Как да се държим в парка, когато е гъч

| от |

Температурите се вдигнаха с няколко градуса и парковете станаха като митинг на СДС знаете коя година. Когато сме сред тълпа, всички трябва да спазваме определени норми за поведение, ЗАЩОТО ИНАЧЕ ЩЕ СЕ ИЗНЕРВИМЕ И Е ВЪПРОС НА ВРЕМЕ ДА СРИТАМЕ НЯКОЯ ДЕТСКА КОЛИЧКА!

Така, класическото възпитание ни помага много, но заради претъпкания характер на обстановката е нужно още:

Не се напивайте в парка

Редно е да уточним няколко неща моментално. Не казваме да не пиете – пийте си, но не се напивайте. Алейките и без това са претъпкани с хора, които цял живот си мислят, че всички други трябва да им направят път. Алейките в парка са летният гигантски слалом – не се опитвайте да ги прекосявате с вързани кънки. Пийнете по една-две бири или някой сайдер, ако бирата е прекалено тежка за плюшените ви бицепси, пък вечерта оптидете на барче и там вече пуснете пердетата. Само метълите могат да се напиват в парка, защото те знаят как.

Спазвайте йерархията

Най-отгоре, всички знаем, на тази йерархия са майките с колички. На тях им се позволява най-много (и затова е най-сладко да им направиш забележка, когато прекалят). Те минават откъдето си искат, когато си искат, както си искат и въобще всичко. След тях са тийнейджърите, най-вече защото са хормонясали заради пролетта и не може да се спори с тях. Но също така и защото, ако им направите забележка, просто сте клет старец, които си търси отдушник. Много шум ли ви вдигат? Хубаво. Оставете ги да бъдат зле, за общото благо е. И не питайте каква е тая миризма. Никога, НИКОГА не питайте тийнейджъри в парка каква е тази миризма. Ако не познавате миризмата, не ви трябва да знаете. Най-долу на йерархията са мъжете като тези с деца са една идейка над другите. А тези, дето поучават тойнейджърите и не знаят за миризмата, са под всички.

Не правете глупости

„Глупости“ включва, но не се ограничава до: уриниране на зле прикрито място, спорене без повод с хора и особено с полицаи, чупене на шишета вместо поставянето им внимателно до кофата, за да ги вземат и върнат нуждаещите се, ненаблюдаване на кучета и деца, в следствие на което бива извъшена пакост, чупене на пейки и правене на мръсно с неорганични предмети, създаване на прекален шум, неблагодарност при оказан жест като подаване на разкарана топка/перце за федербал, връщане на забравени предмети, предотвратяване на сбиване с човек, срещу когото очевидно ще загубите и прочие.

Помнете: етикетът е по-важен от закона! Веднъж седях сам на една пейка в Борисовата градина и някакъв пич, който минаваше случайно дойде до мен, чукна ми биричката с неговата, каза наздраве и си продължи. Ни го знам, ни го познавам. Но го помня. Помня този пич. Бъдете този пич, много е важно и хубаво.

 
 

Приложение позволява на саудитските мъже да следят и контролират жените си

| от chronicle.bg |

Изпълнителният директор на Apple, Тим Кук, каза, че компанията ще разследва приложението, което позволява на саудитските мъже да следят и да ограничават свободата на жените си в Саудитска Арабия. „Не съм чул за нея“, каза Кук в интервю за NPR. „Но очевидно ще разследваме случая.“

Освен достъп до правителствени услуги като подаване на документи за паспорти или родилни удостоверения, Insider откри, че приложението Absher позволява на мъже „настойници“ да определят „подчинени“ по име и номер на паспорта и да ограничават възможностите им за пътуване. 

Apple и Google (за телефони с Android) бяха критикувани от групи за защита на човешките права за това, че предлагат Absher. Amnesty International каза пред Washington Post, че програмата подчертава „смущаващата системна дискриминация“ в държавата, а говорител на Human Rights Watch окуражи двете компании да проверят приложението.

Сенатор Рон Уайден написа отворено писмо до Тим Кук и изпълнителния директор на Google Сундар Пичай, в което иска Absher изцяло да се премахне. Той казва:

„Когато мислим дали приложението да бъде свободно за сваляне, трябва да имаме предвид по-широкия контекст, целта му, как се използва и дали не се злоупотребява с него. Компаниите трябва да прилагат по-строги мерки за сигурност конкретно към приложенията, които се управляват от правителство.“

Според политиката в Саудитска Арабия жените в държавата не могат да пътуват без изричното разрешение на техния мъж-настойник като най-често това той е роднина. Те зависят от настойниците си и при избора на съпруг и работа.

Absher има над 11 милиона абонати, според сайта на саудитското Министерство на вътрешните работи.

 
 

Какво ново в новата Honda CR-V?

| от chronicle.bg |

След като хибридната версия на новото поколение на Honda CR-V пристигна в България непосредствено след старта на европейските продажби на модела, можем накратко да представим какво е новото в последния автомобил на марката.

