Как да прекарваме цялото си време на плажа

| от |

Лятото си дойде. Можем да познаем по зачестилите сватби. А и по неуморната жега и пълните паркове. С него идва и мъката – корпоративната мъка, засилвана от огледалният ни образ в осветения от слънчеви лъчи екран, от леката форма на лумбаго, с която ни дарява постоянно включеният климатик, и камъчето в обувката ни, което държим там от 2 седмици, защото искаме нещо поне малко да ни дава усещане за забодени крака в пясъка.

Нека говорим направо – всички искаме да сме на морето вместо на работа. Нека тогава помислим как да стане това. Веднъж се живее, най-вероятно, и затова си струва да се глезим.

Напуснете работа
За какво ви е; и без това не сте особено продуктивни от мислене за почивка. Дедите ни са оцелели толкова дълго време без да мразят понеделник, та ние ли няма да можем. Парите са хубаво нещо, не ни разбирайте погрешно, но стават излишни с покупката на една-единствена вещ – въдцата. С тази елементарна инвестиция, която вие в момента съвсем разбираемо подценявате, торбичките под очите ви никога вече няма да са по-големи от торбичките, с които се прибирате от магазина.
Другите неща, които биха могли да ви задържат на работа освен парите, са колегите и удоволствието от самата тегава, репетативна дейност. Ако харесвате колегите си – супер, вземете ги. Ако харесвате работата си, ще ви кажем само, че да се лъже е грях.

Намерете си нова работа

Ако толкова не можете да издържите на меню от риба и фреш от водорасли, можете да си намерите някаква фриленс работа и да си бачкате от плажа. Там едва ли има интернет, така че ще трябва да изпращате материалите си като писма в бутилка. Това пак е метод, на който можете да разчитате повече, отколкото на мобилния интернет.

Намерете си нови приятели 

Не казваме да оставите старите си приятели – това биха били думи на безумец! Казваме, че да си намерите още и нови приятели . Делфини, например. Те са чудесни добичета, делфините. Вярно е, че ако някой ви открадне чантата на плажа, няма да могат да го подгонят лаейки, но поне се водят умни.

Когато Мохамед не отива при планината…

Направете си плаж в офиса. От обявата, която намерихме в интернет след може би прекалено кратко търсене в Гугъл, установихме, че 1 брой чували с неговански пясък е 1,40 лева. Това са 4 пакета от корпоративната дрога – солети – на чувал. На улицата пред офиса ви най-вероятно се или ще се прави ремонт. Въпрос на време е в такъв случай някой да счупи тръба. Този инцидент плюс пясъка, плюс удължител за контакт, защото лаптопа ви отдавна не издържа на батерия повече от 2 наностотни, си е равно на почти плаж кажи-речи.

Има ли желание, има и начин. Всъщност спокойно може и да няма, но отпуската ви е чак след 2 месеца и затова решихме да приключим текста с този универсален оптимизъм. Не губете надежда, морето няма да си отиде. Най-много да стане по-голямо и да ни залее. А! Ето още един съвет:

Допринасяйте към глобалното затопляне

Изпратихме човек на Луната – спокойно можем значи да изпратим вредните си автомобилни емисии до озоновия слой, където да направят дупка. През тази дупка слънцето ще стопи ледниците ето – повече море за всички. Защо автомобилните компании не се рекламират така? Новото Порше Карера: Море във всеки дом!

 
 

Уилям Голдинг: „Най-великите идеи са най-простите.“

| от chronicle.bg |

Той е един от носителите на Нобелова награда за литература и наградата „Букър“. Едва ли има някой, който да не е чувал поне заглавието на романа „Повелителят на мухите“. 

Уилям Голдинг е роден в Корнуол на 19 септември 1911 г. и се обучава в Marlborough Grammar Schoo, а после в колежа „Брасноуз“ в Оксфорд. 

Освен че се занимава с писане, е бил директор на училище, лектор, актьор, моряк и музикант. Баща му е работил като учител, а майка му е била представителка на суфражетките. Родителите отглеждат Уилям с мисълта да стане учен, но той се съпротивлява.

В Оксфорд се запознава с английската литература и през 1935 г. публикува първата си стихосбирка поезия. Пет години по-късно се присъединява към Кралския военноморски флот и плава в продължение на 6 години. След войната се връща към преподаването и започва отново да пише.

Първият му роман е „Повелителят на мухите“, публикуван през 1954 г. Питър Брук прави известната екранизация на романа 9 години по-късно. Сред останалите му романи са  „Кулата“, „Богът скорпион“, „Пирамидата“ и много други. У нас е известен предимно с великия си дебютен роман и излезлия наскоро у нас „Морски обреди“.

В чест на годишнината от рождението му, споделяме няколко от любимите ни негови цитати.

