Кой седи зад марката Mokaflor?

| от |

koj-sedi-zad-markata-mokaflor1Осем стъпки… Това е разстоянието, което дели магазина за кафе Mokaflor, основан преди повече от 50 години, и Пиаца дела Синьориа – сърцето на Флоренция. Подбирайки внимателно кафе на зърна от цял свят, с възможно най-високо качество, и спазвайки семейната рецепта, г-н Бернини продължава традицията на семейния бизнес, поверен му от баща му. Днес имаме удоволствието да ви представим ексклузивното интервю с Андреа Бернини за почитателите на Mokaflor в България, дадено специално за http://comlinkcoffeeshop.com.

Казвам се Андреа Бернини и съм собственик и управител на Mokaflor, италианска (не само от Италия, но от Флоренция!) компания за печене на кафе.

 Каква е историята на Mokaflor?

Mokaflor е семейна фирма, която е основана от баща ми през 1950 г. в една много тясна уличка в сърцето на Флоренция. Оттогава фирмата не спира да расте, сменихме  нахождението си два пъти, но никога не променяме философията си: “Колкото и голям да си, бъди достатъчно малък, за да отделяш внимание на всяко кафеено зрънце.”

 С какво Ви привлече този бизнес?

Какво да Ви кажа, това е семейството ми, дома ми и как може да не ме привлече миризмата на прясно изпечено кафе всяка сутрин?!

 От къде идва името Mokaflor?

Мока (Moka) е град в Йемен, който от 13ти век е пристанище от арабския свят за разпространение на кафе и културата на пиене на кафе към целия свят. Флор (Flor) идва от Флоренция и “цветя” (flowers), нашата марка, нашите аромати и, нашите кафета.

 От Ваша гледна точка, кое е най-важното за създаването на успешен бизнес?

Лесно е да се определи – страстта и желанието да се учиш и развиваш всеки ден. Това трябва да са ключовете, паролите, които ни позволяват да създаваме стойностен продукт, нещо, което прави компанията ни уникална и способна да следи, анализира и развива пазарите и трендовете.

 С какво Mokaflor се различава от останалите брандове кафе?

Подходът е, и искаме да остане, занаятчийски. Винаги печем всеки вид кафе поотделно, за да постигнем най-добрия резултат във всички разновидности. Разбъркваме кафето веднага след дегазифицирането на зърната в специализирани силози. Този процес премахва газовете, които се образуват през периода на печене, които биха били  причина за горчив вкус и по-ниско качество на еспресото.

 Какво предстои за Mokaflor  през следващите месеци?

Предстои ни разширяване на чуждестранните пазари. Част от страните, в които ще навлезем, нямат дългогодишната традиция на консумиране на кафе, но изразяват интерес към продукта, искат да знаят и да научат повече. Ние сме готови да поемем начинанието и да им помогнем да открият традицията на кафето и удоволствието от консумацията му. Няма по-добър начин да се разпространи традицията на кафето от възможността да се опита автентичния вкус.

 Как изглежда един типичен ден за Вас?

Рано сутрин се отдавам на малко спорт – много харесвам маунтин байк (mountain bike). След това отивам в офиса, срешам се с клиенти, фокусирам усилията си над развитието на бизнеса ни и логистичната му страна. Всеки ден се оказва много зает!

 Как поддържате вътрешните си баланс, мотивация и фокус?

Според мен страстта е ключът и към трите. Харесвам работата си и чувствам компанията ни като част от мен самия. Искам да управлявам компанията така, както организирам себе си; да постигам най-доброто всеки ден.

 Кой е любимият Ви начин за приготвяне на кафе?

Както някои от Вашите читатели вече знаят, италианците са влюбени в стандартната кафеварка за котлон, което понякога ме кара да експериментирам с други техники на приготвяне. В офиса ни имаме няколко еспресо машини, за да дегустираме кафето ни приготвено по различни начини. Трябва да си призная също, че от време на време се наслаждавам и на чаша Американски шварц…

 Имате ли любим блед кафе?

Нашият 80:20 (Арабика:Робуста) Mokaflor Еспресо ми е любимия бленд и го считам за един от най-добрите блендове, които предлагаме. Също така, харесвам леката пикантност на Mokaflor Етиопия и Кения и сладостта на кафетата от централна Америка, които допълват бленда.

 Дайте на читателите ни професионален съвет за приготвянето на кафе.

