Как да не бъдем идиоти след бригада в Америка?

| от |

Вие сте от онези млади студенти, които нямат 25 години, но вече са хванали цаката на тоя живот. Независимо дали идвате от затънтено провинциално село или от идеалния център на София, никой не може да ви се опре, защото самочувствието е ваш най-добър приятел.

В края на поредната учебна година решавате да осъществите голямата си мечта – бригада в Америка. Щото все пак това е Америка, нали? Иначе кога ще отидете в страната на неограничените възможности (от времето на Вазов обаче) за няколко месеца. Ще работите и ще се върнете с няколко хиледарки. Чудесно.

Извън шегата, поздравления. Вие сте своего рода герои. Заминали сте сами на хиляди километри от родителите, работили сте далеч по-непрестижна работа от тази, за която ви подготвя университетът тук, станали сте по-самостоятелни, отговорни, кръгозорът ви несъмнено се е разширил.

Обаче идва моментът, когато се връщате на родна земя, където нали… не може лятото да работиш на толкова хубаво място като в Америка. Та връщате се тук в края на септември/началото на октомври и зашеметявате всичките си колеги, приятели, роднини, минувачи по улицата с новата си осанка – душевна и физическа. Вече сте друг човек, който няма нищо общо с онзи в края на май. Десетките катарзиси там са ви усъвършенствали.

И все пак някои изглеждат толкова абсурдно след завръщане от мечтаната бригада, че се чудиш на бригада ли са били или на церемонията по връчване на Нобеловите награди (за да получат съответната). Ето няколко неща, които е добре да избягвате, за да не изглеждате като идиоти след постигането на заветната ви цел – страната на чичо Сам.

„Пригответе червения килим. Кацам.“

Всички, целият свят, включително и монасите в Тибет, трябва да разберат за вашето триумфално пристигане. На пистата е опънат червен килим, баба реве от щастие, та се къса, мама сдържа сълзите си, а сестрата всеки момент ще пусне лайв във фейсбук. Това е денят на сторитата в Instagram. Още от самолета задръствате профилите си в социалните мрежи с постове – снимки, песни, feeling excited, цитати за дома, родата, всичко. Иначе какво е това щастие, ако не го пратиш в лицата на хората като торта по време на бой със сладкиши?! Тенденцията продължава в следващите няколко дни и накрая всеки знаят, че лицето Х вече е вкъщи, живо, здраво. Народът може да си отдъхне. Съжаляваме, но в Тибет няма такава опция – трябва да идете лично и да кажете на монасите.

Първи ден в университета – „Направо ви убивам! Пръскам!“ 

Нямате търпение да започнете учебната година, защото ученето ще е детска игра след якото бачкане в Америка. Колегите ви вече нищо не разбират, в техните животи нищо не се случва, докато вие все пак сте били в чужбина… и сте оцелели – поне златен медал за вас. Та пристигате в университета с новия арсенал от маркови дрехи, купени оттам, щото за какво иначе са тия хиледарки, ако не за да се покажете колко много сте напреднали в материален план. Мислите си, че сте Дуейн Джонсън Скалата или Ким Кардашиян. Всъщност изглеждате като треторазряден артист от независим театър в Сунгурларе. Съвет: маниерниченето и свръхвисокото самочувствие рядко оставят добро впечатление. В повечето случаи ви правят идиоти.

Разширили сте речниковия запас

От „богатия“ ви речник преди три месеца не е останала и следа. Сега той е пълен със стотици англицизми. Думи, които преди може и да сте забранявали да се казват около вас, сега се използват постоянно. Не че искате да го правите непременно. То така си се получава. Спокойно, знаем какво е да си три месеца в друга държава. Това е много повече от двайсетте и кусур години в България. Прощаваме ви, че се „садвате“ и тем подобни… но пак ще попаднете в графата от заглавието.

