shareit

Как се залавя наркобарон?

| от |

 Годината е 2006-а и президентът Фелипе Калдероне хвърля армията във война с наркокартелите. САЩ помагат като изпращат военни. Мексиканските власти губят контрол над ситуацията в страната, твърдят американските служби. Калдероне не признава.

Към 8 януари 2016 година 25 мексикански наркокрале са били заловени, 8 са били убити по време на операция и 4 са обявени за международно издирване. Разместването в списъка на 37-те най-издирвани и опасни главатари на наркобанди в Мексико се наложи, след като обявеният за враг номер 1 Хоакин Гусман Лорета – Eл Чапо, бе заловен след второто бягство от затвора в Алтиплано.

Задържането му стана за сравнително кратко време в сравнение с предишните случаи – само 6 месеца. Този път в ареста нямаше драма за разлика от предния път, когато Гусман бе заловен по долно бельо в балдахини от пачки и оръжия. Той стана жертва на собствения си нарцисизъм – желанието да остане безмъртен като вдъхновяващ филм. Можем само да гадаем дали Ел Чапо се вдъхновява от Ескобар и „Наркос” или по-скоро му завижда.

Ясно е само едно – в опита си да се подиграе публично с властите, надсмивайки им се от страниците на списание Rolling Stone, където се съгласява да даде интервю, докато е издирван, Ел Чапо сам падна в капана. Авантюрист по природа гангстерът рискува да бъде заловен като се съгласи да говори не пред кой да е, а пред актьора Шон Пен и така разкри местоположението си.

Остава въпросът не е ли твърде наивно да си мислим, че мексиканският наркокрал не е заподозрял, че ще бъде заловен. Все пак разполага с цяла армия, флотиля и милиарди, с които да си купи много. Едва ли ще разберем някога. Впечатление обаче прави, че по-голямата част от легендарните наркобосове имат забалежителни биографии, увенчани с триумфален завършек с драматичен привкус. Такъв е случаят с Пабло Ескобар, за когото се твърди, че сам е отвел властите до себе си, само за да се самоубие демонстративно и по този начин да им покаже безсилието им да го заловят жив.

Не по-малко интересна е историята на наркокраля Амадо Корила Фуентес, който променя лицето си с помощта на пластичната хирургия, както и тази на любителката на марихуана Гриселда Бланко, която всички наричали „луда”, заради страстта й към убийствата. Повече за най-жестоките наркокрале в света и в Мексико и тяхното залавяне ще научите в галерията горе.