shareit

Кои други празници да „откраднем“ освен Хелоуин

| от |

И ние сме дали, ама и сме взели нещо от света. От всички празници, които можехме да вземем, ние си избрахме точно тоя, в който те е страх да вървиш по улицата нощем и децата взимат бонбони от непознати хора. Знаете ли колко по-хубави празници има? Ханука например е 8 дни и всеки ден се подаряват подаръци! Но може би е по-добре да се съсредоточим върху някои по-… безплатни празници.

Удари съседче

Легендата разказва как богинята на земята Пачамама (да не се бърка с другата мама) искала кръв, за да осигури добра жътва. Хората от боливийското градче Тинку взели нещата насериозно и сега там има празник, в който е напълно окей да удариш съседа си в зурлата. В името на добрата жътва, разбира се. Днес съседите те питат „Лакомство или пакост“, утре – „В зъбите или в ребрата, говедо“.

Бонза

Bonza day се празнува в Австралия. Какво му е хубавото? Празнува се всеки месец, когато номерът на деня съвпада с номера на месеца – 4 април, 5 май, 6 юни и т.н. Прескочих началото на годината, защото на 1 януари, 2 февруари и 3 март си празнуваме така или иначе. „Бонза“ е думата, която австралийците използват, за да кажат, че нещо е супер яко. Дотук целият празник звучи като измислен в час по трудово, но следващата Бонза се пада другия петък, така че въобще не ми се правете, че няма да се прекършите от празнуване.

Надака Матсури

На третата събота на февруари японците празнуват Надака Матсури. Празникът е известен като „Фестивалът на голите мъже“. Тогава хиляди (!) мъже се събират по препаски или голи, за да подложат на тест, видите ли, мъжествеността си, а също и за здраве. Този празник доказва, че на човек му е позволено почти всичко, ако каже, че го прави за здраве.

– Момче, защо хвърляш бомби по полицията?

– За здраве, госпожо.

Магпай

Мили дами, докато японският ви мъж си дундурка матсурите по улицата „за здраве“, вие може да празнувате китайския Свети Валентин. Той се отбелязва на седмия ден от седмия лунен месец от китайския календар. Или както му викаме ние – 9 август. Тъй като този го изтървахме, следващият е на 28 август 2017 година. На този празник жените отправят молитви за добър съпруг и демонстрират своите домакински способности.

Найпей

Искате ли на Нова година в Бали? Добре. Ще празнувате Найпей или лунната нова година в Бали, когато всички мълчат и пазят тишина. Охрана патрулира по улиците, за да следи за вдигане на шум, а на туристите се препоръчва да си седят по хотелите и също да пазят тишина като може да гледат телевизия, но тихо. Хубава традиция, може би трябва да я следваме от време на време.

Lame Duck Day

Lame Duck е израз, който означава „несретник, човек, който губи безвъзвратно позициите си“. Всяка година на 6 февруари в САЩ буквално празнуват факта, че някой политик е свален от власт!

 
 
Коментарите са изключени за Кои други празници да „откраднем“ освен Хелоуин