След технологичния процес, самия бленд кафе е от голямо значение. Дори най-добрия бариста (специалист по приготвянето на кафе) ще приготви лошо кафе, ако бленда, с който раполага не е висококачествен. В професионалния свят, трамбоването и смилането са винаги голямата тайна за добро еспресо, както и правилното почистване и поддръжка на машините.

Ако искате да опитате различни произходи кафе в домашни условия, но не искате да използвате прекалено много кафе докато откриете перфектните настройки на мелничката, заложете на много финното смиляне на Робустата и по-грубо смилане за Арабиките. Този трик ще ви помогне при приготвянето на добро еспресо. И не забравяйте да пуснете чиста вода през машината преди всеки нов вид, както и да почиствате машината си като пуснете ½ чаша оцет и ½ чаша вода веднъж в месеца!

 Коя книга бихте препоръчали на читателите ни и защо?

Книгата “Дегустация на кафе” от Мауро Базара и “Науката на качеството” на Андреа Или – от научна гледна точка. Също така се гордеем с един от най-добрите блогове за кафе в Италия: http://www.ilcaffeespressoitaliano.com/

 Какво бихте направили, ако разполагахте с безкрайно много  средства и никога повече не ви се налаше да работите?

Светът около нас е най-прекрасното четиво. Сигурно щях да прочета всяка страница… за съжаление за момента това е мечта…

 Кои три места в Италия бихте посъветвали нашите читатели да посетят, ако имат тази възможност?

Понякога си мисля, че Италия е страна, в която са събрани частици от целия свят. Ако обичате слънцето и плажовете, не пропускайте Сардиния, или по-дивата, но фантастична Калабрия. Ако обичате планините ще бъдете много изненадани от  алпийския Апуан, непознатата сред повечето туристи част на Тоскана. Ако сте любители на изкуството, все пак, говорим за Италия, Лука (малък град в Тоскана, централна Италия) е много приветливо място.

 

След приятното интервю с г-н Бернини е време да хвърлим последен поглед към китните улици на артистичния град и да oтпием от духа на Флорения в уюта на своя дом!

 
 

Истинското име на Жокера

| от chr.bg |

Жокерът е имал много „истински“ имена в различните истории разказвани за него. Сега вече знаем и как ще се казва в предстоящия филм за анархичния злодей на Тод Филипс.

В Инстаграм пост на режисьора виждаме Хоакин Финикс, който ще играе Клоуна принц на престъпленията, със странна прическа и без белези. Под снимката има единствено има: Артър


Вижте тази публикация в Instagram.

Arthur.

Публикация, споделена от Todd Phillips (@toddphillips1) на

Жокерът винаги е бил един от любимите ни и най-враждебни злодеи. Независимо кой го играе: Джак Никълсън, Хийт Леджър (който спечели постмортем Оскар за ролята си) или Джаред Лето. Затова очакванията за филма са много високи. Хоакин това не го притеснява: „Въобще не ме интересува. Не обръщам внимание какво мислят хората. Кой го интересува? Моят подход към всеки филм е един. Това, което ме интересува, е режисьора и персонажа.“

Финикс никога не е играл във филм за супергерой, както и някои други хора от актьорския състав на филма: Марк Марон, Зази Бийтз и Робърт Де Ниро. Ще видим как ще се справят на 4 октомври 2019 година.

 
 

А вие как ще споделите София с непознат?

| от chronicle.bg |

Как ще представите София на някого, който за пръв път идва на това многолико място? Няма верен отговор, зависи от вас… и от събеседника. Днес обаче е най-подходящия ден да видим едно такова представяне на София във видео, което ни показва едни от най-яките места в столицата – онези, които само местните си знаят и обикновено пазят само за себе си. То е продължение на поредицата, посветена на големите български градове и в него наш гид е колоритната и вечно усмихната Гергана Гугунска.

Тя е меломан, експерт в областта на комуникациите, изявен ценител на хубавите питиета и добрите барове, познавач на всяко кътче от този красив град. Гергана с огромна радост прие предизвикателството на Jameson да покаже София на Ина Сингеорзан от Дъблин такава, каквато я обича и каквато я споделя със своите най-близки приятели и гости.

