Кога ще спре поевтиняването на петрола?

| от |

Бисер Манолов, www.bissermanolov.com

„Mорган Стенли“ и „Голдман Сакс“ са най-големите инвестиционни банки в САЩ. Те разполагат с огромни аналитични звена, които ги правят нещо повече от „държава в държавата“. На практика, особено в областта на финансовите пазари, може да се каже, че те знаят всичко. Сигурно се чудите защо започвам коментара си по този начин? Преди няколко дни прочетох прогноза на анализатори на „Морган Стенли“ за цената на петрола, според която щяла да достигне до 43 долара за барел. Аз не споделям тази прогноза, но затова ще стане въпрос малко по-късно в статията.

Практика е големи играчи на финансовите пазари да публикуват подвеждащи прогнози. Това става обикновено в момент, когато самата институция управлява активите си точно по обрат-ния на заложените в анализа прогнози начин. Спомняте си, че преди няколко години златото почти докосна нивото от 2000 долара за тройунция (по-точно достигна нивото от 1900 долара за тройунция). По това време може да се каже, че станахме

свидетели на „златната треска на ХХI век“

Много от банките бяха разработили специални продукти за малки инвеститори. Това беше съпроводено с публикуване на прогнозни цени на златния метал в краткосрочен план от страна на същите тези банки за нива от 3000-4000 долара за тройунция. Има един железен принцип и той е, че когато инвестиционните банки активно предлагат нови продукти за инвестиране, вече е прекалено късно да влагате в тях. Казано с други думи, продавайки на своите клиенти дадена инвестиционна схема, те самите вече излизат от нея. Неприятно, нали?

Не бих си позволил да класифицирам анализа на „Морган Стенли“ в графата „подвеждащи прогнози“, но знам ли? Личното ми мнение е, че цените на петрола са достигнали дъното си и оттук насетне ще започнат бавно да се покачват. Защо?

Първо, спадът на цените на петрола ще намали инвестициите през 2015 г. в мегаенергийни проекти. Една от най-големите компании в света „Кoнoко Филипс“ вече заяви, че през следващата година ще намали капиталовите си разходи с 13,5 млрд. долара. От тази сума 4,8 млрд. долара бяха предназначени за проучване на нови находища в Северно море, Австралия и Канада. В същата посока бяха направени анонси и от централите на „Ексон Мобил“, „Роял дъч Шел“ и „Шеврон“. Става въпрос за проектите „Шах Дениз“ в Азербaйджан с водещата роля на „Бритиш Петролиум“. Според предварително заложените разчети пусковият срок на проекта бе 2018 г. Сметките на инвеститорите се връзваха при цени на петрола от 80 долара за барел. В момента петролът е 63 долара за барел. Проектът на компаниите „Тотал“ и „Ексон“ в Ангола за добив на 230 000 барела на ден също закъсва, тъй като

сметките на компаниите излизат

при цена на петрола от 70 долара за барел. Казано с други думи, сривът на петролните цени ще доведе до срив и в инвестиционната активност на големите петролни играчи.

Второ, голяма част от икономичес-кия растеж на САЩ дойде именно от инвестициите в енергийния сектор и по-специално в шистовия газ. За миналата година САЩ са единствената държава производителка на петрол с увеличен добив. През последните дни борсите отбелязаха значителен спад най-вече поради спада на акциите на петролните компании. Подобрението на пазара на труда в най-голямото световно стопанство до голяма степен се дължи и на бума в енергийния сектор.
Трето, през 2008 г. цената на петрола достигна 35 долара за барел и точно по същия начин инвестиционните банки започнаха да публикуват своите мрачни прогнози за цена от 10 долара за барел, което, разбира се, че не се сбъдна. След този спад започна и дългосрочният тренд на покачване на цените на петрола. Само да припомня, че средната цена на петрола през 2011, 2012 и 2013 г. бе около 100 долара за барел.