Новият екологичен CR-V Hybrid е оборудван с интелигентната система Multi Mode Drive (i-MMD), съчетаваща 2,0-литров i-VTEC бензинов двигател с цикъл на Atkinson и два електромотора, за да осигури реална енергийна ефективност и лесна управляемост. i-MMD не работи с конвенционална трансмисия, а вместо това функционира чрез далеч по-компактен агрегат, осигуряващ директна връзка между задвижващите части и плавното предаване на въртящия момент.

Новата хибридна система i-MMD (Intelligent Multi-Mode Drive) се състои от два електрически двигателя. Единият електрически мотор е с максимална мощност 184 к.с. Той има двойна роля – задвижва автомобила в съответния режим, или генерира електроенергия, тъй като е свързан с електрическия мотор-генератор. Последният на свой ред създава електроенергия, а тя се добавя към акумулаторните батерии, и така се автомобилът се движи в електрически режим. В този случай той ускорява изключително бързо. В крайна сметка резултатът от всичко това е уникалното съчетание от екологичността на електрическия двигател с показателите на бензиновия и вътрешното пространство на конвенционален автомобил.

Възможни са три режима – напълно електрически, хибриден (ползва електроенергията от генератора към задвижващия мотор, допълнително количество идва от батериите), и такъв, в който превес има двигателят с вътрешно горене. Всъщност бутон за смяна на различните режими няма, системата изчислява прецизно кой е най-подходящият за даден момент.

Хибридната система не се нуждае от конвенционална трансмисия и е оборудвана с 1-степенен съединител с фиксирано предавателно отношение, който създава директна връзка между подвижните компоненти и по този начин се осигурява плавно предаване на въртящ момент през цялата система.

В електрически режим задвижващият мотор черпи енергия единствено от батериите и така е осигурено задвижване с нулеви вредни емисии. В хибриден режим бензиновият двигател осигурява енергия за електрическия мотор-генератор, който на свой ред отдава мощност към задвижващия електромотор. Излишната мощност се връща обратно през генератора, за да дозареди батериите. В нормален режим колелата биват задвижвани от бензиновия силов агрегат, като при необходимост допълнителна доза мощност може да дойде от електромотора.

 
 

Netflix записва изборите ви, когато гледате „Bandersnatch“

| от chronicle.bg |

Netflix записва кои сцени избирате, когато гледате интерактивния „Black Mirror: Bandersnatch“. 

Майкъл Вейл, технологичен изследовател, открива това след като пише имейл до Netflix с искане да получи информацията, която платформата събира за него. Това е негово право под GDPR. Вейл първоначално иска да образова публиката как да прилага правата си, както и да мотивира компаниите да са по-подготвени.

Откритието на Майкъл не е изненадващо. От Netflix казаха, че информацията се събира, защото искат да „подобрят модела на разказване във филма“. Изследователят обаче подчертава, че платформата не иска съгласие със зрителя за това. Telltale Games има подобен проект с „The Walking Dead“, но изрично известява зрителите си, че събира информация.

Въпреки че мейлът на Вейл трябваше да бъде силно специфичен, той похвали Netflix за това, че изпратената му информацията е била „сравнително лесна за разбиране“. Заедно с искането, той трябваше да изпрати и копие от паспорта си, за да потвърди своята самоличност. В резултат получава два файла – PDF с обяснение на информацията и CSV файл.

В цялата история има нещо истински парадоксално като имаме предвид, че в „Bandersnatch“ става въпрос за човек, чийто решения се следят.

 
 

Трейлърът на Killing Eve, сезон 2, направи празника още по-хубав

| от chronicle.bg |

Какво значение има кой от всичките празници празнуваме на 14 февруари, когато точно на тази дата, сякаш за да иронизира всички нейни сладникавости, излиза трейлърът на втория сезон на хитовия сериал „Killing Eve“. Един от най-добрите сериали на миналата година се завръща с пълна сила, а трейлърът превърна вчерашния ден в празник за всички негови фенове.

Сериалът разказва за Ив (Сандра О), агент на МИ-6, и психопатката и убиец Виланел (Джоди Коумър).

„Когато обичаш някого, понякога стигаш до лудости“, казва ни краткото промо. Новият трейлър включва кадри от финалния епизод на първия сезон, където Виланел изчезва, а Ив няма идея дали тя е жива или мъртва. Сега Ив има задачата да намери Виланел преди някой друг.

Освен че първият сезон може да се похвали със завидно висок рейтинг, Сандра О спечели „Златен глобус“, награда „Изборът на критиците“, и награда на Гилдията на актьорите за най-добра актриса в драматичен сериал. А Фийби Уолър Бридж взе „Еми“ за работата си по сценария.

Премиерата на втория сезон е на 7 април. Ето и трейлъра.