„Там е толкова яко. Няма нищо общо с България“

Толкова е яко в Америка. Пак ще се върнете. Това го казвате при всяка възможност, на всекиго. Екскурзията в края на бригадата е била чудесна (знаем, видяхме фейсбука), сега е време за спомени за прекрасните три месеца, в които сте работили на поне две места, крещели са ви, сънят е бил кът. Нормално е да го казвате, когато ви попитат. Но да го споменавате във всеки разговор, без причина, без да е повдигната темата идва много в повече. Разбира се към говоренето е прикачено онова огромно самочувствие, за което споменахме горе. Тук в България е ужасно. Няма ред, няма нищо. Направо ужас.

Ще се върнете пак в Америка другото лято. Този път – ако може, завинаги.

 
 

Колко близо сме до виртуални наши копия и какви са техните права?

| от chr.bg |

 Vox Nihili обединява наука, етика и философия, за да погледне към закона отвъд границите на физическото ни присъствие

Дали ако имаме клонинг, той би имал душа, също като нас? А какво ще се случи, ако не говорим за човешко същество, а само за виртуално съзнание? Физическата същност ли е границата, на която поставяме края на идентичността?

Тези въпроси, на пръв поглед, изглеждат абстрактни, но стават все по-актуални с развитието на технологиите. Трансхуманистите вече говорят за „освобождаване от физическите окови“ и може би това време е по-близо, отколкото мислим. Затова те ще са фокус на следващото издание от събитията за популярна наука Vox Nihili, което ще се проведе на 23 март в клуб Терминал 1 в София.

Vox Nihili е серия от събития, обединяващи наука, технологии, етика и философия в общ разговор за бъдещето. Събитията се организират от научната организация “Ratio” и правната платформа “Предизвикай правото”. Всяко събитие разглежда различно технологично решение и резултатите, които то може да донесе в обществото ни.

Предстоящото четвърто издание на Vox Nihili се фокусира върху виртуализацията на света около нас и човешкото съзнание. В него ще се дискутират въпроси свързани с виртуалната истина, виртуалното съзнание и виртуалната идентичност.

Какви са ефектите от виртуализацията ще обсъждат Константин Василев – програмист и специалист по изкуствен интелект, Любомир Бабуров – основател на “Ratio” и Стоян Ставру – основател на “Предизвикай правото!”. Модератор на дискусията ще бъде Петко Желязов – магистър по европеистика и международни политики.

Всяко издание на Vox Nihili е вдъхновено от научнофантастична творба, която може би е по-близо до реалността отколкото очакваме. Повод за разговора този път ще бъде епизод от минисериала “Черно огледало” (Black Mirror) на име “Black Museum” (2017), с режисьор Чарли Брукър. В него виртуалната идентичност на престъпник продължава да изживява наложеното наказание далеч след смъртта на тялото.

Vox Nihili: Твоето по-добро копие” ще се състои на 23.03.2018 от 20:00 часа в Club Terminal 1. Повече за събитията ще видите във Facebook и на сайта на Ratio.

 
 

„България Ер“ пуска над 35 000 места на промоционални цени

| от chr.bg |

Пролетта кацна и в „България Ер“ и донесе със себе си специални цени за пътешествениците. Националният превозвач пусна над 35 000 места на промоционални цени с пролетната си кампания.

Тя ще продължи до 5 април включително, като дотогава пасажерите могат да закупят самолетни билети до всички директни дестинации на авиокомпанията на ниски цени, и да ги използват с период на пътуване до 30 юни 2018 г.

В рамките на пролетната промоция еднопосочните полети от и до Милано са на цени от 45 евро, а тези до Рим – от 55 евро. Самолетните билети в едната посока за дестинации като Берлин, Ларнака и Барселона са намалени на 59 евро, като на промоционални цени са и еднопосочните полети за Мадрид (66 евро), Тел Авив (77 евро), Цюрих (79 евро), Амстердам (89 евро), Париж (99 евро), и Москва (127 евро).

От авиокомпанията са разкрили и повече места от най-ниската си ценова тарифа, като са подготвили и специални оферти за двупосочните билети до Брюксел (159 евро), давайки по-голяма възможност на пътниците да се възползват от пролетните цени.

 
 

Почина последният мъжки северен бял носорог – Судан

| от chronicle.bg |

Последният мъжки бял носорог на име Судан почина след месеци боледуване, съобщиха неговите гледачи от консервационния парк Ол Пейета в Кения, цитирани от BBC. Причина за смъртта му са т.нар. възрастови усложнения.