Във видеото „Сподели София“ Гергана отвежда Ина, която е посланик на Jameson в България през последните 2 години, на най-любимите си места – скейт парка FIVE HIGH, най-високата стена за катерене на Балканите Walltopia, емблематичната и цветна улица „Шишман“, алтернативното и модерно място за артисти GIFTED, корнера на бръснаря Skinny J, едно от най-старите модни и tattoo студиа в България на братя Смокови, спиращите дъха гледки от Витоша, както и на едни от най-вкусните места за хранене и най-яките craft бирени барове – Made in Blue и Vitamin B. За Гергана София не спира да се развива, защото непрекъснато се появяват все повече нови локации, интересни не само за жителите на столицата, но и за нейните гости. Вълнуващо е, че колкото повече опознаваш тези места с хора, които не са част от ежедневието на града, толкова повече започваш да разбираш и харесваш София.

Поредицата „Сподели града си. С Jameson.“ стартира в морската ни столица Варна, след което се отправихме на пътешествие през красивият Бургас, малката Виена на балканите – Русе и градът, към който няма как да останем безразлични – сърцатият, вечен, цветен и артистичен Пловдив. Въпреки това, поредицата от вълнуващи видео истории няма как да бъде пълна без последното парче от пъзела – историята на Jameson от столицата, която расте, но не старее – София.

И понеже София е дом, Пънкарка и всички знаем, че има още хиляди лица, ви питаме, как вие бихте я споделили с непознат?

 
 

Ето защо финалът на „Game of Thrones“ се бави толкова

| от chr.bg |

Борбата за Железния трон продължава, а в понеделник „Game of Thrones“ напомни за господството си и на Емитата въпреки празната година. Продукцията спечели награда за драматичен сериал, за поддържаща мъжка роля на Питър Динкъл, както и за креативни изкуства: костюми, дизайн, грим, музикална композиция, миксиране, специални ефекти и каскади.

„Game of Thrones“ има един последен сезон да приключи епичната си история и един от създателите на сериала Давид Бениов обяснява защо се бави толкова.

„Финалният сезон отнема толкова време, защото е най-голямото нещо, което сме правили някога. Въпреки че е само 6 епизода ни отне доста повече снимачни дни от обикновено. Само подготовката за снимките в Белфаст беше около година. Мисля, че това, което създадоха актьорите и екипа, е изключително. Мисля, че когато хората го видят, ще разберат защо се проточи толкова дълго. Никой не е във ваканция, никой не се размотава. Просто този последен сезон има много повече, отколкото сме опитвали досега. Надявам се да си струва.“

И преди феновете да се затъжат за земята с дългите зими, Джордж Р. Р. Мартин напомня, че „приключват със сериала, но има 5 прикуъла в различен етап на развитие. Не се съвсем приключили все още.“

Последният 8 сезон ще се появи през 2019 година.

 
 

Дж. К. Роулинг потвърди фенска теория

| от chr.bg |

Хърмаяни Грейнджър е известна с патологичното си коригиране на останалите, най-известното от които е на заклинанието „левиОса“, а не както Рон Уизли си мислеше „левиосА“. Дълго време читателите също имаха нужда от една Хърмаяни до себе си, защото често бъркаха произношението на много от персонажите в книгата, включително и нейното. Поне докато Дж. К. Роулинг не включи параграф в „Огнения бокал“, където обяснява как точно се произнася името на малката вещица.

Туит от фен на книгите засегна отдавна съществуваща теория за този параграф. В него нашият сънародник Виктор Крум нарича Хърмаяни „Хър-май-оун“. Тя го поправя като казва „Хър-май-ъ-ни“, бавно и ясно. Магьосникът обаче повторя „Хърм-оун-нини“, на което момичето се засмива и казва „Достатъчно близо“. Джоан Роулинг отговаря на туита като потвърждава, че е написала сцената, за да научи читателите как правилно се произнася името.

„Хари Потър и Огнения бокал“ излезе през 2000 година след 3 години мъки и фрустрация относно произношения. Как да знаем, че т-то във Волдеморт е глухо?

С първия филм от серията се сложи край на всякакви артикулярни съмнение. Той също така изстреля Ема Уотсън във върховете на Холивуд. Тя игра в „Beauty and the Beast“ и „The Circle“, а скоро получи място и в „Little Women“. Роулинг пък продължава с „Fantastic Beasts And Where To Find Them“ и „Fantastic Beasts: Crimes of Grindlewald“, който предстои на 16 ноември.