Как да не бъдем идиоти след бригада в Америка?

| от |

Вие сте от онези млади студенти, които нямат 25 години, но вече са хванали цаката на тоя живот. Независимо дали идвате от затънтено провинциално село или от идеалния център на София, никой не може да ви се опре, защото самочувствието е ваш най-добър приятел.

В края на поредната учебна година решавате да осъществите голямата си мечта – бригада в Америка. Щото все пак това е Америка, нали? Иначе кога ще отидете в страната на неограничените възможности (от времето на Вазов обаче) за няколко месеца. Ще работите и ще се върнете с няколко хиледарки. Чудесно.

Извън шегата, поздравления. Вие сте своего рода герои. Заминали сте сами на хиляди километри от родителите, работили сте далеч по-непрестижна работа от тази, за която ви подготвя университетът тук, станали сте по-самостоятелни, отговорни, кръгозорът ви несъмнено се е разширил.

Обаче идва моментът, когато се връщате на родна земя, където нали… не може лятото да работиш на толкова хубаво място като в Америка. Та връщате се тук в края на септември/началото на октомври и зашеметявате всичките си колеги, приятели, роднини, минувачи по улицата с новата си осанка – душевна и физическа. Вече сте друг човек, който няма нищо общо с онзи в края на май. Десетките катарзиси там са ви усъвършенствали.

И все пак някои изглеждат толкова абсурдно след завръщане от мечтаната бригада, че се чудиш на бригада ли са били или на церемонията по връчване на Нобеловите награди (за да получат съответната). Ето няколко неща, които е добре да избягвате, за да не изглеждате като идиоти след постигането на заветната ви цел – страната на чичо Сам.

„Пригответе червения килим. Кацам.“

Всички, целият свят, включително и монасите в Тибет, трябва да разберат за вашето триумфално пристигане. На пистата е опънат червен килим, баба реве от щастие, та се къса, мама сдържа сълзите си, а сестрата всеки момент ще пусне лайв във фейсбук. Това е денят на сторитата в Instagram. Още от самолета задръствате профилите си в социалните мрежи с постове – снимки, песни, feeling excited, цитати за дома, родата, всичко. Иначе какво е това щастие, ако не го пратиш в лицата на хората като торта по време на бой със сладкиши?! Тенденцията продължава в следващите няколко дни и накрая всеки знаят, че лицето Х вече е вкъщи, живо, здраво. Народът може да си отдъхне. Съжаляваме, но в Тибет няма такава опция – трябва да идете лично и да кажете на монасите.

Първи ден в университета – „Направо ви убивам! Пръскам!“ 

Нямате търпение да започнете учебната година, защото ученето ще е детска игра след якото бачкане в Америка. Колегите ви вече нищо не разбират, в техните животи нищо не се случва, докато вие все пак сте били в чужбина… и сте оцелели – поне златен медал за вас. Та пристигате в университета с новия арсенал от маркови дрехи, купени оттам, щото за какво иначе са тия хиледарки, ако не за да се покажете колко много сте напреднали в материален план. Мислите си, че сте Дуейн Джонсън Скалата или Ким Кардашиян. Всъщност изглеждате като треторазряден артист от независим театър в Сунгурларе. Съвет: маниерниченето и свръхвисокото самочувствие рядко оставят добро впечатление. В повечето случаи ви правят идиоти.

Разширили сте речниковия запас

От „богатия“ ви речник преди три месеца не е останала и следа. Сега той е пълен със стотици англицизми. Думи, които преди може и да сте забранявали да се казват около вас, сега се използват постоянно. Не че искате да го правите непременно. То така си се получава. Спокойно, знаем какво е да си три месеца в друга държава. Това е много повече от двайсетте и кусур години в България. Прощаваме ви, че се „садвате“ и тем подобни… но пак ще попаднете в графата от заглавието.

„Там е толкова яко. Няма нищо общо с България“

Толкова е яко в Америка. Пак ще се върнете. Това го казвате при всяка възможност, на всекиго. Екскурзията в края на бригадата е била чудесна (знаем, видяхме фейсбука), сега е време за спомени за прекрасните три месеца, в които сте работили на поне две места, крещели са ви, сънят е бил кът. Нормално е да го казвате, когато ви попитат. Но да го споменавате във всеки разговор, без причина, без да е повдигната темата идва много в повече. Разбира се към говоренето е прикачено онова огромно самочувствие, за което споменахме горе. Тук в България е ужасно. Няма ред, няма нищо. Направо ужас.

Ще се върнете пак в Америка другото лято. Този път – ако може, завинаги.

 
 

Защо Aston Martin прави старите си коли електрически

| от chronicle.bg |

Aston Martin използва носталгията, за да бутне на клиентите към електрическите коли. Последната програма на британската автомобилна компания е „Heritage EV“ и предлага собствениците на ретро автомобили на марката да ги преработят в електрически.

Но няма ли да е това едно кощунство! Всъщност не. Прогарамата е стартирана по една специална причина. Все повече градове по света и особено в Европа явно забраняват колите с двигатели с вътрешно горене, които са преминали определена възраст. И това е само част от цялостното настроение в полза на електрическите автомобили. Така, че съществува опасност, ако си купим класически Aston, да не можем да си го караме.