С неговата смърт наближава краят на този животински вид.

45-годишният Судан е бил приспан в понеделник, след като усложненията на здравословното му състояние, вследствие дълбока старост, са се влошили до степен животното да не може да стои изправено. Мускулите и костите му са атрофирали, а по кожата му имало големи рани с дълбока инфекция на задния ляв крак. Той беше последният северен бял носорог, роден на свобода.

Специалистите се надяваха с помощта на Судан и останалите още само два женски северни бели носорога да спасят подвида от изчезване. Двете женски обаче са негова дъщеря и внучка.

Надеждата за запазване на северния бял носорог сега е в разработването на техники за ин витро оплождане (IVF).

За разлика от южните бели и черните носорози, северният бял носорог вече се среща много рядко. Едно от обясненията за това е, че този вид губи естествените си хабитати в дивата природа на няколко държави като Демократична република Конго, Централноафриканската република, ЧАД и Южен Судан – държави, белязани от размирици и конфликти, които не позволяват видът да се запази.

 
 

6 причини да живеете в Манастирски ливади

| от Цветелина Вътева |

Когато майка ми е била ученичка, от даскало са ги водили на екскурзия до Манастирски ливади. Зелените площи, в миналото собственост на Дралагевския манастир, са били приятно място за отдих близо до София: там е можело да помиришете тревичка и да погалите овца.

Днес Манастирски ливади е онзи луксозен софийски квартал, в непосредствена близост до Витоша, който привлича новобогаташи и провинциални жертви на зли брокери. Майки бутат колички по улиците, по които бързи коли разтриват новите си двигатели, щастливи двойки се прегръщат на малки балкони, зад които се вижда грамадна плазма, а рапърът 100 кила пазарува от кварталния магазин.

Но нека да видим какви са възможните причини да живеете в Манастирски ливади:

Карате Mercedes G 63 AMG 6×6

Ако притежавате сериозна офроуд машина, но нямате пари за офроуд край Абу Даби, може да се нанесете в Манастирски. Така всеки ден ще демонстрирате способностите на чудовището, което карате, а съкварталците ще ви завиждат, защото сте единствените, които могат да обиколят квартала, без да си счупят колата.

Винаги сте искали да живеете в Sunny Beach, но зимата е гадно там

Онзи район от Манастирски ливади, който се намира над бул. Тодор Каблешков, около небезизвестната улица Пирин, е 1:1 със Слънчев бряг, като изключим морето и аквапарка (засега). Има условия за балконинг, съвсем малко въздух, китайски ресторант, денонощен магазин за цигари, възможност да свиете гащите на съседа, ако нямате чисти. Вярно, Несебър не е наблизо, но Bulgaria Mall e.

Мразите градския транспорт

В Манастирски няма шанс да го ползвате, така или иначе. Една от малкото опции е тролея двойката, с който може да слезете до центъра само за 2 часа и 40 минути, ако сте попаднали на див шофьор.

Искате децата ви да станат нинджи и шампиони по паркур

В Манастирски е супер за отглеждане на малки нинджи. Първо, когато ги разхождате по улицата с количката, вестибуларният им апарат ще се бронира така че никога да не получат морска болест на катамаран в бурен океан. Освен това, в квартала има идеални условия за паркур – може да се скача от балкон върху покрив на стара къща, оттам в двор с круши, на купчина стари автомобилни гуми, и оттам – на кулата на гъзарски блок.

Имате камъни в бъбреците и искате да ги изръсите

Ако страдате от камъни в бъбреците или жлъчката, е достатъчно да тръгнете с лека кола към болницата, където трябва да ви ги взривяват с лазер. Няма и да стигнете дотам. Ще се простите с лошите камъняци преди да сте излезли на бул. България.

Ненавиждате паркове и градинки

Парковете и градинките са за льольовците и хората с деца. Но ако се нанесете в Ливадите, те ще са достатъчно далеч от вас, за да не се налага да минавате през тях и да се сблъсквате с колоездачи, кучета, бебета пр. А и Витоша е близо: ако толкова ви се иска природа, винаги може да скокнете до Черни връх.