Карикатурният плач на „толерантните“

| от Големият Лебовски |

Историята предлага изобилие от примери, в които най-страшните носители на зло и тирания пристигат върху белите криле на добрите намерения. Те са тези, които желаят да направят света по-добър и знаят как това може да стане. Те знаят по-добре от вас и смятат, че имат правото да наложат своята „добрина“ на всяка цена. Даде ли им се възможност да развъртят брадвата на „мира и разбирателството“, сечта обикновено започва от най-великото човешко право – правото на свободно слово.

Едни такива тоталитарни вълци изпълзяха от толерантните си овчи кожи и се озъбиха на свободата с кампанията срещу една карикатура по актуалните теми с ромските стипендии и политическата корупция. Чавдар Николов е автор на една напълно нормална рисунка, която изобразява хумористични стилизации на образователния министър Меглена Кунева и група от „стипендинти“, които напомнят на карикатурни версии на хора от ромския етнос, или както те предпочитат да се наричат – цигани.

Комисарите на политическата коректност като по команда изляха тонове омразна отрова срещу карикатурата. Един написа, че „вони на расизъм и хомофобия“, което, разбира се, е обидно абсурдно. Политикът Виктор Лилов – лидер на цветната и на пръв поглед безобидната партия ДЕОС – написа на стената на карикатуриста Чавдар Николов – „елементарно… жалко за изхабените боички“.

Дотук добре, заблудени мнения, но просто мнения. Ала такива хора никога не се ограничават само до своята свобода на слово – те искат да лишат другите от такава. Те не просто коментират, те искат държавата да „коментира“ – със сила. Активистът Станислав Додов подава жалба до Комисията за защита от дискриминация.

Хора като него не желаят да участват в свободния пазар на идеи, те не се интересуват от аргументи и мирно убеждаване. Те искат държавата да реши от тяхно име кое е правилна рисунка и кое не. Кое става за карикатура и кое трябва да бъде унищожено. Държавата е монополист на насилието в едно общество, гражданите са гласували и избрали държавата единствена да държи спусъка на силата и ако се наложи – да го дръпне в името на доброто на обществото.

В случая тези хиени на тоталитаризма желаят държавата да смачка една карикатура, да я осъди като дискриминационна и да изпрати послание до всички художници, журналисти, блогъри, автори, обикновени хора. Да им покаже, че някои неща са забранени в едно свободно и демократично общество. И ако прекрачиш забраната ще бъдеш санкциониран. Защото едни активисти са решили да използват репресивната сила на държавата за своя собствена морална мастурбация.

Те ви дебнат какво пишете в социалните медии и са готови да ви предадат на държавата. Решени са да платите със свободата си, задето сте накърнили техните чувства. Това са крайнолеви и прогресивни фанатици на тема огромна, всепоглъщаща държавна бюрокрация, която да се бърка във всеки аспект на човешкия живот. Да ти казва какво може да рисуваш и пишеш.

Фигурите от кампанията срещу карикатурата на Николов са кошмарът на Джордж Оруел и Франц Кафка. Безлични, бездушни елементи на един нов и подривен фашизъм. Всеки свободен човек трябва да застане срещу техния опит за атентат срещу словото и въображението, срещу смеха и сатирата, срещу лошия вкус, ако щете, и срещу свободата да можеш да обидиш нечии чувства. Защото едно общество, в което тоталитарни вълци забраняват да има наранени чувства е мъртво и излишно общество.

 
 

Ема Стоун и Уди Харелсън се събират за „Земята на зомбитата“ 2

| от chronicle.bg |

Актьорите Ема Стоун, Уди Харелсън, Джеси Айзенбърг и Абигейл Бреслин се събраха с режисьора Рубен Флайшър, за да бъде заснето продължение на излязлата през 2009 г. по екраните хорър комедия „Земята на зомбитата“.

