shareit

КАК ДА НЕ: бъдем сноби

| от Мартин Дамянов |

Нека първо да си изясним защо. Не е лошо да си амбициозен, но ако си амбициозен до болка, най-вероятно заслужаваш тази болка. Висшето общество има цедка, ситна като… цедка, и е много грозно някой да се прави, че я е минал, а всъщност никак да не я е.

Често чувам да се казва: „Той като е толко богат, що не ми даде един милион на мене“.  Ама ти имаш ли нещо, което струва толкова пари? Щото той е имал. И докато нямаш, нямаш файда.

Етикетът и нивото ни повеляват да започнем съветите си с дамите: Не се гримирайте обилно.

Синя кръв не се прави с боички. Такива девойки обикновено седят в кафето с айфон за 1200 лева, кутия Собрание за 6 лева и запалка за 20 стотинки. Най-лошото е, че част от тях са майки, които учат децата си от малки да твърдят, че са от висшето общество. Например карат ги да казват, че са успели да се запишат на детска градина. Ужас, просто ужас.

Никакво пресебеизтъкване. Красива и софистицирана дума, да, но вие, разбира се, не сте очаквали друго. Мисълта ми е, че кралете не се самопровъзгласяват за крале, кралете са провъзгласявани за крале. Нищо не може да те направи кралица освен всички. Колкото и пъти да повториш, че си кралица, дори на нейния език, това не е пещера да се отваря с думи. Ако ме разбираш, Гергано-Никол.

Снимане с предмети от бита, които не притежавате. Да вземем за пример един джип. Не се снимайте с него – тази снимка не означава нищо. Аз имам снимка пред ЦУМ. Това означава ли, че карам ЦУМ? Не. И не ме разбирайте погрешно – вашата снимка не вреди на никой друг освен на вас, но самозалъгването е секси женски чорап върху лицето ви и това е чудесно, ако не ви превръщаше в банков обирджия.

Многознайстване. Не ми казвай какво си прочел в „Божествена комедия“, там всичко е впечатляващо – само ми показваш, че си обикновен човек, който е чел книгата. Кажи ми какво пише отзад на шампоана. Това вече е висок стандарт! Между другото, ако ви се цитират книга, винаги трябва да се внимава и да се проверява в Google дали няма филм по нея, защото така и баба знае – цитатът уж е на Умберто Еко, а се оказва на Шон Конъри. Референцията е към „Името на розата“ – книгата и филма.

Маниерничене. Освен ако не е за рехабилитационни цели, излишното мятане на ръце може да е красиво и напълно излишно. Ако се загледате по-внимателно, хвърковатите движения тип „кон гони мухи с опашка“ описват думата „превземане“. Наистина се вгледайте внимателно, защото шрифтът е на второкласник.

Аристокрацията е известна с много качества. Някои от тях са направо вредни за здравето и трябва да празнуваме, че не се имитират. Казват например, че кокошата слепота е аристократична болест. Често обаче кокошата слепота означава просто да не виждате, че сте кокошка. Ако искате недъг от висшето общество, омъжете се за братовчед си.

Притежанието на лебед. Това можеше и да стане модерно, ако Джоуи и Чандлър от „Приятели“ имаха лебед вместо пате. Но тогава двамата щяха да играят джага с истински футболни клубове, сериалът щеше да се казва „Масони“.

Но стига спекулации! Следващия път, когато видите сноб в, разбира се, неестествената му среда, задайте му въпроси – питайте го какво е правил на 4 и 5 юни миналата година. Ако не ви каже, че е бил на срещата на Г-7 в замъка Елмау в Германия, значи всичко е ясно. Захвърлете този захаросан плебей в шиканите на битието да практикува слепешки спортно ориентиране, а вие гледайте отгоре му като на тамагочи.

 
 
Коментарите са изключени