Една от причините за спада на цените на петрола е и поведението на централната банка на САЩ. Както знаем,

цикълът по печатане на пари

известен под наименованието „количествени облекчения“, бе преустановен. Това доведе до отлив на капитали от държавите, спадащи към групата на нововъзникващите пазари. Този процес рязко обезцени валутите им, което автоматично намали и потреблението на петрол и петролни продукти. Да не забравяме и дълговите проблеми на Китай, традиционно един от най-големите потребители на петрол в света. Всички знаят, че стабилността на китайската финансова система представлява колос на глинени крака. Овладяването на системата преминава през етапа на овладяване на дълговия проблем, което означава спад на брутния продукт. От тази гледна точка е трудно да се очаква увеличено потребление на петрол от Китай. Това е една от причините, поради която аз не очаквам резки движения нагоре, но категорично цените на петрола ще спрат да падат. Падащият петрол се явява и огромен проблем за централните банки. Защо? Всички централни банкери в момента

хленчат по темата „дефлация“

Абсурдно е да се очаква ниво на стимулираща инфлация с текущите цени на петрола. Колкото и парадоксално да звучи, в основата на овладяването на „петролната ценова криза“ ще бъдат не държавите в групата на ОПЕК, а САЩ. Увеличаването на добива на шистов газ и развитието на нови технологии преминават през по-високи цени на петрола. Парадоксално, но факт. Европа няма как да се възползва от ниските цени на петрола поради една очевидна причина – спадащия курс на еврото спрямо долара. Япония се намира в абсолютно същата позиция. Японската йена изглежда почти като рублата по отношение на долара – в режим на свободно падане.

Ние, както винаги, не можем да се възползваме от глобалната конюнктура на енергийния бизнес. На вътрешния пазар цените на горивата бяха намалени незначително. Няма и как да бъде другояче при цени на долара от 1,55-1,58 лева за долар. Нещо повече, ако петролът остане на нива от 63-65 долара за барел, а доларът се повиши до нива над 1,60 лева за долар, нищо чудно да бъдем „сурвакани“ след Нова година с по-високи цени.

В интерес на развитието на глобалната икономика е цената на петрола да бъде в границите 80-85 долара за барел.

Специалистите считат, че тази цена е „честна“

както за производителите, така и за потребителите. Вече се чуха и призиви за налагане на ограничения за търговия на петролни фючърсни контракти. Както добре знаем, на фючърсната борса участват не само производители и потребители, а и големи финансови акули. Точно тези, за които споменах в началото на статията си. А знаете ли какво обичат най-много финансовите акули? Мирис на кръв, която обръщат незабавно в пари. Чудно ли ви е тогава защо дават и тенденциозно грешни прогнози? Цени на петрола от 40-43 долара за барел може би ще видим. Ама друг път.

 
 

Почина Кралицата на соул музиката, Арета Франклин

| от chronicle.bg, по Rolling Stone |

Кралицата на соул музиката, Арета Франклин е починала на 76 години в Детройт днес, предава списанието Rolling Stone. Преди дни стана ясно, че певицата е тежко болна и е настанена в болница в Детройт, заобиколена от близките си.  

Новината за смъртта й дойде от нейният говорител.

„С дълбока тъга съобщаваме за смъртта на Арета Луиз Франклин, Кралицата на соул музиката. Франклин почина в четвъртък сутринта, 16 август в 9:50 в дома си в Детройт, заобиколена от семейството и близките си. В един от най-тежките моменти от живота ни, не можем да намерим подходящите думи, за да опишем болката в сърцата ни. Изгубихме матриарха и основата на нашето семейство. Любовта, която тя изпитваше към своите деца, внуци, племенници и братовчеди не, не познаваше граници.“ казва Гуендолин Куин.

Родената в Мемфис през 1942 г. Арета Франклин  е една от най-известните певици в историята, автор на песни като „Think“, „I Say a Little Prayer“ и „Respect“.

Започва да пее в църковен хор още в младежките си години. Твори в областта на джаза, соул музиката, блуса, R & B и е пианист и текстописец също.

За своята кариера е получила 18 награди „Грами“ от общо 44 номинации.

През 1987 г., двадесет години след първото й оглавяване на класацията за хитове, е включена в Rock & Roll Hall Fame, а след това е обявена за най-великия певец на всички времена от списание Rolling Stone.

 
 

Трейлър на „Widows“: Виола Дейвис влиза в света на Джилиан Флин

| от chronicle.bg |

Името на Джилиан Флин веднага се асоциира с проблеми жени – опасни, жестоки, готови на всичко, за да излязат от капана, в който винаги ги намираме в началото. За щастие на всички  фенове на авторката на „Не казвай сбогом“ и „Отворени рани“, тя не се задоволява само с литературата и тази есен предстои да видим поредната й изява като сценарист.

Филмът „Widows“ разказва историята на четири вдовици, които тръгват на обща мисия – да довършат делото  на убитите си съпрузи. Извършването на мащабната кражба не е за отмъщение или пари, а единственият начин за оцеляване.

Новият трейлър на филма вече е тук и можем да видим плеядата от звезди, които участват. В главната роля е Виола Дейвис, чието име е достатъчно, за да  привлече интереса. Към нея, в групата на вдовиците, се присъединяват Мишел Родригез, Синтия Ериво и Елизабет Дебики. Лиам Нийсън играе покойния съпруг на Дейвис, а Колин Фаръл – врага.

Филмът е дело на режисьора Стийв Маккуин („12 години робство“), а освен гореспоменатите имена, ще видим и Даниел Калууя и Робърт Дювал.

„Widows“ ще бъде показан за първи път на кинофестивала в Торонто следващия месец, а премиерата по кината е насрочена  за 16 ноември.

 
 

Как Мадона промени музиката завинаги

| от chronicle.bg |

Тя има 300 млн. продадени албума, печалбата от турнетата й е над 1 милиард долара и е една от най-известните жени в историята. Днес Мадона Луиз Чиконе, Кралицата на попа, има става на 60 години.

Позната или непозната на днешните поколения, атакувана или възхвалявана, Мадона е Икона. Неоспорима. Тя променя не само световната популярна култура, а културата изобщо. Жена, която за дългата си кариера, е устоявала на всякакви атаки.

Без влиянието на Мадона днешната музика, мода и концепция за знаменитостите не биха съществували изобщо.

Мадона променя стереотипите за по-възрастните жени и се изправя срещу остарелите представи за това, че жените на години не трябва да говорят открито за сексуалността си. Тя има връзка с по-млади мъже, а професионалните й успехи продължават – Мадона е певицата с най-големи продажби за всички времена. Когато получава наградата „Жена на годината“ на „Билборд“ през 2016 г., изброява в благодарствената си реч правилата, които се е очаквало да спазва като певица.

„Не остарявай, защото възрастта е грях. Ще те критикуват, хулят и определено няма да звучиш по радиото“. През цялата си кариера тя се противопоставя на тези норми, с които се очаква да са съобразяват жените.

Още с издаването на дебютния си сингъл „Everybody“ през 1982 г. Мадона се превръща в глобално явление. Откакто издава едноименния си албум през 1983 г., е направила 10 концертни турнета. Вписана е в Книгата на рекордите на Гинес като певицата с най-големите продажби за всички времена. Тя е най-богатата певица, работеща в САЩ – със състояние от 600 милиона долара. След нея са Селин Дион с 400 милиона долара и Барбра Стрейзанд. Най-популярната песен на Мадона в Spotify е „Like a Virgin“, a след нея са „Hung Up“ „Holiday“, „La Isla Bonita“, „Like a Prayer“. Най-дълго в класациите се задържа албумът й „Immaculate Collection“.

По повод рождения ден на една от най-влиятелните жени в историята на популярната култура вижте в галерията горе как тя промени музиката завинаги.

 
 

Лондон е гурме

| от Зузи Аспарухова |

Великобритания е известна с много неща. С тучните си зелени поляни, катеричките, огромните паркове, най-добрия stout на света, пивкото уиски, гласовитите певци, готическите катедрали, „Кралицата, Хари Потър и левия крак на Дейвид Бекъм“, ако цитирам Хю Грант в „Наистина любов“ правилно… Последното обаче, с което тази хладна, но много красива страна е известна е… своята кухня.

И как иначе?

Афинитетът на британеца към гурмето е точно толкова силен, колкото желанието на Меган Маркъл да се завърне към снимането на сериали. Тоест, то почти не същестува, макар някъде в далечното минало да е имал бегъл опит за такова.

Британската кухня е общо-взето три вида: пържена, печена или полуготова. Последната е най-популярна и се сервира на цената от 3 до 10 паунда в местния Tesco. И това при положение, че наистина искате да сте гурме. Има магазини, в които за тази цена ще получите цяла кошница с първокласна полуготова, доста замразена храна.

В модерния свят британската кухня се е прославила с незаменимите си fish and chips, fudge cake и сладките си картофи – там наистина ги правят най-добре. Онова, което британците наистина могат да правят обаче, е добра бира, великолепно уиски и най-силния следобеден чай на света. От онзи, от който дори петите ти се опъват. Също така, рецептите с които може да отровите съпруга си или друг неприятен роднина, са се родили именно в творчеството на автори родени там.