„Това е един от онези проекти, които феновете отдавна искат да бъдат осъществени – заяви президентът на „Колумбия пикчърс“ Санфорд Панич. – Никой не иска повече от Ема, Уди, Джеси и Абигейл това да бъде направено. Те са сред най-търсените актьори. Смятам, че се снимаха във филма, защото харесват тези персонажи. Развълнувани сме, че Рубен иска отново да застане зад камерата, за да заснеме продължението му. Флайшър е режисьор и на филма „Венъм“, който скоро ще се появи по екраните.“

The Hollywood Reporter отбеляза, че е планирано снимките на „Земята на зомбитата 2″ да започнат през януари следващата година. Новият филм трябва да излезе по екраните през октомври 2019 г.

 
 

Бокс-офис класацията: „Хотел Трансилвания“ е номер 1

| от |

Третият филм от поредицата „Хотел Трансилвания“ , който отвежда граф Дракула на круиз, оглави бокс-офис класацията на Северна Америка с приходи от 44 милиона долара.

Приходите от „Хотел Трансилвания 3: Чудовищна ваканция“ са по-високи от дебюта на първия филм от поредицата (42 милиона долара), но по-слаби, отколкото на втория (48 милиона долара).

Водачът в бокс-офис класацията на Северна Америка от миналата седмица – „Ант-Мен и Осата“ остана на второ място с приходи от 28,8 милиона долара.

Новият филм с Дуейн Джонсън „Небостъргачът“ зае третото място с 25,5 милиона щатски долара – най-ниското представяне на филм със звездата напоследък.

На четвърто място в бокс-офис класацията на Северна Америка е „Феноменалните 2″ с приходи от 16,2 милиона долара през петия уикенд и общо 535,5 милиона долара на вътрешния пазар, което го нарежда на девето място в историята. Приходите от филма в света са 856,9 милиона.

„Джурасик свят 2: Рухналото кралство“ зае петото място в бокс-офис класацията на Северна Америка с приходи от 15,5 милиона през уикенда.

 
 

Скарлет Йохансон отказа роля на трансджендър

| от chr.bg |

Скарлет Йохансон отказа да изпълни роля на трансджендър във филма „Rub & Tug“, след като решението да й бъде поверена въпросната роля предизвика полемика, съобщиха световните информационни агенции.

Тридесет и три годишната актриса бе избрана да се снима в главната роля във филм, който ще проследи живота на Данте „Текс“ Гил, собственик на салон за масажи и сводник, станал една от големите фигури на престъпния свят в САЩ през 70-те и 80-те години на миналия век. Роден като Лоис Джийн Гил, той се идентифицира като мъж.

„Като се имат предвид неотдавнашните въпроси от етично естество, които бяха повдигнати, след като бях избрана да изпълня ролята на Данте „Текс“ Гил, реших да се оттегля от проекта – заяви Йохансон пред сп. „Аут“. – Разбирането ни на трансджендърите продължава да се увеличава. Научих много за общността им и си дадох сметка, че да се снимам в този образ е неделикатно.“

Изборът Скарлет да изпълни ролята предизвика полемика в социалните мрежи. Транссексуалните актриси Трейс Лизет и Джейми Клейтън разкритикуваха продуцентите, че не са поверили ролята на представители на общността на трансджендърите.

От обкръжението на Йохансон все пак отбелязаха, че Джефри Тамбор, Джаред Лето и Фелисити Хъфман успешно изпълниха роли на транссексуални.

 
 

Дейвид Хаселхов ще се ожени за прекрасната Хейли Робъртс

| от chr.bg |

Актьорът Дейвид Хаселхоф ще се жени за трети път след две седмици за годеницата си Хейли Робъртс.

Сватбата е насрочена за 31 юли в Пулия, Италия. Церемонията ще бъде в тесен кръг. След нея младоженците ще заминат на меден месец на Малдивите.

Хейли Робъртс е бивша продавачка. Дейвид Хаселхоф се запознава с нея през 2011 г., когато е съдия в телевизионния конкурс „Британия има таланти“. Сгодени са от две години.

Това ще е трети брак за 65-годишния актьор, който дължи популярността си на сериала „Спасители на плажа“. Той има две дъщери на възраст 28 и 25 години от втората си съпруга Памела Бак, с която се раздели през 2006 г.

Хейли Робъртс е на 37 години. Дейвид Хаселхоф е казвал, че тя е единствената жена, на която е направил предложение за женитба „от сърце“, защото я обича. При предишните си бракове се е чувствал по-скоро задължен.