„Жените са глупави да претендират, че са равни на мъжете. Те ги превъзхождат и винаги са ги превъзхождали.“

„Дисхармонията е в нашата природа. Не можем да живеем заедно без да се нараняваме един друг.“

„Маркс, Дарвин и Фройд са най-скучните личности в Западния свят. Опростяването на техните идеи ни вкараха в психологически усмирителни ризи, от които можем да се измъкнем само чрез анархия и насилие.“

„Писателят може би знае какво има предвид, докато пише книга, но трябва да забрави какво е имал предвид в мига, в който я напише.“

William Golding

„Обясненията отнемат от вещите цялата им прелест.“

„Романистите не пишат, както пеят птиците, като нещо естествено. Част от тяхната работа са навика и определен тип дърводелство.“

„Изкуството е комуникация, но само отчасти. Останалото е откриване.“

„Никое човешко начинание не е изцяло добро, всичко винаги има цена.“

„Сънят идва когато всичко нерешено отлети като кошче за смет, отнесено от вятъра.“

William Golding

„Страхът не може да те нарани повече от мечтата.“

„Когато написах „Повелителят на мухите“ нямах представа, че даже ще я публикуват.“

„Чак на 37 години осъзнах, че трябва да пиша собствените си книги, а не нечии други.“

„Направихме всичко както биха го направили възрастните. Какво се обърка? („Повелителят на мухите“)

„Най-великите идеи са най-простите.“ („Повелителят на мухите“)

 
 

Трейлър на Beautiful Boy: задава ли се „Оскар“ за Тимъти Шаламе?

| от chronicle.bg |

„Имах такива големи планове. Да завърша колежа. Да направя нещо невероятно. А сега… просто искам да не умра.“

Киното си има ново любимо момче. Беше ясно, че това е така още миналата година. Тази обаче, вече ще е сигурно. Той се казва Тимъти Шаламе и неколкократно сме ви разказвали за него. Думите горе ги произнася той в ролята на Ник от филма „Beautiful Boy“, която, съдейки по трейлъра, ще изпрати 22-годишния Тимъти отново на първите места за „Оскар“ (само  че този път за най-добра поддържаща роля). Поне така говорят критиците, гледали вече филма на  кинофестивала в Торонто.

Младият актьор участва заедно със Стийв Карел в първия англоезичен филм на белгийския режисьор Феликс вон Грьонинген.  „Beautiful Boy“ е базиран на мемоарите на Ник Шеф и баща му, Дейвид Шеф. Първият (в ролята е Шаламе) е тийнейджър, попаднал в капана на наркотичната зависимост. Стийв Карел влиза в ролята на баща му, който се опитва всячески да помогне на сина си в битката с наркотиците. В състава влизат също и Ейми Раян и Маура Тиърни.

След триумфът на Шаламе в „Призови ме с твоето име“ сега му предстои следващо голямо заглавие, а в бъдеще очакваме „The King“ и адаптацията на романа „Малки лъжи“ от Грета Гъруиг.

Премиерата на „Beautiful Boy“ е на 12 октомври.

 
 

Сериалът „Свърталище на духове“ може да е следващият хит на Netflix

| от chronicle.bg |

Чели ли сте романът на Шърли Джаксън „Свърталище на духове“? А помните ли филма със същото заглавие от 1999 г.? И двете са повече от добри произведения на изкуството, така че е нормално да гледаме новия трейлър на „The Haunting of Hill House“ – екранизация на романа на Джаксън за телевизията, оригинална продукция на Netflix.

Новият сериал е с участието на Карла Гуджино, Мишел Хюсман, Тимъти Хътън и Елизабет Рийзър. Историята разказва за семейство, което влиза в една от най-ужасяващите къщи в страната – Хил Хаус. Трейлърът показва как след като един от семейството се самоубива, останалите трябва да се върнат в къщата, за да разберат какво се е объркало по време на първите им години.

The Haunting of Hill House“ идва точно преди да се навършват 60 години от публикуването на романа на Джаксън, в комплект от 10 епизода. Всичките епизоди са режисирани от Майк Фланаган („Oculus“), който е работил и върху адаптацията на „Doctor Sleep“ на Стивън Кинг. Всичко дотук подсказва, че се задава обещаващ мрачен сериал, който ще дойде точно на време за Хелоуин.

Премиерата  на „The Haunting of Hill House“ е  на 12 октомври. Ето и най-новият трейлър.

 
 

Интервю със „световноизвестна” българска плеймейтка

| от Никола Крумов |

Приликата с реални събития и лица не е случайна.

Репортер Никола Крумов. (18+)

– Здравей, плеймейтке.
– Здравей, Кольо. Аз бях най-красивата в класа ни.
– С какво се занимаваш?
– Работя на конкурси, в рекламата и маркетинга, но ще бъда режисьор и прокурор като Стивънс Пилбърг.
– Смяташ ли се за кифла?
– Не, по-висока съм!
– Ъъ… Колко?
– Много съм висока – един и 85 стъпала на хладилника.
– Какви са интересите ти?
– Да съм ужасно известна.
– Не мислиш ли, че това е празна работа?
– Аз никога не съм празна. Умна съм!
– Колко е 5х6?
– Деа знам, бе.
– Ако един бизнесмен има два автомобила – Мерцедес S клас 2017-та и БМВ седма серия 2018-та, плюс апартамент в „Лозенец” 265 квадрата, колко пари има същият в офшорната си сметка?
– 7 377 825 дорала и 43 цента.
– Брей… ти си цяла математичка!
– Не харесвам думи завършващи на ичка и ачка, обичам на ична и ална, защото съм артистична и музикална!
– А книгите обичаш ли?
– Обичам да чета СМС.
– Все пак имаш ли любим писател?
– Да, Елин Йовков.
– А корекции по главата?
– Само в устата.
– Обичаш ли секса?
– Единствено когато е за удоволствие.
– За какво мечтаеш?
– Всички да знаят коя съм и за имоти – хич не съм проста аз! Мечтая глупаците да ми завиждат.
– Благодаря за интервюто. Ще кажеш ли нещо специално за нашите читатели?
– Да… обичам вииииии… Поздрав за всички с новото ми стихотворение:

Мъжът е вид коала.
Работя, а пък съм заспала.
30 лева ми оставил.
С мене той се е прославил!