Технологията, която се използва за преработването, е базирана на модела Rapide E – напълно електрически, лимитиран спортен автомобил, който пристига догодина. Той има 800-волтова, 65kWh батерия, с която може да измине 321 километра и да вдигне 100 км/ч за под 4 секунди като максималната му скорост е 250 км/ч. От модела ще бъдат направени само 155 бройки, които вече са продадени.

Компанията казва, че първият модел, който ще може да конвертира, ще е DB6 MkII Volante от 1970 година. Специални „касети“ ще се поставят на мястото на двигателя и скоростната кутия и дори ще се занитват по същия начин. Колата ще получава и екран и това е. Това означава, че ако собствениците имат желанието и парите, лесно ще могат да я върнат обратно в оригинален вариант.

Подобна практика вече има от известно време като и компаниите, и клиентите се фокусират предимно върху ретро колите – Porsche, Range Rover и VW, както и върху автобусите. Скоро Jaguar обяви, че смята да пусне на пазара изцяло електрическа версия на легендарния E-Type от 1960 година. С времето очакваме още марки да се присъединят.

 
 

„България Ер“ с три приза на авиационните награди Sky Awards 2018

| от chronicle.bg |

„България Ер“ бе отличена с голямата награда „Най-предпочитана авиокомпания на българския пазар“ на годишните престижни награди Sky Awards 2018.  Отличията бяха връчени на Международния ден на гражданската авиация в присъствието на официални гости, представители на авиокомпании, собственици и управители на туристически агенции и медии. Te се присъждат от международно жури въз основа на онлайн гласуване сред българските пътници и професионалисти. Номинирани за наградата в същата категория бяха Lufthansa и Turkish Airlines.

Националният превозвач спечели награди и в още две категории – „Най-предпочитана авиокомпания за къси и средни полети от/до България“ (Sky short/middle haul) и “Най-предпочитана авиокомпания от професионалистите“ (Sky Friend). Победителите в отделните категории се определят на база на онлайн проучване сред пътници и професионалисти, което се e провело от организаторите на конкурса APG Bulgaria в периода 30.10-29.11.2018 г. В него са участвали 237 професионалисти от туристическия бизнес и 3 940 пътници.

 
 

Снимките свършиха – вижте новия Жокер

| от chronicle.bg |

Снимките на новия „Joker“ с Хоакин Финикс приключиха и феновете могат да видят великия персонаж в най-актуалния му вид. Преди малко повече от година Warner Bros. обявиха началото на новия си прокет, който ще разказва за произхода на Жокера. Режисьор е Тод Филипс.

Въпреки, че супергеройските филми традиционно не споделят почти никаква информация за нищо около тях, докато се снимат, публиката беше редовно информирана за развитието на проекта. Освен Хоакин Феникс, разбрахме, че Зази Бийтз ще играе Софи Дюмон, а Робърт Де Ниро ше е Мъри Франклин. Също така получихме и снимки от снимачната площадка, включително на Жокера в пълния му вид. С известно вдъхновение от серийния убиец Джон Уейн Грейси и персонажа на Хийт Леджър, този Жокер също има уникален вид като всички досега.

Вече имаме и още нови снимки, които можете да видите в галерията ни.

На тях виждаме Хоакин в пълния си костюм да позира за стилове (официални фотографии от снимачната площадка). Виждаме и Бийтз, която слиза по стълбите заедно с малко дете.

Това не е единственият филм с участието на Клоуна принц. Warner Bros. Pictures в момента подготвя общо 6 филма с Жокера – този и още 5, които се развиват около персонажа на Джаред Лето. Лето може и да не е приключил все още с ролята, но Хоакин е много по-харесван от феновете.

 
 

САЩ може да легализира халюциногенните гъби

| от chronicle.bg |

След като САЩ направи огромна стъпка напред по отношение на марихуаната, сега щатът Орегон смята да позволи отглеждането на халюциногенните гъби (псилоцибинови гъби) с цел ползване от специалисти за терапия. Проектозаконът се казва Psilocybin Service Initiative 2020 и преди да се гласува трябва да се направят още изследвания.

Псилоцибин е химикалът в гъбите, който кара човек да халюцинира и предизвиква сензорно претоварване. 

„Предвиждаме рамка, в която лицензирани снабдители заедно с лицензирани производители на псилоцибинови гъби създават пътища в Орегон, по който нуждаещите се могат да получат адекватно лечение според развиващите се стандарти.“

Освен тласък към хипарията, тези гъби биха могли да лекуват депресия и безпокойство, както и да увеличават креативността. Скоро екип изследователи от Холандия дава на доброволци малки количества (0,37 грама) изсушени гъби, а след това тества креативното им мислене. Луиса Прочазкова от Leiden University в Холандия казва: „Резултатите ни сочат, че при приемане на микродози от гъбите участниците да измислят повече и по-креативни решения, което доказва един от ефектите им.“

„Също така забелязахме и подобряване в линейното мислене – участниците се справих по-добре със задачи, които изискват едно конкретно и най-добро решение.“

В България и марихуаната, и гъбите са нелегални.