Като не искате хорo, играйте валс

| от Стефан Генадиев |

„ …тряба да махнете тези просташки хора̀ и да ги заместите с европейските дансове. Тогаз, който европеец ви види, ще рече: браво, и тез хора стъпали в пътя на цивилизацията.”

Думите принадлежат на Маргариди от пиесата „Криворазбраната цивилизация”. Написани са преди повече от 130 години. В пиесата един гръцки лекар (Маргариди) в продължение на 5 действия убеждава семейството на еснафа Хаджи Коста как единствената възможност за прогрес е захвърлянето на всички национални белези и заместването им с външните културни прояви на страните от Западна Европа. В това число влизат, разбира се, и хората, които според Маргариди са нещо, което излага народа и час по-скоро трябва да бъдат заменени от валса, полката мазурка и други европейски „дансове”.

Над 130 години по-късно в социалните мрежи все по-често се натъкваме на видеа и снимки, в които българска дружина извива кръшно хоро на някой централен площад по света и у нас. Анонсът обикновено е нещо гръмко, в прослава на българския дух, традиция и закани как „България няма да умре”. В центъра на София, често можете да се видите такива групи, които понякога сякаш от нищото се хващат на поредното хоро пред Народния театър или на друго оживено място. Повечето коментари са в духа на патриозтизма. На другия полюс обаче стоят на снобизма и нарастват все повече. Онези, които виждат народните танци като крачка назад в културното развитие.

Дали в този ред на мисли няма да е по-добре да забраним народните танци? На обществени места, те може би не са най-удачното нещо, но защо да не ги забраним изобщо? И без това като се хванат повече от 10 човека, ритъмът се губи тотално. По-надарените жени предизвикват смях, но най-вече чужденците гледат странно. Може би сме в грешка като учим и малките деца в училище да играят народни танци. После емигрират в чужбина и почват да играят хоро на Шанз-Елизе. Не е прилично.

За щастие има достатъчно неща, с които можем да заменим народните танци и някои други „вредни“ обичаи, които на практика не правят пейзажа по-неприятен, отколкото вече е.

Играйте валс

Няма по-добър и универсален заместител на „мечешкото” хоро от валса. Изискан танц, музиката няма нито един ориенталски ритъм и ще го разпознаят на всеки площад в Европа. Можем да го играем навсякъде от източна Унгария до северна Шотландия без да се притесняваме, че изглеждаме глупаво в очите на другите. Правото хоро  ще бъде заместено от английския валс, който е по-бавен и лесен, а Елениното – от Виенския, който е по-бърз и сложен за изпълнение. Може и някой друг танц… но казачокът се играе само в Русия а и той е много селски май, тиролските танци – те са известни само в австрийските планини. Може ирландските народни танци? Ирландският фолклор е относително известен по света… проблемът е, че танците са много трудни. Много по-трудни от това да не харесваме българското хоро.

Занаятите

Становете – на трески. Чергите – горим ги. Розите в Казанлък – изкореняваме ги и засаждаме авокадо. Глинените грънци – на сол. Носиите – разплитаме ги и от материала правим уникална и ексклузивна арт инсталация-пърформанс с елементи на хепънинг в галерията за съвременно изкуство „галерияТА”. И без това носиите и чергите са прекалено шарени и кичозни…

Българската кухня

Стига вече с шкембе чорбата, шопската салата, боба в гърне и побългарената версия на оригиналния гръцки таратор! Така и така вече не можем да кажем кое ястие е българско и кое е взаимствано от съседни нам култури, направо да се изкорени подобието на българска кухня. А покрай нея и онези механи с дървени маси, пейки и шарени покривки, в чийто двор задължително има поне две колела от стара каруца, направени на цветарник. Всичко друго е по-добре. Например изискано заведение, където тишината наподобява тази в библиотека. Или пък непринуден ресторант с грамофонни плочи по стените, 118 различни вилици и чинии и меню, в което има осем разновидности на нахутени кюфтета с къри.

Курбаните

Както е тръгнало с кухнята, да махаме и курбаните. Първо – едва ли има по-селска дума в нашия език. Второ – традицията е жива само по селата вече. А и кой знае тази чорба как са я правили. Никакви европейски стандарти… коля се агне, на някои места се готви и в двора на църквата. А на сутринта бабите тръгват към църквата, всяка хванала малка тенджера с олющено покритие и изрисувани цветя… кич не, ами КИЧ. Колкото до онези курбани, които се правят в семействата на лични празници – правете ги, но не се бийте в гърдите.

Съборите

Да ги забраним сега преди да тръгнат от малките населени места към големите градове. Не че има такава опасност, но за всеки случай. Това са онези мероприятия, когато на определен църковен празник цялото село отива на площада (или на хълма) и се свири народна музика, продават се кебапчета, бира, вино и има сергии, на които се продават играчки за малките на тройна цена. Хубавото е, че те са почти на изчезване – сега има fest-ове. Много по-модерно, по смислено и никой там не играе хоро.