IMG_3854

И все пак не можем да отречем, че едни от най-известните модерни шеф готвачи идат от тази страна с афинитет към бързата кухня. Гордън Рамзи и Джейми Оливър са рок звезди в днешния кулинарен свят и са горди притежатели на британски паспорт. И освен всичко друго и двамата живеят в родината си и менажират множество ресторанти там.

Celebrity Chefs Light Up The Strip During Vegas Uncork'd By Bon Appetit's 10th Anniversary Grand Tasting At Caesars Palace
Getty Images

Наскоро бях на събитие в Лондон, на което Джейми Оливър готви на живо в личния си супер кокетен hub в центъра на града. Събитието беше по повод новата му книга и предаване Jamie Cooks Italy, така че може да си представите, че събитието беше предимно, да не кажем изцяло, за италианската кухня. А тя, за разлика от нещастната блудката британска кухня, може да се похвали с много шедьоври. И Джейми Оливър сготви част от тях. Като пряска паста с домати и босилек, панакота, паста със сепия и миди, брускети и още, и още, и още… Цялото нещо беше под слогана „Следобедно преяждане с вкусна кухня, приготвена от една от суперзвездите на световната куленарно-телевизионна сцена само за вас“.

IMG_3832

И все пак нямаше как някой да не го попита за британската кухня. И неговият отговор беше очевиден – британската кухня е доста по-тежка от повечето известни кухни в света, което се дължи предимно на хладния климат и множеството дъждове, с които страната му е известна. Но ако той трябва да каже какъв вкус има детството му, то той би го описал като Shepherd’s pie – едно от най-известните творения на британската домакиня и изключително трудно за правене ястие – с мирис на ябълки и хмел. Заради родителите му, които и до днес държат голям пъб в Лондон.

unnamed

Може и да не срещнете гурме във френски, италиански, неаполитански или испански стил никъде из Великобритания, или пък може и да намерите, ако търсите прекалено дълго, но пък само там ще откриете най-разообразните ресторанти в света. Където може да си поръчате всичко. Великобритания и Лондон специално са местата, в които може да поднесете най-голямата хранителна претенция в ресторант, като безглутенове веган манджа с нещо розово отгоре, и те ще го имат, ако го нямат ще го приготвят за вас и ще ви го сервират с усмивка. Лондон е мястото, в което щом седна на закуска някой ме пита дали съм веган или вегетарианец, дали имам лактозна или глутенова непоносимост, дали искам ядкото мляко и какъв вид. По принцип не искам, всички неща си ги ям по нормалния начин. Но тъй като британците, уви, нямат гурме кухня, се опитват да усвоят гурмето в отношението и да обслужат вкусовете за различни кухни.

Именно там съм яла веган джънк фууд в най-хипстърския пъб на света в индустриялен стил, забит дълбоко под земята, за да не може дори Шерлок Холмс да го открие. Пак там пих коктейл с джин, натъпкан догоре с краставици в бар, който беше поместен в трезор на сейф. Защото когато не си бил изобретателен в едно, предполагам се налага да си изобретателен в друго.

Кухнята има специално място в британската култура. Не е случайност, че Агата Кристи пише в своята биография: „Седях си и готвех пай в кухнята, гледах през прозореца, когато изведнъж ми хрумна бърз, лесен и интересен начин един мъж да убие жена си, стига да иска. С отрова.“

Christmas Pudding Maker Prepares For Christmas
Getty Images

Пак мадам Кристи, виден британски чревоугодник се слави като първенец в избора на британска храна като инструмент за убийство. “Не яжте от коледния пудинг!” се казва в една бележка, която Еркюл Поаро намира на възглавницата си вечерта преди Коледа в една от новелите в сборника „Приключението на коледния пудинг“. Мистерията започва с издирването на изчезнал скъп диамант и приключва с отровен пудинг и мъртво момиче в снега. Коледният пудинг е традиционно британско ястие и е труден и дълъг за правене – обикновено отнема цял ден и една нощ. А след това трябва да престои поне още няколко дни, за да има велокелепния запечен вид, който сте виждали по филмите. И, разбира се, никога не забравяйте да сложите и арсеник. Просто без него не е същото.

IMG_3891

Британската кухня е приключение от различен вид. Лондонската още по-специално. От вегани и вегетарианци до хора, които си падат по пай, пудинг или кухнята на Джейми Оливър и Гордън Рамзи, там може да откриете общо-взето всичко. И все пак аз най-вече препоръчвам бирата… която е много студена.

Processed with VSCO with f2 preset