви помогне при приготвянето на добро еспресо. И не забравяйте да пуснете чиста вода през машината преди всеки нов вид, както и да почиствате машината си като пуснете ½ чаша оцет и ½ чаша вода веднъж в месеца!

 Коя книга бихте препоръчали на читателите ни и защо?

Книгата “Дегустация на кафе” от Мауро Базара и “Науката на качеството” на Андреа Или – от научна гледна точка. Също така се гордеем с един от най-добрите блогове за кафе в Италия: http://www.ilcaffeespressoitaliano.com/

 Какво бихте направили, ако разполагахте с безкрайно много  средства и никога повече не ви се налаше да работите?

Светът около нас е най-прекрасното четиво. Сигурно щях да прочета всяка страница… за съжаление за момента това е мечта…

 Кои три места в Италия бихте посъветвали нашите читатели да посетят, ако имат тази възможност?

Понякога си мисля, че Италия е страна, в която са събрани частици от целия свят. Ако обичате слънцето и плажовете, не пропускайте Сардиния, или по-дивата, но фантастична Калабрия. Ако обичате планините ще бъдете много изненадани от  алпийския Апуан, непознатата сред повечето туристи част на Тоскана. Ако сте любители на изкуството, все пак, говорим за Италия, Лука (малък град в Тоскана, централна Италия) е много приветливо място.

 

След приятното интервю с г-н Бернини е време да хвърлим последен поглед към китните улици на артистичния град и да oтпием от духа на Флорения в уюта на своя дом!

 
 

Трейлърът на „Cam“, новият хорър от Netflix

| от chronicle.bg |

Ако хорър жанрът отразява най-дълбоките страхове на обществото, „Cam“ задълбава в един от ужасите на 21 век – да не можеш да влезеш в акаунта си.

Продуцент е Джейсън Блум и Blumhouse Entertainment, а в главната роля ще видим Маделин Брюър („The Handmaid’s Tale“). Тя играе е момиче, което снима видеа гола в интернет през уеб камера. В един момент обаче акаунтът й е хакнат от нейна злокобна двойничка. Видеата й са предназначени предимно за воайори като границите остават на заден план само и само ранкът й да се покачва. Тя дори стига до там, че прерязва гърлото си за удоволствие на публиката и феновете. След тази случка открива, че акаунтът й е със сменена парола, а на нейно място има друго момиче, което изглежда точно като нея.

„Cam“ получава страхотни ревюта след представянето си по фестивалите тази година. Някои го определят като „хорър от ръцете на Линч“.

Като Алис и Лола, Брюър сваля червените си одежди, които носи в хитовият сериал на Hulu, но чарът, който направи Джанин един от най-готините персонажи в „The Handmaid’s Tale“, е все още там. С „Cam“ тя показва, че може да играе главна роля.

Пач Дара от мимолетния „Everything Sucks!“ сещо играе в сериала, както и Мелора Уолтърс от „Big Love“. Режисьор е Даниел Голдхабер, а сценарист Иса Мазей.

Премиерата е на 16 ноември. Ето и трейлъра:

 
 

14 кадъра на красивата Бехати Принслу

| от chronicle.bg |

Бехати Принслу е родена в Южна Африка, но когато е на 3 годинки, родителите й се местят Намибия. Баща й е проповедник, а майка й има малък хотел. Родният език на Бехати е африканс, но в училище се обучава на английски. Тя напуска, когато е 9 клас, за да се отдаде на моделство.

Кариерата й започва с Prada. Скоро след това обаче тя вече дефилира за най-големите: Louis Vuitton, Versace, Calvin Klein, Givenchy, Chanel, Christian Dior, Ralph Lauren, Yves Saint Laurent и още много.

Принслу се занимава и с благотворителност – тя събира дарения за Хаити след ужасното земетресение през 2010 година.

През май 2012 моделката започва да излиза с фронтменa на Maroon 5 Адам Лавин. 2 годни по-късно двамата се женят в Мексико, а през септември 2016 се ражда и първата им дъщеричка. В началото на тази година пък Бехати ражда и втората им дъщеря.

 
 

Популярността на „Game of Thrones“ пречи на Джордж Р. Р. Мартин

| от chronicle.bg |

Феновете чакат следващата книга от поредицата „Game of Thrones“ вече 7 години. „The Winds of Winter“ е шестият роман от популярната сага на Джордж Р. Р. Мартин. Писателят посочва популярността на „Game of Thrones“ като част от причините за забавянето на книгата.

„Сериалът достигна такава световна популярност, книгите са толкова известни и толкова добре приети, че сега всеки път като седна да пиша съм наясно, че трябва да създам нещо невероятно и това е доста голям товар. Обаче веднъж щом се съсредоточа, целият свят изчезва – вече не ме интересува какво ще вечерям, какво дават по телевизията, какви мейли получавам, кой ми е ядосан тази седмица и защо.“

Мартин признава, че му е все по-трудно през последните няколко години да навлезе в това състояние на транс, в което пише най-добре. И не е само популярността на сериала. Самата история на този етап вече е изключително сложна.

„The Winds of Winter“ не е роман, а по-скоро няколко няколко романа в едно, всеки с различен протагонист, различен антагонист, различни герои, различни неща и става много комплексно. Писането е много, много комплексно.“

Последната книга на Мартин „A Dance With Dragons“ излезе на 11 юли 2011 година. Сериалът по HBO приключи със събитията по нея в сезон 5 и оттам нататък, в сезон 6 и 7, историята няма общо с книгите.

Докато чакаме книгата, можем да дочакаме и краят на сериала „Game of Thrones“ през 2019.

 
 

Летящите мотори на полицията в Дубай

| от chronicle.bg |

Къде другаде освен в Дубай!

Полицаите в столицата на Обединените арабски емирства съвсем скоро ще имат нова играчка. Година след като калифорнийският стартъп Hoversurf показа ховърбайка си на технологичното експо GITEX, компанията се завръща с нов модел. Те подариха един S3 2019 Hoverbike на дубайската полиция, които вече тренират с него.

Генералният директор на департамента по изкуствен интелект към Полицията в Дубай, Кхалид Насер Алразуки, казва, че до 2020 година подобни мотори вече ще се ползват редовно от властите. „В момента имаме два екипа, които се обучават в пилотирането на ховърбайкове, и количеството им се увеличава“. Идеални кандидати са мотористи с опит в управлението на дронове.

За нас цената на това електрическо удоволствие е $150 000. Всеки може да си поръча, но на клиентите се правят щателни проверки дали са способни да се справят с ховърбайка.

В момента машините са ограничени най-вече от батерията, но се работи усилено по подобряване на технологията. Те се сглобават в три различни страни, една от които е ОАЕ.

За компанията производител следващата логична стъпка е летяща кола. За сега плановете са тя да е двуместна, а първия прототип да излезе до 4-5 месеца. По план проектът трябва да е завършен и готов за продажба през 2020.