Списъкът може да продължи до безкрай. Но никой няма нужда от това.  Защото както при всичко останало, истината е някъде по средата. Къде е това, не можем да кажем категорично. Две неща са сигурни. Тя не е в извиването на кръшни хора, където и когато ни се покачи ендорфина, и на представянето им като „свръхсилата на българския дух”. Но със сигурност не е и в отричането на народните танци (и останалите културни белези) и принизяването им до обикновена кръчмарска проява.

 
 

Най-арогантните звезди от шоу бизнеса

| от chr.bg |

В Холивуд с малко самоувереност можеш да стигнеш далеч, а с много самоувереност – още по-далеч. Огромното его вече е част от длъжностната характеристика на актьори и актриси, а някои от тях са „ненадминати професионалисти“ в това отношение.

„Аз съм актриса, а всички актриси си мислят, че са избраните“, казва Скарлет Йохансон в интервю за Daily Mail през 2013 година. „Това е част от огромното ни его, което ни прави успешни в едно житейско отношение и неуспешни в друго.“ И има право…

В галерията ни днес събрахме най-арогантните холивудски хора. Моля, насладете се на нелепостта!

 
 

Отидете в САЩ, може да спечелите 1,6 милиарда долара

| от chr.bg |

Ако искате да станете милиардери, бягайте към САЩ, защото Мега милиони става Мега милиарди! Рекорден джакпот се натрупа в американската лотария.

Джакпотът от 1 милиард долара не падна в тиража в петък, а след натрупването му достигна до рекордните 1,6 млрд., за който ще се борят надяващите се на късмет във вторник.

Досега рекордът за най-голяма индивидуална печалба от лотария се държи от Мейвис Уонцик, 53-годишна домакиня от щата Масачузетс, която през миналата година през август спечели 758,7 милиона долара от друга голяма американска лотария – Пауърбол.

През януари 2016 г. джакпотът в Пауърбол достигна 1,58 милиарда долара, но го спечелиха трима души и си поделиха сумата, като в крайна сметка всеки един от тях получи по 528,8 милиона долара.

Лотарията Мегамилиони е създадена през 2002 г. Играчите трябва да отгатнат шест правилни числа. Победителят може да избира между това да получи цялата сума с удържани данъци или да я получи под формата на 30 вноски, които да се изплащат в продължение на 30 години.

 
 

Останете си в леглото тази неделя с Рита Ора

| от chr.bg |

Рита Ора засне поредната си провокативна фотосесия, този път за руското издание на списание In Style.

27-годишната певица позира гола на корицата в легло, „облечена“ в нищо друго освен черни ръкавици, които стигат над лакътя й.

Знаем, че певицата, която зарадва българските си почитатели с концерт това лято във Варна, никога не е имала проблем с голотата си, а ние лично сме много доволни от това.

Малко по-рано тази година Ора отново беше гола, но този път за корицата на сп. Clash.

А, бе, много голотия, много нещо, но нищо неочаквано от Рита. Затова, ако не ви се прави нищо тази неделя, ви предлагаме да си останете в леглото с Рита.

Порадвайте й се в галерията.

 
 

Тейлър Шилинг в страшния „The Prodigy“ – първи трейлър

| от chronicle.bg |

След 6 сезона в затвора Личфийл, Тейлър Шилинг излиза на свобода в нов жанр. Актрисата, която игра Пайпър Кърман в хита на Netflix „Orange Is the New Black“, сега завърши първият си проект след сериала. И той е смразяващ!

Шилинг ще участва в „The Prodigy“ – хорър за обладано дете – по сценарии на Джеф Бюлер. Продуцент е Трип Винсън („The Exorcism of Emily Rose“), а режисьор Николас МакКарти („At the Devil’s Door“)

Във филма ще участва още и младият Джаксън Робърт Скот, който игра Джордж Денбъроу в „It“ миналата година. Той ще е синът на Шилинг, който е обладан от зъл демон.

screen-shot-2017-09-11-at-1-55-14-pm-e1505152774181

В първия трейлър Майлс е хипнотизиран от терапевт, който бае на демона в тялото му, докато Сара (Шилинг) седи нервна в чакалнята пред вратата, Докато метронопа отброява, Майлс изпада все повече в кататония. След 2 минути изграждане на напрежение трейлърът свършва подобаващо.

Миналата седмица Netflix обяви, че отменя „Orange Is the New Black“, едно от първите им авторски продукции. Това ще стане обаче след края на сезон 7, който очакваме рано догодина. Между сезоните Тейлър успяваше да намери време за някоя комедия като „The Overnight“, „Take Me“ и „Family“. „The Prodigy“ е първата й стъпка в хоръра.

Премиерата от Orion Classics е с дата 8 февруари 2019. Ето и трейлъра: